Fórum témák
» Több friss téma |
OK, de akkor kulon kerdessel kell minden valaszt kihuzni beloled?
Az a 'megy rendben' hogyan ertendo? Tehat ha bedugod a gepbe, akkor nem megy standby-ba, hanem egy feher/fekete kepernyo vilagit jo sokaig? Vagy a hattervilagitas is csak felvillan ilyenkor?
Telyesen jó a háttérvilágitás,nem megy standby ba,ugy látom hogy a monitor dolgozik,csak nincs semmi kép.Lehet,hogy nincs lcd tápfesz,de nem tudom hol mérjek mert nincs hozzá rajzom.A háttérvilásitás megy.
Fekete-fehér képernyö világit amig dolgozik a gép .Mikor kikapcsolom a monitor is kikapcsol,telyesen jól dolgozik csak nincs kép.
Szisztok.Egy LG L 2010P tipusú LCD meghajtó panelre lenne szükségem,vagy egy szervízcímre ahol beszerezhető.Üdv!
Sziasztok.Megoldódott a monitor probléma.Átforrasztottam a proci lábaités megmozgattam a kábelt ami az LCD hez megy és jó lett.Kontakthiba volt valahol.Köszi a segittségeteket.
Hello!
Kellene nekem egy kis ötlet-lökés. ![]() http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_719453.html#719453 Mivel kapcs.rajzot nem sikerült kerítenem, (csak a 19 colos tesójáét ami L171-es néven futott, az meg eléggé eltér ettől még a TSU sem olyan benne, és egy Dell1907 hasonlít rá de az sem teljesen) így inkább szétszedtem egy másikat ami még működik és csereberéltem az alkatrészeket köztük. Összefoglalom mire jutottam: Hibajelenség: háttérvilágítás bekapcs. vagy felbontásváltás után 3 mp múlva kikapcsol. Kijelző/csövek: OK 3pF, 12pF kondik az inverter körül: OK 9971GD Power MOSFET-ek: nem zárlatos, nem szakadt smd tranzisztorok: OK smd FET-ek: nem zárlatosak, nem szakadtak OZ9936GN: passz Vezérlő: TSU16AS-LF Lehetőségeim: forrasztás (akár smd is), hőlégfújás, multiméteres mérés. 3 szálat látok az invertertől a vezérlőig. Kérnék ötleteket mit mérjek még? -- Köszönettel ThomasPe
A cserebere el kellene jusson olyan szintre, hogy meg tudd nezni a csoveket kulon-kulon. Ezek ugyanis tobbcsovesek, mint a ket oldalon ketto-ketto van, ha az egyik nem gyujt be, akkor azt nemigen latod. Ha kiveszed a hattervili csoveit (altalaban a panelbol oldalra ki lehet huzni a fem tokjaval egyutt - csavar kicsavarasa utan - de nem mindegyik peldanynal).
Eloszor ezzel kezdenem a helyedben. Ha mind a negy cso MINDIG begyullad es a masik, jo monitorban is begyulladnak a te csoveid, akkor csohiba tenyleg nem lehet. Akkor mennek a helyedben tovabb a visszajelzo labra, ami az OZ-nak (ez a vezerlo!) adja a differencialjelet. Kicsit feljebb lehet engedni az aramot, ha ez segit, de nagyon nem, mert a csovek es foleg a felvezetok szetegnek. En ugy szoktam: a benyalazott ujjammal tapogatom a nyakot, erosebben/gyengebben ranyomom az ujjamat, egyszercsak beugrik a feny. Aztan arrafele tapogatozni tovabb. Am VIGYAZAT! A trafo es az utana kifele jovo resz nagyfeszultseg, ha nem is ut halalra, de nagyot tud zsibbasztani a kezeden, ha veletlenul hozzaersz. En le is szoktam szigszalaggal/papirral takarni.
Adjon Isten!
Nekem egy samsung syncmaster t220-as monitorom van és azt csinálja hogy menet közbe kikapcsol,olyan időközönként ahogy jól esik neki.általában ha hozzáérek a gombokat vezérlő ic-hez megjavul.kicserélték(8000 pénzért :@) de a probléma továbbra is fennál.állítólag egy másik ic haldoklik aminek ez a panel ad jeleket.valakinek ötlete? (a másik haldokló ic állítólag 3000 forint de itthon nem lehet kapni,külföldről kell rendelni...) :gumicsirke: :rinya: ![]()
Ha akkor mikor "kikapcsol" van kép, csak nincs háttérvilágítás, akkor azt elég egyszerű orvosolni. Kicsit feleslegesnek tartom az IC cserét, ha tudta, hogy nem az a baja akkor mért cserélte, ha meg nem tudta, mért nem ellenőrizte. Mindenesetre, ha csak háttérvilágítás nincs, akkor meg kell keresni miért. Valószínűnek tartom, hogy a vezérlőjelet kapcsoló tranzisztor betegeskedik.
Mekkora hozzáértésed van? Egyedül meg fogysz tudni csinálni pár mérést? Alkatrész átcinezését esetleg cseréjét, SMDben?
én nem nagyon,édesapám biztosan.azért nem ő javítja mert drága az ideje,inkább eltartja a családot mint hogy ezzel bajlódjon...csak mostmár ott tartok hogy drágább volt ez a mulatság mint apa óradíja amibe dolgozik....mérni tudok,mit kellene? amúgy amikor kikapcsol akkor leáll az egész,nem csak a háttérvilágítás megy el,mert akkor láttam volna valamit amikor hátulról megvilágítottam...a lámpás próba már megvolt....
úgy se nyert
![]() ![]() ![]()
Szamold ki, ha eddig benne van 8e-be plusz meg valaki foglalkozik ezzel plusz te foglalkozol ezzel, elviszed-elhozod, varsz ra, addig sincs monitorod, a vegen ugyis ujat kell venni, akkor ez mennyivel tobbe kerulne, mint ha apukad megcsinalna.
Egyebkent szerintem valami a proci orajelevel lehet (kristaly vagy kondi vagy mindketto) en arrafele nezegetnek korul, azok szoktak ilyeneket csinalni. De ez a 'megjavul' mit takar? Szoval olyankor ujraindul es az elejerol logo, minden vagy egyszeruen kivilagosodik a kep es mintha mi sem tortent volna, megy tovabb? Ezt szetszedett allapotban teszi?
összerakva megy tovább mint ha mise történt volna....
Üdv mindenkinek!
Rögtön a problémámra térek: Audi A8-as műszerfalát bontottuk meg, hogy a piros smd ledeket a KM órában fehérre, illetve kilométer óra és a fordulatszámmérő közti Lcd kijelzője alatt kékre cseréljük. ezzel nem is volt probléma gyönyörűen sikerült és szép homogén fényű lett. A gond ott kezdődött, hogy az lcd kijelzőt árammal ellátott ragasztott kábel a legnagyobb óvatosság ellenére is levált a kijelzőről ![]() ![]()
Üdv Mindenkinek! Tippet, tanácsot kérnék HP 1955-ös monitorral kapcsolatban. A hiba a fekete háttérrel van, ami
bootoláskor függőleges , sűrű rozsdabarna és fekete?(vagy csak a fényt nem engedi át) csíkok formájában jelentkezik. Használat közben is megmarad a csíkozottság a fekete területeken, de a rozsdabarna csíkok "hangyásak", vibrálnak. Monitor teszt programban nincs szín hiba még szürke átmenetnél sem. Szövegszerkesztő programban a kijelölő sáv pl. produkálja a jelenséget, de a fekete betűk-még a 72 pontosak is- feketék. A monitor elektronikája Benq gyártmányú. Találkozott e valaki ilyen jelenséggel? Tippeket a javításra megköszönöm.
Szivaccsal/gumilappal nem tudod hozzányomni/rögzíteni?
Eloszor valahogyan kette kellene valasztani a dolgokat.
Tehat a monitoron van-e tokeletes NO SIGNAL felirat, ha nincs a szamitogephez kapcsolva? Ha igen, a panelhibat kizarhatjuk, marad az elektronikai resze. Monitor-elektronika: a csikozas kozben a monitor menujet kijelezve van-e valtozas? Valtozik-e ha valtoztatod a felbontast, frissitesi frekit? Masik geppel mit csinal? Csak VGA bemenete van vagy digitalis is? Aztan rajzprogiban kellene megprobalni a harom alapszint kulonbozo szinten keverni. En a pirosra gyanakodom, hogy ha abbol van benne, akkor disznolkodik.
Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal.
No signál-going to sleep rendben, csak aminek feketének kellene lenni az nem fekete, hanem nagyon sötét rozsdabarna és fekete pixel méretű csíkok. A képeken sajnos a pixel már nem látszik, azonban a rozsdabarna szín árnyalata majdnem valósághű. Sajnos jobb minőségű képeket nem tudok készíteni, mert nincs mivel. A képeken látható világos foltok nem a monitor hibja, hanem a külső fényviszonyok miatt adódik, a háttérképnél pedig felvétel probléma a vitrin tükröződése miatt. A Painttal készített színmintáknál a fekete nem fekete, hanem a jelzett probléma.
Az előző hsz-ben elfelejtettem megírni, hogy a hiba nem bemenet függő, és nem is videó kártya hiba, mert másik PC- vel is jelentkezik.
Jo, tehat minden a helyen van, nincsenek zavaro fekete csikok, hanem a fekete szinen belul jelentkezik ez a gond idonkent.
Masik oprendszernel mi a helyzet? Egy sima DOS fekete kepernyojenel is a fekete rozsdabarna? Ez milyen Xp, hogy nem ad szineket a negy ablakfel? Hirtelen jelentkezett vagy kotheto valamilyen esemenyhez? Esetleg a monitor menun belul egy factory reset? Vagy ha allithatok kulon a szinek, akkor a pirosbol levenni. Szerintem talan a piros szin tenghet benne tul. Ez lehet analog oldalon vagy digitalison is. Van-e lehetoseged egy hasonlo tipusu gep jo kijelzojevel megprobalni? Hajlandosagod van-e szetszedni?
Helló!Nos, az LCD panel vezérlés nélkül - 1-el jelölt csati lehúzva a panelről- zárt fekete,csatlakozó visszatéve DOS módban már csíkos.
Linux-al is megvan a jelenség. Az XP egyébként egy un. blade, amit pár évvel ezelőtt torrenteztem, magyar nyelvű és "legális" az M...soft felé. A monitort hibásként vettem a talpáért- Vaterán "rezeg" hibával hirdette az eladó, de nem is érdeklődtem az oka felől, mert csak a talpára volt szükségem. 3-4 hétig ment egy ismerősnél, aki csak a T-Mobil logó rózsaszínjében vett észre szín hibát, mert sötétebb volt, mint kellene. Most viszont szeretném rendbe hozni egy barátomnak, mert a kislánya szemét zavarja a CRT. Reset nem segített, USER színbeállítás szintén nem. Van egy 17"-os elektronikám amire rá tudom kötni az LCD panelt, de nincs infóm a TFT panelek működéséről nem hozzá való elektronika használatakor.Tönkre teheti a próba a TFT panelt?Amit eddig elkövettem a javítás érdekében az a két megjelölt kondi cseréje - a képen már csere után- mert 6-700 mOhm volt az ESR-jük, a többi 300 körüli értékéhez képest, átforrasztottam a TFT panel vezérlőjén az IC lábakat, valamint újra "vasaltam" a COP -így nevezik?- fóliákat. Miután a hiba jelenség megmaradt, fordultam a fórumhoz, ahol megköszönendő érdeklődést kaptam. Természetesen minden lehetőségre nyitott vagyok a hiba megszüntetése végett addig, míg a jelenlegi állapot nem romlik. Én egyébként hajszálrepedéses kondira vagy ellenállásra gyanakszom, de ezekből van pár száz darab! mind az elektronikán, mind a TFT vezérlőn.
Digitális és analóg bemenet esetén is ez van?
Az 1-el jelolt csat az nem nagy kaland, mivel az adja a tapot es a vezerlest is, szoval gyakorlatilag a hattervili uzemelt. Elvileg az elektronika komaptibilis, de inkabb azt nezd meg, hogy a kijelzok azok-e (kijelzocsati labkompatibilitasa, ha ugyanannyi csatornas, akkor forrasztgatassal at lehet alakitani). Ami gond, az a fenycso, mert az viszont nagyon nem kompatibilis a 17 a 19-el. Szoval ha a panelfeszeket es a vezerlolabakat at tudod vinni, akkor valoszinuleg jo lesz (ha az LCD kiosztas azonos).
Egy dolgot megprobalhatsz: Nagyfesz reszeket kartonnal vagy nylonnal leragasztod, aztan a kisfesz elektronikan a benyalazott ujjadat huzigalod. Ha valtozik valami, akkor ott matatsz tovabb, a vegen meglesz a kb 1x1cm-es hibaterulet, onnan meg meres...
Akkor, ha jól értelmezem, az LCD panel nem károsodhat a próbától, legfeljebb a fénycső nem gyújt be a 17"-os elektronikájával? A két panelen lévő processzor gyártó logója azonos, a típusok 17"(amivel próbálni kellene): TSUM16AK, a 19"-os(a szóban forgó hiba részese):TSU66AJ. Így feltételezem, hogy azonos a kimenő lábkiosztásuk is. Sajnos nincs meg a másik csatlakozó, hogy szín alapján összehasonlítsam. A kérdés az, hogy ha esetleg mégsem azonos, tönkre mehet e az LCD panel?A TSUM16AK-ról találtam is egy séma rajzot valamilyen 15 "-os!! Acer monitor adatlapján.
Ha a csatlakozo nem azonos, akkor akar az elektronika, akar az LCD karosodhat, szoval anelkul ne probald ki, hogy errol meggyozodnel. Igazabol a tap es a foldek legyenek jo helyen, a jelvezetekeket meg lehet cserelni karosodas nelkul.
A 17-es SIMAN begyujt a 19-es elektronikaval, forditva mar nem igaz. Az atfolyo aram kb 5mA, ha ebbe belefer a belso szabalyozasa, akkor megy vele, ha nem, akkor vagy tularam miatt vagy kis aramfelvetel miatt tilt. Erre sajnos nem tudok egyertelmu feleletet adni, mert sokfele fenycsomeghajtasi modszer letezik. A kepernyo tipusa alapjan (sajnos ezek a szamok nem azok, a kepernyo hatuljan van egy feher vignettan) is kihalaszhatod a kiosztast.
Meghajtottam az LCD panelt a másik teljes elektronikával, melynek eredménye a képen. Holnap kipróbálom a " nedves ujjas" hibakeresést, mert a látottak alapján arra következtetek, hogy a logikai panel felől kap olyan jelet, ami miatt a folyadék kristályok nem teljesen zártak a"fekete" utasításra. Lehet, hogy a mellékelt képen nem látszik, de a próba elektronikával NINCS rozsdabarna-fekete pixel csík. A PC bekapcsolására reagált a monitor, majd a képen látható csíkokon kívül mást nem mutatott.Így remélem, nem károsodott a kísérlettől, de ez holnap kiderül. Az eredményről majd beszámolok, de ha esetleg a képek és a leírtak alapján van más ötleted, szívesen fogadom.
Jól kezdődött a napom. A monitor kijavítva, hibátlanul működik! Az eredmény a jó című képen, összehasonlításul lásd 854148 sz. hsz 7menü+háttér képet. Valósnak bizonyult a rossz jelszintre vonatkozó feltételezésem, mert az átforr képen megjelölt területen található passzív és aktív alkotók átforrasztásával a hibajelenség megszűnt. Tanulságul szolgáljon, hogy mikroszkóppal 10x-es nagyítással vizsgálva sem volt vizuálisan észlelhető hiba, holott a rideg forraszanyag felületén nem egyszer tapasztalható mozaik szerű hálósodás. Köszönet "bbalázs"-nak a segítségért, tanácsai nélkül valószínű nem rizikóztam volna az idegen elektronikával.Kedves adminok! Adható bbalázsnak pont?
Hat mar hogy ne lenne adhato?
![]() De tudod, most en is koszonok neked valamit: mikozben olvastam valaszod, hirtelen eszembe jutott, hogy meg reggel bekapcsolva felejtettem a pakat a laborban (ahol azota sem voltam), 400 fokra allitva. Ha nem olvasom az 'atforrasztani' kifejezest, tutti, hogy egesz hetvegen bekapcsolva maradt volna, igy - kinai gagyi leven - siman tuzet is foghatott volna. Koszi a szabadnapos tuzoltok neveben is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |