Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC

Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 99
(#) m.joco hozzászólása Szept 1, 2010 /

Hello
Elkezdtem építeni egy PIC-es wav lejátszót egy robot projekthez. 44100Hz-es, 8 bites mono wav fájlt kéne lejátszania sd kártyáról. Most ott tartok, hogy kész van, zeneszámokkal tesztelem, de nem vagyok teljesen megelégedve vele. R/2R ellenállás-létra végzi a DAC funkciót, de az énekhang nagyon torz. Arra gondoltam, hogy valószínűleg az lesz a probléma, hogy a 8 bites ellenállás-létrát a PIC több portja vezérli, és ezért ezeknek az értékadás több utasításon keresztül történik meg. A DAC-val háromszög-jelet hoztam létre próbaképp, szkóppal figyelve pár MHz-es hullám ül a háromszög-jelen. Lehetséges, hogy tényleg ettől torz a zene? Vagy csak simán ilyen funkcióra nem alkalmas az ellenállás-létra(22kOhm-os ellenállásokból van összerakva, és egy műv. erősítő végzi a szintillesztést, szóval nincs közvetlenül leterhelve)?
Segítene, ha egy 8db D flip-flop -ot tartalmazó IC-t közbeiktatnék a PIC és a DAC közé(PIC-en beállítanám a 8 bitet, majd egyszerre kerülnének rá a DAC-ra)?
PWM-mel már próbálkoztam, az se kecsegtetett túl sok jóval.
Üdv.
(#) abcdabcd válasza m.joco hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Próbáld meg azért, mielőtt belemerülsz a hardverbe, ha még nem próbáltad, hogy PC-n foobar2000 nevű lejátszónál a kimenetet be lehet állítani úgy, hogy 8bites legyen és hallgasd meg ott, hogy a pc egyáltalán hogy játssza le annak legalább gondolom a tiednek is nagyjából korrekt a hangkártyája én most kipróbáltam zenéken végülis annyira nem torz, inkább kicsit reszelős de nem torz hangja volt 8biten de hallgasd meg azokat a fileokat amiket te szeretnél lejátszani. Vagy D flipflop helyett amúgy rakhatsz 2 invertert is sorba, nekem az a digitális ki-bemeneten a hangkártyámhoz segített... sima 74l04n van benne...
(#) m.joco válasza abcdabcd hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Hello
Egy hangszerkesztő progival átraktam az mp3 zeneszámot 44100Hz-es, 8 bites mono wav-ba, én is belehallgattam, és pc-n nem volt torz, csak valami halk sistergést lehetett hallgatni, de a női énekhang jó maradt. Ez a zeneszám a pic-es lejátszón torz, főleg az énekhang, olyan hupikék törpikék hangja van. Nem tudom hogy miért. Erre a 8-as d flipflop-ra azért gondoltam, mert közös a Clk lába, és azzal egyszerre tudom a bemenetén lévő biteket a kimenetre írni.
Te is építettél ilyen wav lejátszót?
Üdv.
(#) toto válasza m.joco hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Ha egy ilyen PIC+ellenálláslétrával felépített DAC-ban mindent jól csinálsz, akkor sem lesz egy normális minőségű hang soha. Az ellenálláshálót nagy pontosságú ellenállásokból érdemes felépíteni, de még akkor is ott van a PIC kimeneteinek feszültségkülönbsége. Ha megméred a 0 és 1 szinteknél a 8 kimenetet, tizedvoltos különbségek lesznek, főleg, hogy különböző terheléseket aggatsz rájuk. Ez mind befolyásolja, lerontja a hang minőségét. Egy dallamcsengőre jó, de ha attól jobb minőséget akarsz, akkor keress spéci D/A IC-t az áramkörödhöz.

Ha a PIC-en egy porton van a 8 kimenet, akkor miért ne tudnád egyszerre billenteni a lábakat?
(#) m.joco válasza toto hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Hello
Idézet:
„Ha a PIC-en egy porton van a 8 kimenet, akkor miért ne tudnád egyszerre billenteni a lábakat?”

Bocs, lehet elírtam de nem egy db port vezérli a hálót.
Milyen 8 bites DAC-t tudnál nekem ajánlani erre a problémára? Azt hiszem párhuzamos bemenetű jobb lenne, mivel az SPI már használva van a picen, meg gyorsabb is lenne párhuzamos betöltésűvel.
Szerinted DAC0800LCJ megfelelne nekem? Adatlapján 10V-os ref. fesz van feltüntetve a kapcs. rajzán, de lehet pl. 3V-ot is használni?
Üdv.

Most megfogtál, nem igazán ismerem a DA-kat.

Úgy látom, hogy ezt kettős tápra tervezték, az lehet, hogy nálad nem jó pont. (bár lehet szimpla tápról is üzemeltetni.) Azt írja, hogy legalább 10voltos különbség kell legyen a 3. és 13. lábak között.
Ráadásul egy órajelet sem látok, pedig az nem jönne rosszul, ha nem egyszerre állnak készen a bemeneti adatok. Biztos van ettől modernebb párhuzamos DA is.

A soros SPI-t sem vetném el, hacsak a másik feladat miatt nem állandóan foglalt ez a port. Nem hiszem, hogy a hardveres SPI lassabb lenne, mint ez a 8láb állítgatás, főleg, hogy két portból pakolod össze egyenként billentgetve a lábakat.
Két dolog simán lóghat egy SPI-n, a chip-select lábakkal mondod meg, hogy melyikhez akarsz beszélni.
(#) toto válasza toto hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

m.joco:
Tipp: TLC7524- párhuzamos 8 bites DA latch-csel
Alig drágább, mint a DAC0800, Lomexben kapható, és mintha elmenne szimpla 5 voltról is.
(#) m.joco válasza toto hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Hello
Tetszik az a DAC, amit ajánlottál. Adatlapot elnézve elvileg a CS lábat hagyhatnám állandóan testen, nem? Viszont a 16-os Rfb lábról nem tudom, hogy mire való. A két kimenet közül pedig az egyiket testre kell kötni, ugye?
Üdv.

Bocs, ha félreérthető voltam, én nem ismerem az IC-t, csak az adatlapja alapján jónak és egyszerűnek tűnt, és kapni is lehet.
A CS láb mehet testre, a WR lábat beíráskor 0-ra kell állítani, utána vissza 1-re. Ha szabadonfutóként is ki akarod próbálni, akkor a WR mindig nullán állhat, így nem használod a bemeneti tárolót, az transzparens módban van, vagyis az van a kimenetén, ami a bemeneten.
Az Rfb láb egy belső visszacsatoló ellenállásra kapcsolódik, a kimenetre kötendő műveleti erősítő erősítésének beállítására használható.
A DAC-ot többfajta bekötés szerint lehet használni, általában az Out2-t GND-re lehet kötni, de gyanítom, hogy pl. az "unipolar" bekötéskor negatív feszültség lesz a kimeneten, így a műv.erősítőt nem tudod szimpla 5 voltról járatni. Elég szegényes az info az adatlapban, de meg lehetne nézni azt a "voltage-mode operation"-t is, hátha ott nem kell kettős táp a műveleti erősítőnek.
Még egy dolog:
Ha szimpla 5 voltról akarod működtetni a műv.erősítőt, akkor érdemes rail-to-rail típust használni. Ez valami olyasmit jelent, hogy a kimenetét teljesen a tápfeszültségig tudja vezérelni (általában a tápfesz közelébe nem bírják kivinni a kimenetet a mezei műv.erősítők, elmarad tőle 2-3 volttal). Hasonlóan a bemenet esetén is: lineáris marad a kimenet akkor is, ha a bemenet közelít a tápfeszültség jelentette határig.
(#) Doncso hozzászólása Okt 20, 2010 /

Sziasztok, egy olyan kérdésem volna, hogy olvasgattam a topicot, és láttam teszteket, próbálkozásokat a DIR9001 kontra PCM1780 párosítással, olvastam, hogy valami volt is kialakulóban, a kérdésem arra irányulna, hogy végül is született e olyan megoldás, ami érdemessé tenné ezen alkatrészek felhasználásával építeni egy DAC-ot. A tervem az lenne, hogy fognék egy DVD-t, szétszedném, levenném a sallangokat, és beleépítenék egy ilyesfajta DAC-ot, esetleg OPA vagy E88CC-s előerősítővel. Mi a meglátásotok erről.
(#) gb197 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Hello.
Szerintem érdemes vele foglalkozni mindenképp, mivel ezek BB ick messze a legjobbak a mezőnyben.
Én most dolgozom a DIR9001 és PCM1796 -os DA-n és bízom benne ez is tökéletesen fog működni akár a másik három , amit korábban készítettem.
Ha a projekt sikeres, (100% hangzás ) nagyüzemileg gyártatok nyákot, akinek ilyen jellegű gondja van, annak is elérhető legyen ez az egyszerű DA konverter.
Ü:Gábor
(#) Doncso válasza gb197 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Na, ez szuper, kiváncsi leszek a végeredményre, hogy sikerül e elindítani.
(#) petemazi válasza gb197 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Szia!
Esetleg TDA1541-el építettél már?
Nekem msot van itthon kettő (nem A!) és a közeljövőben tervezem a cs84xx beszerzését. Viszont se kapcoslásom, se nyáktervem hozzá, ez talán nagyobb baj is mint a receiver ic hiánya.
(#) gb197 válasza petemazi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Szia!
Persze, a TDA 1541A a kedvencem, a legjobbik fajtát szereztem be.
Non oversampling üzemben megy.
Egy aktív OPA-s I/V konverter van benne amit harmadrendű passzív RLC szűrő követ , és végül egy szintén aktív OPA-s puffer fokozat jön...
A DA-nak rendkívül jó hangja van , komoly CD lejátszókat szégyenít meg könnyedén...
Talán megvan még a nyákterv, de nem vagyok benne biztos, a kapcsolás az tuti megvan, majd előkeresem.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

TDA1541 IC-t több I/V konverterrel próbálgattam .
Nekem trafó , csővel megfejelve jött be .
(#) gb197 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Hát igen, a kimenő fokozat sokféle lehet ízlés kérdése is.
Egy biztos, hogy a trafó és az elektroncső önmagukban is olyan tényezők, amik a sávszéleket és a dinamikát vágják, persze ettől még szólhat nagyon szépen.
Sőt igazából a "cső" dúsítja a felharmonikusokat, ezért jobban szól mint a valóság...
Az OPA-s megoldás szerintem a legprecízebb hangzást szolgáltatja, nekem ez jött be igazán.
(#) CHZ válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Első mondatoddal teljesen egyet értek .
A cső és a trafó sávszélek dinamikáját viszont nem vágják , nem vághatják , ha jól méretezzü . Trafó amit használtam 100KHz sávszélességre , 0,1mm permalloy lemezekkel , elektroncső használata sem korlátozza a felső sáv átvitelét sem .
Az I/V konverter nekem , cső , J FET , OPA sorrend , minőségileg ezt tapasztaltam .
OPA lehet precíz , de számomra nem hozott jobb hangot , könnyebb jó minőségű méréseket összehozni vele , de hangra nem .
(#) gb197 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Csöves berendezést még nem építettem (nem is fogok ) ,de sok ismerősöm viszont igen, és az volt a tapasztalatunk általában , hogy kaszál cső...
Ez nem jelenti azt persze, hogy feltétlen minden estben igaz. A mérési eredmények sohasem érdekelnek és szerintem egy hifistát sem, mivel a hangzás nem áll összhangban a mért eredménnyel, ill. nem azt mérjük ami igazán számít.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Ez nagyon tetszik, a komplettsége miatt.
Esetleg terved nincs hozzá?
(#) Doncso válasza CHZ hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Ez nagyon szép, a Hitachi az gyári vagy saját termék?
(#) CHZ válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Idézet:
„Ez nem jelenti azt persze, hogy feltétlen minden estben igaz. A mérési eredmények sohasem érdekelnek és szerintem egy hifistát sem, mivel a hangzás nem áll összhangban a mért eredménnyel, ill. nem azt mérjük ami igazán számít.”

Ebben is egyetértünk . Szépen megcsináltad .!
(#) CHZ válasza Doncso hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Köszi .
Csak a dobozt használtam fel és rajta maradt a márka .. TUNER volt eredetileg .
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Melyikre gondolsz ?
Régebbi terveim sajnos elvesztek SP4 használtam és nem mentettem ..
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Kár. Pedig még 1 oldalas is volt.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Esetleg ezt a nyáktervet tudod hasznosítani . Sajnos az alkatrészek értékei nincsenek feltüntetve , de egyszerű , mert az IC-k dokumentációja alapján készült .
Tápban TL431 (külön választava ) áramgenerátorról hajtva , értékek könnyen számíthatóak , de segíteni is tudnék ebben . Nyák mindent tartalmaz , alapból passzív I/V , de más megoldás is lehetséges mögé tenni .
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Köszönöm a tervet, elrakom, aztán ha aktuális lesz, megpróbálom beírni az értékeket. Egyelőre globális pénzhiány van, de fejben építeni lehet ingyen is.
(#) smiler79 hozzászólása Nov 4, 2010 /

Sziasztok,

Van itthon bontva egy őskövület CD-m, a mecha kuka, viszont van benne egy Sony 20017 DAC, találkozott már valaki ezzel, érdemes vele próbálkozni, a doku amit találtam elég sovány, még a digitális bemeneti forrását sem tudtam kideríteni!
(#) smiler79 hozzászólása Nov 4, 2010 /

Másik kérdés, PCM1742 hangban hol lehet, akarok csinálni magamnak egy DAC-ot, csak kíváncsiságból, és ilyen is van polcon! Fesz kimenetű, így egyszerűbb dolgoznom vele, első projectnek ideális lenne, a végén el akarok jutni hogy felhasználjam a 2 db TDA1540P kerámiát is, de előtte tapasztalatot akarok gyűjteni!
(#) gb197 válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Hello.
A SONY da mehet a kukába, nem érdemes vele foglalkozni, ami jó az Burr Brown, Philips, Analog Devices, és a Nippon Precision Casting.
A pcm 1742 szerintem nagyon jó ic lehet azt sejtem, de első projektre egy kissé erősnek találom e-megoldást.
Nagyon csekély az esélye, hogy meg fog szólalni, inkább egy TDA1543 vagy 1541 + CS8412 ajánlanám, az talán hozhat némi sikert...
(#) smiler79 válasza gb197 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Menni fog, mert már szólt, az a bajom, hogy olyan mechanikáról megy, aminek IIS kimenete van, mivel még próbanyákon van, eléggé *** a hangja, a micromega saját DAC-jához képest! A tápokat is rendbe kell raknom még, de már szólt!

Finomabban, ha kérhetem.
-- kobold
Következő: »»   14 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem