Fórum témák
» Több friss téma |
Igen az jó lesz.
Az a baj a nagy pufferrel, hogy amikor elindul, akkor nagyon nagy áramot vesz föl rövid ideig, és ha ezért nagyobb biztit teszel bele, mint kéne, akkor a biztosékod kezdi elveszteni a szerepét, mert nem fogja meg védeni az áramkörödet. Úgy tud tönkremenni, hogy a biztid ki se fog égni. Most csak az ördögöt festem a falra, de ezekre figyelni kell főleg, ha komolyabb cuccot építesz valamikor.
Hm jogos értem. akkor megfogadom
![]() Köszönök mindent. u.i.: Van nagyobb 5vsb trafó? mármint ami többet tud mint 2A?
A primer és szekunder oldal között nincs meg a megfelelő 8mm-es kúszóút távolság!
Amúgy a zöld filcezéssel semmi gond, egyedi design, nem rossz. ![]() Biztosítéknak lomhát szoktak betenni, azt nem lövi ki a puffer, meg egyébként is csak tűzvédelem, az áramkört ott és ebben a formában nem védi meg. Én 630mAT(lomha)-t tennék bele. (Pl. a 300W-os PC-tápokban is 5A-es a primer bizti.)
5mm minimum meg van mindenhol. remélem elég
![]() ![]() u.i.: amúgy azért nincs meg a 8mm mert én terveztem a panelt és nem tudtam ![]()
na arra gondoltam hogy a 300w vagy 400w trafót is hasznosítanám van valami jó kapcsolási rajzotok?pc tápból szuperáltam ki az 5vsb-vel.
köszönöm előre ![]()
Hát ezzel bíbelődök mikor van egy kis időm.
Ha gondolod nézd meg. Hátha kedvet kapsz hozzá. Ez egy 0-20Vig 5A szimetrikus labortáp lesz. A terv még nem perfekt, mert az alkatrészek feliratai még hiányoznak. Különben működőképes ![]() Építsd át, vagy fejleszd tovább, ha akarod.
Nem teljesen ontopic, de lenne egy kérdés a profi kapcsüzem építőkhöz : Laptop töltő, ha bedugom a konnektorba, iszonyat nagyot szikrázik, pukkan is a szikra, feketedik a villásdugó. De ennek ellenére tölt, működik, csak nem tartom ezt így normálisnak. Szerintetek mi baja lehet ? Sajnos nem csavaros, úgyhogy ha szerintetek sem ok ez így, akkor szétbarmolom a ragasztás mentén.
Szerintem ezeknél "normális" jelenség ( legalábbis az általam használt 2-3 félénél én is ezeket tapasztaltam, kivéve a DELL-t! ) ... sajnos nem foglalkoznak lágyindítással
![]() Steve
Most még az jutott eszembe, hogy esetleg kompakt fénycsőből kiszedni az NTC-t, és bekötni a hálózati vezetékébe.
Szia,
kompakt fénycsövekben inkább PTC fordul elő aminek más a szerepe... ![]() ![]()
Jól néz ki csak bonyolult. Dupla biztosíték nekem fura de biztos van értelme. Ez olyan mintha a fázisra és a nullára is raknék kis megszakított vagy biztosítékot (mert én villany szerelő leszek .erősáramú)
![]()
Azért van a szekunder oldalon 2db bizti, mert nincs benne vissza szabályzás. Ha a kimenetet, ha a pozitív, vagy a negatív ágban rövidre zárod, akkor nem tilt le. Lenne szikra eső. :yes: Azért van így, mert bele akarok építeni majd egy áramkorlátot. Az fog rá vigyázni.
Rajzom nincs, mert így a tervező progiban rajzolgatom.
Sziasztok!
Kapcsolóüzemű tápon töröm a fejem, egy eléggé specifikus feladatra. A feladat egy horganyzott huzal vörösizzásig hevítése, aminek a legkisebb ellenállása gyakorlatilag néhány tized ohm, de nem ritkán akár rövidzár is lehet. A felizzás után minimum 10 másodperc múlva újra képesnek kellene lennie az újabb izzításra, tehát nem folyamatos terhelésű egységet szeretnék építeni. Skory rezonáns tápja a rövidzár védelemmel igen szimpatikusnak tűnik csak nem tudom, hogy ezt a gyakori rövidzár üzemet, hogyan bírná és azt sem, hogy a rövidzár védelem megengedné-e a vörösizzást. Nem számít a pontos feszültség és áram értéke sem, egyetlen kitétel, hogy elektromosan nem lehet balesetveszélyes ![]() ![]() Zsolt Idézet: „Ugyan nem számottevő a Skory táp anyagköltsége, de ha valamelyikőtöknek keze ügyében van egy készen és elvégezné ezt a kisérletet (gyakorlati szimulációt ) és beszámolna a végeredményről, azt megköszönném.” Ha nem drága előállítani, akkor építsd meg magadnak, és kísérletezz azzal. Ha nekem lenne egy ilyen táp készen, biztos nem tenném kockára a kedvedért. ![]() ![]() ![]() Köszönöm a tanácsod, de innen 130 km az összes beszerzési forrás, ami behatárolja a hétvégi projekt futamidejét! Mivel rövidzárvédelmet tartalmazó egységről beszélünk, a kisérlet gyakorlatilag veszélytelen, leginkább arra vonatkozott, hogy képes-e a készülék vörösizzásig hevíteni, illetve ezt képes-e sorozatszerűen, kb 10 másodpercenként megismételni. Mivel nem rendelkezel ilyen táppal, gyakorlatilag csak kukacoskodás részedről a hozzászólás, érdemben érdektelen a hozzászólásod! Ha itt lenne előttem egy ilyen táp, nem félteném kipróbálni, hiszen a beépített védelme megakadályozza a meghibásodást! Természetesen azért köszönöm a hozzászólásod, de ennyi empátiával inkább ne akarj segíteni!
Muszáj kapcsolóüzemű tápnak lennie? Nem elég egy néhány 100 W-os trafó, aminek letekered a szekunderét, valami jó vastag huzalból ( lehet több vékony is, azt könnyebb tekerni ) feltekersz rá néhány menetet és kipróbálod? Nem lenne sokkal nagyobb, mint egy kapcsolós táp...gondolom, egyenfeszültségre sincs szükség.
"empátia" = emberismeret
Nem is értem ezt, hogy került ide. Én csak a véleményemet írtam le a dologról. Azért nem tenném esetlegesen tönkre a tápomat, hogy neked kitaposott ösvényen kelljen végig menned. Ha valakinek lenne ilyen tápja, és kipróbálná, akkor 130 kKm-ről tudnál most hétvégén alkatrészt szerezni? Ugye, hogy nem. Akkor mi ez a kapkodás. Különben meg a Skori tápjában a rövidzár védelmet valószínű módosítani kellene. Részemről befejezve.
Szia!
Azért az empátia szónak még nézz utána ![]()
""empátia" = emberismeret "
![]() Ezt rosszul tudod. empátia jelentése - Idegen Szavak Gyűjteményeempátia. a beleélés képessége; a másik személlyel való együttérzés. Eredete: nincs adat. Forrás: nincs adat. Tanulj minden egyes napon egy új kifejezést! ... www.idegen-szavak.hu/keres/empátia - Tárolt változat - Hasonló► Ha valóban tudtad volna, akkor megérthetted volna a kérdezőt és a kérdés lényegét. Az is nyilvánvaló, hogy aki nem biztos a tápja rövidzárhatóságának, az ne próbálja ki. És, megcsináltad már a Skori féle táp rövidzárvédelmének a módosítását? Vagy ez csak a kritika helye?
Hello
Felizzítottam neked tápról egy 20 cm 0.8mm horganyzott huzalt. 6.5V 13.5A nál vörösenn izzott. Ezt a teljesitményt jol méretezett trafóval is biztosítani tudod. A huzal hidegellenállása sokkal kissebb, igy áramkorlátos tápnál az áramot nagyobbra kell méretezni.
Ok nem vagyok tévedhetetlen. Na és?
Idézet: „A huzal hidegellenállása sokkal kissebb, igy áramkorlátos tápnál az áramot nagyobbra kell méretezni.” Hoppácska. Mégis igazam volt, és módosítani kell?
Szia!
Jelenleg egy régi akkutöltő trafóját használom! Teljesen jól üzemel, csak nehéz. Nincs vele bajom, de szeretném leváltani egy kisebb, mobilabb eszközre. A kapcsolóüzemű táp pedig azért került a látókörbe, mert levetett vargáné féle táp akad itthon, amit pc-be nem szívesen rakok be, kidobni pedig sajnálom. A jelenlegi megoldás úgy alakult ki, hogy az itthon található eszközöket végigpróbáltam és a gyors, határozott munkához 12 volt környéke és 5-7 amper közötti áram igényű táp kellett és valóban nem szükséges sem az egyen feszültség sem pedig a stabilitás! Sajnos a néhány másodperces hevítés meghosszabodása a huzal végét jelenti, ezért gondolkodom valami egyszerű korláton, ami kikapcsol, amint eléri azt. Mivel hétfőn a nagyfalu felé kell vennem az irányt, beszerzem azt a pár alkatrészt ami hiányzik és kipróbálom magam a Skori tápot, mielőtt valaki megdobál valami bagi kővel, mert tönkre tetettem a tápját az együgyű hóbortom miatt. A továbbiakban a fórum használata részemről kimerül olvasgatásban és privát levelezésben, mint eddig is! Bárkitől akinek megsértettem az érzéseit, pedig elnézést kérek, Neked pedig köszönöm a hozzászólást! A korábbi munkálkodásod a fórumon sok segítséget jelentett eddig is és ezután is segítségemre lesz a szakmai felkészültséged! Zsolt
Szia!
Köszönöm a kisérletet, csak egy kérdés még! Ez milyen tápegységgel történt? Az előbb felvázoltam a jelenlegi felállást, tehát a sima trafós megoldás működik, ezt szeretném kiváltani egy kissé automatizált rendszerrel. Mivel a huzal működése jelen esetben az izzók szálához hasonlít, úgy gondoltam, hogy az áramkorlát maximumának beállítása egyúttal az automatikus kikapcsolást is megoldaná számomra, ami a huzal túlzott nyúlását és elégését is megakadályozná. Ha a Skori (az előbb rosszul írtam, mert nem y-al írja ![]() Köszönettel Zsolt
Hm... te tudod, hogy mit jelent az, hogy áramkorlát? Azt jelent, hogy maximum a beállított áram jön ki belőle. Ennek semmi köze, ahhoz, hogy hideg, vagy meleg az ellenállás, vagy mekkora az ellenállás, ha egyébként lehetővé teszi, hogy folyjon ekkora áram...
Attól, hogy a hidegellenállása sokkal kisebb, még nem fog a tápból nagyobb áram kifolyni, csak annyi amennyit az áramkorlát megenged. Egyébként: hoppácska...mégsem volt igazad, ha módosítani kellene, nem emiatt kell.
Erre a célra nem jobb lenne egy kapcsolóüzemű áramgenerátor, mint egy "sima" tápegység rövidzárvédelmével játszadozni?
Szia!
Az áramgenerátor folyamatos beállított értékű áramot szolgáltat, tehát a jelenlegi működését tekintve az izzított állapotot fenntartva az egyszerű "drót" lágyulása árán a huzalom nyúlását segítené elő (gondolom én). A Skori tápban lévő túláram védelem (ha jól értelmezem a leírását) túláram esetén egyszerűen leállítja az oszcillációt és a működés megáll. A védelem alkatrészeinek kellő megválasztásával (egy töltődő kondenzátor a lelke) a feltöltődés és kisülés ideje szerintem pont alkalmas lehet a célra, mivel abban az esetben amikor működésbe lép a védelem, nincs tovább szükség az izzításra így a következő izzítást már én indítom el azzal, hogy megszüntetem az izzítást (leválasztom a készüléket, mert látom, hogy végetért a ciklus), a kondi kisül és kezdődhet az egész előről. Kellően lomha töltés/kisütés esetén a néhány másodperces ciklusok ismétlődhetnek tovább. Nincs szükségem nagyon gyors (tehát a másodperc tört részéhez közelítő) működésre, viszont annál inkább a megbízható üzemre, ami nem teszi tönkre a tápegységet. De ezt a jövő héten még kipróbálom. Ami nincs itthon hozzá az a diak és a tirisztor. A kérdésem lényegében arra irányult, hogy a Skori féle táp alkalmas lehet-e a feladat megoldására, mivel egyszerűen elkészíthető, gyakorlatilag a védelemmel bolondbiztos áramkör! Bár tervezésekor nem a közel rövidzár jellegű terhelésre gondolt a tervezője, mégis úgy érzem alkalmas lehet a célom eléréséhez. A pc tápok trafója az 5 voltos tekercsével a weblapon említett értékeket alapul véve kellően túlméretezett, jelentős melegedés nélkül kellene viselnie az üzemi állapotot. Innentől már nem tudom, hogy ez a topic megfelelő-e a készülék kivesézésére, mivel gyakorlatilag a hangsúly nem kizárólag a kapcsolóüzemű tápon és annak működésén van, hanem a védelem működésére esik nagyobb hangsúly egy specifikusan kialakított berendezésben. Összegzésül a lassan megfogalmazódott elvárások: - Üzembiztos kivitel, ami lehetővé tesz napi több órai munkát. - A huzal felizzása után (itt a megváltozott ellenállás hatására) kikapcsolódó készülék. - Fizikailag kis tömegű és méretű készülék (a miértet most nem fejtem ki) - A leglényegesebb: életveszélyes feszültség közelébe sem érhet a munka feszültsége. Már sajnálom, hogy felvetettem a kérdést, hétfőn alkatrész beszerzés és kipróbálom. Zsolt
Egy labortápal izzítottam a huzalt. Az elöbb leirtakat nem jól gondolod! A huzal felizzásakor az áram csökken!! az induló áramhoz képest, igy a védelem biztosan nem érzékel tüláramot és nem kapcsol le. Lacika001-nek igaza van, áramgenerátoros üzemre kellene tervezni, ami rövidzárvédett is igy a beállított izzítóáramot tartja. A vörösizzásig hevített vashuzal önállóan megnyúlik bárhogy izzítod. Vágni, égetni, jobb az ellenáláshuzal.
Szia!
Köszönöm, közben én is rajzolok és számolok és rájöttem a fordított elképzelésem hibájára, miközben Lacikának válaszolva elküldtem azt ![]() Viszont a huzal nyúlásában már van gyakorlatom ![]() Vágni egyébként egy elektromos fűtőbetétből származó 0.8mm vastag ellenállás huzalt használok, ez egy másik project ![]() Köszönöm a segítséged! Zsolt |
Bejelentkezés
Hirdetés |