Fórum témák
» Több friss téma |
Nem fog szétrobbanni!
Nagyon beteges, de elterjedt tévhit, hogy a gázkisülő izzók meg a xenonok felrobbanganak! A GE katalógus ki is tér erre a témára, de ők is egyértelműen a durva bánásmód és a helytelen üzemeltetés számlájára írják a ritkán, de mégis előforduló felrobbanásokat! Tény, hogy a csak kisülőcsőből álló, és búra nélküli fényforrásokat csak zárt lámpatestben, és ütésálló frontüveggel szabad használni, de egyúttal a káros UV sugárzás ellen is véd ez az ajánlás... érdemes a GE fejlesztőmérnökeinek a tanácsát megfogadni! 10000mikrós elkó valóban szépet tud puffanni, de ha kicsit is vigyáz az ember, ennek sem lesz túl nagy következménye, max a gatya vonalkódos lesz.. Biciklisek: Qrrva annyukat, amíg motoroztam, én is rettegtem a szabálytalanul közlekedő, többnyire tajtp*csa részeg cangásoktól, majdnem telibekaptam én is párat éjjelente, mert világításuk az aztán nem volt! Sztem legjobb ha szerzel egy gyári xenon elektronikát, esetleg kishibásat és kijavítod, oszt tedd be a talicskádba sürgősen, megmentheti az életed..és ez sajna nem vicc!
Praxis ha leszel fennt és olvasod az üzenetet akkor légyszives ird le amit nekem is elmondtál msn-en...
Köszi!
Helló!
Nemtudod véletlenül, hogy mi volt annak a filmnek a címe, ahol mutatták, hogy hogyan cserélik az izzókat?Esetleg neten milyen néven keressem a videót?
Hoztam nektek egy pár finomságot!
Illetve most nézem, csak hoznék..hogy a gyíkba lehet ide képet beilleszteni???
Megpróbálom belinkelni a képeket, remélem nem kúrom el..
Tehát az előzőn balról jobbra:
MBID 250/T/W 6000K-es fémhalogén, GE gyártmány. A középső egy KOTO DIS-12, 1200W-os 6000K-s stúdió fémhalogén, a japcsiktól.. A jobbos pedig Tungsram HgMIF 400 neutral white 4000K-es fémhalogén. Itt pedig: HgMI 3500 (Tungsram) 3 és fél kilowattos, 400V-ról üzemeltetendő brutál 6000K-es stadionvilágító pici égőcske , összesen 4db. Középen az a zöld izé, egy normál hétdecis borosüveg, csak a méretek érzékeltetése véget... A lámpák egyébként akkorák, mint egy kétlityis kólásüveg... Sorry a gyenge fotókért, telefonnal készültek jobbhíján! És persze a fényforrások az én kis magángyűjtimből származnak!
És még némi csemege:
közelgő 29.-edik szülinapom végett megleptem magam egy gyerekkori nagy vágyammal, az akkoriban beszerezhetetlen "kisnyomású nátriumlámpával"! Hát nem gyenge egy szerkezet, az üzemeltetése sem eccerű, de a fénye... na az a nem semmi! SOX 55 (General Electric)
Ilyednről még nem is hallottam, hogy kisnyomású nátriumlámpa. Milyen a fénye?????
Milyen a fénye? Hááát, nem eccerű...
Amikor elindul, kajakra meggypiros, a neontöltet miatt. Aztán az elektródák környékén elpárolog a nátriumamalgám, és elkezd besárgulni szépen a kábé 40cm hosszú, U alakú kisülőcső! A fénye az vmi brutálsárga. Mint a kikerics . Nem olyan mint a szokásos utcai nátriumlámpa, hanem az a brutális muslicavonzó tömény sárga! Látni kell.... Nem csodálom hogy nem hallottál róla még, u.is idehaza alig pár helyen használják, a túlságosan is monokromatikus fénye miatt. Pedig az összes ismert kisülőlámpa közül ennek van a legjobb fényhatásfoka! Mégsem terjedt el, ami kár, mert nagy területek alapos és gazdaságos világítására ez a legjobb! Az USÁ-ban elterjedten használják, és több európai országban is...
már tudom mihez hasonlít a fényének a színe!
Vasklorid!!!!! Darabos vasklorid ilyen színű! dejó hogy eszembejutott..
Akkor szerintem tudom milyen a fénye!!!
láttam már ilyen autopálya világítást! Nagyon szép! És tényleg hatalmas fénye van!
Sztem is tudod.
Ilyet utoljára felszerelve vhol az M0-ás környékén láttam, valahol Budaörs környékén. Többről nem is tudok, pedig biztosan van még 1-2 helyen... Nyüves B22D bajonettes foglalatot nem kapok hozzá sehol, fingom nincs, hol is keressem, aztán a kapcsaira való forraszgatás finoman szólva sem elegáns... Egyébként a mezei nátriumlámpától nemcsak a fénye szerint tudod a kisnyomásút megkülönböztetni, hanem a hosszú armatúra végett is, mert egy ilyen 55w-os égő eléggé hosszú! Hosszú felületről kilépő, vaskloridsárga fény= kisnyomású nátriumlámpa! Pont vagy gömbszerű, naranccsárga fény= közönséges, nagynyomású nátriumlámpa! Egyébként ez a SOX 55, ha megteccene vkinek, Bp- Király utca, Tungi márkabolt, 5800HUF-ért kapható! Fojtó, gyújtó...azt azért meg kell tudni oldani!
Mi??? ez az égő 55 wattos! akkora fénnyel világította be az utat, hogy csak na! tényleg jó a hatásfoka!!!!
Ez ilyen!
55W, de a fénye egy 5-600W-os mezei izzónak felel meg... Az elméletileg elérhető maximális fényhatásfok asszem egyharmadát közelíti meg, ezt eddig semmi más gázkisülővel nem tudták überelni! És viszonylag nem is drága, nem is értem hogy ebben a szarrágó kis hazánkban miért is nem terjedt el jobban. Talán azért, mert nem kapni hozzá B 22 D típusú bajonettfoglalatot? Ma az egész nyüves Pestet végigjártam ezért, a holuxnál weblap szerint van, boltos csávó szerint nincs. Remek. Osramos ismerős bótosoknál sincs! Röhej...
Na, újabb finomságok érkeztek!
Tegnap kicsit bevásároltam, az alábbiakat: Osram XBO 150, novicsentó állapotú xenonégő TC 400, 27 éves, korai konstrukciójú, nullkilométeres nátriumlámpa CMH 20, kerámiacsöves mini fémhalogén, a kisülőcsöve mint egy fél borsószem, aranyos.... Az egész 6 E HUF-ba került... Ha érdekel vkit, rövidesen lehet hogy lesz eladó pár darab GE Arcstream 150W 4000K-es fémhalogén, jóval a bolti ára alatt, ha kell vkinek, írjon!
Uraim!
Kicsit szeretném felrázni a témát, mert nem akarok újat nyitni....ez ügyben. Szomorúan olvastam néhány hozzászólást a témában, annyi derült ki ezekből a számomra, hogy sokaknak fogalma sincsen a mibenlétéről a HID lámpáknak, keverik a xenon gázzal töltött izzószálas égőkkel vagy a folytótekercses metal halide (fémhalogén) közvilágításban, mozigépekben alkalmazott lámpákkal. 2003-ban írtam ezzel kapcsolatban egy cikket a Búvárinfóba, hiszen a víz alatti világban is hódit a xenon, mi is élvezzük az előnyeit. Akit érdekel, letölthető a cikk, pár dolgot talán rendbe is tesz a fejekben, hiszen nem szakembereknek írtam, így a lelkes amatőrök számára is érthető. Véleményem szerint praxis és elektro írásai viszik előre a téma szerint a topicot, ezek használhatóak is. Ha műxik, belírok egy linket ahol egy akár motorra akár bármi másra szerelhető kapcsolás található, adatokkal, panel rajzzal, stb. 12v-ról üzemel, és Xenon (HID) izzót működtet.Bővebben: Link A kapcsolás lelke egy akksitöltő kontroller IC. Bővebben: LinkTalán ezzel segítettem azoknak akik ilyet szeretnének építeni.
Hali!
Ez a link amit beírtál, hát nem sokra megyünk vele, mert akkutöltőt, stabilizátort itt szinte mindenki tud építeni, ez nem kunszt! A D2S égőhöz való inverter, na az az igazi kihívás, ott tudni is kell valamit, és ráadásul nincs is közkézen kapcsrajz ezekhez, ha ilyet találsz, az engem is érdekelne! Bár van egy, de az túl bonyolult, bár a működési elv ismeretében lehet hogy tervezek majd egy full saját konstrukciót. Van még egy amerikai website, amin van egy rajz, de az lósz*rt sem ér, bár biztos van olyan hülye aki megcsinálta..de minek??
Bocsi, egy link lemaradt Na ez az +Még ez
Az utóbbi elég részletes és működik is. Folyamatban van az IC- s smd változat megépítése, de még tervezési fázisban van csak. Nekem víz alatti világításnak lesz, ahogy megvan közzéteszem. Az első rajzot kicsit át kell alakítani a teljesítmény miatt, de a második rajz nagyfesz része egy az egyben jó hozzá a HID meghajtásához. D1-D6 helyettesíthető egy tv-ből kibuherált sokszorozóval is. Emiatt az R3 értéke izzóktól függően változhat, hogy az ív éppen fennmaradjon, és ne legyen túl nagy a fogyasztás. Nekem a kapcsolás az Osram HCi-T 35W/WDL-el üzemel.(melléklet) Kedves Ödön, remélem ez már segítségnek számít, még ha a fórum kezelésében bénának is számítok
Üdv!
A fórumkezelési bénázásért sztem nem fog nyígni senki, hiszen senkisem születik mindenben profinak.. Namármost ez a 2 plusz link: Az első, egy közönséges fénycsőinverter, u.avval a kapcsolástechnikával mint a 80-as években, csak kulturáltabb alkatrészekkel. (FET, stb..) A másik linken pont az a rajz van, ami véleményem szerint tökéletesen alkalmatlan a xenon autósizzók üzemeltetésére, még ha el is indulna vele, akkor sem lesz igazán jó! A gyári inverterekben első lépcsőben feltolják egy szabadonfutó DC-DC konverterrel a 12V-ot olyan 120-130V körülire, majd ebből egy önrezgő vagy mikropronyós áramkör, 6-700V-os FETekkel a végén, előállítja a konkrét üzemi feszt az égőnek. + egy külön áramkör elvégzi az égő gyújtását is, ami nem egyszerű feladat! Gyári elektronikának ismerősöm méregette az áramfelvételét, induláskor 10A, ha az égő begyújtott, akkor már csak 3A. Szóval, nem eccerű a dolog....
Ja, majd elfelejtettem: Az Osram HCI 35 egy mezei fémhalogénlámpa, aminek az üzemi jellemzői sokkal de sokkal másabbak, mint egy D2S xenoné!
Bár ez utóbbi is közelebbi rokonságban van az igazi fémhalogénekkel, mint az egyenáramú, vetítő-xenonokkal!
Most az előbb megnéztem az írásodat, egészen jó, és szakmailag is korrektnek tűnik!
Ehhez a búvárkodáshoz viszont adnék egy tippet, a neve: CMH 20 Ez egy icipicike, kerámia kisülőcsöves fémhalogén, kis fogyasztás-nagy fény, színhőmérséklete 3000K (melegfehér). Sajnos, a GE még nem gyártja ezt a típust hidegfehér (4000K) színárnyalatban, de sztem ez sem rossz, ragyogó kristályos fénye van! Üzemeltetése, meghajtása egyszerű, könnyű, viszont sajnos nem "azonnal újragyújtható" mint at autós xenon. Ha érdekel a dolog, további infókat is tudok adni, meg esetleg fotót is az eszközről!
Hello, nekem is van nátriumlámpám, csak nagynyomású, 70W-os. Habár a fénye nem is olyan szép, mint a kisnyomásúé, látszanak a fényében a színek( bár eleinte ennek is olyan a fénye mint a kisnyomásúé, mert még nem nőtt meg benne a nyomás) és az élettartama is hosszabb( 28500 óra, a kisnyomásúé csak kb 15000 óra). A fénye ennek is hasonlóan erős és ilyen szép élénk narancssárga fénye van. Szintén a Tungi boltból származik, és a szobámban tengeti mindennapjait.
Jó poén az!
Milyened van, LU 70-es, vagy még a régi TCE 70? Nekem van kettő TCE, ezek még a régi gyártásúak, nagyon szeretem őket... Szobában élvezkedni még a TCE /TCED 35/120 a jó darab, 40W-os fénycsőfojtóról simán elmegy, és nem is vakító a fénye túlzottan! Igen, az tény hogy a nagynyomású nátriumlámpák színvisszaadása jóval jobb mint a kisnyomásúé, vannak némi színek, deluxe típusnál meg főleg. Viszont színre szebb a kisnyomású fénye, ám ebben olyan szürke lett a bőröm, mint egy UFO-snak... ) De hát nem is arra való ez a fény, hogy bámuljam magamat benne a tükörben....... Még a CMH 20 fémhalogén ami szobába alkalmas, de ez annyira új szerzemény, hogy még nem is kísérleteztem vele, pedig még az egyik topiktársnak is lógok egy rövid ismertetővel. De ami késik, nem múlik!
Sziasztok!
tanácsotokat kérném! Az udvart szeretném bevilágítani valami nagyon nagyon erős lámpával, mert elég nagy udvar és néha jól jönne, esetleg több lámpával. Először HgLi re gondoltam, de ahogy olvasom ezt a topikot, látom, hogy sokkal jobbak is vannak tőle. Tehát valami aránylag kisfogyasztású kellene ami nagyon jól világít. Igazából a szine is mindegy. Ami fontos, hogy beszerezhető legyen az égő, és trafó hozzá. Illetve trafót valahogy már kreálok hozzá, Dobozt is amibe az egészet beleteszem. Mit ajánlotok?
1. SOX 18. 18 watt fogyi, 150W izzónak megfelelő fény, 30W-os fénycsőfojtóról elmegy. Gyújtó is kell hozzá. 6-7000HUF az égő
2. SOX 55. 55W, 65W-os fénycsőelőtétről, 300W izzónak való fény. 5700HUF az égő. 3. LU 50. nátrium, egyszerű, óccó, bolondbiztos. Fojtó, gyújtó a hozzávaló szükséges. Az égő 3000HUF körül. 4. HgLI 50 higanygőz. 50W, 150-es égő fénye, fojtóval együtt sem kerül többe 3000-nél. Gyújtó nem kell hozzá. így hirtelen ennyi...
Köszi a valaszod!!
pont ilyesmikre gondoltam. Gondolkodom mennyi kell majd belöle es mennyi penzem lesz ra aztan elindulok es beszerzem a dolgokat! Köszönöm megegyszer!
Szívesen!
Ha kell vmi, és van konkrét elképzelésed, nyugodtan szólj, mert hátha tudok szerezni ezt-azt kulturáltabb áron... üdv: Ödönke
Nekem Lu 70-esem van, Tungsram márkájú. Olyan 2500 HUF-ba került, a fojtója és a gyújtója is kb. ennyibe került, de nagyon jó lámpa, nagyon szeretem .
Hello, én 100 vagy 150, esetleg ha nagyon nagy az udvar 250W-os nagynyomású nátriumlámpát javasolok. A 100-as fényereje egy 500-as ceruzahalogénénak fele meg, a 150-es egy 750-esének, a 250-es egy 1000-esének, azt nem hinném, hogy akkora volna a kert, hogy 400-as kellene, de ha netalán az kéne az egy 2000-esének felel meg.
Ezekhez E40-es foglalat kell és fojtó meg gyújtó, amiket megkapsz pesten a Bartók Béla út 136 alatt, az izzót pedig a Tungi márkaboltban. Összesen kb. 10000Ft-ből megvan az összes, de lehet, hogy kicsit több. Higanylámpát azért nem javasolok, mert annak rosszabb a hatásfoka. A kisnyomású nátriumlámpát se ajánlom, mert mind foglalatot, mind fojtót nehéz hozzá találni, és a fénye se a legjobb oda. Úgyhogy én mindenképp a nagynyomású nátriumot ajánlom. Ha kérdésed van írj, szívesen adok tanácsot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |