Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   218 / 607
(#) reloop válasza David 3g hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Ha jól fordítom, akkor az adatlapján az áll, 470 k-val kell a tápra felhúzni a mute-t és a standby-t.
(#) Gyozo92 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Nem mértem, de nem hajtatom ki teljesen, mert MP3 lejátszóról nem tudok neki akkora jelet adni, majd keverőpultról. Ha teljesen maxon járatom a ventit, akkor eléggé hűti.
(#) Gyozo92 válasza reloop hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Tetszik a megoldás, kicsit hosszabbat szereznék ilyen bordából, és rámenne a híd is.

Van rajta 100n szűrőkondi, én a gerjedést már kizártam.
Majd 4 volttal lejjebb veszem a feszt, hátha javít valamit rajta.
(#) reloop válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Helló Győző!
A hűtésed hatékonyabbá tehető azzal, hogyha burkolatot építesz a borda köré és hosszában fújatod a ventillátorral - így távolítva el a lehető legtöbb felmelegedett levegőrészecskét.
A hűtőtönkről a véleményem: vastagság 3 mm, a felület minél nagyobb, anyaga réz - javító tényezők.
(#) Gyozo92 válasza reloop hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Gondoltam erre is, csak sajnos a borda nem tipikusan erre van kitalálva. De meg fogom próbálni. Sajnos réz sínt nem sikerült szereznem, a trafóházban pár éve mindet alura cserélték. A vastagsága 10mm- amit lecsiszoltam. Majd készítek egy hosszabbat, ami teljesen végigéri a bordát, és megpróbálom 5-ös vagy erősebb csavarral rögzíteni egymásra őket. (tudomásom szerint az alumíniumnak csak kicsivel nagyobb a hőellenállása mint a rézé)
Kösz a tippet.
(#) ECL82 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Bassmester foglalkozott nemrég a réz vs alumínium hűtőtönkkel, olvass utána:Bővebben!
(#) kistotti01 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Hello!!
A réz hűtőtönk használatával kapcsolatba had hívjam fel a figyelmedet valamire. Nem ajánlott hogy az alu és a réz egymással közvetlenűl érintkezzen, mert galvánelemet képeznek egymással! Tehát feltétlenűl a réz hűtőtönk mindkét oldalán helyezz el szigetelést (pl. csillám) és így megtudod akadályozni a galvánelem létrejöttét. A réz és az aluminium kötéspontján korrozió indulhat meg, akár attól is, hogy magasabb a páratartalom az átlagosnál. Erre nagyon figyelj oda.
(#) ECL82 válasza kistotti01 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Szerintem te félreértettél valamit. A hűtőtönköt elszigetelve fogjuk fel a bordára, mert az IC zászlója negatív tápon van. Nem kötelező hűtőtönköt használni, közvetlenűl fel lehet fogni az IC-t a bordára, de akkor az egész bordát el kell szigetelni, ami esetenként körülményesebb, mint szigetelt hűtőtönköt használni.
(#) kistotti01 válasza ECL82 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Nos a hozzászolásommal azt szerettem volna kifejteni, hogy az aluminium hűtőborda és a réz hűtőtönk legyen elszigetelve egymástól. Ha közvetlenűl csavarozzuk fel az aluminuim hőtőbordára az IC-t, és ő egyedül fog tartozkodni a hűtőbordán, akkor nem kell elszigetelni. Ha több IC-t kell felszerelni egy hűtőbordára, akkor az IC-k alá szigetelés kell, hővezető pasztával bekenve természetesen.
(#) Bassmester válasza ECL82 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Igazából nem tudtam eldönteni, hogy melyik a jobb. Csináltam már 4mm x 25mm-es rezet és 6mm x 20mm-es alut is. Mindegyik tökéletesen helytáll.
A 10-es alusin, több mint megfelelő :yes:
(#) ECL82 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Az alumínium jobban beszerezhető és "talán" olcsóbb is, ami azért mellette szól.
Személy szerint alumínium párti vagyok!
(#) reloop válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Ha felvállalod, hogy a mínusz táp lesz a bordán és a háztól elszigeteled (mint például Zosi, aki nagyon szépen megoldotta), hagy el a hűtőtönköt, akár csak egy kísérlet erejéig.
(#) ptesza válasza kistotti01 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Nem lehet jelentős ez a hatás. Nagyon gyakori mostanában a rézmagos hűtő, amibe simán bele van sajtolva a rézmag. Inkább vas és alu között lehet ilyen probléma.
(#) Zosi válasza reloop hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Én már leírtam Gyozo92-nek hogy én hogyan csináltam és mért jobb ha nincs a tönk de ha neki kell akkor szenvedjen vele...
(#) reloop válasza Zosi hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Szia! Csak biztatom Győzőt, hogy kísérletezzen mielőtt költségbe veri magát.
(#) ptesza válasza Zosi hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Te is két hétig szenvedtél. Hány IC is ment tönkre?
(#) Zosi válasza ptesza hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Hát lehet több mint 2 hét volt mert várnom is kellett az új ic-k re. 2 garnitúrát lőttem el de mindkétszer figyelmetlen voltam balfa... Egyszer fordítva dugtam rá a tápot. Másodszor meg ugye én a bordát szigeteltem és nem figyeltem arra hogy a venti csavar érintkezik ugye a dobozzal és sajna oda ért hozzá az egyik oldal.
(#) Gyozo92 válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Ki is fogom próbálni, most mindjárt.
Hey, én is itt vagyok ám
(#) reloop hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Üdvözlöm a Topictársakat! Vegyünk két azonos anyagú és felületű, de különböző vastagságú hűtőtönköt. A vastagabbik jobban elosztja az IC-től érkező hőmennyiséget a hűtőbordával kapcsolatba kerülő felületen és nagyobb tömege által több hőt tud elnyelni. A vékonyabb tönk esetén rövidebb utat tesz meg a hő az IC hűtőzászlótól a hűtőborda hőcsrében aktívan résztvevő felületéig, kisebb hőfok különbség jön létre.
Hol itt az igazság, illetve az aranyközépút?
(#) deny-g hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Sziasztok egy kérdés tda7294-est lehet helyetesiteni tda 7293-as al ?
(#) reloop válasza deny-g hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Szia, igen!
(#) Bassmester válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
A réztönk akkor lehet hatásosabb mint az alu, ha nagyobb felületen tudja átadni a hőt. Amíg hideg, tehát nagyobb a hőmérséklet különbség, addig valamivel gyorsabban elvonja az ícé hőjét, de ugyanakkora hőmérsékleten kb 3× nagyobb energiát tárol mint az alumínium, tehát ugyanakkora felületű tönk-borda átmenetnél, az alu gyorsabban átadja a hőjét a bordának.
(#) deny-g válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Kösz hogy irtál nekem egy ijenem van http://www.avelmak.sk/index.php?lm=595&pg=det&article=32571
és hirtelen elhalgatott és ezt egy az egyba le tudom cserélni ?
(#) reloop válasza deny-g hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Méricskélni kéne, hogy miért hallgatott el az erősítőd. Amitől tönkremegy egy 7294-es attól a 7293 is tönkre fog menni. Küldj több információt!
(#) Bassmester válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Ha vastagabbat választasz, akkor a hatásos felület is nagyobb lehet (illetve kell is hogy nagyobb legyen) a tönk-borda átmenetnél. A hűtés csak akkor lesz hatásosabb, ha a nagyobb tárolt hőmennyiséget, nagyobb felületen adja át a tönk. Vékonyabb tönknél pedig nincs értelme a túl nagy felületnek, mert a kisebb keresztmetszet miatt a szélek nem fognak akkora energiát átvinni, mint a közepe.
(#) deny-g válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
A lényege annyi hogy rászereltem az erösitő fejet a hütő bordára és letestelt a szub szürőm és elszált minden! Azota csön van kidobálta a biztositékokat is kicseréltem de semi .
(#) reloop válasza deny-g hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Az IC mellet van egy hasonló nagyságú fekete alkatrész, valószínűleg egyenirányító híd. Ki tudnád-e mérni, hogy az okozza e a zárlatot? Azt tudnod kell, hogy az 7294 hűtőfülén a mínusz táp van, lejjebb számtalan lehetőség olvasható miként lehet elszigetelni az erősítő többi áramköri elemétől, például a szub szűrőtől.
(#) deny-g válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Ha lehet akkor inkább 7293-ast használok és külön rakom . Külön hütő bordára az megolgya a problémát XD De akor szoval egy az egybe ki lehet a két ic-t cserélni csak ki veszem az egyiket és be rakom a másikat ?
(#) Gyozo92 hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Keresgéltem a bordás dobozomra, és rátaláltam erre. Elég biztatóan nézett ki, hát kicsit farigcsáltam rajta, és erre jutottam. Már nem melegszik túl, erre jön még egy ventilátor is. Bocs a kép minőségéért, de gyönyörködjetek csak benne
(#) reloop válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Jó estét Bassmester! Konkretizálnám a kérdésemet: milyen hűtőtönk segít abban, hogy a thermikus védelem ne zavarjon be előbb mint az áramhatároló, vagy a tápfeszültségből adódó kivezérelhetőség, magyarán addig tolhassam neki, amíg meg nem hallom a négyszögesítéstől származó torzítást. Egészen konkrétan: egy nyáresti buliban ne "tortyogjon".
Következő: »»   218 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem