Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy, hogyan lehet olyan áram generátort építeni ami 5V-on 0,85A-t tudjon stabilan. Sima fesz stab. Nem jó mert annak igen rossza a hatásfoka. Amúgy bicikli lámpába kéne.
Segítségeteket előre is köszönöm!!!!!!!
0,85A?!
Nem sok az egy kicsit? Egy bicajon? Mit akarsz vele üzemeltetni: Keresőreflektort? Sztem elmérted, vagy elszámoltad magad. Nem?
Nem számoltam el magam, ez egy TUNGSRAM halogén izzó (5V 0,85A). Eddig is ez volt bent csak stab ic volt benne és fűtött elég rendesen, azért szeretném lecserélni áramgenerátorra.
A sima áramgenerátor is ugyanúgy fog fűteni!
Szerintem az áramgenerátort kevered valamivel.
Véletlenül nem DC-DC konvertert keresel? (Az nem fűt fölöslegesen)
nekem csak az lenne a lényeg hogy kicsi helyen elférjen és ne fütsön. és azt a DC-DC konvertet meglehet épiteni házilag is?????????????
Mivel akarod táplálni a bicikli lámpát hogy szabályzó kell hozzá?
2db Li-Polymer 11,1v-os 1800mAh-ás akkumlátor hajtaná (párhuzamosan). ami az ülés alatt van elrejtve.
Szerintem a Li-pol aksik nem szeretik a párhuzamos üzemet. A két aksi karakterisztikája nem azonos.
Ajánlom figyelmedbe az MC33063 illetve LM2575 DC-DC konverter meghajtókat. Az utóbbit lehet fix 5V-s kimenettel is kapni. Az adatlapban minden szükséges infó benne van. Én ezt ajánlom. A hozzá való induktivitást meg lehet a jobb elektronikai boltokban venni. De figyelj a tekercs áramára, legalább 1A-s tekercset válassz. Némi induktivitás eltérés nem számit. Az áramgenerátor is eldisszipálja a fölősleges energiát.
Jó hogy mondod ezt az akkumlátoros dolgot, ki is fogom venni az egyiket, vagy inkább sorba kötöm. 330uH tekercset ír, van is itthon de csak 0,6A-os. Talán elbírja! Holnap veszek is olyan konverter meghajtót, ozt megpróbálom.
Talán egyszerűbb 4* 1,2V NiMh ceruza akku. pl. GP 2700 mAh, valószínűleg olcsóbb is mint az elektronika. A Wh kapacitás különbséget az elektronia megeszi, ha a hatásfok<=64,8% (4,8V*2,7Ah=12,96 Wh 11,1V*1,8 Ah=19,98 Wh)>
Szia! Szerintem bringa világításra jobb lenne ha power ledet használnál. Azonos fogyasztás mellett lényegesen nagyobb fényt, vagy azonos fény mellett jóval hosszabb üzemidőt nyersz! Nézz szét az alábbi topicban, és elfelejted a halogént!
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=19959&postdays=0&postorder...t=5550
És ilyen power ledet hol lehet kapni? és mennyibe fáj????
Hali!
Skory honlapján van egy kapcsolóüzemű áramgenerátor Power Led-hez. A kapcsolóüzemű megoldás miatt nagyon jó lesz a hatásfok, sokkal jobb mint a lineáris stab IC-ké, áramgenerátoroké. http://skory.gylcomp.hu/kapcs/kapcs.html
Megpróbáltam ezt a LM2576-os IC-t és szerintem ezt fogom beépíteni. A betáp 12V volt, és 1A-t vettem le róla és szinte nem is melegedett az IC. A HALOGÉNT meg nem akarom lecserélni mert, szerintem jobb fénye van mint a LED-nek meg olcsóbb is.
Sziasztok
Hogy maradjunk hűek a topic címéhez, nekem olyan kérsésem lenne hogy lehet a legegyszerübb áramgenerátort készíteni? Mondjuk van egy szürt egyenfeszünk egy trafóról és annak szeretném szabályozni az áramát. Mi kell ehhez? Egy tranyó vagy fet, ellenállás meg poti?? Hogy a legegyszerübb?? Isa
Csak akkor tudod az áramot szabályozni, ha van terhelésed (a terhelésen átfolyó áramot) és azt is csak úgy ha változtatod a feszültésget.
Igen kell egy áteresztő tranyó + áramérzékelő ellenállás + marék müveleti erölködő, hogy pontosan tartasa a kimenő áramot.
hali! remélem tudtok nekem segíteni. szétszedtem egy egyszerü 220-as motort, és megcsináltam generátornak, működik is, mert jelez h termeli az áramot, de nagyon változó, még ugy is h állandó fordulata van. megnéztem egyenfeszen, és váltón is, mind2 esetben ingadozik. mit tudok tenni h egyenfesz legyen? az a 4 diódás izé kell hozzá? valami ötlet? a hozzá tarotozó képek mellékelve.
Hello, szerintem ez a motor nem alkalmas energiatermelésre, de próbáld csak ki úgy hogy teszel rá egy "hozzá illő" terhelést, pl egy kis teljesítményű izzót, netán LED-et. Én úgy tippelem nem fog menni. Próbálkozz inkább egyenáramú, vagy léptető motorokkal. Nekem bevált, egy nyomtatóból kiszedett 12V-os, vagy az alatti léptetőmoci kemény tud lenni!
köszi az ötleteket. kimértem jó 5v-ot kitudtam belöle csalni, persze váltva. a tengelyét hozzáraktam egy gyorstokmányos kis-kézi csavarozóhoz, és a generátor pólusait meg a mőszerhez. már csak egyenirányítani kell, meg szűrni.
az egyenirányítás még meg is lenne, gondolom jó neki egy monitorbol kiszuperált egyenirányító de a szűrést hogyan oldjam meg?
A szokásos módon, jó nagy kondi, plusz-minusz és kész!
mekkora az a jónagy kondi? mekkora értékkel, mert van jó nagy kondim is.
Ez terhelésfüggő. Ha nem terheled túlságosan, 500-2000 µF bőven elég. De előtte szerintem transzformálni kellene, hogy ne vesszen el sok feszültség az egyenirányítón.
udv mindenkinek
nekem van egy 12V os Trafom 800mA/h s Tudna nekem valaki olyan kapcsolast kuldeni, amivel az aramerosseget tudom allitani potmeterrel(lehetoleg PIC nelkul)ugy, hogy a feszultseg ne valtozzon
A kérésed felettébb furcsa. Ha szabályozható áramgenerátorra gondolsz, akkor a terhelésen úgyis változik a feszültség, tehát a második része nem teljesülhet ( hacsak nem akkut töltesz vele...).
Miért nem írod le a konkrét célt?
Szia
Amugy aksitoltot akartam csinalni elsosorban De majdnem mindent errol a tapegysegrol hajtok meg (ledeket az osszes aramkort amit csinalok)
Hello, én egy ilyet (is) használok, (melléklet) A kimeneti áram értéke: I=1,2/R. Ide potit csak óvatosan, mert az áram átfolyik rajta is. Jobb, ha fix ellenállásokat kapcsolsz. IC-nek jó az LM317 is vagy egyéb stabi "kocka", az alacsonyabb feszültségűek közül. Ilyenkor a képlet módosul, az 1,2 helyett a stabilizált feszültséget kell használni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |