Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a választ, de sajnos PIC-et nem tudok programozni, sem tudásom, sem pedig felszerelésem nincs hozzá. Mindenképp mikrovezérlő nélkül kéne megoldjam...
Rendben. Majd körülnézek a kapcsolásaim között...
S találtam is egyet egy _másik_témában_. Kérdés lehet-e még kapni a kérdéses SL440 -es IC-t
Hátha valakinek lesz használható ötlete a _T2117_-es IC-re...
Ezt legalább még lehet kapni.
Köszönöm!
Az SL440-el felépített kapcsolás tényleg nagyon jó lenne, de sajnos én sem találok sehol. Remélem a T2117-el is lehet valamit "variálni"!
Van egy elgondolásom az LS440-es kapcsolását alapul véve. Amennyiben az alapkapcsolás életképes, akkor talán az R7-C3-as kiegészítéssel is meg lehet próbálni. Javaslom, hogy a beállításhoz ( lehetőleg szigetelt ) 100K - 470K körüli trimert forrasz be a próbák idejére. Vagy akár maradhat is a trimer a végleget áramkörben. Csak a maximális R7-C3-as értékét kell kísérletezéssel meghatározni.
Nem lesz gondja az áramkörnek attól, hogy amikor billen át a kapcsoló, akkor van olyan helyzete, amikor csak lóg a levegőbe?
A C3 kondenzátor tárolja ez alatt a kellő feszültséget. Szerintem nem lesz baja.
Rendben van! Köszönöm a segítséget! Majd próbálkozom, de ez már csak januárra marad.
Kipróbáltam az _áramkört_. Elég jó intervallum szabályzó, de a fázishasításos üzemre nem tudtam rávenni.
A módosítással a villogás kitöltési tényezőjét lehet időzítve "átúsztatni", mivel én izzóval próbáltam. C1 : 100µF 16V. Vele párhuzamosan egy BZX 9V1 + 1N4148. C2 : 1µF-22µF 16V. C3 : nem tesztelt. R1 : 18K 2W ( enyhén melegszik. ) R2 : 220K ( + sorba vele egy 1M ohm -os trimer. Trimer nélkül a kimeneti feszültség a terhelésen ( OHM -os trehelés!!! ) csak KB 115V AC. Az 1M -ohm -os trimer középállásánál jelent meg a 230V AC a terhelésen. Közte szabálytalan villogás volt tapasztalható. R3 : 200-220 ohm. Még tökéletesen begyújtott a triak. 100 ohm alatt ( 50 ohm ) az áramkört " lefogja". R4 : 100K R5 : 12K R6 : 18K Pmin-max : 100K R7 : nem tesztelt. D1 : 1N4007 Triak : TIC236M FONTOS! A triak MT1 MT2 felcserélése az IC-t tönkre teheti! ( 100 ohm -os gate ellenállásnál! ) Hibátlan L2117-esnél a C1-en 9.1V - 9.8V közötti feszültség mérhető. A C1-el párhuzamosan kötött 9.1V 500mW-os zéner + az vele sorba kapcsolt 1N4148 inkább csak védelem, ha véletlen IC nélkül lenne, áram alá helyezve az áramkör. Ha a C1-en 9V alatti feszültség mérhető akkor az IC részben vagy teljesen meghibásodott. Jó kísérletezést!
Köszönöm!
Közbe már tárgytalanná vált a dolog. Egy discos ismerősömnek kellett volna, mert az izzós fényeket szerette volna kímélni vele, de azóta már beépítette simán.
Ez a kapcsolás is egy elég érdekes "effektet" produkál néha. Ha pulzáló fény kell akkor arra a T2117-es alapkapcsolás tökéletes lesz.
S ha csak az izzó kímélése lett volna a cél, akkor arra vannak sima egyszerű DIAK-os _fázishasítós_ vagy más megoldású teljesítmény szabályzók, Pl a _Fényerő_szabályzó_hagyományos_izzóhoz_ témában. R7 = 1M ohm (trim) és a C3 = 100µF akkor az időzítés KB 5 perc a késleltetés a MIN és MAX állapotok között. R2 = 220K akkor a kimenetem KB 115V AC mérhető. R2 = 730K. akkor a 230V AC mérhető a terhelés.
Kiegészítettem a rajzot az új értékekkel, hátha valakinek még jó lesz.
Így utólag, ez a kapcsolás jobban illik a _Teljesítmény_szabályozás_be/ki_kapcsolgatással_-ba.
Következő próba az _U2008B_-vel volt. Ígéretes kapcsolás. De ennél sem lehet RC-vel a megfelelő késleltetési időt beállítani. Vagyis ki kell egészíteni digitális potenciométerrel az áramkört és azt optikai leválasztással vezérelni.
Sziasztok.
Olyan kapcsolás érdekelne ami erősödve kapcsolja be az izzót és halványodva kapcsolja ki. Akinek van ötlete kérem jelezze. Ha van kapcsolása hozzá még jobb
Ja azt elfelejtettem írni hogy 12v DC feszültségre lenne és kb 60w kapcsolna.
Egy PWM szabályozás kellene, az jó hatásfokú.
Itt találhatsz egy rakás ötletet Te nem használod a keresőt témanyitás előtt?? Ha 12v ra kell akkor itt keresgélj
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
Hello! Pld. itt találsz ilyen kapcsolást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |