Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Csatlakoztattam az égőt ahogy írtad.Eredmény:Az égő úgy villog(kb másodpercenként) mint ahogy mágnesezi le a képcsövet.A kattogás halkul,de a villogás megmarad.Mérni nem tudtam,mert a kölcsön műszer max 600 v-ig mér.Nem tudom,hogy az eredménynek azon belül kell-e esnie.Nem akarom kicsinálni a kölcsön műszert.
Most hogyan tovább?
Maximum 200V-ot kell mérned, ne parázz!
Max 50V-ot mér,de azt is úgy ahogy lüktetve villog az égő.
A függőleges képméretet a sortrafó mögötti potméterrel tudod állítani. A vízszintes méretet szervízmenüből lehet.
A szervíz (SAM)-módba való belépéshez egymás után meg kell nyomni a 062596 és utána az i+ (OSD) gombot. A kilépés a MENU gombbal történik.
Akkor rakd vissza a sortranzisztort, mert nem azzal van a gond.
Tipp hogy merre keressek tovább?Amit kivettem mini biztosítékot sztem az nem jó,mert a műszer nem sípol.Kell annak sípolnia egyáltalán?
Ha egy biztosíték jó (nem szakadt), akkor a műszernek úgy kell viselkednie, mintha simán összeérintenéd a zsinórok végeit. Melyik az a biztosíték?
Ez egy MP 315-ös mini fuse ami a sorkimenő előtt lévő trafóhoz csatlakozik(rajz szerint és magyar fordításban a trafó neve Transzformer kapcsoló mód)
Nem tudom,hogy mond-e ez neked valamit.Mert nekem semmit,max annyit hogy köze lehet ahoz,hogy ha rosz a biztosíték akkor a tfafó nem kap áramot.Sztem.
Tevion service manual
Itt megtalálod a rajzot és látod hova csatlakozik a mini fuse.A T101-hez. A SCHNEIDER TEVION CHASSIS TV-17 a rajza.
De mi a rajzbéli vagy alaplapi pozíciószáma? F201, F202? Mert van annál a trafónál több ilyen bizti is.
A lényeg az ha biztositék rossz szakadt azért is csinálhatja a lüktetve ráinditgatást mert figyeli a feszültségeket és ha nincs letilt tehát az is lehet a hiba.
Hát a műszer nem sípol,tehát valszeg szakadt.A főkapcsolója is rossz volt,nem láttam rajta beégést,oxidációt.Ennek ellenére csak akkor zárt ha teljesen benyomtam és tartottam.
A hibám úgy jött elő,hogy kikapcsoltam vissza be és a főkapcsolónál kicsit megkopogtattam,mint az ajtón szokás.Kikapcsoltam megint és már többet nem indult. Elég érdekesen adta meg magát,mert ha még fölhöz vágom akkor azt mondom,hogy ok.Na de így!!? Kényes egy szerkezet ez
Tehát ez a bizti szakadt. Akkor nézd meg a diódavizsgálóval, hogy a D205 jó-e, majd mérj az IC202 bemenete (E) és a test (középső láb) között szintén diódavizsgálattal.
Hmm.A dióda értéke:483Viszont az ic202,na hát azzal van egy kis móka.Ez a tv volt már javítva ahogy látom,mert az ic 202 test lábához és a q204-es transistor chip össze van kötve egy kondival melynek az értéke 22 mikrofarad és 35 volt.Hogy ez miért van összekötve azt nem tudom.Megpróbált kimérni úgy,hogy a kondi rá van forrasztva.Felmegy egészen 980-ig és utánna visszaáll alap értékre a műszer.Ugyan ez leforrasztott kondival is.
Na, akkor cseréld ki ezt a biztit 3,5-4A -es értékűre és próba!
Ok kicserélem ha rendelek másikat mert itthon ilyen nincs sajna.A kondit hagyjam leforrasztva vagy tegyem vissza?
Hagyd úgy, ahogyan volt. Biztosan okkal lett odaépítve.
Azt nem tudom,hogy a kondi nem-e kapott.Hogy tudnám azt kimérni,hogy jó-e a kondi?
Köszönöm az eddigi segítséged.Majd tájékoztatlak a fejleményekről.
De mit kapott a kondi? Vagy mit kaphatott? A sarkain gondolom nincs zárlat.
Közben kicseréltem a sortápfesz és a táp Ic körül a kondikat mert nehezen indult és sercegett. Kicseréltem a tuner körül is néhány kondit, alap probléma maradt. Fémmel a tuner antennabemenethez érve a h.sz. serceg, a kép is változik.
Nézd meg, hogy a tápegység kiadja-e a 33V-os hangolófeszültséget és hogy csatornakeresés közben változik-e a feszültség a tuner TUN lábán.
Na.Ment vagy 5 percet és most kinyomta a sorkimenő tranzisztort Zárlatos tuti mert sípol a műszer.
Jó lett volna megmérni, hogy üzem közben mekkora a sortápfeszültség. Melegedett a sortranzisztor?
Sajna nem mert annyira megörültem,hogy megy,hogy a csatornákat kerestem.Mire megtalálta addigra katt és csak pittyegett.Kimértem a sortranyot,de zéró és még zárlat is van benne.Valahol van még gubi,de szerintem nem raktam vissza rendesen azt a kondit amit írtam neked,mert a negatív lába nem volt rajta a q204-en.Lehet azért lett az beforrasztva oda?Az is lehet,hogy túlmelegedett,mert nem ragasztottam vissza csak a bilincs ami fogja az volt rajta meg az a kevés hővezető ami előtte volt.
Kéne egy jó oldal ahonnan olcsón lehet rendelni alkatrészt.
Tehát nem volt a hűtőlemezre fogatva a tranzisztor? Akkor bizony percek alatt túlmelegszik és zárlatos lesz.
Tudsz egy jó oldalt ahonnan lehet rendelni alkatrészeket?Esetleg mivel lehet helyettesíteni ezt a tranzisztort ha nem lehet kapni?
Megköszönném.
Mi a típusa ennek a szerencsétlen tranzisztornak?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |