Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   126 / 579
(#) Action2K válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Tökéletesen eredeti!
(#) mustang74 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Nagyon szép lett a rádió! Gratula hozzá!
(#) kadarist válasza Stewe hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Már akkortájt is exportáltak termékeket. Az igényes gyártók gondoltak a külhoni körülményekhez való megfelelésre.
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 18, 2010 / 7

Ezzel a hál. fesz. problémával foglakoznék kicsit bővebben ha nem unjátok, nem kell feltétlenül végigolvasni, pláne nem kell egyetérteni velem.

Szóval a 60-as 70-es években európában, illetve az exportált hir.techn. készülékek felvevő piacának területén többféle hál. fesz volt található. Egy igényesebb gép hál. trafója az alábbi fesz.-re volt kapcsolható 110V, 120(127)V 150V 180V 220V 240V. Vagyis ennyi féle hálózat létezett. Angliában illetve az akkori Brit birodalom területén 240V az Oroszoknál 127V Európában meg össze vissza. 1955-ben a korabeli leírások szerint, még volt Magyarországon 110V egyen, 110V váltó és 220V váltó. A 70-80-as években én egy híres táncegyüttes hangtechnikusaként jártam a világot, és például 1973-ban Bolonyában találkoztam egy sport-kulturális centrum helyi hálózatán 180V-os , majd valamivel később Urbínó hercegségben egy helyi vizierőmű által szolgáltatott 150V-os hálózattal. Hogy a rendelkezésemre álló pár óra alatt, hogyan oldottam meg, hogy az általunk vitt magnók, erősítők, mégis működjenek, az egy külön történet.

Amikor kitört a nagy Európai egyesülés, akkor igyekeztek a villamos hálózatokat is közös szintre vinni, és némi veszekedés után született a 230V-os megállapodás, vagyis az angolok is, meg az európaiak is engedtek 10 V-ot mondván, hogy a kb 4-5 %-os különbség nem okoz lényeges problémát, nem kell több millió berendezést ezért kicserélni. A félvezetőkkel felépített készülékekben nincs is gond, hiszen ott a feszültségre érzékeny részek úgy is stab. táp-ról üzemelnek, ( 5V, 12V ) a többi meg nem érzékeny, némelyik félvezető pl. 6V -tól 36-V-ig eljár a katalógus szerint.

A csöveknél a helyzet a következő. Itt két kritikus helyen lehet probléma, a csőfűtésnél, és az anódfesz.-nél. A szakemberek tapasztalata szerint egy elektroncső sokkal jobban bírja a túlfűtést, mint az aláfütést. Ennek fizikai okai vannak, a "hideg" katódról leváló elektronok magukkal cipelik a katód emittáló rétegének mikró-atomi részecskéit, és azt felrakják az anódlemezre, vagyis elszennyezik azt. Igy a cső áteresztő képessége romlik, legyengül.
Túlfűtésnél viszont a katód emittáló rétege az elektronokat valósággal ledobja, és a gyorsan mozgó elektronfelhő, nem tudja az emittáló réteget magával vinni. Vagyis ha a fűtőszál bírja, a túlfűtés inkább használ, mint árt a csőnek. Egyébként ilyen túlfűtés, szaggatott túlfeszültség elven működnek a cső javító-regeneráló berendezések is. A jelenség már a gyakorlatban is bizonyított, talán páran emlékeznek még a reduktor korszakra, amikor a homályos, emisszió vesztett fekete-fehér képcsöveket, leválasztottuk a soros csőfűtésről, és egy csengőreduktor 8Voltjára kötöttük "megjavítva" ezzel a képcsövet.
Az így túlfűtött, láthatóan "viritó" képcsövek még sokszor 6-8 évig is eljártak anélkül, hogy cserélni kelett volna őket.
A megemelkedett anódfesz lehetne még probléma, különösen az elkók nem szeretik a túlfeszt, de hát a régi egyenirányító csövek már úgy sem adják le eredeti teljesítményüket, meg én egyébként is kicseréltem 400V-osra az elkókat.

Szóval szerintem nem kell a megemelt hálózati feszültség miatt aggódni, meg trafókkal csökkenteni, valószínűleg minden gép kibírja azt a pár % különbséget . Üdv:
(#) teren56 hozzászólása Nov 18, 2010 /

Szép estét mindenkinek.
Ma nagy élményben volt részem.Keszthelyen megnéztem a Rádiómúzeumot.Nádler Úr személyes tárlatvezetése mellet nosztalgiáztunk a sok régi és természetesen ma is működőképes ereklyék között.Öröm volt felismerni egy egy rég elfeledett készüléket a kiállításon.Igazi kuriózumokkal találkoztam.Régi műszerek, zeneszekrények,detektoros rádiók......stb.Köszönet Nádler Józsefnek,hogy egy ilyen gyűjteményt összeállított,és kiállítás formájában közkincsé teszi az utókor számára.
(#) oregtamas0202 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Üdvözlet ! Elismerésem Janóbácsi . Tisztelettel : Öreg T
(#) DanyyX hozzászólása Nov 18, 2010 /

Üdvözletem mindekinek!

Találtam műhely takarítás során néhány rádió előlapot/skálát. Nem annyira old timerek, de van ami még eredeti csomagolásban van. Nincs szívem kidobni őket, ezért ingyen odaadom bárkinek, de ha nem viszi el senki, következő lomtalanításkor meg kell válnom tőlük. Írtam róluk egy kis listát, és képeket is csináltam. A képeket sajnos nem tudom még feltölteni mert úgy néz ki elhagytam az usb kábelemet.

A lista:

Videoton:
RA3101 - 2db csomagolt
RA2102 - 1db [Velence de Luxe]
RA2103 - 2db [Szatmár]
RA2104 - 2db [Velence de Luxe]
RM4620 - 8db [Star]
RA5350 - 12db [Prometheus]
R4932 - 4db

Philips:
Verona de Luxe - 2db

Ha ezek közül csak néhány darab jó helyre kerül, akkor volt értelme ennek a hozzászólásnak
(#) Gafly válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Csak hogy védjem a magam gumicicáját
Szerintem legjobb az előírt fűtéssel használni a csöveket.
Én úgy tanultam hogy aláfűtés esetén a katód aktívabb területei "kiégnek" és a cső megsüketül. Az eredmény ugyanaz mint amit Janó bácsi is leírt, ezen szerintem ne nyissunk vitát, az aláfűtés káros.
Túlfűtés esetén pedig mint az izzólámpánál is radikálisan csökken az élettartam a fűtőszál szakadása miatt.
Mivel nálam a hálózati feszültség átlagosan inkább 240V a 220 helyett, ezért én átállítottam amit lehetett.
Amit meg nem lehet azt inkább az "adapteren" keresztül próbálgatom.
Egyébként pedig köszönet az összefoglalásért a többiek nevében is. Lehet hogy ha jól körülnézek akkor még van valahol 110V-os vasalóm is (de lehet hogy lemaradt valahol a költözések során).
(#) Videotonman válasza DanyyX hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Üdv!

Ha fel tudod adni őket postán, akkor én kérnék párat. Természetesen gyűjteménybe kerül. Az egyik az RA2102 lenne. A második Prometheushoz kellene, a harmadik pedig az R4932-höz. Utóbbi kettőről is tudnál képet feltenni? Ugyanis több változat volt a gyártásuk során. Előre is köszönöm!
(#) DanyyX válasza Videotonman hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Igen, fel tudom adni postán, ha állod a postaköltséget (ajánlott levél 600ft).

Képeket a jövő héten teszek fel róluk, amint ki tudom őket szedni a telefonomból. Üdv!
(#) Videotonman válasza DanyyX hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Természetesen állom a postát. Köszönöm!
(#) miska10 hozzászólása Nov 18, 2010 /

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni. Keresem az Orion 227 és 330 skáláit vagy ezek szkennelt változatát

Előre is Köszönöm
(#) Janó bácsi válasza Gafly hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Nem kell védeni semilyen gumimacit, teljesen igazad van. A katód lefakulását, kiégését én hagytam ki, a többi meg szemlélet, hozzáállás, tapasztalat kérdése, és mindenki úgy tesz ahogy a saját felfogása, élettapasztalata, diktálja. További szép napot. :worship:
(#) Janó bácsi válasza miska10 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Skálaüvegeket Csizmadia Zsolt gyárt szitanyomással, kérdezd meg Őt.
Cim: betaker@gmail.com
(#) Janó bácsi válasza Gafly hozzászólására (») Nov 19, 2010 / 1

A 110V-os vasalóról jutott eszembe egy korabeli vicc! Ehhez tudni kell, hogy az 56-os események után kitört némi vásárlási láz, az emberek élénken emlékeztek még a háború utáni hiper-inflációra, és igyekeztek a pénzüket, (már akinek volt) áruba fektetni.
Szóval a vicc:
Fejkendős néni megy a Keravill-ba,; Mit tetszik nénikém ; vasalót vennék kedvesem ; milyet adhatok 110V-osat, vagy 220V-osat? ; hát két fajta is van? akkor mind a kettőt. :
(#) miska10 hozzászólása Nov 19, 2010 /

Köszönöm az információt, felveszem vele a kapcsolatot.
(#) moltam hozzászólása Nov 19, 2010 /

Helosztok.
Feléledt a Terta 425b, már PU ról szól. A kimenő szakadt volt, átforrasztottam a azt a részt, ahol a trafó tekercse a forrszemekhez kapcsolódik, és a hiba megszűnt. Rádión a hullámváltó tekergetésekor recsegést hallani a hangszórókból. Megtisztogatom a hullámváltó érintkezőit. Ha ez nem jönne be, hogy tudom megnézni egy DMM el, hogy rezeg-e a helyi oszci?
(#) hatvanasjocó válasza moltam hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

A mellékelt indikátorral a DMM is alkalmas nagyfrekvenciás indikálásra

névtelen.jpg

(#) moltam válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Kösz. Gyorsan összerekom, és mérek. Nem használt neki a hullámváltó tisztogatás. Nem szól. Ha az antenna ajzathoz hozzáérintem az antennaként használt pár méter drótót, recseg.
(#) Action2K válasza moltam hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Azért nem volna rossz, ha az a pár méter úgy kb. megtízszereződne, de legalábbis 5-6 m lenne, ráadásul irányban állva. A földelést sem felejtsd a csapra, vagy a radiátorra kötni. Sokat segítenek ezek a hókuszpókuszok.
(#) moltam válasza Action2K hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Mértem. 590mV 2M ohm al, 470pF el és 680k OHM al ECH anódján. Semmi zajt nem kellene hallanom a hangszóróban antenna nélkül? Se sistergést, se fütyülést? A pákám hegyét is hiába érintem az antennabenethez, azzal se szól.

Súgás, fütyülés antenna és föld nélkül is kellene, hogy pici legyen. Az EBF80 rendben van?
(#) moltam válasza Action2K hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Megszólalt a rádió. Egy forrasztás volt alig láthatóan letörve az ECH foglalatáról. A hullámváltót hogy kell rendesen összerakni? A réz érintkezőknek a két másik érintkező közt kell lennie?

Igen, ha egyre gondolunk.
(#) maci80 hozzászólása Nov 21, 2010 /

Sziasztok! Szeretnék mutatni pár szerzeményt. Működőképes mind a kettő,skálahúrt kell cserélni mert egerek csemegéje volt,illetve illemhelynek nézték.
(#) DanyyX válasza Videotonman hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Szia, visszaszereztem az usb kábelemet, tehát jöjjenek a képek. Igaz csak telefonos képek, de remélem használhatóak.
(#) Videotonman válasza DanyyX hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Üdv! Köszönöm a képeket! Az RA-2102 és az R-4932 skálája mindenképp kellene. A Prometheusból és RA-2104 skálából is kérnék ha lehet. Ha megfelel, akkor majd magánban megbeszéljük a további részleteket.
(#) Gőzgépész válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Én egyszer -ezek szerint meg gondolatlanul-beírtam ami rövid idő múlva eltűnt.Akkor mérgelődtem, most -Köszönöm.
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 26, 2010 /

Látom nagy itt a csend, akkor írok még a 222-es ről.
Szóval elmult 10 nap is, hogy lakkoztam, hát ideje volt már lepolírozni. Sajnos a dukkózás nem pormentes fülkében történt, hanem az udvaron, meg a szóróflakon sem azonos a pisztolyal, úgy hogy volt rajta dorozsma bőven, porszemek, apró vizcsepp, légbuborék nyomok, stb. Először vizes csiszolóval ,(a legfinomabbal) lecsiszoltam az egészet, majd a lemattult felületet autópolirozóval fölpoliroztam. Ráment kb. másfél óra, de nagyon szép lett, most fénylik igazán. Az akrillak tulajdonságai miatt az egész jobban hasonlított egy autólakk felújitáshoz, mint a fadoboz politúrozáshoz.
Ha már egyébbként is széjjel volt, (mindent újra kiszedtem belőle) gondoltam átnézem mégegyszer az elektromos részeket. A gép szólt, érzékenysége is megfelelő volt, de valahogy nem tetszett a hangja, tompának, életlennek éreztem, mintha egy hordóbol beszélt volna. Megint átnéztem a végfokot, próbára kicseréltem néhány alkatrészt, majd visszaraktam, átnéztam az nvcs. részeit, semmi! már éppen azon voltam, hogy hát ez ilyen, mikor eszembe jutott hogy még felcserélem a kitrafó szek. oldalát, talán az segit. És ekkor ért a meglepetés, a felcserélt kivezetésekkel sem gerjedt, pedig forditott nvcs.nél már át kellett volna alakulnia a végfoknak hanggenerátorrá. Ujabb keresés és akkor meglett a bűnös. Valaki még jó régen, talán évtizedekkel ezelőt egy 22nF-os kondit rakott a végcső rácsára pluszban. Mivel nagyon rég óta ott lehetett, eddig nem tünt fel a plusz alkatrész, ugyanolyan öreg, koszos volt, mint a többi, ráadásul jól el is volt dugva a forrléc alá. Hozzá sem fértem pákával, meg csípőfogóval, egy hegyes kisollóval vágtam ki a rácsról. És láss csodát, a gép hangos visitással jelezte, hogy forditott a kitrafó. Nosza visszafordítva, visszaforraszva és jó lett, ég és föld a régi állapohoz képest. A történet tehát a következő, valaki kicserélte a hangszórót, meg a kimenőt évtizedekkel ezelőtt, majd amikor a rossz irányú bekötés miatt a rádió gerjedni kezdett, nem a trafót forditotta meg, hanem ezzel a 22 nF-al "oldotta" meg a problémát. Szegény tulaj meg így halgatta a készülékét sok-sok éven keresztül, nyiván rá lett beszélve, hogy a kicserélt hangszóróval ilyen a hangja. Hát ennyi.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Én is jártam már így, leírásod tanulságos , főképp a nem csöves technikán nevelkedett ifjú restaurátorok számára.
Következő: »»   126 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem