Fórum témák
» Több friss téma |
Hali, szerintetek tönkremehet egy Szinuszos inverter attól, hogy a kimenetén nincs terhelés, csak egy multiméter???
Mert sikerült jó áron beszereznem egy Pure Sine Wave Invertert eBay-en keresztül. Tiszta uj közvetlenül a gyártótól. Megjött kipróbáltam müködött egy 230V 60W-os izzó volt a kimenetén. kb 1 perc mulva lehúztam az izzót és csatlakoztattam a multimétert ami szépen 230V-ot mutatott. Ekkor Ki kellet ugranom az udvarra igyhagytam a cuccot majd amikor jöttem vissza kb.2-3 perc mulva egyszer csak egy kis pukkanás szaladok oda nem világit a power LED. Gyorsan lekapom az akut ami már a vezetékkel együtt jó meleg volt. Zárlatos lett a cucc bemenete. Ja az akksi egy 1,3Ah NIMh akkus csavarozó aksija volt. Valószínűleg ezért nem volt nagyobb a pukkanás. Szerintetek igy tönkre mehet egy korszerű inverter, vagy gyári hibás lehetett??? Előre is köszi.
Annak semmi baja nincs, de az inverter bemenetén a 12V-os oldalon van a zárlat.
Üdv.
Szia!
Meg kellene keresni a zárlatos alkatrészeket. Tranzisztorokat, FET-eket.
Ha pukkant, akkor látszik is, ha szétszeded. Milyen tipusú? Adatai?
Irtam mailt a cégnek, de még nem válaszoltak a füzetében nem irják, hogy nem szabad terhelés nélkül járatni. Most csak az a kérdésem, hogy emiatt tönkre mehetett-e???
Mivel 800W-os és 80A-es bizti van a bemenetén egy kis 12V 1,3Ah-ás NiMH akksi nem tudta nagyon hazavágni abból max 3-5Amper tud kiszabadulni. Ha ráraktam volna egy autó akksira akkor már más lenne a helyzet onnan akár 500A is elindulhat. Szóval én voltam a hunyó vagy hibás volt a cucc?? Üdv.
Kedves Dombi, valószinüleg te voltál a hunyó,az inverterben nincsen (ennyi pénzért) alultápfesz védelem, a fogyasztás miatt az aku feszültsége zuhant és már a teljesítményfettek vezérlése-kikapcsolása-nem volt határozott,a fettek egyidejű vezetése miatt leégtek... Ha kicseréled a fetteket,valószinűleg működni fog - ámbár lehet hogy a 230Vos oldalról nincsen feszültségvisszacsatolás,üresjárásban az elkón annyira megnőtt a feszültség hogy átütött...
Mivel ez Pure Sine Wave inverter, gyanítom mikrovezérlővel állítják elő a szinuszt előállító FET vezérlőjeleket (négyszöget, melynek integrálja szinuszt ad). Gyanítom visszacsatolás is van benne (szekunder vagy primer oldalról mindegy).
Így a tápfeszültség figyelése is benne van az ilyen típusú inverterekben. Persze nem tudhatunk semmit biztosan, típus ismeretének hiányában. Ez csupán az általánosan elterjedt tervezési szempont.
Valószínűleg is FET hiba lesz. A nálam jár több darab nagy része is FET hibás volt. Bár azért az előállított szinusz nem igazán szinusz jel.
Hali,
Igen van benne mikrokontroller egy PIC16F716 és egy SONIX SN8P2711APB. Van benne még pár spéci cucc(pl.HIGH PERFORMANCE CURRENT MODE PWM CONTROLLER) Csak az a baj, hogy nem vmi könnyen beszerezhető MOSFET-ek vannak benne: 4db4099 és 4dbP14NK60Z Most levelezek velük mert ugy néz ki gyári hibás a cucc. Az egyik Fet GS lába közötti 3K-s ellenállás egyik lába nincs beforasztva egyáltalán. De sajnos ugy néz ki, hogy nekem kell majd javitanom, de még egyezkedek velük. Jelentkezek amint van vmi. Üdv.
Szia!
Innen beszerezheted ezt a FET-et. STP14NK60ZFP
Ez nem jó mert csak 40W-os a 60Z meg 160W!!
Jó lesz az is. Gondolom nem akarod 100-150 °C-on hajtani.
800W-os a kicsike küldeném ha lehetne.....
Mennyi ilyen FET van benne?
A tokozás milyensége miatt más a disszipációs (hőleadó) képessége annak a típusnak, azért kisebb a Watt-száma. Áramban, feszültségben ugyanolyan az is.
Fentebb már irtam,hogy 4db van ebből benne.
Egyáltalán ezek a FET-ek a zárlatosak?
Ja jópár belőlük, de szerencsére találtam helyettesítőket amik ugyanazt vagy még többet tudnak a HQElektroniknál.
Ja és 5eFt alatt lenne kicsivel a 8db FET. Üdv.
A fet egy gyilkos jószág tud lenni ilyen áramkörökben Mivel sokszor közvetlenül vezérli a mikrokontroller a fetet vagy egy pár Ohmos ellenállás van köztük így zárlat esetén szépen viszi magával a kontrollert is sok esetben..Ellenőrizni kell a mikrokontrollert működik e. Legegyszerűbben a kvarcon leht megnézni szkóppal elindul e.Ha igen van remény de lehet rossz a port is..Mielöt rendelsz tisztázni kellene ezeket!
A kváziszinuszos inverteremben kiégtek a SJ4836 tipusu Motorola tranyók,négy db.Olyan tokban vannak mint a 2N3055 sajnos az adatlapját nem sikerült megtalálni,mi a véleményetek mivel helyettesíthetném Kösz a válaszokat
Ez nem lehet az?:Bővebben: Link
Kösz a választ,hasonlókat én is találtam de a meghajtásból egyértelmű hogy bipoláris tranzisztornak kell lennie,meg persze a tokján ott van a M Motorola szimbóluma,a hűtőborda pedig 120x220mm,1Kg - a korszerű FETtek sokkal gazdaságossabbak...
Hali,
Küldtek javitó szettet az inverterhez(Összes FET, supresszor dióda, és a PIC elött lévő IR2110-ket, ezeken keresztül hajtja a PIC a feteket) De sajnos nem lett jó a cucc. Javításkor a fetek "környékén" lévő összes ellenállást és diódát ellenőriztem azok jók.A hiba onnan indulhatott ki, hogy a képen fent balról az 5. FET GS lába közötti 3k-s ellenállás egyik lábát elfelejtették beforrasztani. Amikor elszállt a cucc zárlatos lett a bemenet az is rejtély számomra, hogy egy kis akksival(1,3 Ah NIMH), hogy tudott elszállni egy 40V 200A-es FET? Na szóval javitáskor az alábbi rossz alkatrészeket találtam:A képen fent balról kezdve az 1,5,6FET és az 5,6 Fetet hajtó IR2110. Igazából javításkor csak a FET-ek "környékével" foglalkoztam, biztam benne, hogy csak ott lehet a baj, de sajnos van még valami. Az inverter felépítése szerintem: Az elsö egység a 12V-ból csinál vmi +-110V DC-t majd a második egység PWM-el abból szinuszt(közeli) csinál. A bemeneti oldalon egy Sonix mikrokontroller van és ez felügyeli az invertert ö vezérli a buzzert is. A második fokozatban lévő PIC pedig a kimeneti Fetek PWM vezérléséért felel. Bizok benne, hogy a kontrollerek nem hibásodtak meg. A Sonix elött nincs semmi meghajtó itt lehet gubanc, de a PIC elötti driver IC-k cserélve lettek.(Rossz is volt az egyik) A javitás utáni hibajelenség: Olyan mintha valami túlterhelés lenne a kimenetén, mert el akar indulni az inverter de nem tud. A bemeneti áram 0 és 1,5A között ugrál.(Tápról próbáltuk meg akksiról is)Olyan mintha induláskor vmi túlterhelést észlelne és lekapcsolná saját magát (sipol is ilyenkor). De aztán újból akarna indulni. Ez a ki-be ciklus ismétlődik. Szóval van vmi életjel.A jövő hét közepén lesz időnk jobban nekifeküdni, de tanácsokat szivesen fogadunk. Ja a honlapja: http://www.12vgridtiepowerinverters.com/ Köszi Üdv.
Szia! Ha akar indulni az jó jel. Én a szekunder részen keresnék zárlatos félvezetőt! A fet nagyon könnyen elszáll ha statikus töltése a ruházatodnak rajta sül ki! Mielőtt hozzányúl az embet ajánlott kisütni magát! Ezt a beforrasztás előtt értem utána már nem olyan kényes!
kellene nekem egy kis segítség
van egy kb 100w os inverterem. (történt egy kis baleset) kellene nekem 2db tranzisztor ilyen számmal: P65NFO6 GK2U4 V6 CHN 743 ez mind rajta van de a google is csak néz, hogy mit akarok. Hol lehet ilyet szerezni?
Szia!
Ez elméletileg egy fet. Megközelítőleg 60V 60A. Az ST gyártja STP65NF06 néven. Ezekkel a paraméterekkel nagyon sok típusból válogathatsz. Üdv.: Gyula
így már a google sem néz hülyének. köszönet
Lenne egy kérdésem. Az miért van, hogy a helyettesítője fele annyiba kerül? Miért nem ebből csinálják??
|
Bejelentkezés
Hirdetés |