Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   98 / 380
(#) janik00133 válasza erbe hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

1. A led sor az gyári szóval nem tudom mekkora van benne:s
2. A trafó azt nem tudom hogy milyen teljesítményű! De azért írtam le azt hogy 1 150db ledből álló karácsonyfa füzér tápja volt mert ha azt tudta táplálni akkor elvileg ezt is tudnia kéne nem?
(#) janik00133 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Nem mert a led sor 24-30V os !
Ez a led sor kamionokba szokott dísz lenni a szélvédő aljára szokták rakni!( ezt azért írom hogy tudjátok hogy miről is van szó )
(#) janik00133 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

http://www.ledizzok.com/katalogus/tsd-led-szalagok
Hasonlóm van csak kékbe! És ennek hogy mérjem meg a sorait ahogy mondtad? Mert 1 csőben van nem lehet hozzá férni! És a táp teljesítményét meg nem tudom!
(#) erbe válasza janik00133 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Eszerint 150 LED az 12 W. De ha nem tudod a trafód teljesítményét, akkor legalább fényképet tegyél fel róla! Nem árt, ha a felirat vagy cimke is szerepel rajta.
(#) Remci hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni.Van egy EI magos trafóm aminek a vasmag keresztmetszete 16.8 cm2.Ezt szeretném megtekerni úgy, hogy a szekunder 18v 12A és 8v 1A legyen.Ez alapján számoltam:

Pszek= 18v x 12A=216VA
Pszek2=8v x 1A=8VA
Pszek+ Pszek2= 216 + 8 = 224VA
Iprim= 224VA : 230v=0.97A
Nprim=38 : 16.8 x 230=520 menet
dprim=0.69 mm
Nszek=42 : 16.8 x 18=45 menet
dszek=2.42mm
Nszek2=42 : 16.8 x 8=20 menet
dszek2=0.7 mm

Azt szeretném ha esetleg valaki átnézné hogy mennyire felenek meg ezek az adatok a valóságnak,vagy is jó-e a számításom, mert két trafó méretező programot is néztem,de mindkettőre más adatok jöttek ki. Ja és az egyik szerint ez a keresztmetszet nem is elég ekkora teljesítményhez . Mellesleg ez az első trafótekerési kísérletem és jó lenne összerakás után mégegyszer szétszedni
Előre is köszönöm
(#) bzolitb hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok!

Ismerkedem a trafokkal, nézegettem a nyákba ültethető trafókat, de ahogy néztem a 12V-osakat egészen 0,5-30VA-ig terjednek. Na mármost ha kiválasztom mondjuk a 10VA-est, az azt jelenti, hogy I=P/U=10VA/12V=0,8A. Na most a 0,8A az szinte semmire nem elég, egy komolyabb áramkörnél, ahol ledek, tranzisztorok, és optocsatolók, latchek vannak. Abba nem is merek belegondolni, hogy ne adj isten még egy kisebb dc motort is hajtani kéne. A kérdésem az lenne, hogy jól látom ezt a dolgot, vagy félreértettem valamit, és hibásan vontam le a következtetéseket? Vagy egyáltalán mire alkalmazzák ezeket a nyákba ültethető trafókat?

Köszi.
(#) rascal válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Jól számoltál. Sok hely van ahova nem kell nagy teljesítmény, pl műszerek. A példádban említett 0.8A az másképp 800mA, míg pl egy közönséges LED 5-20 mA között már szépen világít. Elemről mennyi minden megy, telefon, műszer, mp3 lejátszó, palmtop stb azok sem esznek 10W-ot mégis virít a kijelző, meghajt egy fülhallgatót, vagy számítógép megy benne.

szerk:
Ez a panelműszer 9V-on 1mA-t eszik.
Ez a fúrógép üresjáratban 12V-on kb 3-400mA-t vesz fel. Terhelve már többet, de 800mA-nél már képes képes munkát végezni ha nem erőszakolod.
(#) bzolitb válasza rascal hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

az okes, h mi minden megy elemrol, de ha mar kabelen log a dolog, es helyhezkotott, akkor elvarnam, h szinte korlatlan legyen a forrasom. Konkret elmenyem, h csinaltam egy levalasztast az lpt portra, meg par statusz ledet, na ennek az aramfelvetele volt 500mA. Esetleg tudnatok ajanlani olyan trafo tipust, amivel 3-5 amper koruli ampert letudnek venni?
(#) rascal válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Itt nézz körül, biztos találsz valami kedvedre valót.
(#) nedudgi válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Egyszerűen arról van szó, hogy a teljesítmény átviteléhez vas, tehát súly szükséges.
A NYÁKlemez, a maga pár mikronos, ragasztott rézrétegével nagyobb vasmagméretet nem bír el. A nagyobb transzformátorokat külön építik be a készülékbe, ezért nem készítik őket nyákba építhető méretben.
(#) Myrrdin hozzászólása Feb 7, 2011 /

Hali !

ez a trafó mi célt szolgálhatott? hegesztésre alkalmas?
(#) kadarist válasza Myrrdin hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Szia!
Ez egy akkutöltő trafó, hegesztésre így alkalmatlan.
(#) Myrrdin válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

és akkor arra hogyan alkalmazhatnám?mi kell hozzá?
(#) kadarist válasza Myrrdin hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Vágj bele flex-el légrést, hogy eső karakterisztikájú legyen. De a hegesztőtrafós topikban biztosan jobban tudnának segíteni.
(#) erbe válasza Myrrdin hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Kisfeszültségű trafó, amiről kézi kisgépeket hajtottak áramütésveszélyes környezetben.
Használatról lásd a Hegesztő trafó készítés topicban.
(#) Myrrdin válasza erbe hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

jó és akkor azt mire is tudnám akkor használni?!
(#) erbe válasza Myrrdin hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

A "Heg..." témában leírtam. Milyen elképzelésed lenne még?
Pl. 42 V-os fúrógépet lehet üzemeltetni róla...Ilyent:
(#) szendi001 válasza Remci hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Át tudom számolni az enyémmel holnap. Szerintem EI magnál kb 20 cm2 a 200 Watt.

Remélem megfelelő szigetelő eszközeid vannak hozzá. Miért kellene mégegyszer szétszedni ?

Közben belenéztem a számításodba, és a keresztmetszet számításánál általában van egy gyök2 es szorzó, így érthető hogy miért keveslem az általad megadott keresztmetszetet. Mire kell amúgy?
(#) erbe válasza Remci hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

A számításaid 1,2 teslás gerjesztésnél megfelelőek. Ekkora vasmagra már rá lehet ennyit engedni. Számold ki, hogy a kiszámított menetszámok a szükséges huzalvastagsággal beleférnek-e a tekercselési térbe. A számított huzalkeresztmetszetet legalább duplán számold és vond le belőle a tekercstest által elfoglalt helyet. Ha 1-2 %-kal több a tekercselési térnél, akkor már nekiláthatsz. Ha szépen sorbatekered a meneteket, főként a primernél, el fog férni.
Ha nem fér be, a számított értékekkel, át kell számolni vékonyabb huzalra. Abból visszaszámolhatod, ténylegesen mekkora teljesítményt bír a trafód.
(#) Remci válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szia!

Akku töltőhöz szeretném használni.Volt egy EI vasmagom,beazonosítottam táblázatból,EI 130b tipus ami max teljesítményként 280VA-tud ( a táblázat szerint ). Nem akarnám még egyszer szétszedni,csak a mondatból kimaradt a"nem" .
(#) Remci válasza erbe hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szia!

Elvileg el fog férni,mert ha jól számoltam akkor az össz tekercs 428.4 mm2,ha ezt szorzom 2-vel a szigetelések miatt akkor is csak 856.8 mm2. Az ablak keresztmetszet 1625 mm2
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szia!

Köszi,ezt én is megtaláltam.Közben változtattam a dolgon mert átszámoltam újra ,csak 18v 10A és 8v 1.5A-re.Ez lenne a végleges.Megint 2 eltérő érték jött ki,csak nem tudom melyik a jó? Ja és 1T-vel számoltam.Csatolom a dokumentumot ami alapján számolgattam. A kiszámolt értékek: Prim-552 menet 0.9 mm-es huzalból, a 18v-os szek-49 menet 2.5 mm,a 8v-os szek-22 menet 0.8 mm huzalból. Bocs hogy ilyen körülményes vagyok
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Köszönöm,előző hozzászólásomban is ezt dobta ki. Csak nem tudtam mennyire bízhatok a programban. Ellenörzés céljából kezdtem el számolgatni,de miután más adatok jöttek ki,így meg keveredtem kissé. De
akkor megtekerem így. Még egyszer köszönöm
(#) szendi001 válasza Remci hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Közben elagyaltam azon, hogy esetleg érdemes lenne keresned egy ipari 24 Voltos trafót akku töltőnek úgy hogy izzót kötsz sorba a primerrel. Nem tudom hogy állsz anyaggal, de általában ez a megoldás olcsóbb mint a réz piaci ára. Ettől függetlenül szívesen látnám a képeket a tekercselésről !
(#) Remci válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Hát az az igazság hogy van egy 230/24v-os 260VA-os trafóm és először arra gondoltam hogy a szekundert letekerem 18v-ra.Viszont rá kellene tekernem egy 8v-os szekundert a vezérléshez. (bevallom őszintén hogy proli007 egyik akku töltőjét szeretném megcsinálni)De mivel találtam egy üres vasmagot elfekvőben,így arra gondoltam hogy inkább megpróbálom én megtekerni és amazt nem bántom.A réz vezetéket meg olcsóbban be szerzem egy tekercselő ismerősömtől.Csak vele meg az a baj,hogy csak villanymotorokat teker,trafót nem
(#) szendi001 válasza Remci hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Miért nem teszel mellé egy pici trafót a vezérlésnek?

Le sem kell tekerned egy fia menetet sem. Bontsd meg a legfelső szigetelés réteget és a sor végén forrassz némi kaparás után egy kivezető vezetéket, ami kb 18 V leágazás lehet. A tekercs végét a "meleg" 24 Voltot meg nem kötöd be.

Aztán szépen rá kell tenni 3 réteg prespánt átfűzéssel, tehát nem kell szétszedni a vasat. Általában van hely a vas és az eredeti tekercs között.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 10, 2011 /

Beirtam vagy 20 sort és szétfagyott...

Légyszi tedd be a rajzáta töltőnek, van még pár ötletem ami megmenthet a trafó tekeréstől.
(#) Remci válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Szia!

Ő lenne az. A külön trafón én is gondolkodtam, de proli mondta hogy a 8v-os tekercset minden képen rá kell tekerni a trafóra, mert a két trafó között a váltófeszültségnél fáziseltolódás van. Ez meg pont arra szinkronizál, és a gyújtás fázisszögét vezérli.Amúgy ha le kell tekerni a szekunderből,akkor én se szoktam a vasat szétszedni,hanem a te elméleted szerint csinálom. De a trafó tekerést akkor is megejtem,mert kíváncsi vagyok hogy a program mennyire megbízható.Vezeték nagy része meg úgy is meg van
(#) andras1 hozzászólása Feb 11, 2011 /

Sziasztok!

Hiperszil trafó ( osztott - 2 csévetestes - 600VA) tekercseléssel kapcsolatban lenne a következő kérdésem:

Egy külföldi fórumon olvastam, hogy folyamatos terhelésre ( konkrétan ott A osztályú végfokról volt szó - ez nálam labortáp lesz ) úgy célszerű megtekerni, hogy a primer 115 v, a kettő sorba kötve, a szekunder pedig minden csévén teljes értékű, és párba kötve.

Mi erről a véleményetek?

a kép illusztráció

hiper.jpg

(#) erbe válasza andras1 hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Valóban így szokás a vasmagoldalak szimmetrikus gerjesztése érdekében. De lehet a szekundert is sorba kötni, az egész csak a feszültségtől és a beszerezhető - meglévő huzaltól függ.
Következő: »»   98 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem