Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   62 / 107
(#) Dániel X válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Hát lehet! de nekem az már sok lenne. KÖSZI!
(#) Dániel X válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

A tekercsből kijövő nyíl az antenna a poloskánál? Mezei ébresztős rádióval lehet fogni? Másfajta frekvenciamérő létezik?
(#) Dániel X válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Olyan ic ket hol kapok?
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Ha tőlem kérdezed, akkor igen, a nyíl az antennát jelöli, és mindenféle URH FM műsorvevővel fogható az adása. Használd a válasz gombot.
(#) Dániel X válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Ok! A vicsys féle frekvenciamérőt hol találom?

Keresd így: Bővebben: Link

Nagyon úgy néz ki, hogy ez lesz. De minek neked frekvenciamérő?

Mert keltene egy egyszerű adó vevő páros és ugye vakon nem lehet építeni! Vagy van ötleted?
(#) MaTe193 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Hali!
Pontosan honnan tudom,hogy oszcillál-e?
Máté.

Dehogynem lehet. megcsinálod azt a kis adót, vevőnek meg valamilyen FM-vételre is alkalmas kisrádiót használsz. Meg is van az adó-vevőd. Olvasd el az Ezermester cikkét. Sok okosság van benne.

Ezermester cikke? az az újság? Hol találom? Na akkor még nem építek freki mérőt!

Amit belinkeltem az előbb és megkérdezted, hogy a nyíl mit jelent.

Ja oké!
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

István! Mit csinál, ha nem, vagy rossz helyen rezeg? Az FM vevővel sohasem találja meg, és azt sem tudja, hogy hol van. Tehát kellenek a műszerek, bármilyen egyszerűek is. Egy kis eltérés a rezgőkörnél, és már kint is van a vevő sávjából. Ezen nem segít, semilyen tuti kapcsolási rajz, elég ha másképp építi meg, és a szórt kapacitások mások. Elég ha csak 10 pF az eltérés, és azt a pár menetes tekercset sem nagyon lehet ugyanakkora induktivitásúra készíteni. Akkor mihez kell nyúlni szerinted, pláne távirányítással.
A BC tranzisztorok elvileg jók, csak az a bajuk, viszonylag nagyok a kapacitásai, és a szórásuk is jó nagy. Mivel a bétájuknak is jelentős a szórása, az Ft határfrekvenciának is elég nagy a szórása. Hangfrekinél ez nem számít sokat, de a határfrekvencia közelében igen.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Veled nem vitatkozok, de annyit hagy mondjak el, hogy én 16 évesen bontott alkatrészekből készítettem az első rádiós mikrofonomat, műszerek nélkül (az EM cikk alapján). Ráadásul egy ilyen adó olyan mennyiségű felharmonikust termel, hogy egy frekvenciamérő tutira kiakdna tőle. A linkelt Ezermester egytranzisztoros kapcsoláshoz csak egy multiméter kell, semmi más. A BC-k tranzitfrekije több száz megahertz, és oszcillátornak kiválóak.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Mondhatnám azt is, hogy szerencséd volt, mint sokan másoknak. De ha nincs szerencséd, akkor is meg kell oldani a problémát. Ilyen előfordul bizony még sorozatban gyártott berendezéseknél is, pl. egy alkatrészcserénél is.
Az meg, hogy a BC -k kiválók, az túlzás, inkább csak megfelelnek. Volt már a praxisomban szivás, egy beépített BC107 tranzisztor 700 MHz -en gerjedt. Komoly műszerparkkal, is egy napig tartott míg megtaláltam(tuk).
(#) kadarist hozzászólása Nov 7, 2010 /

Ebben a lapszámban egy másik, varikap modulátoros adó leírása található: Ezermester 1989/7
(#) e-sporadic válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Szia! Örülök, hogy megépítetted ezt a kapcsolást. Hol tartasz a második tranyo áramkörét is megépítetted?
Az adásnak foghatónak kell lennie 88-108 MHz között, ilettve amikor az elemet rákapcsolod az adóra a melletted lévő rádiót, ha valamilyen szabad helyre állítod kell egy kattanást legalább hallanod.
Amit keresned kell: egy bizonyos frekin ahol az adód van, elnémul a sistergés (az fm zaj).
Ha lehet jó állapotban levő 9V-os elemmel dolgozz!

Érdemes ha a HF in pontra már most raksz valamilyen, hangforrást MP3-as lejátszót, stb, ekkor már könnyebben felismered a jeledet, de a némulás is erősen gyanús, hogy a te adód jele szolgáltatja.
Sok sikert.
(#) MaTe193 válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Hali!
Cakk-pakk készen van.Az elemem új,a hangforrás MP3.Akkor legalább tudom mit kell keressek!
Köszönettel:Máté.
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Szia Mate! A rezgokorbe kb 30-40pf pF es 6 menet 4 es csiga furora kapasbol beletalal a sav kozepebe! szerintem vedd ki a forgo kondit es elindul elsore. Jol kototted be a tranyot?

A korabbi beszelgetesekhez kapcsolodova jeleznem, hogy a BF199 nekem nagyon bevalt, nem epitenek hangfrekis tranyoval RF eszkozt. Frekimerest talan a legkisebb szenvedessel PIC alapon erdemes epiteni 64-es eloosztoval. Kvarc cserevel csalni lehet az idoalappal es akkor 100 as osztasnak szamit. Nekem ez utobbi nagyon bevalt. Lasd link.Bővebben: Link
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Szia!
Mit nevezünk hangfrekvenciás tranzisztornak? A BC182 az hangfrekvenciás a maga 200MHz-es tranzitfrekvenciájával? Ráadásul a 100mA-es kollektorárama miatt jól "húzható". Nekem bevált, mint adótranzisztor, ugyanúgy mint a BC239. Érdemes a "C" végződésűeket használni a stabilabb berezgés érdekében. Még a böhöm2905 is kiválóan muzsikál a CCIR FM-sávban.
(#) MaTe193 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Hali!
Először is köszönöm a választ! A tekercset 5mm átmérőre tekertem...A tranzisztor (szerintem) jól van.Holnap megpróbálom forgó nélkül.Akkor rakjak a helyére egy 30-40pF közötti kondit?
Köszönettel:Máté.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Akarom mondani: 2N2905.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

A tranzisztor tranzitfrekvenciája mérési adatokbólt számított érték. Itt a tranzisztor elméleti áram erösítése 1. Ebből az adatból számítható (hfe -vel elosztva) a ténylegesen erősítésre használható max frekvencia. Tekintettel a 3 - 600 -as bétákra, mindjárt nem olyan magas az erősítésre használható sávszálesség. Oszcillátornál elvileg még a határfrekvencián is berezgethető, de ott a gondot az jelenti, hogy az eszköz kapacitásai, átmeneti rétegellenállásainak igen nagy szórása előre megjósolhatatlan, és adatlapokban nem is publikált fázistolásokat eredményez, ami a gerjedési feltételeket bizonytalanná teszi. Ettől a sok kínlódás, hogy rezeg, vagy nem rezeg.
A BC -ket azért szeretik ebben a kapcsolásban használni, mert a visznylag nagy bázis kapacitása miatt, könnyú vele frekvenciamodulációt megvalósítani.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Azért remélem 100MHz-en még nem 1 a bétája . Plusz jó a BC182-ben, hogy a jó nagy kollektorárama miatt viszonylag nagy teljesítményeket is ki lehet csikarni ebből a típusból (is) és szinte minden bokorban találhatunk pár darabot. Nekem a gyakorlatban beváltak, ezért mertem ajánlani .
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Csak azt szrettem volna érzékeltetni, hogy fogsz egy BC tranzisztort, megépíted vakon az áramkört, működik szépen. Ráírod, hogy ez egy kipróbált tuti kapcsolás. Fogsz egy másikat, akár ugyanabból a szériából, és nem működik a boga istennek se. Ezt is működésre lehet bírni, de ezt vakon nem lehet, ha van műszered, csak akkor esélyes. (egy kezdőnél nem állnak otthon halomban a tranzisztorok)
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Udv Mindenkinek! En onnan kozelitenem meg a kerdest, hogy mi a masodik fokozat. Amig oszcillator elindul BC vel is, addig a masodik fokozat lehet, hogy csillapit es a kezdo konstruktor el is kotheti a labakat, mert fekete tok az tok. Ez sajat tapasztalatom, pl egy BF245-ot minden alkalommal katalogusbol ellenorzok es meg igy is volt fejteto ejfelkor Jellemzoen keves tipusu felvezettot hasznalok, es rf fokozatokban ar teljesitmeny viszonyban nem talaltam jobbat a BF199 nel.

A modulacio melysege esa teljesitmeny viszont elgondolkodtato, bar nekem eddig kivalo parametereket mutatott a BF199 ebbol a szempontbol is. Mindenesetre jo tudni, hogy szukseg eseten hasznalhato mas tranzisztor is ennel a fokozatnal, amit nem tudtam. Az egyik legjobb oszci viszont 2 db Bf961-el keszult, fekudt az S mutato a vevon
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Szia!
Én az egytranzisztoros oszcillátor-modulátor-adóval kapcsolatos tapasztalataimat írtam le. Ez a kapcsolás az Ezermester újságban jelent meg. Erősítőnek valóban nem jó a BC.
(#) MaTe193 válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Oh,hogy én milyen ostoba vagyok! A BC640-nek nem hagyományos a lábkiosztása...Mindjárt megigazítom.
Máté.
Következő: »»   62 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem