Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   164 / 564
(#) dara válasza erdgab hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szia Gábor.Megyeget,most egy gyárit javítottam,TIG DC 160 A pulsation tipusut,avis nagyfesz gyujtásos,full smd nagyon jó a gép.Ajánlom mindenkinek Freedom fórumtársat,töle vettem szervizből kicserélt alaplapokat árul több féle géptipust,nagyon jó áron.Már csak a rajta levő alkatrészek is megérik az árát,és aki még meg is tudja javítani,annak megéri.Nekem van egy párdarab ezekből épitkezem,még két három gépet össze tudok rakni ezekből,hogy nem kell vennem semilyen alkatrészt.
(#) BarnaPili válasza dara hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Az hogy nem olvasom el a dolgokat,erős túlzás.Ami miatt gondoltam a légrésre,az a mellékelt képen látható.A szkópos dologban igazad van.Csak a mag okozhatja,vagy lehet más oka is?
István
(#) (Felhasználó 46585) válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Nem sok köze van ehhez a légrésnek, fél mm pedig erős túlzás, csak több áramot vesz vel a meghajtótrafó. Nézd meg inkább a tekercskivezetéseket hogy jól vannak e bekötve ( kezdet, vég ), nézd meg a meghajtó FET gate feszültségét, ehhez az IGBT-k gate feszültségét úgy, hogy nem legyen a főkörön rajta a 300 V DC, vagyis ne folyjon áram. Ehhez a méréshez a felső IGBT emmitterét kösd össze az alsóéval. Jó közelítéssel egyforma ábrát kellene látnod, csak az IGBT-k gate feszültsége késik egy 100...200ns-ot. ( ha rá akarod tenni a nagyfeszt, akkor el ne felejtsd levenni az előbbi átkötést ) Általában, nézd át az egészet, mert ilyen 60 fokos izék nem lehetnek benne. Esetleg, lehet rossz egy dióda a gatemeghajtó trafó szekunder oldalán, stb.
(#) jimmi12 hozzászólása Dec 20, 2010 /

Helo mindenkinek,

Pár hozzászólással ezelött feltettem két nyáktervet (az épülő maci heggesztőé), néhány tanácsot megfogadtam és kissé módosítottam őket, az eredmény csatolva látható. A vezérlőpanel ugyan nem nyomtatóbarát, de így kevesebb rézfelületet kell lemaratni.
Páran közületek már készítettek nyákot vasalással, ehhez kell tükröznöm a nyákterveket? Én most fogok először próbálkozni vele.
Sajnos 60APU diódákat még nem sikerült szereznem, viszont akad néhány RURG3020-as, ez TO247-es tokban 2db 30A-es dióda, szerintetek párhuzamosan kötve ez is megteszi? (max. 130A-es áramot akarok kihozni belőle)
Előre is köszi a válaszokat.
(#) p_istvan válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szervusz!
Miből gondolod, hogy két dióda van egy tokban?
Kettő kevés.
Ha a nyomtatott oldal kerül a nyákra , akkor tükrözni kell!
Vasalásnál mindig (bár szerintem a vasaló az asszony kezébe való), fotózásnál is érdemes mert kevésbé világít alá.
István

RURG3020.png

(#) fezsolt73 hozzászólása Dec 20, 2010 /

Uraim!
Adott egy DECA mos95 inverter, alább csatolt szkóp képek megfelelőek-e?
(#) fezsolt73 válasza fezsolt73 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

További képek.
(#) erdgab válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

A nyomtatással még várnék kicsit,mert ha már kérdezted,én mondanám,kár volt a nagyfesz panelon a segédtáp trafójának a betápját áttenni a biztosítékok elé,jó helyen volt az a másik megoldásban.Az anti-vez panelon is módosítanék,nem szerencsés,hogy olyan közel van a stabkocka hűtőbordája a puffer elkóhoz.Én elhúznám onnét balra a leragadás védő áramkör 330µF kondija felé.Azt a 2 db. 100n kondit a lehető legközelebb tenném a stabkocka lábaihoz,kerámia kivitelben.A RURG3020 dióda is jó,oldalanként 5-5 vagy 6-6 darabot építenék be.Ha jól látom,a paneltervek beültetés oldalról vannak megalkotva,vasalásos technikához ezt kell kinyomtatnod,majd festékkel a fólia felé felhelyezve,arra rávasalnod.Amikor a papírt lefejted a rajz tükörképét fogod látni a panelon és ez így jó szerintem.
(#) erdgab válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

A mellékletet nézve,valóban igazad van ,ebből valóban a légrésre lehet következtetni.Sajnos egy újabb hiba a rajzban,ott EI 25-30 magnak kellett volna szerepelni,az I lemaradt,mint ahogyan hibás az EE65 mag anyagára megadott 3C9 a 3C90 helyes adat helyett.Elnézést kérek a hibáért. Mentségemre legyen mondva,hogy már olyan sokszor beszéltünk róla .........
(#) jimmi12 válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Helo,

Lehet, hogy nem voltam egészen pontos, ami nekem van az RURG3020C, az adatlapja csatolva.
Ez alapján, ha az egy tokon belüli diódiákat párhuzamosítom akkor "nagyjából" megfelel egy 60A-es diódának, így oldalanként 3-3db elég lehet.
Még a vasalást sem próbáltam, de úgy hallottam az sem túl egyszerű dolog.

RURG3020C.pdf

(#) jimmi12 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Helo erdgab,

Köszi a visszajelzést, a nagyfeszpanelon csupán azért változtattam, mert így jobban tetszik. Ugyan a segédtáp áramfelvétele nem jelentős, mégsem terheli az induktivitást, továbbá, a transzformátor utáni szűrés és a stabkocka elég zavarmentes tápfeszt biztosít a vezérlés számára. Viszont egy biztosítékot még beletszek a segédtáp primerjébe. Az elkóra és a 100n-os kondikra valóban nem figyeltem ezt mindenképpen korrigálom. Ami a diódát illeti aze enyém RURG3020C ebben két darab 30A-es dióda van, ha ezeket párhuzamosítom akkor is kell az 5-6db oldalanként?
(#) kivancsi4 válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Az anti_vez.lay nevezetű nyomtatott áramköri terv jati(remélem jól emlékszem a fórumbéli nevére) elképzelésének továbbfejlesztett változata. Tudtommal neki nem készült el teljesen a gépe, ugyanis egyes alkatrészek számára nem voltak elérhetők(Ukrajna), vagy rendelve irreális áron jutott volna hozzá.Amenyiben tévednék,és olvassa ezt az írást majd kijavít. Ebben az általad összefésült változatban, az időközben elhangzott(leírt) ajánlások jó lett volna ha megvalósulnak.Ilyenek például(az összes paneltervre értve) a nagyobb feszültségű részeknél a legalább 3 mm távolság a vezetősávok között, a lehető legrövidebb vezetősávok, a nagyobb tömegű alkarészek alá nagyobb forrszemek, kondenzátor hozzá és elvezetések, stb. Ezen ajánlások stabilabb működést és hosszabb élettartamot eredményezhetnek, már ha egyáltalán beindul a géped (hiba1, hiba2). Gondolni kell még a tárolási és a használatbavételi hely hőmérsékletkülönbségére a páralecsapódás miatt. Szerintem nem kell tükrözni, de előtte legjobb lenne ha készítenél egy próbanyomatot.Sok sikert az utánépitéshez és remélem majd teszel fel képeket, ha kezd formát ölteni a géped.
(#) BarnaPili válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Köszönöm az útbaigazítást.A légrést smirglivel megszüntettem,és átnéztem a tekercskivezetéseket is.Sajnos balf... voltam,az egyes tekercs két végét fölcseréltem.Ha jól gondolom,itt az IC kimeneti jele és az IGBT-k bázisán lévő jeleknek egy fázisban kell lenniük?
Miután átalakítottam,adtam neki a Graetzre 42V-ot,és próba.Ha terhelve tekergettem az áramszabályzó potit,akkor egy ponttól bezizegett.Amikor meg akartam mérni a főtrafó két tekercsének a fázishelyzetét,szkóp testjét rácsíptetve a primer aljára,morgott egyet a 42V-os trafó és az egyik dióda a végfokban dobott egy zárlatot.Nem a snubberek közül egy ,hanem a másikból.Most ezért megint szünet.... :wilting:
Teszek fel képeket a jelekről.Szerintem rendben vannak.Kivéve ami rossz.
István
(#) erdgab válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Idézet:
„Ami a diódát illeti aze enyém RURG3020C ebben két darab 30A-es dióda van”

Nem,ebben 2 darab 15A dióda van,tehát 30A az összesen.Ebből is legalább 5-5 db. kell.
(#) kala1982a válasza erdgab hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Bővebben: RET

Bővebben: HQ

Üzlete válogatja hogy 2x15 vagy 2x30
a pdf ben ott van hogy per leg, az nem lábanként 30 akkor mégis?
(#) pimi9 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Nem úgy néz ki, azt irja az adatlap hogy Average Rectified Forward Current (Per Leg!) : 30A
Szóval két db. 30A-es dióda van benne.

Másrészt, ha már maciról van szó akkor nemárt figyelembe venni, hogy a diódák (a trafó felőli, ill. a fojtó áramát tovább vezető) különböző mértékben van terhelve, a kitöltési tényezőtől függően. Vagyis lehet felülre elég 2db, és mondjuk alulra kell 3, vagy 4, ezt ki kell a maximális kitöltési tényezőből.
(#) Ge Lee válasza fezsolt73 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Nem ártott volna ha minden képre írsz infót is (osztás, idő és hogy konkrétan hol mértél) mert ez így nem sokat mond. Első ránézésre egyébként jónak tűnik, talán a kikapcsolás egy picit lassú.
(#) BarnaPili hozzászólása Dec 22, 2010 /

Ma szétszedtem az elpusztult végfokot.Szerencsére az IGBT-k nem mentek tönkre csak egy dióda.Az is amiatt,hogy a csavar túl hosszú volt,ami fölfogatta a bordára.Meghúztam,de a zsákfurat alján szorult meg ,nem az alkatrészen.Bosszant,hogy csak négyet rendeltem belőle.Most meg minden zár befelé.
István

elp_dioda.jpg

(#) staci123 válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Szia,István!
A jelformáló fettek körül lessz a hiba,Ohmméterrel rámérni az ellenálásokra egész a "bázisig"... nemrég bakot löttem, neon fénynél elnéztem a színeket...
(#) erdgab válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

pimi9 és kala1982a,én tévedtem,elnézést kérek.
(#) erdgab hozzászólása Dec 24, 2010 /

Boldog,Békés Karácsonyt és sikerekben gazdag Új esztendőt kívánok minden kedves fórumtársnak és szeretteiknek.
(#) Ghoost válasza erdgab hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Csatlakozom az elottem szolohoz, es O maganak es csaladjanak kivanok en is Bekes Boldog Karacsonyt!
(#) nyekk hozzászólása Dec 24, 2010 /

Kellemes Ünnepeket!
(#) Csölle hozzászólása Dec 24, 2010 /

Sziasztok fórumtársak,Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek!
(#) vottokar hozzászólása Dec 24, 2010 /

Kellemes, Boldog Karácsonyt kívánok minden fórumtársamnak!
(#) Ricsi89 hozzászólása Dec 24, 2010 /

Helló!
HGTG30N60B3 használható a Maci hegesztőbe?
(#) KissAttila hozzászólása Dec 24, 2010 /

Áldott, békés Karácsonyt kívánok Mindnyájatoknak. A kisded Jézus örömmel teli szívvel tekintsen le Rátok. Mosolya kísérjen el az Új Esztendőben is.
(#) dara válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Használható.2-2 oldalanként.
(#) Ricsi89 válasza dara hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Rendben, köszönöm. Mivel ez olcsón van, így ki lesz próbálva, ha beválik az még nagyobb öröm lesz.
(#) ufy92 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

milyen árban szerzed?
Következő: »»   164 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem