Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1060 / 4002
(#) belganarancs hozzászólása Nov 22, 2010 /

Van egy marék ne5532AP-m,hogyan nézhetem meg,hogy melyik közülük a jó,ill. a rossz?

Üdv.:Zoli
(#) proli007 válasza haluarep hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Hello!
Most osztogatnak, vagy fosztogatnak.. Mert ebből, nem lehet megtudni, mit is szeretnél..
- Feszültség vezérléssel szeretnéd változtatni a motor fordulatszámát?
- Egy potméterrel szertnéd változtatni a motor fordulatszámát?
- Vezérlőfeszültséggel szeretnéd ki-be szeretnéd kapcsolgatni a motor áramát.

Az első két eset PWM szabályozás, az utolsó, csak egy tranyó. De azt is illene tudni, milyen típusú, mekkora feszültségű és mekkora áramerősség igénye van a motornak. Valamint a vezérlő feszültség mekkora.
Valaki csak ennek ismeretében tud valami érdemleges választ adni.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza belganarancs hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Hello!
Készítesz mind két OPA-val egy ilyen kis kapcsolást. Ha villog a Led, működik.
üdv! proli007

OPA-TEST.png

(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Köszönöm!
(#) smiler79 válasza Kicsa hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Ez csak egy késleltető áramkör, ez kifejezetten a fényerő csökkentésére nem jó!
(#) B.I hozzászólása Nov 22, 2010 /

Sziasztok.
Telefonból bontottam egy led vakut és az érdekelne, hogy kb hány V, mA kell neki, illetve birná-e a folyamatos üzemet?
(#) smiler79 válasza belganarancs hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Ha van otthon egy CD lejátszód, amiben a kimeneten van opa, oda raksz egy foglalatot, és ha szól jó, ha nem akkor nem!
(#) smiler79 válasza B.I hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Elvileg mennie kéne folyamatosan, nekem a PDA-mon lehet lámpának is használni!
(#) haluarep hozzászólása Nov 22, 2010 /

tehát nekem van egy ilyen ilyen motorom és egy négyszög jelem és egy tápom amiről különböző feszültségeket tudok levenni 12 és 3V között
és meg kell oldanom hogy ez a motor tudjon lassan is és gyorsan is forogni!
(#) smrtln hozzászólása Nov 22, 2010 /

Sziasztok!

Ezt az áramkört szeretném megépíteni, ma meg vettem hozzá mindent csak nem kaptam olyan kondenzátor amilyen a rajzon van, de vettem két más fajtát.
És az lenne kérdésem, hogy melyik típussal lehetne a 470nF 400VAC-s fólia kondit legjobban helyettesíteni, a következő típusok közül:
R46 MKP X2 SH 470nF 275Vac
R75 MKP ND .47J630

Segítséget előre is köszönöm! smrtln
(#) Kicsa válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Valóban,gyorsan olvastam a kérdésed és félreértettem.
Bocsánat!
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 22, 2010 /

Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy az olyan pici kis izzóknak,amik az ilyen fényfüzérekben vannak milyen feszültségűek és mennyi az áramfelvételük?
Van egy köteggel csak a vezérlő már nincs meg.
Köszi

füzér.jpg

(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Módosítottam a kapcsolást. Így majdnem olyan mint amit akartam.

Hogyan kell kiszámolni R1 és R2 értékét. (itt még gondok vannak)

Idézet:
„De ha az 3W-os és 13kohm, akkor a C3 feszültsége rendesen nagy.. Tehát itt pontatlanságok vannak.”

Számít, hogy az a kondi 50V vagy 35V?
Cseréljem T1 -et 2N3055 -re?

Elnézést az ilyen kérdésekért, de ezt csak magamtól tanulom és csak a ti segítségetekre számíthatok.

mini-tap2.png

(#) Marko Ramiusz válasza smrtln hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Szia smrtln! Amennyiben 230V-ról szeretnél LED-et üzemeltetni, nem ez a legegyszerűbb kapcsolás.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Nincs kedved elbonyolítani a kapcsolásod? Hibajel-erősítővel és Darlington-teljesítményfokozattal jobb eredményt érhetsz el. Kisebb vezérlőáram-kisebb hőfejlődés. Ráadásul a stabilitása is jobb lesz. Variable power supply
(#) smiler79 válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Köss rá egyet egy szabályozható tápra!
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Ismerem a kapcsolást.
Itt a lényeg az egyszerűségben van.
Amúgy ebben a kapcsolásban is 3055 van.
A két ellenállást kellene belőnöm és jó lenne. Csak nem tudom hogyan kell kiszámolni.
(#) rammeradrian hozzászólása Nov 22, 2010 /

Üdv!
Azt szeretném kérdezni hogy adott ez a vevő és azt szeretném kérdezni hogy feszstabnak jó e a sima L7805 IC vagy mindenképp 78L05 kell?

ir vevo.png

(#) dudzsi hozzászólása Nov 22, 2010 /

Sziasztok!
Megtudja valaki mondani mi a különbség az LM350T és LM350K között? Mert az árába nagy a különbség.
köszi
(#) vilmosd válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Adatlap mit mond? Gondolom egyszerubb ha mas irja be a keresobe, nem Te.
Csa Vili
Ps: kulonben tokozas.
(#) dudzsi válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Tényleg. Haljon meg a lovam ezt nem is láttam. Köszi
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Az egyszerűség ebben az esetben nem a nagyszerűség szinonímája. Akkor már inkább egy LM317. A poti legyen 4,7 kohm, az ellenállás meg 1kohm. Ezek ránézéses értékek, biztos lesz, aki pontosítja. A BD bázisából vedd ki azt a nagy elkót. Max. 2µF legyen.
(#) MetexM hozzászólása Nov 22, 2010 /

Hello. Amerre én tanulok több mint 2 hónapja oktatják a PIC programozást hivatalosan iskolai keretek között papírforma szerint...
A tudásom nagyon kevés e téren és szeretném elmélyíteni, mert a vizsgához is szükséges lesz, de ezt csak itthon tehetem meg.

Mit javasoltok, mivel kezdjem? PIC-el milyen alkatrészeket lehet helyettesíteni? Mikor Használjuk?

Szeretnék építeni PIC égetőt otthoni használatra. Ezután egy LC mérőt PIC-el megépíteni.

Milyet PIC égetőt javasoltok?

A segítséget előre is köszi.

M.
(#) smrtln válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Szia Marko Ramiusz!

Nekem az volt a célom hogy nem a legegyszerűbb, hanem a legmegbízhatóbb kapcsolást építsem meg. Sok olvasás és keresgélés után erre jutottam.

smrtln
(#) rolandi350 hozzászólása Nov 22, 2010 /

Üdv.
Egy Canon A570-es fényképezőgéphez szeretnék használni adapterként PC tápegységet.
3,15V van a gépre írva a tápegység 3,3V-ot ad és szépen megyen róla.
Használhatom én nyugodtan róla?
Nem fog neki megártani az, hogy ez nem trafós hanem kapcsolóüzemű tápegység?

Amúgy mi a különbség a kapcsolóüzemű és a trafós tápegységek DC kimenetén?
Nem értem mind a kettő egyenirányított és kondival simítva. Akkor mi a különbség?
Nem sokat konyítok az elektronikához, azért kérdem.
(#) Onishi hozzászólása Nov 22, 2010 /

Hali!

Lenne egy kérdésem. Átnézegettem a fórumot, de nem igazán találtam rá választ.
Egy készülék nevére vagyok kiváncsi. Akkor szokták alkalmazni, amikor több áramforrást kell összekapcsolni terhelés függvényében. Tehát, ha mondjuk van egy napelem a tetőn, van egy szélgenerátor, pelletgenerátor vagy egyéb alternatív áramforrás akkor a szerkezet terhelés függvényében eldönti, hogy mikor melyiket kapcsolja össze, illetve mikor kapcsol plusszba rá hálózati ármamot ha kell.
Ezen a linken láthattok egy képet, amin látható az a bizonyos doboz, amibe befutnak a különböző áramforrások: http://www.otag.de/__we_thumbs__/77_7_kombination.jpg
A készülék pontos nevére lennék kiváncsi, nem találtam rá sehol.

Előre is köszi a segítséget.
(#) yohnsee válasza rammeradrian hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Szia! Ha jól tudom, a 78L05 az a 7805 kistestvére abból a szempontból, hogy az "L" jelzi a terhelhetőséget, ha jól tudom ez itt 100mA. A sima, jelölés nélküli stab. ic-k általában 1A-t tudnak. Ez neked annyit számít jelenleg, hogy kevésbé fog melegedni az IC, bár szerintem ebben a kapcsolásban azért szerepel az L változat, mert abból van SMD és így helyet lehet spórolni.
Üdv
(#) yohnsee válasza rolandi350 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Ha érdekelnek a kapcsoló üzemű tápegységek, akkor szerintem kezdetnek nem rossz olvasmány ez:
Bővebben: Link

Üdv
(#) joecontra válasza joecontra hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Fejlemények!

Ma reggel volt egy csávó a szolgáltatótól és bemérte a jelszintet bent a tv-nél.

74 dB minden adónál.

Ez jó nem? Kevésnek biztosan nem kevés.
Akkor mitől szemcsésedik az adás?

Üdv,
J
(#) Kovidivi válasza kadarist hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Nagyon jó ez a kapcsolás, külön tetszik benne, hogy 500mA terhelés felett sípol Szerintem átveszem az ötletet a labortápomba, csak kb. 1.5A körül tenné ugyanezt!
Következő: »»   1060 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem