Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Csatlakoztattam az égőt ahogy írtad.Eredmény:Az égő úgy villog(kb másodpercenként) mint ahogy mágnesezi le a képcsövet.A kattogás halkul,de a villogás megmarad.Mérni nem tudtam,mert a kölcsön műszer max 600 v-ig mér.Nem tudom,hogy az eredménynek azon belül kell-e esnie.Nem akarom kicsinálni a kölcsön műszert.
Most hogyan tovább?
Maximum 200V-ot kell mérned, ne parázz!
Max 50V-ot mér,de azt is úgy ahogy lüktetve villog az égő.
A függőleges képméretet a sortrafó mögötti potméterrel tudod állítani. A vízszintes méretet szervízmenüből lehet.
A szervíz (SAM)-módba való belépéshez egymás után meg kell nyomni a 062596 és utána az i+ (OSD) gombot. A kilépés a MENU gombbal történik.
Akkor rakd vissza a sortranzisztort, mert nem azzal van a gond.
Tipp hogy merre keressek tovább?Amit kivettem mini biztosítékot sztem az nem jó,mert a műszer nem sípol.Kell annak sípolnia egyáltalán?
Ha egy biztosíték jó (nem szakadt), akkor a műszernek úgy kell viselkednie, mintha simán összeérintenéd a zsinórok végeit. Melyik az a biztosíték?
Ez egy MP 315-ös mini fuse ami a sorkimenő előtt lévő trafóhoz csatlakozik(rajz szerint és magyar fordításban a trafó neve Transzformer kapcsoló mód)
Nem tudom,hogy mond-e ez neked valamit.Mert nekem semmit,max annyit hogy köze lehet ahoz,hogy ha rosz a biztosíték akkor a tfafó nem kap áramot.Sztem.
Tevion service manual
Itt megtalálod a rajzot és látod hova csatlakozik a mini fuse.A T101-hez. A SCHNEIDER TEVION CHASSIS TV-17 a rajza.
De mi a rajzbéli vagy alaplapi pozíciószáma? F201, F202? Mert van annál a trafónál több ilyen bizti is.
A lényeg az ha biztositék rossz szakadt azért is csinálhatja a lüktetve ráinditgatást mert figyeli a feszültségeket és ha nincs letilt tehát az is lehet a hiba.
Hát a műszer nem sípol,tehát valszeg szakadt.A főkapcsolója is rossz volt,nem láttam rajta beégést,oxidációt.Ennek ellenére csak akkor zárt ha teljesen benyomtam és tartottam.
A hibám úgy jött elő,hogy kikapcsoltam vissza be és a főkapcsolónál kicsit megkopogtattam,mint az ajtón szokás.Kikapcsoltam megint és már többet nem indult. Elég érdekesen adta meg magát,mert ha még fölhöz vágom akkor azt mondom,hogy ok.Na de így!!? ![]() ![]() Kényes egy szerkezet ez ![]()
Tehát ez a bizti szakadt. Akkor nézd meg a diódavizsgálóval, hogy a D205 jó-e, majd mérj az IC202 bemenete (E) és a test (középső láb) között szintén diódavizsgálattal.
Hmm.A dióda értéke:483Viszont az ic202,na hát azzal van egy kis móka.Ez a tv volt már javítva ahogy látom,mert az ic 202 test lábához és a q204-es transistor chip össze van kötve egy kondival melynek az értéke 22 mikrofarad és 35 volt.Hogy ez miért van összekötve azt nem tudom.Megpróbált kimérni úgy,hogy a kondi rá van forrasztva.Felmegy egészen 980-ig és utánna visszaáll alap értékre a műszer.Ugyan ez leforrasztott kondival is.
Na, akkor cseréld ki ezt a biztit 3,5-4A -es értékűre és próba!
Ok kicserélem ha rendelek másikat mert itthon ilyen nincs sajna.A kondit hagyjam leforrasztva vagy tegyem vissza?
Hagyd úgy, ahogyan volt. Biztosan okkal lett odaépítve.
Azt nem tudom,hogy a kondi nem-e kapott.Hogy tudnám azt kimérni,hogy jó-e a kondi?
Köszönöm az eddigi segítséged.Majd tájékoztatlak a fejleményekről.
De mit kapott a kondi? Vagy mit kaphatott? A sarkain gondolom nincs zárlat.
Közben kicseréltem a sortápfesz és a táp Ic körül a kondikat mert nehezen indult és sercegett. Kicseréltem a tuner körül is néhány kondit, alap probléma maradt. Fémmel a tuner antennabemenethez érve a h.sz. serceg, a kép is változik.
Nézd meg, hogy a tápegység kiadja-e a 33V-os hangolófeszültséget és hogy csatornakeresés közben változik-e a feszültség a tuner TUN lábán.
Na.Ment vagy 5 percet és most kinyomta a sorkimenő tranzisztort
![]() ![]()
Jó lett volna megmérni, hogy üzem közben mekkora a sortápfeszültség. Melegedett a sortranzisztor?
Sajna nem mert annyira megörültem,hogy megy,hogy a csatornákat kerestem.Mire megtalálta addigra katt és csak pittyegett.Kimértem a sortranyot,de zéró és még zárlat is van benne.Valahol van még gubi,de szerintem nem raktam vissza rendesen azt a kondit amit írtam neked,mert a negatív lába nem volt rajta a q204-en.Lehet azért lett az beforrasztva oda?Az is lehet,hogy túlmelegedett,mert nem ragasztottam vissza csak a bilincs ami fogja az volt rajta meg az a kevés hővezető ami előtte volt.
Kéne egy jó oldal ahonnan olcsón lehet rendelni alkatrészt.
Tehát nem volt a hűtőlemezre fogatva a tranzisztor? Akkor bizony percek alatt túlmelegszik és zárlatos lesz.
Tudsz egy jó oldalt ahonnan lehet rendelni alkatrészeket?Esetleg mivel lehet helyettesíteni ezt a tranzisztort ha nem lehet kapni?
Megköszönném.
Mi a típusa ennek a szerencsétlen tranzisztornak?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |