Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 313
(#) bbalazs_ válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

OK, de akkor kulon kerdessel kell minden valaszt kihuzni beloled?
Az a 'megy rendben' hogyan ertendo?
Tehat ha bedugod a gepbe, akkor nem megy standby-ba, hanem egy feher/fekete kepernyo vilagit jo sokaig?
Vagy a hattervilagitas is csak felvillan ilyenkor?
(#) horvathrobert2006 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Telyesen jó a háttérvilágitás,nem megy standby ba,ugy látom hogy a monitor dolgozik,csak nincs semmi kép.Lehet,hogy nincs lcd tápfesz,de nem tudom hol mérjek mert nincs hozzá rajzom.A háttérvilásitás megy.
(#) horvathrobert2006 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Fekete-fehér képernyö világit amig dolgozik a gép .Mikor kikapcsolom a monitor is kikapcsol,telyesen jól dolgozik csak nincs kép.
(#) kralikandras hozzászólása Okt 31, 2010 /

Szisztok.Egy LG L 2010P tipusú LCD meghajtó panelre lenne szükségem,vagy egy szervízcímre ahol beszerezhető.Üdv!
(#) horvathrobert2006 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Sziasztok.Megoldódott a monitor probléma.Átforrasztottam a proci lábaités megmozgattam a kábelt ami az LCD hez megy és jó lett.Kontakthiba volt valahol.Köszi a segittségeteket.
(#) ThomasPe válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Hello!
Kellene nekem egy kis ötlet-lökés. Szóval az alábbi hozzászólásbeli Lenovo L171-t mégsem dobtam ki.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_719453.html#719453

Mivel kapcs.rajzot nem sikerült kerítenem, (csak a 19 colos tesójáét ami L171-es néven futott, az meg eléggé eltér ettől még a TSU sem olyan benne, és egy Dell1907 hasonlít rá de az sem teljesen) így inkább szétszedtem egy másikat ami még működik és csereberéltem az alkatrészeket köztük.

Összefoglalom mire jutottam:
Hibajelenség: háttérvilágítás bekapcs. vagy felbontásváltás után 3 mp múlva kikapcsol.

Kijelző/csövek: OK
3pF, 12pF kondik az inverter körül: OK
9971GD Power MOSFET-ek: nem zárlatos, nem szakadt
smd tranzisztorok: OK
smd FET-ek: nem zárlatosak, nem szakadtak
OZ9936GN: passz

Vezérlő: TSU16AS-LF

Lehetőségeim: forrasztás (akár smd is), hőlégfújás, multiméteres mérés.

3 szálat látok az invertertől a vezérlőig. Kérnék ötleteket mit mérjek még?
--
Köszönettel
ThomasPe
(#) bbalazs_ válasza ThomasPe hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

A cserebere el kellene jusson olyan szintre, hogy meg tudd nezni a csoveket kulon-kulon. Ezek ugyanis tobbcsovesek, mint a ket oldalon ketto-ketto van, ha az egyik nem gyujt be, akkor azt nemigen latod. Ha kiveszed a hattervili csoveit (altalaban a panelbol oldalra ki lehet huzni a fem tokjaval egyutt - csavar kicsavarasa utan - de nem mindegyik peldanynal).
Eloszor ezzel kezdenem a helyedben.
Ha mind a negy cso MINDIG begyullad es a masik, jo monitorban is begyulladnak a te csoveid, akkor csohiba tenyleg nem lehet.

Akkor mennek a helyedben tovabb a visszajelzo labra, ami az OZ-nak (ez a vezerlo!) adja a differencialjelet.
Kicsit feljebb lehet engedni az aramot, ha ez segit, de nagyon nem, mert a csovek es foleg a felvezetok szetegnek.
En ugy szoktam: a benyalazott ujjammal tapogatom a nyakot, erosebben/gyengebben ranyomom az ujjamat, egyszercsak beugrik a feny. Aztan arrafele tapogatozni tovabb.
Am VIGYAZAT! A trafo es az utana kifele jovo resz nagyfeszultseg, ha nem is ut halalra, de nagyot tud zsibbasztani a kezeden, ha veletlenul hozzaersz. En le is szoktam szigszalaggal/papirral takarni.
(#) zuzmow hozzászólása Nov 22, 2010 /

Adjon Isten!

Nekem egy samsung syncmaster t220-as monitorom van és azt csinálja hogy menet közbe kikapcsol,olyan időközönként ahogy jól esik neki.általában ha hozzáérek a gombokat vezérlő ic-hez megjavul.kicserélték(8000 pénzért :@) de a probléma továbbra is fennál.állítólag egy másik ic haldoklik aminek ez a panel ad jeleket.valakinek ötlete? (a másik haldokló ic állítólag 3000 forint de itthon nem lehet kapni,külföldről kell rendelni...) :gumicsirke: :rinya:
(#) KTobi válasza zuzmow hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Ha akkor mikor "kikapcsol" van kép, csak nincs háttérvilágítás, akkor azt elég egyszerű orvosolni. Kicsit feleslegesnek tartom az IC cserét, ha tudta, hogy nem az a baja akkor mért cserélte, ha meg nem tudta, mért nem ellenőrizte. Mindenesetre, ha csak háttérvilágítás nincs, akkor meg kell keresni miért. Valószínűnek tartom, hogy a vezérlőjelet kapcsoló tranzisztor betegeskedik.

Mekkora hozzáértésed van? Egyedül meg fogysz tudni csinálni pár mérést? Alkatrész átcinezését esetleg cseréjét, SMDben?
(#) zuzmow válasza KTobi hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

én nem nagyon,édesapám biztosan.azért nem ő javítja mert drága az ideje,inkább eltartja a családot mint hogy ezzel bajlódjon...csak mostmár ott tartok hogy drágább volt ez a mulatság mint apa óradíja amibe dolgozik....mérni tudok,mit kellene? amúgy amikor kikapcsol akkor leáll az egész,nem csak a háttérvilágítás megy el,mert akkor láttam volna valamit amikor hátulról megvilágítottam...a lámpás próba már megvolt....
(#) mex válasza zuzmow hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Ne hátulról, hanem szemből világíts rá.
(#) zuzmow válasza mex hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

úgy se nyert teljesen fekete az egész mint ha nem is menne
(#) bbalazs_ válasza zuzmow hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szamold ki, ha eddig benne van 8e-be plusz meg valaki foglalkozik ezzel plusz te foglalkozol ezzel, elviszed-elhozod, varsz ra, addig sincs monitorod, a vegen ugyis ujat kell venni, akkor ez mennyivel tobbe kerulne, mint ha apukad megcsinalna.

Egyebkent szerintem valami a proci orajelevel lehet (kristaly vagy kondi vagy mindketto) en arrafele nezegetnek korul, azok szoktak ilyeneket csinalni. De ez a 'megjavul' mit takar? Szoval olyankor ujraindul es az elejerol logo, minden vagy egyszeruen kivilagosodik a kep es mintha mi sem tortent volna, megy tovabb?
Ezt szetszedett allapotban teszi?
(#) zuzmow válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

összerakva megy tovább mint ha mise történt volna....
(#) w12 hozzászólása Nov 30, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Rögtön a problémámra térek: Audi A8-as műszerfalát bontottuk meg, hogy a piros smd ledeket a KM órában fehérre, illetve kilométer óra és a fordulatszámmérő közti Lcd kijelzője alatt kékre cseréljük. ezzel nem is volt probléma gyönyörűen sikerült és szép homogén fényű lett. A gond ott kezdődött, hogy az lcd kijelzőt árammal ellátott ragasztott kábel a legnagyobb óvatosság ellenére is levált a kijelzőről Így a betűk eltűntek és csak akkor jelennek meg ha kézzel nyomkodni kezdem a szalagot a kijelezőhöz. Haverom azt mondja a régi kábel használhatatlan és sehol nem találtam hasonló paraméterű szalag kábelt 64 szálas 0,7mm sorközű. Ilyen kábelt lehet valahonnan szerezni, vagy valami más alternatíva esetleg? Az hogy vegyek új komplett km órát az legyen a legutolsó verzió Előre is köszönöm aki tud esetleg érdemben hozzájárulni a témához.
(#) bbarna hozzászólása Nov 30, 2010 /

Üdv Mindenkinek! Tippet, tanácsot kérnék HP 1955-ös monitorral kapcsolatban. A hiba a fekete háttérrel van, ami
bootoláskor függőleges , sűrű rozsdabarna és fekete?(vagy csak a fényt nem engedi át) csíkok formájában jelentkezik. Használat közben is megmarad a csíkozottság
a fekete területeken, de a rozsdabarna csíkok "hangyásak", vibrálnak. Monitor teszt programban nincs szín hiba még szürke átmenetnél sem. Szövegszerkesztő programban a kijelölő sáv pl. produkálja a jelenséget, de a fekete betűk-még a 72 pontosak is- feketék. A monitor elektronikája Benq gyártmányú. Találkozott e valaki ilyen jelenséggel? Tippeket a javításra megköszönöm.
(#) pipi válasza w12 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Szivaccsal/gumilappal nem tudod hozzányomni/rögzíteni?
(#) bbalazs_ válasza bbarna hozzászólására (») Dec 2, 2010 / 1

Eloszor valahogyan kette kellene valasztani a dolgokat.
Tehat a monitoron van-e tokeletes NO SIGNAL felirat, ha nincs a szamitogephez kapcsolva? Ha igen, a panelhibat kizarhatjuk, marad az elektronikai resze.
Monitor-elektronika: a csikozas kozben a monitor menujet kijelezve van-e valtozas?
Valtozik-e ha valtoztatod a felbontast, frissitesi frekit?
Masik geppel mit csinal? Csak VGA bemenete van vagy digitalis is?

Aztan rajzprogiban kellene megprobalni a harom alapszint kulonbozo szinten keverni. En a pirosra gyanakodom, hogy ha abbol van benne, akkor disznolkodik.
(#) bbarna válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal.
No signál-going to sleep rendben, csak aminek feketének kellene lenni az nem fekete, hanem nagyon sötét rozsdabarna és fekete pixel méretű csíkok. A képeken sajnos a pixel már nem látszik, azonban a rozsdabarna szín árnyalata majdnem valósághű. Sajnos jobb minőségű képeket nem tudok készíteni, mert nincs mivel. A képeken látható világos foltok nem a monitor hibja, hanem a külső fényviszonyok miatt adódik, a háttérképnél pedig felvétel probléma a vitrin tükröződése miatt.
A Painttal készített színmintáknál a fekete nem fekete, hanem a jelzett probléma.
(#) bbarna válasza bbarna hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Az előző hsz-ben elfelejtettem megírni, hogy a hiba nem bemenet függő, és nem is videó kártya hiba, mert másik PC- vel is jelentkezik.

Jo, tehat minden a helyen van, nincsenek zavaro fekete csikok, hanem a fekete szinen belul jelentkezik ez a gond idonkent.
Masik oprendszernel mi a helyzet? Egy sima DOS fekete kepernyojenel is a fekete rozsdabarna?
Ez milyen Xp, hogy nem ad szineket a negy ablakfel?
Hirtelen jelentkezett vagy kotheto valamilyen esemenyhez?

Esetleg a monitor menun belul egy factory reset?

Vagy ha allithatok kulon a szinek, akkor a pirosbol levenni.
Szerintem talan a piros szin tenghet benne tul. Ez lehet analog oldalon vagy digitalison is. Van-e lehetoseged egy hasonlo tipusu gep jo kijelzojevel megprobalni?
Hajlandosagod van-e szetszedni?

Helló!Nos, az LCD panel vezérlés nélkül - 1-el jelölt csati lehúzva a panelről- zárt fekete,csatlakozó visszatéve DOS módban már csíkos.
Linux-al is megvan a jelenség. Az XP egyébként egy un. blade, amit pár évvel ezelőtt torrenteztem, magyar nyelvű és "legális" az M...soft felé. A monitort hibásként vettem a talpáért- Vaterán "rezeg" hibával hirdette az eladó, de nem is érdeklődtem az oka felől, mert csak a talpára volt szükségem. 3-4 hétig ment egy ismerősnél, aki csak a T-Mobil logó rózsaszínjében vett észre szín hibát, mert sötétebb volt, mint kellene. Most viszont szeretném rendbe hozni egy barátomnak, mert a kislánya szemét zavarja a CRT. Reset nem segített, USER színbeállítás szintén nem. Van egy 17"-os elektronikám amire rá tudom kötni az LCD panelt, de nincs infóm a TFT panelek működéséről nem hozzá való elektronika használatakor.Tönkre teheti a próba a TFT panelt?Amit eddig elkövettem a javítás érdekében az a két megjelölt kondi cseréje - a képen már csere után- mert 6-700 mOhm volt az ESR-jük, a többi 300 körüli értékéhez képest, átforrasztottam a TFT panel vezérlőjén az IC lábakat, valamint újra "vasaltam" a COP -így nevezik?- fóliákat. Miután a hiba jelenség megmaradt, fordultam a fórumhoz, ahol megköszönendő érdeklődést kaptam. Természetesen minden lehetőségre nyitott vagyok a hiba megszüntetése végett addig, míg a jelenlegi állapot nem romlik. Én egyébként hajszálrepedéses kondira vagy ellenállásra gyanakszom, de ezekből van pár száz darab! mind az elektronikán, mind a TFT vezérlőn.

Kép-0003.jpg

(#) KTobi válasza bbarna hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Digitális és analóg bemenet esetén is ez van?
(#) bbarna válasza KTobi hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Sajnos igen.

Az 1-el jelolt csat az nem nagy kaland, mivel az adja a tapot es a vezerlest is, szoval gyakorlatilag a hattervili uzemelt. Elvileg az elektronika komaptibilis, de inkabb azt nezd meg, hogy a kijelzok azok-e (kijelzocsati labkompatibilitasa, ha ugyanannyi csatornas, akkor forrasztgatassal at lehet alakitani). Ami gond, az a fenycso, mert az viszont nagyon nem kompatibilis a 17 a 19-el. Szoval ha a panelfeszeket es a vezerlolabakat at tudod vinni, akkor valoszinuleg jo lesz (ha az LCD kiosztas azonos).

Egy dolgot megprobalhatsz: Nagyfesz reszeket kartonnal vagy nylonnal leragasztod, aztan a kisfesz elektronikan a benyalazott ujjadat huzigalod. Ha valtozik valami, akkor ott matatsz tovabb, a vegen meglesz a kb 1x1cm-es hibaterulet, onnan meg meres...

Akkor, ha jól értelmezem, az LCD panel nem károsodhat a próbától, legfeljebb a fénycső nem gyújt be a 17"-os elektronikájával? A két panelen lévő processzor gyártó logója azonos, a típusok 17"(amivel próbálni kellene): TSUM16AK, a 19"-os(a szóban forgó hiba részese):TSU66AJ. Így feltételezem, hogy azonos a kimenő lábkiosztásuk is. Sajnos nincs meg a másik csatlakozó, hogy szín alapján összehasonlítsam. A kérdés az, hogy ha esetleg mégsem azonos, tönkre mehet e az LCD panel?A TSUM16AK-ról találtam is egy séma rajzot valamilyen 15 "-os!! Acer monitor adatlapján.

Ha a csatlakozo nem azonos, akkor akar az elektronika, akar az LCD karosodhat, szoval anelkul ne probald ki, hogy errol meggyozodnel. Igazabol a tap es a foldek legyenek jo helyen, a jelvezetekeket meg lehet cserelni karosodas nelkul.
A 17-es SIMAN begyujt a 19-es elektronikaval, forditva mar nem igaz. Az atfolyo aram kb 5mA, ha ebbe belefer a belso szabalyozasa, akkor megy vele, ha nem, akkor vagy tularam miatt vagy kis aramfelvetel miatt tilt. Erre sajnos nem tudok egyertelmu feleletet adni, mert sokfele fenycsomeghajtasi modszer letezik.

A kepernyo tipusa alapjan (sajnos ezek a szamok nem azok, a kepernyo hatuljan van egy feher vignettan) is kihalaszhatod a kiosztast.

Meghajtottam az LCD panelt a másik teljes elektronikával, melynek eredménye a képen. Holnap kipróbálom a " nedves ujjas" hibakeresést, mert a látottak alapján arra következtetek, hogy a logikai panel felől kap olyan jelet, ami miatt a folyadék kristályok nem teljesen zártak a"fekete" utasításra. Lehet, hogy a mellékelt képen nem látszik, de a próba elektronikával NINCS rozsdabarna-fekete pixel csík. A PC bekapcsolására reagált a monitor, majd a képen látható csíkokon kívül mást nem mutatott.Így remélem, nem károsodott a kísérlettől, de ez holnap kiderül. Az eredményről majd beszámolok, de ha esetleg a képek és a leírtak alapján van más ötleted, szívesen fogadom.

Kép-0001.jpg

(#) bbarna válasza bbarna hozzászólására (») Dec 3, 2010 / 1

Jól kezdődött a napom. A monitor kijavítva, hibátlanul működik! Az eredmény a jó című képen, összehasonlításul lásd 854148 sz. hsz 7menü+háttér képet. Valósnak bizonyult a rossz jelszintre vonatkozó feltételezésem, mert az átforr képen megjelölt területen található passzív és aktív alkotók átforrasztásával a hibajelenség megszűnt. Tanulságul szolgáljon, hogy mikroszkóppal 10x-es nagyítással vizsgálva sem volt vizuálisan észlelhető hiba, holott a rideg forraszanyag felületén nem egyszer tapasztalható mozaik szerű hálósodás. Köszönet "bbalázs"-nak a segítségért, tanácsai nélkül valószínű nem rizikóztam volna az idegen elektronikával.Kedves adminok! Adható bbalázsnak pont?
(#) bbalazs_ válasza bbarna hozzászólására (») Dec 3, 2010 / 1

Hat mar hogy ne lenne adhato?

De tudod, most en is koszonok neked valamit: mikozben olvastam valaszod, hirtelen eszembe jutott, hogy meg reggel bekapcsolva felejtettem a pakat a laborban (ahol azota sem voltam), 400 fokra allitva. Ha nem olvasom az 'atforrasztani' kifejezest, tutti, hogy egesz hetvegen bekapcsolva maradt volna, igy - kinai gagyi leven - siman tuzet is foghatott volna. Koszi a szabadnapos tuzoltok neveben is!
Következő: »»   23 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem