Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   320 / 731
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Az első mondat jó, de a második ennek ellentmond. Az alap a félhullámú, hatszázvalahánynál, és ennek az egész számú többszöröseit nézed.
(#) strobi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Ha mindent jól csináltam ,akkor nagy nehezen ,de kijött 25*48*27cm, de ezt még holnap leellenőrzöm, na meg hogy ráfér-e a 2 hsz, de ha minden igaz akkor igen...
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Az eredményen nem változtat. De azért a programomban is módosítom.
(#) ptesza válasza strobi hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Ez bizony jó. A legkisebb távolság 28,72 Hz. (718,06-689,34) 32.4 Liter

Magas 466* szélesség 262 * mély 246 (belső méretek) 30 liter ,és a legkisebb távolság 39 Hz.

A legjobb ha nincs csavarozva hanem csak ragasztva, annál-inkább is mert célszerű lekerekíteni az előlap éleit. (Baffle-step)
A lyukak kivágását se kapkodd ám el!
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Idézet:
„annál-inkább is mert célszerű lekerekíteni az előlap éleit. (Baffle-step)”
Ez megint nem stimmel. Az élek lekerekítése csak erősítheti a BS hatást (vagyis az előlapfüggő mélytartománybeli esést) extrém esetben, de általánosságban nem befolyásolja. Amire hatással van, azok a diffrakciók, letörések.
(#) strobi válasza ptesza hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Amit kiszámoltam nem a belső méreteknek kell lennie??Csak mert én úgy gondoltam,és úgy számoltam... Illetve milyen falvastagságot érdemes alkalmazni?? A hangszórónak érdemes kimaratni ,h egy szintbe legyen a hangszóró felületével?

A belső méretekről beszéltünk. Anyagvastagságnak megfelel a 18 mm-es . Előlap akár lehet dupla is. Egy két merevítőt is beragaszthatsz .Legjobb tudomásom szerint érdemes besüllyeszteni a hangszórókat . De figyelembe kellene venni , hogy a hangszóróknak van egy akusztikai tengelye amik nem árt ha egy vonalba kerülnek. De lehet ,hogy ez extra igény.

Szerintem shalafi segít megtervezni az előlapot ,ha szépen megkéred.

Köszi . Úgy látszik keverem egy kicsit a dolgokat.

Lenne egy kérdésem:

Hogyan kellene megmérnem egy 20cm -es hangszórót , hogy a tényleges átvitelét lássam mélytartományban ?
(#) strobi válasza ptesza hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Akkor én néztem el valamit?? 466*262*246-os méretet akkor mire írtad? direkt nem akartam miliméterekbe számolni, h a kivágás lehetőleg ne legyen olyan bonyolult. a térfogat is éppen jó, 32.4 ,tehát nettó kb 32liter alatt valamivel.. jól értem, 36miliméteres előlap? az jó vaskos
(#) potenciameter hozzászólása Okt 27, 2010 /

Sziasztok, tudtok valamit erről JB Systems SP10/150 a h.sz-röl? TS paraméter érdekelne. Most jutottam hozzá két darabhoz, és ugy gondoltam, hogy dobozba teszem őket.
(#) hangszoros válasza DjAdyDee hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Nem dicsőitem a salt, de az ár is fontos paraméter.
Ha beleveszük a képbe akkor vannak egészen jó modeljeik.
Ráadásul könnyen tuningolhatók
(#) hangszoros válasza szamóca hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Na ez hasznos
Kösz
(#) shalafi.66 válasza strobi hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Én az eredetileg megbeszéltek szerint egy 580*205*265-ös belső méretet szimpatikusabbnak tartanék.

Tényleges alatt mire gondolsz? Mélyátvitelt dobozba építve, a környezet hatásai nélkül?
(#) shalafi.66 válasza hangszoros hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

A SAL hangszórók sajnos nem tudnak olyan olcsók lenni, hogy érdemes legyen megvenni akármelyiket is, szóval az ár nem lehet szempont a választásnál, hiszen pont az ár/használati érték arányt nézve legrosszabbak. Olcsóbban is kaphatók nagyságrendekkel jobb hangszórók, amikhez semmiféle "tuning" nem szükséges, hogy normálisan használhatók legyenek.
Mellesleg a SAL-nál sincs semmi értelme a "tuningnak", nem éri meg a ráfordított időt, ugyanis a lényeges hibáikon nem lehet változtatni.
(#) shalafi.66 válasza hangszoros hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

A linkelt rész kevésbé, de fölötte azért akad hasznos tartalom.
(#) strobi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Bocsi ,de ezt most nem értem. Én nem emlékszem erre ,hogy ezt a méretet említette bárki is.Másrészt ,itt a legkisebb különbség már 17Hz. Amit én írtam, 48cm*27cm*25cm-el mi a probléma?

Az csak egy másik jó méret ,hogy esetleg tudjál válogatni.
Már van 3 jó dobozméreted.

Nekem is van olyan dobozom , aminek dupla az előlapja.Jó nehéz.
(#) strobi válasza strobi hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Úgy egyébként még ezekkel a méretekkel beütöttem a programba, mivel nincs tapasztalatom ,h hol melyik lapot melyikre érdemes illeszteni, szóval inkább a programra bíztam..Szóval így megfelelne, vagy érdemes még itt valamit variálni?(esetleg még az arányokat, majd ha megtudtam mire értetted az előbb említett méretet)

Én emlékszem. Bővebben: Link Ebben a formában állapodtunk meg, állványra tehető, alacsony állódoboz.

Hol van itt szted 17Hz-es távolság? Szerintem kb. 50 fölött van a legkisebb is.

Igen kb.

Olyasmire lenne szükségem amin nem látszik a BS.

Vagy látszik ,de nagyon.

Hát nem tudom, az én számolási módszerem így néz ki ,szerintem jól számoltam....(nem tudtam még kiigazodni a 2010-es office függvényein, angolul, szóval kézzel kellett kikeresnem, a B oldal 9. felharmonikusánál kell keresni.)

felharm.xlsx

Az előlap és a környezet együttes hatásai főleg távolról látszanak jól, a féltérben érvényes mélyátvitelt dobozon belüli utólag 12dB/oktáv meredekségű felüláteresztővel elforgatott méréssel láthatod.
(#) LGS94 hozzászólása Okt 27, 2010 /

Üdv! Szeretnék ípíteni 2db front hangdobozt nem kell annyira ablakot törő hang de azért legyen basszus rendessen és közép és magas is! Kinek milyen párosítása van hangszórók hangváltó doboz méretekm stb?

A számolás nagyjából jó, ehhez nem kell függvény. De én 51Hz-es távolságot látok 837 és 888 között. A 6-7. felharm. fölött nem érdemes nézni.

Rendben, akkor szerintem az a dobozméret lesz. Köszi szépen a segítséget. El kezdek akkor utána járni a hangváltóknak, és amit tudok előkészítek ,amég elkészül a doboz.... Csillapítóanyaggal tele kell tenni, vagy csak ki kell bélelni?

(persze ,hogy nem kell függvény ,de az mégis kikeresné egy pillanat alatt a két legközelebbi értéket)

Hát ilyen függvény viszont nem rémlik nekem. Persze régen volt, hogy excelt tanítottam.

A hangszóróelhelyezésnél legalább annyit tarts be, hogy ne az előlap közepére kerüljenek.

Én viszont tavaly tanultam. .. Épp az előlapot tervezgetem,a közepet úgy érted, hogy tengelyesen ne legyen középen, vagy az előlap középpontján ne legyen a hsz?. még csak firka van, de úgy gondoltam, hogy a 26,5*58-as lapon( a belső méret alapján) a mélyközép lentről 10cm ,bal-jobbról 2cm-re helyezkedne el a magas fentról 5cm, bal-jobbról 8cm-re helyezkedne el, a két hsz között pedig maradna 10cm.

Mindkettő igaz, sem vízszintesen, sem függőlegesen nem jó, ha pont középre kerül. Még talán lehetne közelebb vinni egymáshoz a két hangszórót.

És ha magasságban ott lenne a hsz, ahol az előbb írtam, csak kitolnám oldalra a magasat kb 8cm-el, a mélyet amennyire tudom ,az úgy megfelelne?
Következő: »»   320 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem