Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Hi
Sajnos rajzot nem találtam, a típusa TS 5326 és az ellenállás száma R20 és a C23. Köszönöm a segítséget.
Kadarist! Te már sokat segitettél itt nekem, hátha van valami tipped a #920764 hsz-emre is... Köszöntem!
Légy szíves linkeld be a kérdésed, mert most nincs energiám keresgélni.
Ja, bocsi. Itt van:
Sziasztok. 82cm-es 100Hz CRT Philips tévém ugy 2 napja idegesitő sipoló hangot hallat. Nem túl hangos, de pl. filmezésnél a csendes részeknél egyértelműen hallható. Igen magas frekvencián sipol és egy idő után az agyamat kinyirja. Mi lehet a gond? Valamelyik kondenzátor kezd meghalni? Merre kéne keresgélnem? Köszönöm!!!
Nyomkodd meg a trafőkat, tekercseket működés közben, valamilyen szigetelőanyaggal. Amelyik tekercs, trafó nyomogatására változik vagy megszűnik a hang, az rezonál. Kitámasztással, kiöntéssel meg lehet szüntetni ezt a rezonanciát.
Nem tudom jól értettem-e,az eltérítő tekercs huzaljait kötöttem le.A két szélén 6-6 szál,középen meg két-két megcsapolás volt,az eredmény ugyanaz: pont a középen
Egyszerre csak 1 szálat köss le és úgy próbáld.
Értem, köszi. Tehát ezt a zajt kondenzátor nem okozhatja? A sipolás konstans, tehát nem változik a hangja attól függően hogy mi van a képernyőn. Mindig egyforma hangosan és egyforma frekvencián sipol, és igazáből én nem is rezonanciának hallom, hanem igen magas frekvenciájú sipolás, olyan 15kHz köré saccolnám. Tehát akkor trafók környékén keressek? És mi szokta okozni ezt, találkoztál már ilyennel? Egyik napról a másikra jött elő, a tv meg sem volt mozditva hónapok óta.
Mivel ez 100Hz-es, ezért 15kHz-es freki nem nagyon van benne. Akármelyik rezgésre képes alkatrész adhat ki hangot. Képes összelebegni a tápegység és a sorvégfokkal, de a sortrafó vagy valamelyik tekercse szintén rezonálhat. Kondenzátort még nem hallottam rezegni. A kép egyébként jó?
A bal szélső 6 szálas tekercs lekötésével indul és függőleges csíkot kaptam
Tudom hogy 15kHz nem lehet, csak érzékeltetni próbáltam hogy milyen hangot hallat. Minimum 15kHz sipolás. Nagyon magas frekvencia, és szinte nem is hallani, csak ha az ember egy bizonyos szögbe forditja a fejét. Akkor viszont állati zavaró, az idegeimet kicsinálja totálisan.
A kép egyébként szuper, a hang is, meg minden. Ja és tegnap azt vettem észre, hogy egy idő után elhallgat, kb 1 óra után egyszer csak arra lettem figyelmes hogy kussol. Viszont ma ahogy bekapcsoltam megint sipol a rohadék.
Akkor tényleg a soreltérítés tekercsének körében van szakadás (és nem zárlat). A nyákon kellene rossz forrasztást és szakadt alkatrészt keresni. Érdemes rajzot használni.
Szia!
A trafó és a poti közötti kis elkót cseréld ki kapásból.Attól zúghat a táp. István
Köszönöm a segítséget,de nem értem,a függőleges csík akkor van amikor lekötöm a tekercset,ha visszakötöm akkor nem indul.
Én a rajzon nem találom ezt az R20-at. Ha leégett, akkor hogyan sikerült megtudni az értékét? Mire van ez kötve?
Már, érdeklődtem csak nem ebben a topikba pár hónapja itt
Csak most volt időm előszedni megint. Most látom, hogy Te voltál az aki éppen segített akkor is.
Látom én is. Akkor valami zárlatféle van a sorvégfok tápján. Trafó, eltérítő, tranzisztor, kondenzátor stb. Ez az áthidaló ellenállás az én rajzomon R18 és 10 kohm-os.
helló! szeretnék kérni kis segítséget egy bu808dfi ic helyet s2055af ic be lehet e szerelni ?
Na igen, akkor meg valóban zárlat. Legrosszabb esetben eltérítőtekercs leégés is lehet a hiba oka. A soreltérítés kimenetén lévő csatolókondenzátort kellene ellenőrizni. Ha ez jó, akkor tekercszárlat.
Szia!
Nem ajánlott. A BU808 bázisában lévő csatoló elkót feltétlenül cseréld, mert ennek gyengülése szokta túlmelegíteni a BU-t.
HI
Na csináltam egy közelit, na akkor mi legyen maradjon vagy cseréljem, Mester? Más a sorvégfok tápja az a "táp" panelon van ahol az elfüstölt ellenállás is volt, vagy pedig ahol a sorvégtrafó is van.Tehát hol keresem az általad felsorolt hibákat?
A sorvégtrafó panelján keress zárlatot. Ha le van kötve a sortranzisztor, akkor is ki-be kapcsol a relé?
Sziasztok! Van egy Samsung CB5320T típusú televízióm.Segítséget kérnék egy hiba okának felderítésében.A hibája csak annyi,hogy fekete fehér a képe.Néha kiszínesedik,de már egyre gyakrabban nem.Én az 52 lábú vezérlő ic-re gyanakszom,de nem biztos,hogy ez a baja.Szerintetek melyik alkatrész lehet a rossz?
Hát igen, köszi az infot csak probálkoztam hátha birja, meg csak ez volt kéznél, amugy ha az ujjat is hazavágná akk még hol keresgéljek. Rajzom van.
A kollektorköri kondenzátorok lehetnek szakadtak, esetleg a sortrafó is lehet beteg
Hi
A fejlemények: Kicseréltem a trafó és poti mellet lévő kondít és így már csendbe megy a trafó, köszönöm. Ha lekötöm a sorvég tranyót akkor elindul, azaz elkezd zúgni meg csatornát tudok váltani stb. Kiszedtem a nagyfeszt vagy mi az és visszakötöttem a sorvég tranyót akkor is elindult Próbáltam úgy is hogy a sokszorozott kötöttem csak ki de akkor se megy. Olyan mintha lehúzná a tápot ha rajta van minden azaz mintha a a táp nem bírná, nem tudom. Ha zárlat lenne akkor a biztiket nem vágná haza? Ja kicseréltem a nagyfeszt, de semmi. Ugyanazt műveli. Mondjuk azt nem tudom hogy amire kicseréltem 100%-e, mert az ilyen bontott alkatrész. Amit tudtam átnéztem mindent a jobboldali panelon mindent, nem találtam hibás alkatrészt. Arra is gondoltam hogy lehet hogy a képcsővel van a vihar, de akkor se indult amikor lehúztam a képcső végérről a panelt. Ötlet Mesterek?
A sorvégfokban van valami gebasz.Forraszd le a vezetékeket a sorvégtranzisztorról,és mérd meg. Én még le is szedném a hűtőbordáról,megnézni a csillámot alatta.Ha ez jó,rakd vissza,kösd be.Utána forraszd le a sorkimenőről a sokszorozóra menő vezetéket,és így próbáld meg elindítani.Ha így megy,akkor sokszorozós lett.Ha egy szigetelt nyelű csavarhúzóval megközelíted a sorkimenőn lévő pöcköt,ívet kell húznia.
A tápot úgy tudod ellenőrizni,hogy jó e,hogy a 200V-os tápra egy izzót kötsz,és beindítod.Ezután már tudsz feszt mérni. István |
Bejelentkezés
Hirdetés |