Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Halványuló világítás
Lapozás: OK   2 / 2
(#) drhati válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Köszönöm a választ, de sajnos PIC-et nem tudok programozni, sem tudásom, sem pedig felszerelésem nincs hozzá. Mindenképp mikrovezérlő nélkül kéne megoldjam...
(#) _JANI_ válasza drhati hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Rendben. Majd körülnézek a kapcsolásaim között...
S találtam is egyet egy _másik_témában_.
Kérdés lehet-e még kapni a kérdéses SL440 -es IC-t
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Hátha valakinek lesz használható ötlete a _T2117_-es IC-re...
Ezt legalább még lehet kapni.
(#) drhati válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Köszönöm!
Az SL440-el felépített kapcsolás tényleg nagyon jó lenne, de sajnos én sem találok sehol. Remélem a T2117-el is lehet valamit "variálni"!
(#) _JANI_ válasza drhati hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Van egy elgondolásom az LS440-es kapcsolását alapul véve. Amennyiben az alapkapcsolás életképes, akkor talán az R7-C3-as kiegészítéssel is meg lehet próbálni. Javaslom, hogy a beállításhoz ( lehetőleg szigetelt ) 100K - 470K körüli trimert forrasz be a próbák idejére. Vagy akár maradhat is a trimer a végleget áramkörben. Csak a maximális R7-C3-as értékét kell kísérletezéssel meghatározni.
(#) drhati válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Nem lesz gondja az áramkörnek attól, hogy amikor billen át a kapcsoló, akkor van olyan helyzete, amikor csak lóg a levegőbe?
(#) _JANI_ válasza drhati hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

A C3 kondenzátor tárolja ez alatt a kellő feszültséget. Szerintem nem lesz baja.
(#) drhati válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Rendben van! Köszönöm a segítséget! Majd próbálkozom, de ez már csak januárra marad.
(#) _JANI_ válasza drhati hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Kipróbáltam az _áramkört_. Elég jó intervallum szabályzó, de a fázishasításos üzemre nem tudtam rávenni.
A módosítással a villogás kitöltési tényezőjét lehet időzítve "átúsztatni", mivel én izzóval próbáltam.

C1 : 100µF 16V. Vele párhuzamosan egy BZX 9V1 + 1N4148.
C2 : 1µF-22µF 16V.
C3 : nem tesztelt.
R1 : 18K 2W ( enyhén melegszik. )
R2 : 220K ( + sorba vele egy 1M ohm -os trimer. Trimer nélkül a kimeneti feszültség a terhelésen ( OHM -os trehelés!!! ) csak KB 115V AC. Az 1M -ohm -os trimer középállásánál jelent meg a 230V AC a terhelésen. Közte szabálytalan villogás volt tapasztalható.
R3 : 200-220 ohm. Még tökéletesen begyújtott a triak. 100 ohm alatt ( 50 ohm ) az áramkört " lefogja".
R4 : 100K
R5 : 12K
R6 : 18K
Pmin-max : 100K
R7 : nem tesztelt.
D1 : 1N4007
Triak : TIC236M

FONTOS!
A triak MT1 MT2 felcserélése az IC-t tönkre teheti! ( 100 ohm -os gate ellenállásnál! )
Hibátlan L2117-esnél a C1-en 9.1V - 9.8V közötti feszültség mérhető.
A C1-el párhuzamosan kötött 9.1V 500mW-os zéner + az vele sorba kapcsolt 1N4148 inkább csak védelem, ha véletlen IC nélkül lenne, áram alá helyezve az áramkör. Ha a C1-en 9V alatti feszültség mérhető akkor az IC részben vagy teljesen meghibásodott.

Jó kísérletezést!
(#) drhati hozzászólása Dec 27, 2010 /

Köszönöm!
Közbe már tárgytalanná vált a dolog. Egy discos ismerősömnek kellett volna, mert az izzós fényeket szerette volna kímélni vele, de azóta már beépítette simán.
(#) _JANI_ válasza drhati hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Ez a kapcsolás is egy elég érdekes "effektet" produkál néha. Ha pulzáló fény kell akkor arra a T2117-es alapkapcsolás tökéletes lesz.
S ha csak az izzó kímélése lett volna a cél, akkor arra vannak sima egyszerű DIAK-os _fázishasítós_ vagy más megoldású teljesítmény szabályzók, Pl a _Fényerő_szabályzó_hagyományos_izzóhoz_ témában.

R7 = 1M ohm (trim) és a C3 = 100µF akkor az időzítés KB 5 perc a késleltetés a MIN és MAX állapotok között.
R2 = 220K akkor a kimenetem KB 115V AC mérhető.
R2 = 730K. akkor a 230V AC mérhető a terhelés.
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Kiegészítettem a rajzot az új értékekkel, hátha valakinek még jó lesz.
Így utólag, ez a kapcsolás jobban illik a _Teljesítmény_szabályozás_be/ki_kapcsolgatással_-ba.
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Következő próba az _U2008B_-vel volt. Ígéretes kapcsolás. De ennél sem lehet RC-vel a megfelelő késleltetési időt beállítani. Vagyis ki kell egészíteni digitális potenciométerrel az áramkört és azt optikai leválasztással vezérelni.
(#) tandras246 hozzászólása Jún 29, 2014 /

Sziasztok.

Olyan kapcsolás érdekelne ami erősödve kapcsolja be az izzót és halványodva kapcsolja ki.
Akinek van ötlete kérem jelezze.
Ha van kapcsolása hozzá még jobb
(#) tandras246 hozzászólása Jún 29, 2014 /

Ja azt elfelejtettem írni hogy 12v DC feszültségre lenne és kb 60w kapcsolna.
(#) kérdező válasza tandras246 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Egy PWM szabályozás kellene, az jó hatásfokú.
(#) kaqkk válasza tandras246 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Itt találhatsz egy rakás ötletet Te nem használod a keresőt témanyitás előtt?? Ha 12v ra kell akkor itt keresgélj
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
(#) proli007 válasza tandras246 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Hello! Pld. itt találsz ilyen kapcsolást.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem