Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   859 / 1320
(#) vilmosd válasza LAC001 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Hali
Szerintem egyertelmuen kiolvashato az adatlapbol az abszolut max ertekeknel a labakra adhato max. fesz. Ez altalaban a tapfesz kornyeke pozitivban es negativban is. Amennyiben nagyobb a merendo fesz, akkor fesz osztot kell hasznalni, ami leosztja a merendo feszt a PIC AD szintjere.
Csa Vili
(#) icserny válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

A kitöltési tényezőket más-más értékkel (relatív prímekkel) növelgeted. Ennyi a lényege.
(#) trudnai válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Megnezed mit csinal a C# program, ertelmezed, es megirod C-ben vagy Assembly-ben vagy amiben a PIC-edet szoktad programozni... Magyaran implementalod az algoritmust az adott platformra.
(#) vilmosd válasza icserny hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Mondjuk a CCS C rendelkezik rand() fvennyel, tehat minden varazslas nelkul eloallithato a random szam. De irtam ASM-ben is random fvenyt.
Csa Vili
(#) messer hozzászólása Dec 14, 2010 /

Köszönöm mindenkinek, így már lesz a fa alatt ajándék
(#) jdani válasza vicsys hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szevasz. Nem fogom magyarázni hogy miért, de a PIC mégis 629. Abba ha beleégetem az elsőnek feltett programot, ráadva tápot, és helyesen bekötve, működnie kell?
(#) vicsys válasza jdani hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Bizony ám, hogy bizony! :yes:
Erről az a vicc jut eszembe, hogy: Doktor úr! Olyan bizonytalan vagyok! Vagy mégse...?

A forrást ahhoz megkaphatom? Hogy tudjam változtatni az időt, ha szükség van rá
(#) watt válasza jdani hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Olyan program nekem is kell, amivel az időt tudom változtatni!

Meg hát!

500ms.c

Nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal. Én Parsicban programozok, és ott van egy program (MPASMWIN) ami átalakítja a programom HEX fájlra. Ez a program jó arra hogy a Te programod átkonvertálja HEX-re? Vagy hogyan kellene lefordítanom?
(#) trudnai válasza jdani hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Ezt a folyamatot nem atalakitasnak, hanem forditasnak hivjak. Tehat a forras allomanyodat leforditod gepi kodra, amit tortenetesen HEX allomanyban szokas eltarolni mikrokontrolleres kornyezetben -- azt lehet aztan bele egetni a chip-be.

Tehat mivel a forras C-ben van megirva ezert neked egy C forditora lesz szukseged. Ha jol latom a forrast akkor ez egy CCS C lesz, tehat azt kell beszerezned es telepitened az MPLAB ala.
(#) vicsys válasza trudnai hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Köszi, így van!
(#) bencsati hozzászólása Dec 14, 2010 /

Akkor csapatom neki!!! Olvasok sokat. Köszi mindenkinek!
(#) messer hozzászólása Dec 14, 2010 /

Szisztok! Találltam is kedvemre való fénygömböt itt csak sajnos nincsen 12f629-em van viszont 16f628-am segítene valaki átűlteni a projektet 16f628ra?
(#) vilmosd válasza messer hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Hali
Azert nem olyan deraga a 12F629, 675, 683, hogy a kedves feleseged ne erdemelne meg. Amugy a '629 sokban hasonlit a '628-ra, tehat az RA-ra egy kis ugyeskedessel at lehet irni. Csak a GPIO, es a TRISIO-kat kellene atirni RA es TRISA-ra. Lehet meg 1-2 trukk benne de ezen a vonalon elindulhatsz.
Csa Vili
(#) LAC001 válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Helló! Akkor leosztom egy 80k-s meg egy 20k-s ellenállással a feszt. A port túlfesz védelmére mit javasolsz és hogyan?
Köszi
LAC
(#) Hp41C válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia!

Inkább a PORTB -t ajánlanám a belső felhúzó ellenállások és a változás figyeléses megszakítás kérési lehetőség miatt. A bemeneteket át kellene tenni a 7..4 bitekre.
(#) messer válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Még nem a feleségem De megérdemeli az biztos.Az a baj, hogy vidéki vagyok, és csak ezért nem akarok rendelni elég sok a posta költség. 16f628 meg kéznél van.
(#) vilmosd válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Hali
Igazad van, de en csak ugy hirtelen ravagtam. Eleg kulonben a bemeneteket atrakni az IT miatt. De vegulis nem sok munkaval at lehet irni '628-ra
Csa Vili
(#) lokátoros válasza LAC001 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Üdv
Szerintem csökkentsd az értékeket, az osztásarány megtartásával, akár 8k és 2k értékig.
A PIC-ek AD konverterének a belső ellenállása elég kicsi, és leterhelné az osztót ami meghamisítaná a mérést.
(#) jdani hozzászólása Dec 14, 2010 /

Helló. Van egy PIC, ami DIP8, van 3 ADC bemenete (szerintem most lényegtelen a típusa). Én parsiccal programozok. Azt szeretném megkérdezni, hogy a Parsiccal írt program, ami tud kommunikálni más PICkel, és a másik PIC, amit az elején említettem, össze-e hozható hogy kommunikáljanak egymással? Amiben én programozok, úgy van, hogy van az ADC bemenet, ami 16 bites, és ha 5V a bemeneten, akkor az ADC értéke 1023, ha 0V, akkor természetesen 0. A célom az lenne, hogy ne kelljen nagyobb PIC-t használni, hanem cask egy DIP8ast, ami 3 ADC bemenet értékét átküldi egy más PICre. Érhető voltam?..

Érthető. Szerintem a pasic-os topicban előbb válaszolnak. Én (sajnos) nem használom.
(#) Norberto válasza jdani hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Biztosan összehozható. Ha fizikailag közel vannak egymáshoz a PIC-ek (10-15 cm-en belül), akkor I2C kommunikációt szokás használni, egyébként pedig az SPI-t érdemes. Én se használok amúgy Parsic-ot.
(#) LAC001 válasza lokátoros hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Helló!
Köszi akkor így fogok tenni. Túlfesz védelmet mivel oldanád meg? Mondjuk ha a fesz 18V lenne akkor azt már nem szereti az A/D gondolom.
(#) jdani válasza Norberto hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Parsicban a két PIC közötti komunikáció simán megoldható, csak ott nem lehet (rákerestem a típusára) PIC16F675 programozni. Ennek a PICnek csak annyi dolga lenne, hogy a 4 ADC bemenetet kiértékelve küldené át a másik PIC-be.
(#) lokátoros válasza LAC001 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

A legegyszerűbben egy 3,6V-os Zener diódával, párhuzamosan az AD bemenetével, vagyis a 2k ellenállással. Ez egyben a fordított polaritás ellen is véd valamennyire.

Mivel 10..15V között akarsz mérni, az osztódon min. 1mA áram folyik, egy kis teljesitményű Z dióda, aminek kicsi a szivárgási árama szerintem nem terhel be néhány tized % felett. Az AD pontossága is kb. ennyi.
Ha mégis kicsi a pontosság, akkor szoftverből is kiigazíthatod a mért értékeket. Ez még mindig egyszerűbb mint egy bonyolultabb védő áramkör.
(#) LAC001 válasza lokátoros hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Okkés! Akkor szerzek még olyat is. Köszi
(#) vilmosd válasza LAC001 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Hali
En hasznalom a PIC-et 20 volt meresere. A bemeneti osztom 10k-3k3. A Vref 5 volt. Esetleg az also felen egy 100n kondi. Pontosan mer. Nem kell zener parhuzamosan, mert a bemenet vedve van belso diodaval. A zenerek nevleges feszultsege egy adott aram mellett ertendok, de nem negyszogletes a konyok, hanam ives, ami azt jelenti, hogy kisebb feszultsegnel is folyik meg a zeneren aram. Pl a ZPD4V7 kb. 3.6-3.8 volt korul lesz "0" aram. Ezen fesz felett beterhel az osztoba, es meghamisitja a merest. Amugy az AD bemenete nem terhel, csak a mintavetelezes idejere ( amig feltolti a S/H kondit).
Csa Vili
(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Meg annyi, hogy a feszultseg kiszamitasa:
  1. m1= Vref/(3.3/13.3)/1024.0;     //20.0/1024.0;
  2. v=ad_res*m1;
formulaval tortenik C-ben.
Következő: »»   859 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem