Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   130 / 783
(#) emmzolee válasza suhanc hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Amúgy, teljesen rendben van a dolog.
(#) emmzolee válasza suhanc hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Igen az jó lesz.

Az a baj a nagy pufferrel, hogy amikor elindul, akkor nagyon nagy áramot vesz föl rövid ideig, és ha ezért nagyobb biztit teszel bele, mint kéne, akkor a biztosékod kezdi elveszteni a szerepét, mert nem fogja meg védeni az áramkörödet. Úgy tud tönkremenni, hogy a biztid ki se fog égni. Most csak az ördögöt festem a falra, de ezekre figyelni kell főleg, ha komolyabb cuccot építesz valamikor.
(#) suhanc válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Hm jogos értem. akkor megfogadom Majd akkor rendelek bele kisebbet.
Köszönök mindent.
u.i.:
Van nagyobb 5vsb trafó? mármint ami többet tud mint 2A?
(#) Transztyuszeres válasza suhanc hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

A primer és szekunder oldal között nincs meg a megfelelő 8mm-es kúszóút távolság!
Amúgy a zöld filcezéssel semmi gond, egyedi design, nem rossz.
Biztosítéknak lomhát szoktak betenni, azt nem lövi ki a puffer, meg egyébként is csak tűzvédelem, az áramkört ott és ebben a formában nem védi meg. Én 630mAT(lomha)-t tennék bele.
(Pl. a 300W-os PC-tápokban is 5A-es a primer bizti.)
(#) suhanc válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

5mm minimum meg van mindenhol. remélem elég és köszönöm a dicséretet(amúgy az első kapcs üzemű tápom) ha valakinek kell a panel rajz szívesen felteszem persze a kúszóúttat meg növelem. és fordított primer optot is feltehetem.remélem jó lesz és nem lesz baja.
u.i.: amúgy azért nincs meg a 8mm mert én terveztem a panelt és nem tudtam
(#) suhanc hozzászólása Nov 24, 2010 /

na arra gondoltam hogy a 300w vagy 400w trafót is hasznosítanám van valami jó kapcsolási rajzotok?pc tápból szuperáltam ki az 5vsb-vel.
köszönöm előre
(#) emmzolee válasza suhanc hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Hát ezzel bíbelődök mikor van egy kis időm.
Ha gondolod nézd meg. Hátha kedvet kapsz hozzá.

Ez egy 0-20Vig 5A szimetrikus labortáp lesz. A terv még nem perfekt, mert az alkatrészek feliratai még hiányoznak.
Különben működőképes már ki próbáltam.

Építsd át, vagy fejleszd tovább, ha akarod.
(#) lidi hozzászólása Nov 25, 2010 /

Nem teljesen ontopic, de lenne egy kérdés a profi kapcsüzem építőkhöz : Laptop töltő, ha bedugom a konnektorba, iszonyat nagyot szikrázik, pukkan is a szikra, feketedik a villásdugó. De ennek ellenére tölt, működik, csak nem tartom ezt így normálisnak. Szerintetek mi baja lehet ? Sajnos nem csavaros, úgyhogy ha szerintetek sem ok ez így, akkor szétbarmolom a ragasztás mentén.
(#) kissi válasza lidi hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szerintem ezeknél "normális" jelenség ( legalábbis az általam használt 2-3 félénél én is ezeket tapasztaltam, kivéve a DELL-t! ) ... sajnos nem foglalkoznak lágyindítással

Steve
(#) lidi válasza kissi hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Most még az jutott eszembe, hogy esetleg kompakt fénycsőből kiszedni az NTC-t, és bekötni a hálózati vezetékébe.
(#) staci123 válasza lidi hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szia,
kompakt fénycsövekben inkább PTC fordul elő aminek más a szerepe... A PC tápegységből jó...
(#) suhanc válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Jól néz ki csak bonyolult. Dupla biztosíték nekem fura de biztos van értelme. Ez olyan mintha a fázisra és a nullára is raknék kis megszakított vagy biztosítékot (mert én villany szerelő leszek .erősáramú) És a feszültség szabályzó pot helyet lehetne ellenállást is rakni és akkor beállított feszültség lenne? Az át építés vagy fejlesztés nem hiszem hogy megvalósítom de majd próbálkozok.kapcsolási rajzott tudsz küldeni/feltenni.
(#) emmzolee válasza suhanc hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Azért van a szekunder oldalon 2db bizti, mert nincs benne vissza szabályzás. Ha a kimenetet, ha a pozitív, vagy a negatív ágban rövidre zárod, akkor nem tilt le. Lenne szikra eső. :yes: Azért van így, mert bele akarok építeni majd egy áramkorlátot. Az fog rá vigyázni.
Rajzom nincs, mert így a tervező progiban rajzolgatom.
(#) JoeA hozzászólása Dec 4, 2010 /

Sziasztok!

Kapcsolóüzemű tápon töröm a fejem, egy eléggé specifikus feladatra. A feladat egy horganyzott huzal vörösizzásig hevítése, aminek a legkisebb ellenállása gyakorlatilag néhány tized ohm, de nem ritkán akár rövidzár is lehet. A felizzás után minimum 10 másodperc múlva újra képesnek kellene lennie az újabb izzításra, tehát nem folyamatos terhelésű egységet szeretnék építeni. Skory rezonáns tápja a rövidzár védelemmel igen szimpatikusnak tűnik csak nem tudom, hogy ezt a gyakori rövidzár üzemet, hogyan bírná és azt sem, hogy a rövidzár védelem megengedné-e a vörösizzást. Nem számít a pontos feszültség és áram értéke sem, egyetlen kitétel, hogy elektromosan nem lehet balesetveszélyes Igaz a forró huzal kézzel érinthető helyen van, de ez eddig is így volt. A minimum huzalhossz kb 15 cm kb 0.5 mm vastag huzalon. Ugyan nem számottevő a Skory táp anyagköltsége, de ha valamelyikőtöknek keze ügyében van egy készen és elvégezné ezt a kisérletet (gyakorlati szimulációt ) és beszámolna a végeredményről, azt megköszönném.

Zsolt
(#) emmzolee válasza JoeA hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Idézet:
„Ugyan nem számottevő a Skory táp anyagköltsége, de ha valamelyikőtöknek keze ügyében van egy készen és elvégezné ezt a kisérletet (gyakorlati szimulációt ) és beszámolna a végeredményről, azt megköszönném.”

Ha nem drága előállítani, akkor építsd meg magadnak, és kísérletezz azzal. Ha nekem lenne egy ilyen táp készen, biztos nem tenném kockára a kedvedért.
(#) JoeA válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Köszönöm a tanácsod, de innen 130 km az összes beszerzési forrás, ami behatárolja a hétvégi projekt futamidejét! Mivel rövidzárvédelmet tartalmazó egységről beszélünk, a kisérlet gyakorlatilag veszélytelen, leginkább arra vonatkozott, hogy képes-e a készülék vörösizzásig hevíteni, illetve ezt képes-e sorozatszerűen, kb 10 másodpercenként megismételni. Mivel nem rendelkezel ilyen táppal, gyakorlatilag csak kukacoskodás részedről a hozzászólás, érdemben érdektelen a hozzászólásod! Ha itt lenne előttem egy ilyen táp, nem félteném kipróbálni, hiszen a beépített védelme megakadályozza a meghibásodást! Természetesen azért köszönöm a hozzászólásod, de ennyi empátiával inkább ne akarj segíteni!
(#) (Felhasználó 46585) válasza JoeA hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Muszáj kapcsolóüzemű tápnak lennie? Nem elég egy néhány 100 W-os trafó, aminek letekered a szekunderét, valami jó vastag huzalból ( lehet több vékony is, azt könnyebb tekerni ) feltekersz rá néhány menetet és kipróbálod? Nem lenne sokkal nagyobb, mint egy kapcsolós táp...gondolom, egyenfeszültségre sincs szükség.
(#) emmzolee válasza JoeA hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

"empátia" = emberismeret
Nem is értem ezt, hogy került ide.

Én csak a véleményemet írtam le a dologról. Azért nem tenném esetlegesen tönkre a tápomat, hogy neked kitaposott ösvényen kelljen végig menned. Ha valakinek lenne ilyen tápja, és kipróbálná, akkor 130 kKm-ről tudnál most hétvégén alkatrészt szerezni? Ugye, hogy nem. Akkor mi ez a kapkodás.
Különben meg a Skori tápjában a rövidzár védelmet valószínű módosítani kellene.

Részemről befejezve.
(#) JoeA válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Szia!
Azért az empátia szónak még nézz utána Részemről is befejezve!
(#) (Felhasználó 46585) válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

""empátia" = emberismeret "

Ezt rosszul tudod.

empátia jelentése - Idegen Szavak Gyűjteményeempátia. a beleélés képessége; a másik személlyel való együttérzés. Eredete: nincs adat. Forrás: nincs adat. Tanulj minden egyes napon egy új kifejezést! ...
www.idegen-szavak.hu/keres/empátia - Tárolt változat - Hasonló►

Ha valóban tudtad volna, akkor megérthetted volna a kérdezőt és a kérdés lényegét.

Az is nyilvánvaló, hogy aki nem biztos a tápja rövidzárhatóságának, az ne próbálja ki.

És, megcsináltad már a Skori féle táp rövidzárvédelmének a módosítását? Vagy ez csak a kritika helye?
(#) frank tibor válasza JoeA hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Hello
Felizzítottam neked tápról egy 20 cm 0.8mm horganyzott huzalt. 6.5V 13.5A nál vörösenn izzott. Ezt a teljesitményt jol méretezett trafóval is biztosítani tudod. A huzal hidegellenállása sokkal kissebb, igy áramkorlátos tápnál az áramot nagyobbra kell méretezni.
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Ok nem vagyok tévedhetetlen. Na és?

Idézet:
„A huzal hidegellenállása sokkal kissebb, igy áramkorlátos tápnál az áramot nagyobbra kell méretezni.”

Hoppácska. Mégis igazam volt, és módosítani kell?
(#) JoeA válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Szia!

Jelenleg egy régi akkutöltő trafóját használom! Teljesen jól üzemel, csak nehéz. Nincs vele bajom, de szeretném leváltani egy kisebb, mobilabb eszközre. A kapcsolóüzemű táp pedig azért került a látókörbe, mert levetett vargáné féle táp akad itthon, amit pc-be nem szívesen rakok be, kidobni pedig sajnálom.

A jelenlegi megoldás úgy alakult ki, hogy az itthon található eszközöket végigpróbáltam és a gyors, határozott munkához 12 volt környéke és 5-7 amper közötti áram igényű táp kellett és valóban nem szükséges sem az egyen feszültség sem pedig a stabilitás! Sajnos a néhány másodperces hevítés meghosszabodása a huzal végét jelenti, ezért gondolkodom valami egyszerű korláton, ami kikapcsol, amint eléri azt. Mivel hétfőn a nagyfalu felé kell vennem az irányt, beszerzem azt a pár alkatrészt ami hiányzik és kipróbálom magam a Skori tápot, mielőtt valaki megdobál valami bagi kővel, mert tönkre tetettem a tápját az együgyű hóbortom miatt. A továbbiakban a fórum használata részemről kimerül olvasgatásban és privát levelezésben, mint eddig is! Bárkitől akinek megsértettem az érzéseit, pedig elnézést kérek, Neked pedig köszönöm a hozzászólást!
A korábbi munkálkodásod a fórumon sok segítséget jelentett eddig is és ezután is segítségemre lesz a szakmai felkészültséged!
Zsolt
(#) JoeA válasza frank tibor hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Szia!
Köszönöm a kisérletet, csak egy kérdés még! Ez milyen tápegységgel történt? Az előbb felvázoltam a jelenlegi felállást, tehát a sima trafós megoldás működik, ezt szeretném kiváltani egy kissé automatizált rendszerrel. Mivel a huzal működése jelen esetben az izzók szálához hasonlít, úgy gondoltam, hogy az áramkorlát maximumának beállítása egyúttal az automatikus kikapcsolást is megoldaná számomra, ami a huzal túlzott nyúlását és elégését is megakadályozná. Ha a Skori (az előbb rosszul írtam, mert nem y-al írja csak nem volt hirtelen a szemem előtt az írásmód) rezonáns táp bírja a strapát, akkor egy nagyon egyszerű és olcsó eszközzel gyarapszik a műhely, ami ráadásul kissé gyógyír az emberi figyelmetlenségre is. Azt hiszem -több hozzászólásban ugyan - leírtam mindent, hogy miért ebben az irányban indultam el.
Köszönettel
Zsolt
(#) (Felhasználó 46585) válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Hm... te tudod, hogy mit jelent az, hogy áramkorlát? Azt jelent, hogy maximum a beállított áram jön ki belőle. Ennek semmi köze, ahhoz, hogy hideg, vagy meleg az ellenállás, vagy mekkora az ellenállás, ha egyébként lehetővé teszi, hogy folyjon ekkora áram...

Attól, hogy a hidegellenállása sokkal kisebb, még nem fog a tápból nagyobb áram kifolyni, csak annyi amennyit az áramkorlát megenged.

Egyébként: hoppácska...mégsem volt igazad, ha módosítani kellene, nem emiatt kell.
(#) Lacika001 válasza JoeA hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Erre a célra nem jobb lenne egy kapcsolóüzemű áramgenerátor, mint egy "sima" tápegység rövidzárvédelmével játszadozni?
(#) JoeA válasza Lacika001 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Szia!
Az áramgenerátor folyamatos beállított értékű áramot szolgáltat, tehát a jelenlegi működését tekintve az izzított állapotot fenntartva az egyszerű "drót" lágyulása árán a huzalom nyúlását segítené elő (gondolom én). A Skori tápban lévő túláram védelem (ha jól értelmezem a leírását) túláram esetén egyszerűen leállítja az oszcillációt és a működés megáll. A védelem alkatrészeinek kellő megválasztásával (egy töltődő kondenzátor a lelke) a feltöltődés és kisülés ideje szerintem pont alkalmas lehet a célra, mivel abban az esetben amikor működésbe lép a védelem, nincs tovább szükség az izzításra így a következő izzítást már én indítom el azzal, hogy megszüntetem az izzítást (leválasztom a készüléket, mert látom, hogy végetért a ciklus), a kondi kisül és kezdődhet az egész előről. Kellően lomha töltés/kisütés esetén a néhány másodperces ciklusok ismétlődhetnek tovább. Nincs szükségem nagyon gyors (tehát a másodperc tört részéhez közelítő) működésre, viszont annál inkább a megbízható üzemre, ami nem teszi tönkre a tápegységet. De ezt a jövő héten még kipróbálom. Ami nincs itthon hozzá az a diak és a tirisztor. A kérdésem lényegében arra irányult, hogy a Skori féle táp alkalmas lehet-e a feladat megoldására, mivel egyszerűen elkészíthető, gyakorlatilag a védelemmel bolondbiztos áramkör! Bár tervezésekor nem a közel rövidzár jellegű terhelésre gondolt a tervezője, mégis úgy érzem alkalmas lehet a célom eléréséhez. A pc tápok trafója az 5 voltos tekercsével a weblapon említett értékeket alapul véve kellően túlméretezett, jelentős melegedés nélkül kellene viselnie az üzemi állapotot. Innentől már nem tudom, hogy ez a topic megfelelő-e a készülék kivesézésére, mivel gyakorlatilag a hangsúly nem kizárólag a kapcsolóüzemű tápon és annak működésén van, hanem a védelem működésére esik nagyobb hangsúly egy specifikusan kialakított berendezésben.
Összegzésül a lassan megfogalmazódott elvárások:
- Üzembiztos kivitel, ami lehetővé tesz napi több órai munkát.
- A huzal felizzása után (itt a megváltozott ellenállás hatására) kikapcsolódó készülék.
- Fizikailag kis tömegű és méretű készülék (a miértet most nem fejtem ki)
- A leglényegesebb: életveszélyes feszültség közelébe sem érhet a munka feszültsége.

Már sajnálom, hogy felvetettem a kérdést, hétfőn alkatrész beszerzés és kipróbálom.
Zsolt
(#) frank tibor válasza JoeA hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Egy labortápal izzítottam a huzalt. Az elöbb leirtakat nem jól gondolod! A huzal felizzásakor az áram csökken!! az induló áramhoz képest, igy a védelem biztosan nem érzékel tüláramot és nem kapcsol le. Lacika001-nek igaza van, áramgenerátoros üzemre kellene tervezni, ami rövidzárvédett is igy a beállított izzítóáramot tartja. A vörösizzásig hevített vashuzal önállóan megnyúlik bárhogy izzítod. Vágni, égetni, jobb az ellenáláshuzal.
(#) JoeA válasza frank tibor hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Szia!
Köszönöm, közben én is rajzolok és számolok és rájöttem a fordított elképzelésem hibájára, miközben Lacikának válaszolva elküldtem azt A megoldás viszont pofon egyszerű lesz, de ezt már csak akkor írom le, ha kipróbáltam, nem akarok előre inni a medve bőrére!
Viszont a huzal nyúlásában már van gyakorlatom A hevítés folyamán a korábban feszes huzal nyúlása az idő előre haladtával a saját súlya alatt is fokozódik. Jellemzően vízszintes állapotban hevítem. Ezért lenne ildomos időben befejezni a hevítését, meg azért is, mert az akkutöltő trafó erejének hála, el is ég ha csak egy kicsivel tovább tartom rajta a feszültséget. Ez kb 5-7 másodperc. Dolgozom a megoldáson!

Vágni egyébként egy elektromos fűtőbetétből származó 0.8mm vastag ellenállás huzalt használok, ez egy másik project Ha elkészülök, fenn lesz a weblapomon az is és ez is.

Köszönöm a segítséged!
Zsolt
(#) Lacika001 válasza JoeA hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Mire kell ez a hevítés?
Következő: »»   130 / 783
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem