Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   143 / 316
(#) Medve0 hozzászólása Nov 1, 2010 /

Szép jó estét mindenkinek!
Van-e esetleg itt olyasvalaki, aki már megépítette vagy foglalkozott a tonepad által fejlesztett visszhanggal?
Bővebben: Link ugyanis én megépítettem, de nem sikerült még üzembe helyezni.
(#) bodnar00 válasza Medve0 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Szia! Nekem van egy hasonló felépítésű, dvd lejátszóból kiszerelt. Konkrétan mi nem működik ? Hátha esetleg tudok valamiben segíteni.
(#) Medve0 válasza bodnar00 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Szervusz! Konkrétan ha bekapcsolom, csak búg és más semmi. Ha a bemenetre rádugok valamit nem pukkan nem csattan, nem hallani semmit. Kimértem: tápot kap rendesen(9V- a 072, 5V a 2399) szakadást nem találtam rajta meg rövidzárat sem, elolvastam a tonepad fórumot, elvileg mindenkinek elsőre működött. Több PT2399-el is kipróbáltam, egyikkel se működik. Esetleg valami ötlet hogy mit nézhetnék még meg?
(#) bodnar00 válasza Medve0 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Ha tudsz csinálni képet akkor akár az is segíthet. Én egy ilyen kis vizsgáló eszközzel szoktam megnézni meddig jut el a jelem. (Kép) Nézd meg te is.

kep.JPG

(#) Medve0 válasza bodnar00 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Köszönöm a segítséget, holnap összerakom ezt a kis motyót, megvizsgálom meg csinálok képeket is, csak mára már kissé elfáradtam, holnap korán kelek... Írok majd akkor hogy mi újság, meg rakok fel képeket is. Köszönöm még egyszer a segítséget! Jóéjt!
(#) Medve0 válasza bodnar00 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

sikerült közben képet csinálnom az egyedről, felrakom addig is.
(#) bodnar00 válasza Medve0 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

A jack csatlakozók jól vannak bekötve? Ki kéne hogy jöjjön belőle valami hang , jó a műveleti erősítő? Meg kéne tudni meddig jut el a jel.
(#) witti válasza Medve0 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Szia! Átnéztem és nem kifejezetten találtam hibát.
Szintén azt javaslom, mint Bodnar kolléga. Fogsz egy vezetéket egy kondival amit az erősítőd bemenetére (gitár kábelére) kötsz, természetesen a testet közvetlenül összekötni a pedál gnd-vel. Alacsonyabbra veszed a cuccon a hangerőt és szépen elindulsz a panelon keresgélni a hangot a pedál bemenetétől a hang vonalán. Ha valahol visszhangot hallasz akkor nagy baja nincsen. Ahol elhallgat ott lesz a bibi. Ez a legegyszerűbb és célravezető dolog.
(#) marci91 hozzászólása Nov 5, 2010 /

Üdv!
Adott egy házi készítésű gitárkombó TDA7294 vékfokkal és TL072-kel szerelt előfokkal. Elég rossz, élvezhetetlen hangja van. Azt olvastam, hogy a végfok elég jó minőségű, szóval nemtudom mit csináljak vele. Esetleg nincs valakinek egy jó előfok ötlete hozzá, amin van dögös overdrive csatorna? Vagy esetleg más tipp??
(#) ZSozsóó válasza marci91 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Hello!

Szerintem műveleti erősítővel nem is lesz jó hangja. Csak recseg -ropog Tranzisztor, jfet, elektroncső, ezekből jót lehet csinálni.
Kész receptem nincs, próbálkozni kell!
Bővebben: Link Itt találsz jfetes ötleteket, ezek a tisztától a dögös overdrive -ig használhatók, ha van kedved kísérletezni, nagyon jó egyedi hangokat tudsz csiholni!

Zsolti
(#) Clavia hozzászólása Nov 5, 2010 /

Sziasztok! Egyszer már írtam ide azzal kapcsolatban, hogy egy aktív hangszedőt szeretnék készíteni a gitáromhoz. A lényeg, hogy minden húrnak egy -egy kis szuverén tekercse lene, ezek közepén pedig egy-egy mágnes (hogy milyen, nem tudom;Neodíniumból van itthon megfelelő méret) Ami nagyon foglalkoztat: Nem tudtok valami képletet , vagy ha azt nem valami irányelvet, hogy azt a frekvenciát, amin a pickup átviteli maximuma van hogy határozzam meg? Másik kérdés, hogy az egyedi húrokon ez az érték milyen legyen. Ugye az alaphangra sem lehet letenni, mert miért is van 24 érintőnk, nem is beszélve az üveghangokról....)
A másik kérdés, hogy ti mekkora menetszámot szánnátok egy ilyen cuccnak (akár a fenti koncepció, akár egy single coil vagy humbucker esetében)? Én úgy tudom, hogy a passzív társasághoz képest drasztikusan kicsi a menetszám, az impedancia pedig ennek megfelelően szintén alacsony. Más kérdés, hogy az impedancia messze nem a leglényegesebb téma ebben az ügyben, nem is értem miért reklámozzák annyira.... Köszi!
(#) ZSozsóó válasza Clavia hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

hali!

Méretezést szerintem nagy ívben el kell felejteni, hiszen a mágnesed tulajdonságait sem tudod pontosan, csak ,hogy neodium, de persze, ha komoly laborod van, akkor persze ki lehet mérni! Tekerj fel X menetet, hallgasd meg milyen, aztán tekerj fel 5X menetet és hallgasd meg milyen. Így a nagyságrendekkel tisztában leszel, hogy kevés és sok menet mit is csinál, aztán lehet finomítani. Persze impregnálni is kéne, de kísérletezni jó csak ,ha feldobod a meneteket. Ehhez sajnos nem értek, de én így csinálnám.
A kis impedancia szerintem nem a kis menetszámból jön, hanem az aktív elektronika jelenléte miatt és miért reklámozzák? Talán, mert 10km kábelt is tehetsz a hangszer és az első effekt, erősítő elé és nem lesz se magas vesztésed se jelveszteséged. Az meg, hogy nagyobb a jelszintje meg ilyenek az baromság. 1 vagy 2db 9V-os elemmel sem tudsz erősítést adni neki nagyon, mert az attack lehet akár 4-5V is csúcsban egy dupla tekercsesnél, pláne, ha közel van a húrokhoz. Ha azt megerősíted a duplájára, már klippel is az attack.... De vannak itt pickup készítésben okosabb emberek, egy irányszám tényleg jó lenne, hogy XY menet, de szerintem a legvékonyabb drótból amid van, tekerd tele a rendelkezésre álló helyet. Annál többet úgysem tudsz. Kísérlet, aztán letekered a felét...Meg amin személy szerint tuti nem erőlködnék az a menet menet mellé tekerés. A vadtekercselés adja meg az életet neki, a szórt kapacitások akár jótékonyak is lehetnek! Én így csinálnám, tuti nem a legjobb módszer és van erre képlet, csak ehhez én kevés vagyok
(#) zoltan_30 válasza Clavia hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

(#) zoltan_30 válasza zoltan_30 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Itt lehet kerdezoskodni:
Bővebben: Link

The Copeland Hex Pickup
Bővebben: Link
(#) marci91 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

De a TDA mint végerősítő maradhat benne nem? Állítólag Marshallokban is használják (mondjuk meg se közelít ezzel az előfokkal hangra a Marshall tranyósakat ). Valami tuti bevált, és aránylag egyszerű ötletet szeretnék, ami nem jár nagy anyagi költségekkel, mivel eleve nem egy drága motyóról van szó.
(#) Medve0 válasza witti hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Sikerült megtalálnom a problémát: a műv. erősítő nem volt leföldelve! köszönöm szépen a segítséget. Ezúton meg is ragadnám az alkalmat hogy ajánljam mindenkinek, szuper jó hangja van!
(#) ZSozsóó válasza marci91 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

A végfok maradhat, ha a normál üzemi tartományon belül maradsz, nem viszed a klippig, akkor szerintem bármilyen vég IC jó, én LM3876,86 ot használok, nekem bejött. A TDA és minden vég IC-re érvényes, hogy rendesen illik megcsinálni, hűtőtönkkel,stb, ebben Bassmester az ász, őt kérdezd, ha van kérdésed! nagy hangerőn egy egy mélyebb húrnál hajlamos befulladni kis és főleg nem jó minőségű pufferrel, legalábbis most az LM -em hajlamos, 1000µF össz puffer mellett, nagy hangerőn, de ez nem csoda persze (ez volt kéznél hirtelen itthon, jó kis Siemens 1mF, csere lesz nagyobbra persze).
Az elő fokozat meg, ha annyira marshallos kell -bár hozzáteszem nem marshall ami félvezetős(nem maga a félvezető ténye, hanem a kapcsolások) meg úgy általában ami a jcm800 2203 után van, az egytől egyig a tengerbe süllyeszthető minden további nélkül szvsz, ezzel persze senki ízlését nem akarom kritizálni, csak elk*rvult a cég, erre célzok - akkor van egy olyan oldal, hogyDr_tube itt bármelyik akár tranyós marshall kapcsolási rajzát megtalálod. Csemegézhetsz belőle kedvedre!
(#) karpi válasza Clavia hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Az aktiv hangszedo kedvezo tulajdonsaga:

Nagyon gyenge megneses ter ami nem fekezi a hur rezgeset !.

A tobbi mar csak plusz vacakolas. Erosito aminek zaja van, elem kell hozza hogy mukodjon , a jel tul nagy mindenfele szokasos gitarcuchoz.

Jatszottam egy EKO gitaron ilyen aktiv hangszedovel , szepen szolt de ha nagyon megpengettem a benne levo kompreszor "leharapta " az attack-ot eppen a TWANG -ot ette meg .Pedig hat az lett volna ami kell.Ugyhogy nem tetszett .
(#) karpi válasza zoltan_30 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Semmi ertelme az ilyen "hexa" hangszedonek analog hasznalatra

Csak akkor lenne ertelme ha mondjuk egy szintetizatorba akarnal vezetni jelet minden hurtol kulon feldolgozo csatornara .

A hurok kozott eleg nagy az athallas igy eros [pengetesnel athallatszik a masik szomszedos hangszedobe is .

Tehat csak valami "trigger" aramkorrel lehetne valamenyire szetvalasztani az egyes "hurokat" hogy aztan egy szintetizatort vezereljel ( esetleg).

Amugy nincs ertelme mert nem kell minden hurra mas "effect" legfeljebb a harom mely hurra egy beallitas es a harom magas hurra mas beallitas.

Tehat ket reszre osztani egy hangszedot eleg kene legyen .

Ezt a ket " fel" hangszedot aztan lehet ellenfazisba kotni igy "humbucker" lessz.( mint a Fender basszusgitarnal van az a ket kis hangszedo ).

Mondjuk pld a mely hurokra egy szub-octav generatort teszel , a magas hurokra meg valami chorust ,Enyit elbir a szisztema analog kimenettel .

Letezik ilyen hangszedo gitarhoz is , lattam valamelyik ceg lapjan reklamoztak.
(#) zoltan_30 válasza karpi hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Mondjuk nem engem erdekelt a hexa hangszedo.
Csak linkelgettem egy kicsit.
Kozben jutott eszembe, hogy a 70-es evek kozepen nekem is voltak hasonlo elkepzeleseim mind Clavia -nak.
Elo is kotorasztam a doksit ami az alabbi kepeken lathato.
(#) zoltan_30 válasza zoltan_30 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Tovabbi kepek:
(#) bodnar00 hozzászólása Nov 9, 2010 /

Sziasztok! Ezen a felvételen milyen effekt hallható? :pirul:

minta1.mp3

(#) jampi válasza bodnar00 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Gitár effekt!
(#) bodnar00 válasza jampi hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Egy kicsit konkrétabban?

Így nagyon nehéz megmondani, találgatni lehet, ha volna hosszabb rész belőle nem csak ez a pár másodperc,lehetne, tippelni konkrétabban.

Hallgasd meg az Ozzy Ozbourne-tól a Mr Crowley cimű számot ugyanezen az oldalon, jobbról a negyedik. Szintetizátorral van feljátszva amire te kíváncsi vagy.

Most ezt nem értem hogy jött ide. Engem az érdekelne, hogy milyen effekt ad ilyen lecsengést a gitárnak amit csatoltam.
Következő: »»   143 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem