Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Azok valóban trafók, de nem hálózati, 50Hz-es üzemre, hanem 60-100kHz-es kapcsolóüzemre vannak méretezve. Magyarul csak ilyen jellegű tápegységekben lehet őket felhasználni.
Értem, köszi.
Tehát ha esetleg egyszer építenék kapcsi tápot, akkor jól jöhet.
Itt egy kép hátha így világosabb lesz hogy mi mivel van összekötve.
Meg megpróbálom kideríteni a primer oldalon az IC típusát. CM680G H610641
Akkor azon a részen ahol púpos volt.Okés mepróbálom hátha jobb lesz.MAjd leírom hogy javult-e vagy sem.
Hát írom.Kicserélte a púpos és a mellette levő kondit.Most már el se indul.Próbáltam hogy visszarakon de arra se reagál.
Nincs még egy ilyen szerencsétlen ember a világon mint én :no: :no: Feszt kap aprimer mert kihúzás után mikor rávágtam egyet jól meg ba*ott
Ebből azt vélem látni, hogy a három FET párhuzamosan van kötve a szélén. Viszont nem látom a fóliarajzot világosan, hogy a nagy trafó hova is kapcsolódik, a kis trafó szerepe sem világos így. A készenléti feszültség hol áll elő? Merthogy a kis trafó egyértelműen a hálózati oldalon látszik a primer és a szekunder oldalával is.
A nagy trafó a 2 FET-hez csatlakozik.A készenléti szerintem amásik trafón áll elő ami a nagy mellet van.
Próbálgattam cserélni a kondikat nem valami sok sikerrel.Kicseréltem mindet de most már nem ad feszt.Elindul a táp hallani hogy kattog a trafó de nem ad feszt :no:
ÉS mitől lehetett most hirtelen zárlatos a diódák a szekunder oldalon?zárlatot mérek mind a kettőnél.Eddig nem volt.
A beépített kondikat megmérted? Azok nem zárlatosak? Nincs valamelyik kondi fordított polaritással betéve?
A kondik jók és nincs fordítva berakva.Viszont a készenléti 5V az biztos hogy kitűnően működik.
Csinálsz egy képet a mostani állapotról?
Lehethogy nem kell.Ha a 5V-os Stabil(lila vezeték)kondijához még berakok egy 20W-os izzót akkor a 12V ágban a 65W-os izzó 3mp alatt jukat éget a szőnyegbe.Lehet hogy valami összekötés kiment.Merthát az izzó az öszeköti.
Csináltam egy rajzot hogy miről beszélek.viszont amikor így izzóval összekötöm a kondit akkor a táp érdekes hangot ad.Fel akar robbanni vagy csak a terhelésből adódóan ilyen az amperek hangja?
Lehet, hogy a terheletlen állapot miatt nem indult eddig. Egy 1-2kiloohmos ellenállást építs be az izzó helyére, és úgy nézd meg a feszültségek alakulását.
De az a +5VSB ágnak a kondijánál van.De akkor berakok egy ellenállást és meglátjuk.Abból van egy jópár ami bontott.(ilyenkor jó abontott cucc)
Hali.Az ellenállásokkal nem sikerült.Viszont a kondihoz kötöttem egy 12V/4w-os izzót.A 85w terhelést már 20-25 perce bírja és a feszt 11,75V-on tartja.Bővebben: Link
A hőérzékelője nem melegszik.A bordához meg nem nyúltam
Igen azokon is szépen megvan.
Ja.Kihúztam és az összes borda csont hideg volt.
Akkor kész is van. Kondenzátorcserékkel megoldódott a probléma.
Csak 2 kondit cseréltem.Különben az izzós terhelés a megoldás kulcsa.Anélkül csak ingadozik össze vissza.
Mind1.Lényeg hogy így jó.Mehet vissza a dobozába és hajthatja csumára a fényorgonákat Kössz a segítséget.
A púpos cseréje után már jó lett, csak tényleg meg kell terhelni egy kicsit. Szép munka volt!
Kössz.De a púpos kondit te vetted észre.
Egyébként hatalmas erő van benne.100W.os fényorgona + 65W izzó a 65W izzó ugyan olyan fénnyel világít nincs orgona nélkül. Már csak az átalakított tápnak kéne beindulnia és tökéletes lenne a nap.
Sziasztok!
Szereztem egy Chieftec 400W-os tápegységet és a következő a gondom vele. Alapban a +5VSB (lila) feszültsége mérve 4.2 V, amire az alaplap nem kapcsol be. Ha a PS_ON#-nal bekapcsolom (zöld) a tápot, akkor minden más feszültség rendben van. Ha alapban terhelem a +5VSB-t, akkor a feszültsége eléggé le is esik (470ohm-ra már csak 4V). A hűtőbordára szerelt 3 lábú stabilizátorok (?) feszültségei is rendben lévőnek tűnnek (-12, 3.3, 5.1 stb). Mi lehet a gond a +5VSB körül? Amikor hozzám került a 12cm-es ventilátorja be volt sülve, azt cseréltem, de láthatóan mégsem működik. A panel ép, egy púpos kondit látok, de az se vészesen púpos... bár nem tudom mi számít annak. Előre is köszönöm a segítséget!
Hali.A púpos kondit mindenképp csréld.Még akkor is ha nem nagyon púpos.Kb milyen idős a táp?Mert ha nincs megfelelő puffer az okozhatja hogy kevesebb a feszültség(vagy az áram)
Próbáld azt is meg hogy terhelésre is megvannak-e a feszültségek?12V ágra(citrom-fekete)köss egy 20W-os izzót.Közben mérd a feszülséget abban az ágban.
Szia, a táp kb. 5 éves. Most néztem át az IC-ket benne. Van benne 2 külön panel is. A kisebbiken egy ún. Power Factor Preregulator IC (UCC3818N) van. Sajnos csak 4.8W-tal tudtam terhelni... így 12.19V-ról 12.03-ra csökkent a feszültség. Ez jó hír?
Esetleg nincs egy autós izzód?Pl egy 21W-os?Valamennyit vissza kell essen a fesz de a 4,8w az kevés.Autó izzókésuletébe biztos van tartalék izzó ként.Azzal kéne mepróbálni.Ha 5éves akkor fennáll hogy a kondik már porzanak belülről.Persze ez nem szent írás.Nekem a gépembe egy ratyi Mercury táp van ami már 6 éves és bírja.Csoda.
Hát ilyen nincs... rámértem a púpos kondira és ott is a gyanús 4.2V volt. Azonnal kicseréltem és lásd működik!
Ez egy 1500µF/16V-os kondi volt és csak 1000µF-ra tudtam hirtelen cserélni, mert az volt csak itthon. Ezzel maradhat így, nem? Vagy azért cseréjek később? Erre most bebuzdulva szétszedtem a mégrégebbi Azona tápomat, ami működik és láss csodát: 3 kondi is púpos, de azoknak a tetején már virágzik a barna trutyi... gondolom célszerű lesz azokat is cserélni, nem? Köszönöm a segítségedet, nem gondoltam, hogy esetemben "csak" ennyi a probléma... 15Ft-os alkatrészcsere és nem kell új táp 10ezerért... azért nem mindegy!
Mi ebből a tanulság? Ha a kondi púpos, akkor az nem azt jelenti, hogy a sok kapacitás akar kitüremkedni rajta.
Örülök hogy jó lett.
Persze.Amin látszik hogy biztos hogy rossz azt cserélni kell.
Sziasztok!
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a gépembe meghalt a videókártya ventie és eldurantotta a tápomat is :S A tápot szétszedtem minden alkatrészt egyesével kiszedtem megmértem a roszakat cseréltem, de a táp még mindíg nem megy. A hiba hogy a segédtáp nem működik ha lenne vkinek esetleg egy kapcsrajza vagy vmi ötlete az nagyon jó lenne. A táp típusa: Codegen 300xx (400W) üdv.: Roland |
Bejelentkezés
Hirdetés |