Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   4 / 96
(#) bgsf hozzászólása Nov 20, 2010 1 /
 
Lehet hogy kötekedős leszek, de mire jó ez a "digitális forrasztóállomás"?
Forrasztani egy adott hőfokkal.... Ezt a Wellerék már 20 éve megoldották és olyan pákákkal forrasztanak ma is kézzel a legtöbb gyárban... Nem digitálisan...És én is...
Megjelentek az AVR-ek meg a PIC-ek és több ezer forintért 4 LED-es villogót építenek belőle pár száz(?) forint helyett mikor egy rossz rádióból annyi alkatrész van hogy a házat be lehet villogtatni... Sajnos ipari környezetben rossz tapasztalataim vannak a mikrovezérlőkkel... lefagyás, indulási problémák...Tiltásokban hiba.... Zavarérzékenység...
Lehet hogy kimoderálnak, de az első esztergát reszelővel csinálták... a másodikat már az új esztergával... a CNC vezérlést a legújabbakkal... és ha a legújabb CNC elromlik akkor megint csak egy régebbihez nyúlnak ha alkatrész kell bele...
Ilyen a forrasztás is... Tudni kell mekkora hegyhőmérséklet kell és mekkorát lehet alkalmazni.
Mellesleg napi 8 órát forrasztottam be paneleket kézzel is és géppel is a Telefongyárban...és nem sokat kellett javítani! Aztán mint minőségellenőr néztem a forrasztásokat.
Nem csak a páka a lényeg, hanem a gyakorlat és a tapasztalat! Tapasztalat nélkül nincs gyakorlat... anélkül meg nincs tapasztalat... Senki sem fog tudni egy digitális forrasztóállomással tökéletesen forrasztani ha nem tudja mit kell tennie... És sajna a legtöbb tévét forrasztási hibával javítottam...
Ui.: a hibák kiküszöbölésére a 20 éves forrasztási tapasztalatom (bár már több mert 10 éves korom óta melegítem a pákát és most 42 vagyok...). Kerülni kell az IC foglalatot, csak jó minőségű ónt kell használni és a használt alkatrészek lábáról a régi ónt csipesszel lehúzni (anatómiai csipesz)!
Amúgy az SMD cuccokkal nem is foglalkozok csak ha a melóhelyen tönkremegy... Fél milliméteres akármin akar 16A átküldeni a gyártó... Gondolom csak áramfigyelő volt....de annak kevés!
Szóval bocs ha offoltam a témát, de szerintem a forrasztás nem abból áll hogy tekergetem a páka hőfokát és disszipálok el akkora teljesítményt amit a páka is felvesz...
Csak egy péda.....galván üzemben dolgozom... Mikrokontrolleres hőmérők vannak.. szól a dolgozó hogy nem jó az áru, kérdezem! a hőfok
ott van? és tényleg ott van, csak közben a fürdő változott!
És erre mondom azt hogy nem mindegy milyen ónnal és milyen pákával forrasztanak! mert a forrasztóón olvadási hőfoka adott és a páka leadott hőfoka és a teljesítménye is.
Bocs ha kicsit hosszú lett...
(#) sirály12 válasza bgsf hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Bár nekem még nincs digitális forrasztó állomásom, de megpróbálok válaszolni neked.
Nem attól jobb, hogy jobban tudsz vele forrasztani, hanem abban, hogy több mindent tud kisebb méretben. Így könnyebben tudod magaddal vinni bárhová. Nagyobb funkcionalitás, kényelmesebb.

Az analóg vs pic dologra pedig csak annyit mondanék, hogy egy összetettebb dolgot azért ttl ic-kkel és analóg ic-kkel megoldani kicsit rossz ötlet manapság, amikor egy a4-es panel helyett mindezt megteheted egy 5*5cm-es panellel, amin van egy pic. és nem utolsó sorban, ha valamin változtatni kell, akkor nem kell az egészet szétszedni és újra tervezni, hanem elég a programot lecserélni, ami lássuk be gyorsabb, és olcsóbb módszer.
(#) bgsf válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Idézet:
„Így könnyebben tudod magaddal vinni bárhová. Nagyobb funkcionalitás, kényelmesebb.”

Ez igaz, de hová? ha kell még szkóp és net is a javításhoz... A régi tévéknél így volt és elég volt egy pillanatpáka! De manapság már nem tudsz semmit javítani egy pákával... Program kell az EPROM-hoz meg laptop.....szervízkód a menűhöz...vagy esetleg komplett ServiceManual! és persze komolyabb fejlesztői környezet a laptopon és igen csak hekkelt programok...
Kíváncsi lennék hogy egy ITT LCD TV-n mit tudnál javítani ha szoftverhibás, vagy a ram hibás!
(#) sirály12 válasza bgsf hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Ez is igaz, de szerinted, aki ide jár, az mind lcd tévéket javít?
Szerintem a fórumon nagyobb számmal a hobbisták vannak. Ahhoz pedig nagyon is jó egy ilyen páka, meg merem kockáztatni, jobb mint a kattogós.
(#) bgsf válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Idézet:
„Az analóg vs pic dologra pedig csak annyit mondanék, hogy egy összetettebb dolgot azért ttl ic-kkel és analóg ic-kkel megoldani kicsit rossz ötlet manapság,”

Ebben igazad van! Analóg IC-vel csak két potin tekerek egy kicsitt, addig egy PIC-et teljesen át kell programozzak!
Csak gondolj bele egy neutrális hálózatba! Az nem úgy működik: I/N
Az analóg hálózat köztes jelekkel is dolgozik és az analóg és digitális hálózat közötti elektronika fogadja el hogy a digitális kimeneten esetleg mi legyen az I! De! Egy neutrális hálózatban egy logika dönti el hogy mi legyen az igen, bizonyos logikai szempontok alapján.De ott van egy talán is... És egy nem.....
Akkor itt már témát is válthatunk! Egy neutrális hálózat akár tanulhatna is és lehetne programozni is... Ahova érintem a páka hegyét annyi a hőfok.
De ha egy igazi neutrális vezérlést szeretnél akor igen csk bele kell vágnod!
(#) dpeti válasza bgsf hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
biztosan neutrális hálózat a neuRális hálózat?
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Javítva: neurális!
Kösz dpeti!
(#) herzsolt válasza bgsf hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Hát az lehet, hogy egy TV javításhoz sok minden kell, de a kattogós wellernél sok pákahegy kell, a különböző hőfokhoz, menetközben cserélni nem veszélytelen. Nekem a pákám több hőfokot jegyezz meg, és csak egy gombnyomás, és már ott is az alacsonyabb vagy magasabb hőfok.
(#) guliver83 válasza herzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Hol is van az a páka?
(#) sirály12 válasza bgsf hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Idézet:

Idézet:
„Az analóg vs pic dologra pedig csak annyit mondanék, hogy egy összetettebb dolgot azért ttl ic-kkel és analóg ic-kkel megoldani kicsit rossz ötlet manapság,”
Ebben igazad van! Analóg IC-vel csak két potin tekerek egy kicsitt, addig egy PIC-et teljesen át kell programozzak!



A mondat itt még nem ért véget! Ez a teljes mondat:
Idézet:

Az analóg vs pic dologra pedig csak annyit mondanék, hogy egy összetettebb dolgot azért ttl ic-kkel és analóg ic-kkel megoldani kicsit rossz ötlet manapság, amikor egy a4-es panel helyett mindezt megteheted egy 5*5cm-es panellel,amin van egy pic. és nem utolsó sorban, ha valamin változtatni kell, akkor nem kell az egészet szétszedni és újra tervezni, hanem elég a programot lecserélni, ami lássuk be gyorsabb, és olcsóbb módszer.


Én azt mondtam, hogy ugyanazt a feladatot sokkal kissebb helyen és kevesebb alkatrésszel, gazdaságossabban lehet megoldani!
És a teljes programot kevesebb mint 1 másodperc alatt tölti le a letöltő. :yes:
(#) herzsolt válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 20, 2010 1 /
 
Hát panelszinten, de nincs dobozolva.
(#) herzsolt válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Teljesen egyetértek veled!
De ez a topic a digitállomásról szól, így maradjunk meg az építő jellegnél.
(#) t0bi válasza bgsf hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Azt hiszem, nem az a lényeg, hogy analóg, vagy digitális forrasztóállomás legyen, hanem az, hogy lehessen, vagy ne változtatni a hőmérsékletet. Volt egy pákám, mint szervizes, oszt soha nem állítgattam semmit, mert nem is tudtam. Ahogy olvasgatom a topikokat, más se nagyon. Jelenleg egyszerűbb a PIC-es megoldás, mert a PIC-ben megtalálható pl. a műveleti erősítő is, tehát alig kell hozzá más alkatrész. Ráadásul displayt is meg tud hajtani, láthatod a beállított és a mért hőmérsékletet. Aztán tovább lehet fejleszteni: gyors felfűtés, PWM szabályozás, automata kikapcsolás, fütyülő póniló, stb. Ha meg kapcsoló üzemü a táp, akkor az egész a fél tenyeremen elfér.
(#824931) Van ennél egyszerűbb?
(#) shield hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Mi a véleményetek a kedden felrakott kapcsoláshoz?
"Digitális forrasztóállomás (Video pályázat) "

Akarok építeni én is egy "digiforrállomás"-t, csak nem tudom melyik verzió legyen. Tetszik a PIC-es megoldások,de ezt is jónak találom.Bővebben: Link
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Rengeteg jó munkát találhatsz itt, vzoole, Attila86 és mate_x forrasztóállomásait, amik kipróbált, jól működő darabok. (Én aztán nem tudnék ilyen szemléletes, alapos leírást készíteni.) Szerencsére a szabályzásban óriási pontosság nem szükséges, ezért kevesebb alkatrészből is meg tudtam építeni. Számomra az LCD kijelző nem csak a mért értékek kijelzésére volt jó, hanem sok előlapi feliratot is pótolt (az összeset ). A PIC-es megoldást is azért javaslom, mert egyszerűbb az elkészítése - aki ilyen állomást akar készíteni, annak valószínüleg van valamilyen elektronikai tudása.
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
A PIC-es megoldás nekem is jobban tetszik. A cikkben hiányolom a képeket, de talán mate_x pótolja, azért mégis csak ott az egy leírás.
Arra lennék kíváncsi, hogy a hőfok állításánál minden gomb nyomásra léptet vagy pörgeti míg benyomva tartjuk a gombot?
Jó lenne ha többi guru is kicsit kitárgyalná a kapcsolást.
(#) vicsys válasza shield hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Az miért fontos, hogy léptet vagy pörög? Szerintem nem fogsz szélsőséges értékeket használni.
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Szia!

Először is köszönöm az érdeklődést a forrasztóállomásról .
A gombot folyamatosan benyomva pörgeti az értéket, tehát nem kell a kezünket folyamatosan mozgatni.
Ha a két gombot(fel+le) egyszerre nyomod le, akkor pedig kikapcsolja a fűtést, és a kijelzőn a kikapcsolva felirat jelenik meg, de természetesen a valós hőmérséklet érték látszani fog.
A képeket a kérésre pótolni fogom!

Üdv.: mate_x
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szia!

Miért tartottátok szükségesnek 3x5V (7805) alkalmazását? Egy jól hűtött 7805-nek 1A áramot ki kell bírnia. Ilyen nagy lenne a '3 fogyasztó' áram felvétele?
Azért utána nézek most pl. az LCD fogyasztásának is.
Tanulni,tanulni,tanulni.

Én csak most kezdtem ismerkedni a PIC világával és jó ötletnek tartom, hogy Mikro Basic-es programot 'kiterítve' felraktad. Úgy látom ez a program nyelv számomra könnyebben elsajátítható. :yes:

Azt hiszem megtaláltam a nekem tetsző "digiforráll"-t.
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Valószínüleg a nagyobb stabilitás végett van több stabkocka. Igazuk van, ha jobbat csinálunk, mint ami kell, akkor abból soha nem adódik már problémánk. Az elmélet kialakítása, a program is profi munka.
Az LCD kevesebb, mint 100 mA-t vesz fel. Hiányolom az ékezetes betüket, de az a progi kis változtatásával könnyen megoldható. A kapcsolás nem a legegyszerűbb, biztos hosszú kisérletezés eredménye - tehát megbízható.
(#) lesliewednesday hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
A "Ki mit épített"-re már tettem fel képeket korábban az általam elkövetett "digit forrasztó állomásról". Többek között Masterfoxx is és Attila86 és mások is nagyszerűeket építettek. Ha gondoljátok, nézzétek meg a képeket: #722549 hsz-ben. Rövid technikai leírást is találtok. Szerintem nem érdemes túl cifrázni ezt a dolgot. Természetesen bármilyen bonyolultságú, tudású, méretű eszközt lehet alkotni, mindenkinek ízlése szerint (kezelő szervek, kijelzés, komfort funkciók). Azzal maximálisan egyet értek, hogy egy uC (bármilyen gyártmány) pákavezérlőben alkalmazása ide teljesen jó és kivált némi egyéb hardvert is, ha kijelzőt és egyéb komfortot akartok beépíteni. A kapcsolóüzemű táp pedig helyet és tömeget spórol meg. A vezérlés, illetve szabályozás, ahogy írtátok is, szerintem sem kell, hogy túl precízen "megkomponált" legyen. Még a nagyon precíz hőfoktartás, sem egy életbe vágó, hiszen a páka csúcsa nem feltétlenül tartja úgysem forrasztás közben 1-2C fokon belül a hőfokot a változó hőelvonás miatt. Inkább az alkalmazkodó képesség a fontos: kisebb alkatrészekhez, vékonyabb ónhoz, illetve vastag hegyű, durvább munkákhoz legyen hozzá idomítható. Tapasztalatom szerint az élettartamot nem befolyásolja (érdemben), hogy DC vagy AC a fűtés módja.
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Azért vártam véleményre, mert ti már vágjátok ezt a témát. Örülök neki, hogy jól van kitalálva. Végül is nem gond a nagyobb stabilitás, csak kicsit furcsa volt, mert mások mindig arra törekednek, hogy minél kevesebb alkatrészből építsenek. Volt olyan, hogy néhány ellenálláson is spóroltak.
Ha tényleg könnyen megoldható az ékezetes betűk használata, akkor az csak dobna a projekten.
Gondolom mate_x korrigálja.
(#) shield válasza lesliewednesday hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Persze hogy megnézem azokat is. Attila86 állomását akartam megépíteni, de PIC-es megoldás most jobban vonz. Úgy is kettőt kell építeni, addig még tudok válogatni.
Azért a többi verziót is megnézem...Masterfoxx, Attila86, t0bi,szilva, stb...
Nagyon ötletesnek találtam szilva állomását is. Ha valakinek nincs otthon trafója és nem akar 4-5ezret adni érte, akkor fel lehet felhasználni a kidobott PC tápot.

A kapcsolások között csak 4 forrasztóállomást találtam publikálva. Ezek szerint a többiről csak több száz oldal átolvasásával lehet összegyűjteni a kapcsolási,-panel,stb rajzokat.
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szia!

Mi smd stabilizátorokat használtunk, és azok csak 150 mA-ig jók, valamint nem akartam egybesűríteni a sok keletkező hőt, és így stabilabb is a feszültség.
Az LCD háttérvilágításért felelős stabilizátor, amúgy is elég rendesen melegszik, de megmértem és kb 60-70 fokig megy, ami még megfelelő( ha jól tudom ezek 150 Cfokig jók).
A program pedig főként dtocy munkája, abban ő a professzor .
Tényleg nagyon sok ideig tartott elkészíteni, igazából augusztus eleje óta készítettük egészen a videópályázat beadási határidejéig .
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Az ékezet hiányát t0bi mindjárt kiszúrta, szerintem is jó lenne megoldani.
Professzor dtocy-t még egy kis munkára kell fogni.
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Majd megmondom neki! Ha jól tudom, akkor használni kell a PIC eepromját is, mert ékezet nem szerepel az LCD karakterkészletében.
(#) t0bi válasza mate_x hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szerencsére nem kell használni a PIC eepromját, mert az LCD memóriájába el lehet tárolni néhány előzőleg beírt karaktert. Az előző oldalon felraktam az asm fájlt, abból is lehet puskázni. Ha már új verzió lesz, megcsinálhatjátok úgy mint az enyémben, hogy fűtéskor villog a "Fűt" felirat.
Azt azért nem értem, miért nem használja senki a PIC-ben levő műveleti erősítőt a hőelem jelének az erősítésére, amikor így sokkal egyszerűbb az áramkör.

Forráll.pdf
    
(#) p_istvan válasza t0bi hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Azért mert az egy komparátor, amit persze lehet erősítésre is használni, de nem arra találták ki
A hőelem feszültsége csak néhány mV összesen. (40 -60 uV fokonként) ehhez a kis egyenáramú bemenőeszültséghez túl nagy a hőfokfüggése és egyenáramú driftje, valamint nem lehet különválasztani a digitális és az analóg részt (földet) sem.
Ide jó minőségű műveleti erősítő kell!
Ha nem egyenfeszültségű jelet, hanem váltófeszt kellene erősíteni, akkor talán lehetne kísérletezni vele.
(#) t0bi válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Akkor nem értem, hogy az enyém miért működik kifogástalanul több, mint egy hónapja (meg lehet nézni) :yes: , lehet, hogy nem tudja a fizikát?
A komparátorral megoldottam a 150-szeres erősítést, minden probléma nélkül, utána ajel megy az ADC-re. Hőmérővel mértem, tartja szépen a hőfokot
Következő: »»   4 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem