Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Csöves tv-ben nincs táptrafó, csak szólok! Van egy hangkimenő, és egy hasonló trafó is, ami viszont a képkimenő, ami az eltérítőtekercsre megy. A sorkimenőt meg csak meg tudja különböztetni egy sima trafótól.
Idézet: „Csöves tv-ben nincs táptrafó, csak szólok!” Azért ez így, ebben a formában nem teljesen igaz. Lehet olyan, amiben van...
Akkor úgy mondom, hogy általában nincs. Az említett Munkácsy tv-ben biztos, hogy nincs.
Ez igaz. -De, ha az Orionok valami kezdeti időszakból valók (pl. AT 401-504) akkor azokban lehet hálózati autotrafó, amire lehet hogy rátekerhető még egy rendes szekunder (nem tudon, hogy van-e erre hely rajta), (a 401-nél van külön 6,3 V is pár 6,3 V fűtésű csőnek).
...jaa, látom az orion valami újabb, nem tudom hogy olvastam 2 régi Oriont az előbb (öregszem, öregszem, én vagyok az öreg szem).
Attól függ mit nevezünk réginek. Régit említett a kérdező, na de ilyen idős példánynál már ez is régi.
Úgy saccolom, hogy 100-120 V körül lesz ott a terhelt feszültsége, és a nyugalmi áramból kiindulva 100 mW lesz a kivehető teljesítmény 3200 ohm Ra-val (a Sokol 50 mW-os, a Cosmos, meg a kis japán zsebrádiók is, ha jól emlékszem 20 mW körül voltak). Egy nagy érzékenységű hangszóró (nekem 98 dB-es van (Sába, "majdnemszélessávú"), azzal próbáltam, 100 mW-al egész jó szobahangerőt produkál.
Én három trafót látok (+ sorkimenő). Bekarikáztam őket.
A hangkimenő megvan, vastagon karikáztam be. Azt nem tudom, honnan tudnám megállapitani a trafók kivezetéseit melyik mi, mert pl a hangkimenőn is ha jól emlékszem 6 csatlakozás van.
Ha minden igaz, a vastag sárga melletti, az fojtótekercs (ezt is használni tudod), mellette 2db PY 82-es egyenirányító cső van (szintén lehet használni, ha csöves egyenirányítást akarsz majd).
Ha kell a kapcsolási rajza szólj, elküldöm/felteszem.
üdv
Csöves TV-ben nincs hálótrafó. De két TV-je van, ha a két képkimenőt (a képcső nyakán levő tekercsre van kötve a szekundere) összeborítja, lesz egy 50W-os vasmag. Ez egy PCL86-os végű gitárerősítőnek elég. Új cséve kell, át kell tekerni. A TV-ben van huzal, ami a képcső körül van, vastag vezeték, körbe szigszalagozva, arról a szigszalagot letekerve, sok 0,3mm-es huzalt le lehet termelni, egy 230V-os primerre elég. A másik TV-ből a szekunderre, ha marad 3 szálat összesodorva a fűtésre. A hangkimenő a 1154-es és 1146-os képen van. Ezt nem kell bántani, egy az egyben beleépíthető az erősítőbe.
Amúgy meg.. Végre egy olyan TV. amiben mindenhol csövek voltak, még az egyenirányítás is csöves volt! Ez már valami, tetszik!
Két darab OA1160-as germánium dióda azért került bele.
Hát ha lenne olyan hangsugárzóm...
De így érthető a próbálkozás. Én 100mW-ra biztos nem ölnék ennyi energiát, de persze lehet, hogy megtérül és hobbinál úgysem ez számít. Hát ha nem laknál olyan messze, egyszer úgy meghallgatnám a holmijaidat...
Sziasztok. Csak véleménynyilvánitást szeretnék kérni erről a kapcsolásról.
http://www.polisois-audio.com/documenti/Duplex%20double%20ended_6C3...RR.pdf Előre is köszi.
Az általad említett tekercs csak színesekben van. Az a lemágnesező tekercs. Két képkimenő vasat felhasználva valóban nagyobb keresztmetszetű trafónk lesz de az ablakméret marad, így csak vékony huzalból fér rá a tekercs. Ez határt szab a teljesítménynek.
Nagyon érdekes! Sose láttam még ilyet (ami persze amatőrségem miatt nem biztos, hogy nagy dolog). Itt egy kimenőt használ mindkét csatornához? Na de ez akkor hogy lesz sztereó? A két oldal nem dolgozik bizonyos esetekben egymás ellen?
Ahogy Pityu rakta össze a kimenőjében, tényleg ugyan akkora az ablakméret. Viszont ha eldobjuk az I vasakat, és a két trafó E vasait egymással szembe "borítjuk", akkor lesz egy kétszer akkora ablakméretű trafónk. Ide már bele lehet tekerni egy ilyen trafó megfelelő menetszámait.
Elnézést, lemágnesező tekercs tényleg csak a színes TV-kben van. Mondjuk tekertem én már trafót Junoszt eltérítőtekercséből is. Szóval ha kell, nem is a legprofibban, de össze lehet szedni két TV-ből simán egy ilyen hálózati trafót.
Semmi baj. Ha viszont csak ez "E" lemezeket fordítod szembe akkor igaz hogy dupla ablakméret lesz de a keresztmetszet viszont marad.
Nem maradt le az egyes, tényleg 60V-ról menne az erősítő. Az 1k2-t csak saccra írtam.
Akkor nem sok az a 115V tényleg? Vagy az is csak sacc?
Csatornánként egy-egy ilyen 2VA-es, 115V / 12V-os trafó lesz fordítva bekötve. Ha 12V-ot kapna, akkor sem adna le terhelve 115V-ot. Mivel csak 9V-ot fog kapni, így max. 70V környékére tippelem a szekunder feszültséget.
Értem már! Várjunk csak, 2VA... de persze ezek ceruzacsövek. Még igazából sosem volt a kezemben ilyen. Egyik fórumtársunk ajánlgatott a 6zs sorozatból. Egy német oldalon volt is hozzá kapcsolás, de már nem találom. Ha sikerülne egyszer pár forintért ilyen csövekhez jutnom, akkor lehet, hogy kipróbálnám őket. Egyelőre maradok a nagyobb csöveknél. Bár egy ilyen csövekkel meghajtott GU81 érdekes képet mutatna.
Sziasztok.Itt van eggy jópofa kis erositő miniatür csövekkel.Bővebben: Link és mégeggyBővebben: Link
Na erre gondoltam! Köszi, hogy belinkelted ide is!
Egyszer építttem szubminiatűr csövekkel egy rövidhullámú vevőt. A végpentóda (1Ж24Б) 50V anódfesszel, és 1mA nyugalmi árammal, egy TV kimenőjével kellemes hangerőn szólaltatja meg a rákapcsolt 8 ohmos hangszórót. Bővebben: Link
A készülék tápellátása: 1,2V / 50mA fűtés, valamint 50V / 3mA anódfesz.
Lehet, egyszer én is összehozok valami hasonlót.
Már a kimenőtrafó megvalósítása is felvet néhány kérdést, de a 6C33C-ből párokat válogatni sem kisebb feladat. Aztán a négy csövön "elfűtött" energiával sem árt számolni.
Nekem szimpatikus ez a cső és a hangja is megnyerő, mégis lebeszélnélek erről a kapcsolásról... |
Bejelentkezés
Hirdetés |