Fórum témák
» Több friss téma |
Én próbáltam mindkettőt - egyikkel sem ment
Akkor valószínüleg a Te készülékedben van a hiba mert ezt a kapcsolást sokan megépítették és ilyen jellegű panasz nem volt.
Igen, én is így gondolom - csak szerettem volna valami ötletet kapni, merre induljak el, főleg a "7" -es kijelzésével kapcsolatban. (Ja és a "fok" kijelzés felső vizszintes vonala is hiányzik!)
A szinkronizálás megoldódott, MPi-c leírása alapján átírva a programot - köszönet néki!
Viszont az ominózus "a" szegmens esete és a hiányzó LED-ek változatlanul fennállnak (már bocsánat a képzavarért! ) Valakinek valami ötlete?
Nekem végül a nem invertálóval indult el a szinkron.
Még egy adalék - bár szerintem lényegtelen: Nem 16F873-mal, hanem 16F876-tal építettem meg; de ha jól értelmezem, ezek csak a memória méretében különböznek. ("These chips only differ internally by the amount of memory they contain, otherwise they function identically.")
Köszi akkor én is a nem invertálóval próbálkozom.
Működik!!! Köszönet Topinak az eredeti ötletért és MPi-c -nek a javításokért! (Amit én változtattam: a DP -ra menő ellenállást 47 Ohm-ról 470 Ohm-ra, valamint a LED-ek ellenállását 33 Ohm-ra cseréltem.) Ami még nem megy: leszabályzott fényerőnél pontatlan.
SA12-23EWA (57mm-es) RED kijelzők mennek benne, 8.7V-ról. A dobozolás még hátravan - magam ismerve nehezebb lesz, mint a panelt életre kelteni... Fa házikóra és mattüveg előlapra gondoltam, csak nem tudom, a DS1621-et hogyan lehetne (esztétikusan) a doboz légterén kívül elhelyezni. (A hálózati kábel a doboz alján jön majd ki, a fotoellenállás az üveglap mögött kap helyet)
Nekem az a 8,7V kicsit soványnak tűnik.... Az adatlap 8,2-10V
(DP 4-5V) közti maradék feszültséget ír. Emeld meg legalább 12V-ra, és cseréld vissza az ellenállásokat hogy ne öld meg a drága kijelzőket. (kicsit számolgass, és olyan 15-20 mA-re lődd be a max. fényerőnél, szerintem az untig elég lesz. Ez a "leszabályzott fényerőnél pontatlan" ez mit is jelent? Az óra pontatlan? A hőmérőt mindenképpen dobozon kívül kell hogy elhelyezd, de m;g akkor is okozhat meglepetést (nekem 2,5-3 fokkal többet mér, a programban kellett korrigálni). A kijelzők disszipált teljesítménye 300mW/szegmens 150mW/DP. Ha azzal számolsz hogy átlagisan csak 4 szegmens megy kijelzőnként, az 6 szegmensnél máris ott van 6*4*0,3 7,2W ami valljuk be nem kevés...
A szegmensek ellenállásait nem bántottam, maradtak 47 Ohm-osnak. A 8,7V úgy jött ki, hogy beállítottam azt a feszt, amikor nappal (nem közvetlen rátűző fénynél!) is jól olvasható a kijelzett érték.
A pontatlanság azt jelenti, hogy nem 1 mp-enként vált a kijelzés, hanem gyorsabban, ill. lassabban. A hőmérőt eleve dobozon kívül szándékoztam elhelyezni, de sajnos nincs ötletem a vezetékének esztétikus elhelyezésére, így valószínűleg egy mini URH adó/vevőn keresztül kötöm majd rá.
"Ez a "leszabályzott fényerőnél pontatlan" ez mit is jelent? Az óra pontatlan?"
Így valahogyan. Ha megnézed, a másodpercek váltása között eltelt idő más és más. (Főleg a 19:40:10 - 19:40:11 - 19:40:12 közti eltérés szembetűnő)
Próbaképpen megküldtem 12V-tal - olvasni lehettt mellette 30 cm-rel, úgyhogy inkább hagyom 8,7V-on! (E mellett a fesz. mellett lehúzott kijelzővel az áramfelvétel 80 mA, csatlakoztatva 230 és 270 között ingadozik, tehát egy kijelző átlagos áramfelvétele kb. 35 mA. Az adatlapja szerint az egy diódára eső feszültség (10 mA szegmensáram mellett) kb. 2V, (ez egy szegmens esetében ~8V) úgyhogy nem hiszem, hogy 47 Ohm előtétellenállás esetében örülne a tartós 12V -os táplálásnak!
Kicsit sokallom a 80mA-t is.
A kijelzők áramát nem lehet így számolni, azt mindenképpen szegmensenként kell, mert hogy éppen hány szegmens világít nagyon nem mindegy, így ez a saccolás nem visz közelebb. Kétség kívül nem örül a 47 Ohm-nak, mivel az kb 80mA-t zavar keresztül rajta szegmensenként, de ezt már az előbb is írtam hogy megölheted vele a kijelzőt.... mehetnek 330R ellenállások, azzal kb. 10 mA lesz az árama. De ez neked még nem szempont, előbb azt kéne kideríteni hogy a timer mitől tud ilyen durván elmenni. Szerintem alaposan ellenőrízd át azt a nyákot, mert az ufo jelenségekben nem hiszek. (Az EWA eleve emeltfényű)
"Kétség kívül nem örül a 47 Ω-nak, mivel az kb 80mA-t zavar keresztül rajta szegmensenként,"
?????? Elárulnád, ez hogyan jött ki? "mehetnek 330R ellenállások, azzal kb. 10 mA lesz az árama" Bocs, de szerintem el kellene végezned egy alapfokú elektronikai tanfolyamot... 330 Ohm mellett, 8.7V-os táplálás esetében az egy szegmensen átfolyó áram kb. (8.7V-8.0V)/330 Ohm, azaz durván 2 mA lenne! (8V esik kb. az egy szegmenset alkotó 4 db LED-en) - Ha a NYÁK-on lenne a csúszás oka, akkor nem gondolod, hogy max. fényerőnél is jelentkezne? Egyértelmű, hogy a PWM szabályzás környékén kell utánanéznem, mivel az UFO jelenségekben én sem hiszek! Bye, szép álmokat!
Ugyan a 12V-ot taglaltuk, de ebben a stlusban küzdj meg vele magad
"Kétség kívül nem örül a 47 Ω-nak, mivel az kb 80mA-t zavar keresztül rajta szegmensenként"
Ez a hülye óra nem ismeri a jó öreg Ohm bácsit! Lemértem egy szegmens áramát - 1.6 mA ! (12V esetén sem lenne 80 mA, hidd el! ) Direkt a te kedvedért lemértem: 12V mellett 4.5 mA egy szegmens áramfelvétele...
Bocs a stílusomért, valóban sokan mondták már, hogy bicskanyitogató - de nem állt és nem áll szándékomban senkit megsérteni vele. Ami a szívemen, a számon!
Egy ÉRDEMI választ remélhetnék tőled a NYÁK-hiba és az általam feltett videón látható csúszás lehetséges kapcsolatairól? Mert én a sekélyes kis agyammal csak és kizárólag programbugra tudok gondolni...
Esetleg tudnál mutatni képet magáról a készre szerelt DCF modulról?
Mert sajnos nálam az istennek nem akar megjönni a szinkronizáció!
Köss a DCF vevő kimenetére egy tranzisztort ami egy LED-et kapcsolgat. Lehet hogy nincs DCF vételed.
Helyileg hol vagy? Mennyire zavaros a környezet? Nálam naponta csak egy két alkalommal van megfelelő DCF vétel, az is jellemzően csak éjszaka és csak 1-2 óráig.
Azt hiszem tudom mi a bajod. Nekem is volt hasonló, olvass vissza!
Én Ajkán élek itt próbálkozom 4 emelet erkély!
Egyszer volt DCF vétel mert akkor a led amit rákötöttem 1s villogott, de akkor kikapcsoltam a vevőt kíváncsi voltam újból szinkronizál-e de azóta semmi! A tápfeszültség kikapcsolása végett maga a vevő tönkre nem mehetett igaz? attól függetlenül hogy szinkronizáláskor vettel el a tápot.
Közben újra talált szinkron jelet a vevőm, csak nem stabil 1s villog a led ezek szerint zavart jelet foghat a vevő?
Mennyibe zavarhatja a DCF vételt az 5Ghz vezeték nélküli netes antenna? Mennyire rakjam távol tőle.
Nekem csak kb. este 7 és reggel 8 között működik a szinkron, napközben nem.
Tekintve, hogy a szinkronjelek 77Khz-en jönnek, nem hiszem, hogy az 5GHz-es sáv beleszólna. Remélem a LED-et nem közvetlenül kötötted a vevő kimenetére! A leírása alapján ~1 mA-rel terhelhető csak!
Természetesen tranzisztoron keresztül kötöttem rá a ledet de nálam valamiért össze vissza villog a led.
De remélem beáll majd stabil 1s vételre.
Megtettem, le is töltöttem az általad módosított programot, köszönöm szépen! Ma már nem állok neki barkácsolni, de holnap meló után feltétlenül felprogramozom, a kondit pedig kicserélem egy kisebbre.
Nálam többször volt már olyan, hogy 3 percig össze-vissza vllogott, hol szinte folyamatosan égett, aztán másodpercekig semmi (a jobb szélső tizedespontról beszélek) - aztán egyszercsak beállt a pontos időre.
A DCF vevőm a Conrad féle modul, csak a ferritantenna és a panel közti kábelt cseréltem ki egy vékony, ~2 mm átmérőjű és 8 cm hosszú koaxra.
Akkor már mrg is van a baj.
Nekem is napokba telt mire egyszer beállt. Ha a DCF szignál nem szép egyenletes akkor esély nincs rá hogy beálljon. Én azt csináltam, hogy egy ledet tettem rá (csak a vevőre) és körbehurcoltam a lakáson, kerestem egy olyan helyet ahol elfogadható a dcf jel. Nálam ez kizárólag az egyik ablakban van, így egy 10 méteres riasztókábellel van összekötve az órával a vevő, de már több mint két éve működik. Nem lesz egyszerű, lehet hogy pár napod rá megy mire találsz egy alkalmas helyet neki, főleg ha olyan mint nálam hogy hol van vétel hol nincs. Türelem játék, de megéri.
Én még nem áltam neki az órának, mert addig míg nincs pontos DCF vétel addig nincs értelme most próbálkozom sima rákötött ledel villog de hogy a pontos idő megjönne-e az rejtély.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |