Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   14 / 254
(#) Tturpi válasza tamas88 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia Tamás! Nem tudom valakitől kaptál-e már érdembeli választ a Rádióamatőr vizsgára való felkészüléseddel kapcsolatban. Én is aránylag rég vizsgáztam de jóval előtte kialakult bennem is egyfajta rajongás a rádió készülékek és a rádiózás iránt. Számomra a legérdekesebb a Rövid hullámön való rádiózás. Persze kis készülékek barkácsolása. Ha van kérdésed ezekkel kapcsolatban írj akár ide akár személyesre, ha tudok szívesen válaszolok. Csinálzam szardíniás dobozba egyszerű rádiót, mellyel még Indiai amatőrök jeleit is sikerült venni. A keresőbe ha beírod HA8LKM akkor a honlapomon láthatöd. Üdv.
(#) Tturpi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia ! Ez egy anno 450-es Mobil Rádió telefon végfokja. Kb. 20Watt RF kimenőt tud, a Jobb oldali tranyó a meghajtó, ami max 15 Wattos, a bal oldali a vég tranyi ami, kb. 50 Wattos. Viszont mellettük vannak azok a kis négyszög fényes kondik azok is frankók,mert elég nagy feszt bírnak nagyfrekin és igen jó a dielektrikumuk pl. csillám. Szerintem PMR 466MHz-n is menne persze áthangolva.

RF01.jpg

(#) Tturpi válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia Jenő!

Ebben a régebbi Darke témában sikerült düllőre jutni az SWR-el és a T-4XC kihangolásával? Üdv. 8LKM
(#) mrrack hozzászólása Nov 17, 2010 /

Sziasztok!

Már egy ideje piszkálja a fantáziám a rádiózás. Érdekelne engem is a rádióamatőr vizsga. Volna néhány kérdésem:
-létezik e Pécsen v. környékén rádiós klub? Jó lenne élőben látni hogy is működik ez. Kerestem, de nem találtam a guglival.
-A rádiós klubok mennyire tudnak segíteni a felkészülésben(vizsga)?Persze tanulni nekem kell, tudom.
-A vizsgák egymásra épülnek? Sorba le kell rakni a kezdő, CEPT novice, CEPT vizsgákat?

Van még több is, de azt majd legközelebb kérdezem
(#) HA8FY válasza mrrack hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Szia!
A MRASZ pont HU oldalon /MRASZ információk/ tudod megnézni hogy Pécsett van-e klub. Ha van még az sem garancia arra hogy aktívak, az meg pláne hogy tudnak-e segíteni, de biztosan!
Sok sikert és remélem nemsokára találkozunk a sávokban!
(#) mrrack válasza HA8FY hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Köszi. Az MRASZ oldalán az mrasz információkhoz jelszó kellene. Ami elvileg a hívójel. Na az ugye nekem még nincs. Elvileg lehetne simán névvel is, de arra nem enged be.
(#) gg630504 válasza mrrack hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Mivel a mrasz sportszövetség, ezért először be kell lépned egy olyan sportklubba, ami tagja mrasznak, ha a mrasz szolgáltatásait akarod használni.
A vizsgaanyag, vizsgáztatás _nem_ tartalmaz sportolással kapcsolatos kérdéseket, feltételeket.
(#) kendre256 válasza mrrack hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

(#) mrrack válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Hupsz, köszi. Már megint béna voltam a guglival...
Tudom is melyik épület az. Eddig azt hittem, hogy ott csak rádiókat javítanak.
(#) Tturpi válasza HA3GX hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Szia!
Feljebb került-e már június óta a 3,5Megás antennád (dipol?) ? Amíg csupán 2méterre van a talajtól addig az csak földfeletti drótnak tekinthető, akár mit csinálsz az SWR- rel a talaj közelsége kapacitíven lerontja a jóságát még NVIS-nek sem jó. De talán a jó SWR-től fontosabb, hogy rezonáljon és sugározzon. A mellékelt képen szintén egy huzal antenna van kb.12m magasan pecabottal kiemelve. De nem akarok most ebben elmélyülni hanem ha aktuális írj és kifundáljuk! HNY 2011 HA8LKM

DSCN4944.JPG

(#) Rumcájsz hozzászólása Dec 26, 2010 /

VY XMAS ES HNY ! VY 73 ES DX!
(#) gtk hozzászólása Dec 31, 2010 / 1

(#) gg630504 válasza gtk hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

vy tnx!
(#) gcsaba hozzászólása Jan 20, 2011 /

Sziasztok!

Építettem egy bitx rh vevőt és azon agyalok, hogy attól függően, hogy alsó vagy felső keverést használok, változik e a bfó kf szűrőhöz viszonyított helye. Tehát ha felső keverésről átállok alsó keverésre, akkor át kell állítani a bfó-t is? Egyenlőre agyalok a dolgon, de sehogy nem sikerül dűlőre jutnom. Ha esetleg lenne valakinek ebben tapasztalata az kérem ossza meg velem!
Köszönöm!

73
ha9gcs Csaba
(#) teodor válasza gcsaba hozzászólására (») Jan 20, 2011 / 1

Szia, az attol fugg, hogy milyen a savszurod. Ha sav szurot hasznalsz akkor kulon kell also es felso oldalsavra BFO, ha also avagy felso oldalsavra kulon szurod van akkor a BFO-nak kell sav kozepen lenni frekibe.
(#) Tturpi válasza gcsaba hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Szia Csaba!
Néztem a BITX-20-at annál az USB felső oldalsáv van beállítva. De mivel itt fix kristályokkal van megoldva az SSB szűrő így a BFO-t kell +- 1,5 -2 KHz-t elhúznod. Én két BFO-t készítettem és azt kapcsolgatom. >>Itt láthatod. Üdv. HA8LKM Bővebben: Link
(#) samu003 hozzászólása Feb 28, 2011 /

Sziasztok.
Adva vagyon egy SL55-v2 kézi rádió. Sajnos úgy néz ki, hogy a töltője nem működik megfelelően. A gyári akksikat csak 4,2 V tölti és a kontroll lámpa is nem ugy megy ahogy a gépkönyve irja. Felraktam pár képet a készülékről. A kérdés a következő: Miért van az akksin 4 érintkező. Azon keresztül csatlakozik a töltőhöz. De ami a rádióhoz megy csak 2 +- ér. Sejtésem szerint a töltő 2 akksit tölt egy foglalatba és így talán reális a 7,2 V akksi tároló kapacitása. A töltő szétszedett lapjáról is csináltam fotókat. Méréseim alapján a bementi szimmetrikus rész tökéletesen egyforma értékeket produkál. De akkor hol keressem a hibát? Ha valaki tud segíteni megköszönném. Ha van máshol fórum vagy ilyen dolgokkal foglalkozó weblap az is jó volna.
Szép napot!
(#) pucuka válasza samu003 hozzászólására (») Feb 28, 2011 / 1

Az az akkupakk már megnyúvadt. A 7.2 V az 6 cellát jelent, az általad mért 4.2 V az azt jelenti, hogy kb. 3 cella működik a 6 ból, a többi zárlatos. Ezt nem fogod tudni használni, nyilván ezért selejtezték őket. Cseréld ki a cellákat, de mindet újra. Azért van 4 érintkező külső töltő esetén, mert a hővédelem ki van külön vezetve, ha az adó-vevőn van, akkor erre nincs szükség, a védelmet intézi a készülék power managment -je.
(#) samu003 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Ok köszi!

De 2 készülék van és mind a 2 csak ezt produkálja? Tized volt egyezőséggel? A töltőhöz rendszeresített hálózati adapeter hiányzott. Kutatás és megtaláltam h 18 V 1,5 A kell. De a töltő leírásában az szerepel, hogy a kontrol LED-ek folyamatos fényerővel világítanak. Ezen meg villog mind a 2.

Nincs valakinek ilyen készüléke, és elmennék hozzá egy kávéra + próbára.
amugy az akku bekötése a töltőbe mi lehet?

Na szal!

Teljesen igazad volt köszönöm az észerevételt! Az akksi dátumából is lehetett volna következtettni a telep zárlatára.
De van azért siker is. A masik akksi feltöltődött, tud is müködni. Amugy csak fülelőbe lennék a rádióval. Nem akarok forgalmazni, mert se vizsga se időm jelenleg nincs. Csak a kiváncsiság hajt idegen vizekre.
Nem tudod esetleg ezeken a csatornákon van forgalom vagy kihallt minden.
1-2-3 csatornán a rádió csöndbe van. De ha 4 csatorna fölé kapcsolok a készülék pittyeg és a TX led beavatkozás nélkül a pittyegés ütemébe villog.
(#) pucuka válasza samu003 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Fogalmam sincs, hogy milyen frekvenciát takarnak az említett csatornák, meg hogy miért működik ahogy működik. Lehet vészhívó is, ahol a megfelelő csatornán az adója automatikusan indul, de az akksi nem bírja, és ezért pittyeg. Nem tudom, nem ismerem a készüléket.

Adatlapból másoltam:

Band VHF 136 - 162MHz (V1)
146 - 174MHz (V2)
UHF 400 - 440MHz (U1)
440 - 470MHz (U2)
Channel Spacing 12.5kHz, 20kHz or 25kHz
Channel spacing is programmable.
(#) pucuka válasza samu003 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Ez ok, de vajon mit programmoztak bele az egyes csatorna kapcsoló állásokra? A V1, V2, U1, U2 csak verziószám, azt jelenti, hogy a beprogrammozható csatorna (frekvencia) melyik sávrészre esik.

Értem!

Akkor mi legyen vele? Ki tudja megmondani használható vagy sem? Bocsi hogy ennyire nehéz eset vagyok, de a rádióamatőr világban elég hiányosak az ismereteim. Anno kb 10-15 éve rendszeres CB rádióőrült voltam. Mindenhol volt egy PRESIDENT GRANT ezüst előlapos. Kocsiba, műhelybe lakásba mobil és stabil antennákkal. De mivel az akkori technika viványa nem tudta az igényeimet követni, és a szomszéd TV adásában rendszersen forgalmaztam, közös megegyezésre átáltamm a modellvasút építésre. És most itt egy rádió amivel sajnos nem tudok mit kezdeni.
A segítőkész válaszodat nagyon köszönöm.
(#) pucuka válasza samu003 hozzászólására (») Feb 28, 2011 / 1

Mindenképpen egy hozzáértő kezébe kellene juttatnod. Vagy ha érzel magadban annyi műszaki kíváncsiságot, hogy amatőr legyél, akkor tedd félre addíg amíg meg nem szerzed a szükséges ismereteket, engedélyeket, és el nem készítesz (vásárolsz) néhány alapvető műszert.
(#) Tturpi válasza samu003 hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Szia Samu003!
Próbáltad külső áramforrásról is a kis rádiódat?
(#) Tturpi válasza samu003 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Szia Samu003!
A villogó ledek is cellahibára utalnak (szerintem)
nekem is volz hasonló eset...
Tturpi
(#) kendre256 válasza samu003 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

"De ha 4 csatorna fölé kapcsolok a készülék pittyeg és a TX led beavatkozás nélkül a pittyegés ütemébe villog."
Bizonyos rádiók akkor teszik ezt, ha nincs beprogramozva az a csatorna, vagy a programozott frekvencia kívül esik a rádió működési tartományán, és nem tud behúzni a PLL-je.
Ezt a típust nem ismerem, de szerintem ennél is ez lehet a pittyegés oka.
(#) samu003 válasza Tturpi hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Szia!

Igen ! Bár azóta van fejlemény. Úgy néz ki a dolog hogy ez 1 specko belőtt rádió. Daruzáshoz használta a cég. Olyan hullámon sugároz, amin nem forgalmaz szinte senki. Akksit szereztem, itt van a rádió bekapcsolva, de sehol senki hetek óta. A 2 rádió látja egymást, de azon kívül semmi. *** megy a polcra annak is a legbelső sarkába.

Üdv!
(#) pucuka válasza samu003 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Azt azért jobb ha tudod, az nem jelent semmit, hogy az asztalodon bekapcsolt rádión nem hallasz semmit. Ilyen esetben a rádió "vételkészsége" igencsak rossz csak azokat fogod hallani, akik hasonló kézi készülékkel kb. 1 - 2 km -en, vagy nagyobb teljesítményű mobil állomással kb. 2 - 3 km -en belül vannak. ha azonban kimész vele szabad térbe, és adásra kapcsolod, 10 - 15 km -es körzetben okozol zavarást ugyanezen csatornát használóknak úgy, hogy neked tudomásod sincs arról hogy ők működnek.
Következő: »»   14 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem