Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   17 / 113
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Oké.
Már látom, hogy 1 kHz alatt nem nagyon tudok mérni.
Viszont itt már a szemem sem látja a ledek állapotát.
De akkor hol és milyen tartományban érdemes szkópot használni? Mi van, ha nem tudom a mérendő jel frekvenciáját?
(#) gkari válasza blackdog hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Az a gyanúm, hogy az a freki több, mint 0,014kHz, ezért a szemed már nem érzékeli a LED-ek villogását.A szkóppal pont a frekvenciát lehet elég jól mérni-a Time/div.-el (pl.1msec.-től kezdve)próbálj lehetőleg 1(max.2) periódust a vizsz. tengelyre tenni(AC üzemmódban-időnyújtás nélkül), így megvan a periódusidő.Ez a gép kell,hogy 1kHz(azaz 1msec.) alatt is működjön.
(#) baloghzoli1 válasza blackdog hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Szia
Elöször próbáld meg a szkóp saját teszt generátorán beállitani ,megállitani a jelet és utána már bátrabban fogod használni és jobban tisztában leszel kezelöszervek müködésével
(#) blackdog válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

A saját generátorán megáll a jel. "cal OUT 1V 1kHz"

Még gyanakszom a mérőfejre is mert kicsit régi és hackelt. Nem tudom, hogy 1:1 vagy 10:1 fej. Kapcsoló nincs rajta. Gondolom ilyen alacsony frekin 1:1 fej kell.
Van rajt egy nyomógomb "ref" felirattal. Nem tudom, hogy ez mire jó. :no:
Egy biztos, ha kb. 1 kHz felett mérek akkor kapok álló képet. Alatta csak max. vibrál a kép, de nem látható szépen.
Tudom, hogy én vagyok a béna ezért kérek segítséget.
(#) gkari válasza blackdog hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

A cal. nemcsak az1V feszejre meg a frekvenciára, vonatkozik, hanem a jelalakra is! A mérőfejek ált. csak az 1:10 osztású állásban kompenzálhatók. 1kHz-es négyszögjel jelalakvizsgálata csak kompenzált osztóval végezhető. Ha AC-csatoltan is vibrál 1kHz alatti frekin, akkor lehet, hogy trigger, (és)vagy visszafutáshiba van.Lehet, hogy a "ref" pont az osztást végzi?-erről ellenállásméréssel meg lehet győződni.
(#) lov hozzászólása Okt 20, 2010 /

Üdv!

Van egy kb. 5000 éves szkópom, csak az a baj, hogy nem tudom működik-e. Bekapcsolásnál magas sípoló hangot hallat folyamatosan (anyukám telefontöltője is pont ilyen ). Semmi sincs a képernyőn, kivéve az egyik állásban (nem emlékszem melyik), egy pont.

A kérdésem az lenne, hogy tudtok-e segíteni, hogy kiderüljön hogy jó-e avagy sem.

(egy régi orosz gép, ha segít, akkor majd rakok fel képet)
(#) blackdog válasza lov hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Én már 1x leizzadtam egy orosz géppel. :yes:
Milyen szkópról van szó?
(#) blackdog hozzászólása Okt 22, 2010 /

Németül tudó szakik segítségét kérem.
Van pár poti a szkópon amikről nem igazán értem, hogy mik:

Niveau der Auslösung Kanal A
Auslöseniveau "A u B"
Auslöseniveau Kanal B
Auslöseniveau - Grobregelung
Stabilitat der Auslösung
Arbeitspunkt des verstarkers X

A másik 6 poti az megfejthető volt számomra is.
Kérem segítsetek, hogy mi is jelentenek ezek.
(#) Norberto válasza blackdog hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

A csatorna trigger-szintje

A és B triggerszint

B csatorna trigger-szintje

Triggerszint - egyenirányítva

Triggerszint stabilitása

X - erősítők munkapontja

Én ezekre jutottam, nem biztos, hogy 100 %-osak a fordítások.
(#) lov válasza blackdog hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Mindjárt készítek egy képet.
(#) lov válasza lov hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

CI-67-es. Ha minden igaz...

szkopom.jpg

(#) lapose válasza lov hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Szia!

Egy kis segítség..

c1-67sc.djvu

(#) pucuka válasza Norberto hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Idézet:
„Triggerszint - egyenirányítva”
helyett inkább Triggerszint durva szabályozás. A többi stimmt.
(#) lov válasza lapose hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Köszönöm a rajzot. Sajnos nem lettem okosabb, fogalmam sincs, hogy mit kezdjek vele, egyáltalán hol keressek hibát... :no:

Kezdő lévén nem biztos, hogy tudok segíteni, de...

Nálam az mindenképpen hatott, hogy kicseréltem a puffer kondikat és kipucoltam a potmétereket.
A hibát végül úgy találtam, hogy volt 1-2 gyanús égésnyom a panel alján. Kivettem az alkatrészeket, kimértem őket és ami rossz volt cseréltem.
Talán az egyik nehézség az volt, hogy a rég orosz alkatrészek helyett egxenértékű alkatrészt tegyek.

Ha meg van az a zöld pont és az időosztót állítod nem történik semmi? Trigger szintre sem reagál? "nálam itt volt a gond"

Persze kapcsolási rajz nélkül nincs esélyed.

Gondolom ha lenne egy másik oszcilloszkópom (és tudnám használni, mert ez azért lenne, hogy megtanuljam) akkor könnyen meglenne a hiba...
(#) lapose válasza lov hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

El kell indulni logikusan a javításban. Elindulsz a 230V-os csatlakozótól, és méregetni kell. Megnézed megkapja-e a 230V-ot, leellenőrzöd a trafót. Mondjuk valószívű nálad nem itt a gond. Rajz alapján mérd le a tápfeszültség értékeket a tápegység kimenetén. Ha valamelyik hiányzik, már van kiindulási alap.

Én is így kezdtem neki.
Most ott tartok, hogy ma végzek a 2 csatornás szkópommal.
Sokkal könnyebb volt hibát keresni, hogy átestem az első kínlódáson. Persze nem nagy dolgokról beszélek.
Szerencsére csak apróbb hibákat kellett javítani.
De valóban indulj el a táp oldalról.
Bekapcsolás után hagyd kb. 20 percet melegedni (mert orosz ) és próbálkozz a kapcsolókkal is.

Azt mondjátok, hogy egy egyszerű multiméter segítene rajtam? Majd holnap nekilátok ma már késő van és ez nem 5 percig tart gondolom...
(#) lov válasza (») Okt 22, 2010 /

Ne haragudj, azért írtam ide, mert nem gondoltam, hogy javítani kell, azt hittem én vagyok béna...
(#) lov válasza lov hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Megnézegettem az alkatrészeket, de nem lehet mérni rajtuk semmit. szerintem be vannak kenve valami szigetelőanyaggal...
(#) BarnaPili válasza lov hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Szia!
Nekem egy eggyel nagyobb gépem /is / van ,egy C1-68.
Nagyobb a képernyője,de egyébként ugyanez. Ha csak egy pontot látsz,akkor a külső eltérítésre van kapcsolva. Az időalap állító kapcsoló mellett a billenőkapcsoló. Azt állítsd át lefelé. Utána a jobb alsó kapcsoló alól adj jelet a bemenetre,ez azt hiszem 0,2 V és 2 kHZ. Ha nem látsz jelet,akkor a "ctab" feliratú poti eltekerve be fog jönni. Nekem általában jobbra kitolódva jön be. A "cynhronizacija" kapcsoló sincs jó helyen,azt állítsd a "Bnytr" állásba ,és a mellete lévő potival próbáld meg beállítania szinkront.Ne ugorj neki rögtön a javításnak! A fütyülés az enyémből is jön.Szerintem az csak zavaró,de talán normális.
István

C1_67_2.JPG

(#) BarnaPili válasza lapose hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Ezen nézd meg a kapcsolók állását,ebből el tudsz indulni a sajátodon is.Először alaposan ki kell próbálni,aztán belenyúlni.Az oszcilloszkóp javítás nem egyszerű dolog.Nekem van 4 db,ebből kettő /EMG/ legeltet folyamatosan,a másik kettő orosz,azokat működőképesen vettem.
(#) lov válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Függőleges vonalakat már sikerült kihozni . Az a baj, hogy egyáltalán nem értek a dologhoz. Ezen szeretném megtanulni, úgyhogy próbálkozom. Köszönöm a segítséget.
(#) BarnaPili válasza lov hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

A függőleges vonal a kikapcsolt vízszintes eltérítés miatt van.A kapcsolót az időalap tekerője mellett kapcsold át,és ha bemeneti jel nélkül tekergeted a "ctab" potit,be kell ugrania a vízszintes csíknak.A fényerőt vedd feljebb kicsit.
(#) bakos13gab válasza lov hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Szia!

Csak nem most pattintottad portásképűtől?
(#) lov válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

[OFF]Milyen portásképŰ? Nem igazán értelek
(#) lov válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Sajnos a "ctab" potit akármerre tekerem, nem történik semmi...
(#) lov válasza lov hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Oké, én voltam béna . A szinkronizációnál X-re volt állítva...
(#) kovacs.zotya hozzászólása Okt 31, 2010 /

Sziasztok!
Tudna nekem valaki egy user manualt-t adni C1-94 típusú szovjet szkópomhoz?
Előre is köszi!
Következő: »»   17 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem