Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra távirányítós bemenetválasztó, és hangerőszabályzó
Lapozás: OK   13 / 20
(#) Kovidivi válasza vicsys hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Közlöm vele, majd meglátjuk, melyik megoldás hogy tetszik neki
(#) Koree hozzászólása Márc 18, 2011 /
 
Szervusztok.
A hetekben bukkantam rá
eme gyöngy szemre.
Ugyanis mostanság gondolkodtam egy a fórum címét adó ÁK utáni hadjárat lebonyolításán.
Szembesültem azzal a ténnyel ,hogy a hifi-n csak egy bement van és viszont 2 jelforrást szeretnék rá aggatni plusz a fejhallgató megléte sem lenn hátrány.
Nos úgy tűnik eme kapcsolás gyógyír lenn a számomra.
De itt jön a "csak,hogy".
A kapcsolás nagyon frappáns szerintem, több bemenete van, logikai ák-kal van teljesen kivitelezve és még távirányítható is plusz fejhallgató erősítő is van benn.Viszont ahogy az alkotója is fogalmaz egy alkatrész temető és ez tántorít el tőle.Megnéztem a főbb elemek kisker árát és hát :csodalk: .
A másik ami pont az Achilles-ínja a kapcsolásnak az a IR transmitter IC beszerezhetősége.
Történetesen vevő:MV601
adó:MV500

Az e-bay-en találtam eladót mind a két IC-hez,de közel 4000FT lenne darabja így viszont már abszolút nem érné meg nekem.
Több időm még nem volt ,hogy utána nézzek a helyettesíthetőségég megoldására.
De szívesen várom az ötleteket és észrevételetek eme ÁK-val kapcsolatosan.
(#) lóri válasza Koree hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Szia.
Az én észrevételem, hogy 95-ben csinálta az illető, és hát az régebben volt. A BSS-en van egy ic-s ,cd 40174-el
megvalósított bemenetválasztó . Lehet, hogy az is jó lenne neked. Én csináltam egy S. Jackson féle bemenetválasztót (Relay3), ezen mono/stereo átkapcsoló is van , meg EQ átkapcsoló. A hsz51, tartalmaz Belcanto féle fejhallgató erösítöt, és hangszinszabályzót, valamint
Proli007 féle Vu méter meghajtót is. De várjunk meg másokat is. De hogy mi kell neked azt Te döntsd el, ha tudok segítek, meg itt mindenki, a többiek okosabbak nálamnál, de mostanság nemnagyon látogatják ezt a topikot.
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Márc 21, 2011 / 1
 
Még annyi, hogy nekem pic vezérli a 12 +4 relét, Nem az én munkám (Sz.Á.)programozta. De használhatsz 12állású forgókapcsolót vagy , ha elég 6 bemenet, akkor a CD40174 megfelel. A front2 a cd40174-es,a tast3 a pic-el megépített vezérlést mutatja. És ugye az elmaradhatatlan vf2 KD-s verzió, amit vezérel majd. Ha ragaszkodsz a távirányítóhoz, akkor Vicsys kollégát kérdezd.
(#) Koree válasza lóri hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Köszönöm.
Vicsys kolléga alkotásait már neztem az oldalán és a "tecsőn".A távirányítos megoldasa frappáns.Hátha rápillant még valaki eme topicra pár ötlet erejéig.
(#) vicsys válasza Koree hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Itt vagyok...
(#) r3pl4y hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Néztem vicsys műveit... hát elismerésem...nagyon szép munkák...

nekem is hasonlóra lenne szükségem... valami távirányítható dologra amin lehetne bemenetet váltani távval, meg manuálisan gombokkal is, meg hangerőt vezérelni távval meg gombokkal... itt a motoros potit részesíteném előnyben, de persze a relés megoldás is jó lehet... ilyen project nincs valahol készen? Mert én sehol nem találtam... vicsys által készített cucc az nagyon jó lenne, csak az a project még tudtommal nincs kész sajnos.
(#) kameleon2 válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Sziasztok!
Most kicsit úgy vagyok vele, mint akinek kalapács van a kezében és mindent szögnek néz. De egy megoldási lehetőség: Parallax propellerhez (P8x32A) létezik infra vevőtől kezdve minden - készen - hardveres és szoftveres megoldással. 32 ki/bemenete van, mindezt 8db 32 bites processzor vezérli egy hulla egyszerűen programozható 40 lábú csótányból. Én az este éppen egy 4 gomb/4LED vezérlést dobtam össze 1-2 óra alatt - pedig hülye vagyok a PIC-ekhez. Nem hiszem, hogy bemenetválasztóként nem lenne jó. Maximum kell egy árnyékolás rá az 5MHz-es órajel miatt. A szofver modulok készen vannak, csak módosítgatni kell. Én egy ilyenre dobnék néhány jó minőségű - akár reed relét (aranyozott érintkezők!), vagy ezüstpogácsás Findert, valamint infravevőt (parallax honlap) és valamilyen feszültségvezérelt, vagy i2c bemenetű hangerőszabályozót (CD 4066 stb). AKár LCD kijelzőt, vagy érintőképernyőt is lehet rá tenni.
(#) yagi válasza r3pl4y hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Szerintem vicsys digital preampja (v5.0) teljesen készen van, amelyről bemutató videó is készült.Amint anyagilag rendben leszek meg is vásárolom tőle a felprogramozott PIC-et, nekem nagyon tettszik, pont azt tudja amire szükségem van.
Egy kérdésem lenne is az áramkörrel kapcsolatban. Az opcionális RTC rész attól függően hogy beépítem vagy sem a programban okoz változást?Én beszeretném ezt is építeni, gondolom az óra miatt kell.
(#) vicsys válasza yagi hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Csak a standby kijelző rész miatt van. Amúgy, ha nem szükséges, nem muszáj beletenni.
(#) yagi válasza vicsys hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Ok. Én is erre gondoltam.
A relé a vezérlőpanelen automatikusan meghúz amikor készenléti állapotból bekapcsolom a készüléket?
Ezt azért kérdezem mert nálam is az előerősítő egy teljesen külön dobozba lenne, de szeretném ha az előfok bekapcsolásakor a végfokok is bekapcsolnának, ezért valami vezérlő jelet kellene kivezetnem belőle, ami egy nagyobb teljesítmény kapcsolására alkalmas relét meghúzna.
Köszi a kapcsolási rajzot, megkaptam.
(#) vicsys válasza yagi hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Így van. :yes:
(#) yagi válasza vicsys hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Köszi, így most eddig minden rendben van (az agyamban).
Jelentkezem majd.
(#) Peti.Janka hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
Üdv az uraknak!

Szeretnék építeni egy HDMI bemenet választót TV-hez, mert csak 1 bemenete van. Olyan kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy valaki nem találkozott e véletlen olyan infra vevős megoldással amire a gyári TV távirányító 2 gombját rá tudnám programozni és ha megnyomom az adott gombot akkor húz egy relé, vagy bármi. A HDMI átkapcsolás már működik, csak nem távirányítós. Gondoltam egy PIC-el meg lehetne oldani könnyen, csak sajna annyira nem bírok progit írni, hogy egy ilyen projektet megoldjak.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) abcdabcd válasza Peti.Janka hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Esetleg a nemrégiben itt a HE-n megjelent bemenetválasztót használhatnád... kell hozzá egy ULN2003-as IC, ennek a bemenetei TTL kompatibilisek, azt a konkrét bemenetválasztó kapcsolást most nemtudom, hogy hogy működik, viszont ha "választáskor" azt csinálja, hogy a mikrovezérlő valamelyik kimenetére magas vagy alacsony szintet ad, akkor nyert ügyed van, mert ezeket a proci kimeneteket az ULN bemeneteire kötöd, a kimenetére a relét, meg a hozzájuk szükséges 12V-ot és kész is, már mindjárt relét kapcsol az áramkör (ha most nem ezt tenné) és kész is... már csak olyan relét kell találnod, ami a szükséges frekvenciára is megfelelő...
(#) Peti.Janka válasza abcdabcd hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Szia! Nekem igazából azzal van bajom, hogy a gyári tv távirányító gombját felismertessem. Az átkapcsoló rész már meg van. Egy mikrókapcsoló váltja a bemeneteket, Ez már működik is rendesen, csak szeretném, hogy ezt a TV távirányító vezérelje. Meg ha már meg van a megoldás akkor az erősítő hangerőt is rá kötném, Ezért kellene nekem egy olyan eszköz amire mondjuk 3-4 nem használt gombot rá lehetne progizni, és amikor megnyomom az adott gombot meghúz egy relé, vagy csak magas szintre kerül egy PIC adott kimenete.
(#) abcdabcd válasza Peti.Janka hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Ha jól emlékszek a cikkben írtakra, ez pont alkalmas gyári távirányító gombjainak a felismerésére, de lehet nem így van...
Az erősítő hangerő az lehet problémás, akkor bele kell nyúlni az erősítőbe is, az nem biztos, hogy jó ötlet... vagy ahhoz nincs saját távirányító? Akkor érdemes lehet inkább valami kombinált megoldást találni, pl itt egy érdekes téma: Bővebben: Link
Ez gyakorlatilag, elméletben olcsón megvehető távirányító, ami szabadon programozható PC-ről, talán soros kábelen keresztül, ha jól emlékszek, azonban az ott lévő hozzászólások óta nézegettem több helyen ilyen távirányítókat és All-in-one-okat 10eFt-től drágábban találtam csak eddig... pedig jó lehetne, mert akkor így tetszőleges kombinációjú távirányítót lehetne összeállítani, amit egyszerűen pc-ről programozhatna fel az ember... ha újra kell programozni is csak a pc-ről a gondolom fájlban rögzített tartalmat, csak megint egyben rányomni és kész...
(#) Peti.Janka válasza abcdabcd hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Végig fogom böngészni délután azt a fórumot amit küldtél! Nem problémás az erősítő, mert Rotary Encoderes hangerőállítós, azt könnyen lehet piszkálgatni. Köszönöm a segítségedet!
(#) szamóca hozzászólása Szept 16, 2011 /
 
(#) emmzolee válasza szamóca hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Hú ez jó link!
Ennyi pénzért szinte lopás megvenni. Jó vételnek tűnik. A motoros potik csak magukban 20-40e Ft-osak.

Itt az egészben az a kérdés, hogy milyen lehet a poti minősége. Én amióta a relés hangerőszabályzót használom, nem sírom vissza a régebbi potijaimat. Azoknak az együtt futása nagyon rossz. (bal-jobb oldal.) A drága potiknál is 2-3 dB a garantált gyár által megadott együtt futás.
A színpadot összevissza zavarta. Nem volt egy tökéletes pozícióm. minden kicsit mosott volt, és pontatlan.
A relés cuccban viszont válogatott ellenállások vannak, ez együtt futás és az impedancia a két csatornán tökéletesen ugyanolyan. A relé a gyengéje. megépítettem ilyen kék relékkel is, és pici omron relékkel is. Olyan amiben az érintkezők ezüstözöttek, és védőgáza csőben vannak. ha valakit érdekel megkeresem melyik az pontosan.
(#) emmzolee válasza szamóca hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Azt írják 4 csatornás. Miért van akkor 6 relé? Mi lehet az?
Lehet az egyik bemenete szimmetrikus? De akkor a kimenetnek is annak kellene lennie.
(#) abcdabcd válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Lehet valamelyik relé a némítást végzi... a másik +1 nem tudom, de ha ötletelünk egy kicsit még akkor lehet össze is rakhatjuk mire jó az is
(#) szamóca válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
A motoros poti Japán ALPS 100klog önmagában 7-10között adják. A FUJITSU-TAKAMISAWA relék szintén Japánok. Tehát nem rossz vétel, ezért linkeltem. A jövő héten megmondom, mi a másik két relé funkciója.
(#) vicsys válasza szamóca hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Vagy 2 bemenet, vagy mute és monitor. Szerintem...
(#) emmzolee válasza szamóca hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Na zsír. Majd írd meg, hogy mit tud, milyen a hangja, és csinálj sok képet közelről

Ha kérhetem.

Lehet veszek én is magamnak próbából.
(#) szamóca válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Tessék egy fotó. A feliratozás szerint többcsatornás rendszerbe illeszthető ez a relépanel.

ALPS.jpg
    
(#) szamóca hozzászólása Szept 21, 2011 /
 
Jelentem müködik!
Igaz volt egy kis affair-om vele. Nagyon nem szereti a gyenge tápot. (bocs Zoli én voltam a hunyó) Egy 20VA-es Puskás fél 12V-ját akasztottam rá, és bizony kevés a 10VA neki. 20-ról már szépen megy. Az ajánlás 3A-t ír, bár a 7805 kocka bordája elég meleg a 12V-tól. Ajánlott a 9VAC inkább a kisebb disszipáció miatt. Némításnál a bemeneti relé elejt, majd a motoros poti szépen alaphelyzetbe fordul, ha növeljük a hangerőt a relé bekapcsol és a poti szépen, lassan forog. Amíg a poti némításkor alaphelyzetbe fordul, nem lehet csatornát váltani. Ügyes. Tartozik hozzá egy enkoder is, ha nem az IR-t használjuk bemenetválasztásra. Van rajta visszajelzés minden csatornához egy LED, ami nem csak a kiválasztást, hanem a némítást is jelzi, ilyenkor 3Hz körül villog, majd ha aktív folyamatosan világít.
És végül a 6. relé szerepe. A panel, és a vezérlés a házi mozihoz is használhatóvá lett téve. Az 5-ös gomb megnyomásakor egyszerre 3 relé húz meg 4-5-6 és így adja rá a 5+1ch jelét a sokpályás potira, amit ilyenkor forrasztanak a panelba. A forrszemek megvannak hozzá. Ez biztos valami B variáns lehet. A panel minősége kiváló, kétoldalas for.g.lakkozott vastag PC alaplapokkal egyező.
És végül a rajza.

mv-02sch.pdf
    
(#) emmzolee válasza szamóca hozzászólására (») Szept 22, 2011 /
 
Nagyon jó!

A hangjáról mi a véleményed?
Meg faggattad már valami jobb teszt körülmények között?

Végül is mennyi lett a végösszeg mire haza került?

Mekkora a potméter ellenállása? Jól látom, hogy 100KA?
(#) szamóca válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 22, 2011 /
 
Jel nélkül csak a működést próbáltam, így nem lehet véleményezni, de az ALPS egy jó középszintű poti gyártó cég. A poti tényleg 100k logás, és jókora súlya van a panelon.
Én egy 10-esér vettem egy sráctól akinek meghiúsult egy erölködő projektje, és most árulja a cuccokat belőle. Egy Tripath TA 2022 végfok lett volna a fogadó áramkör ugyanettől a gyártótól azt 9-ért akarja adni.
(#) emmzolee válasza szamóca hozzászólására (») Szept 22, 2011 /
 
Hát én is gondolkoztam már egy Tripath ic-s v"D" oszt. végfokon, de nem építettem még olyat. Azaz egy cimborámnak csináltam egy nyákot, mondta majd meg halózzuk, de nem lett kész soha, mert szétment a családja és minden fontosabb lett ettől.
Majd ha jobb dolgom nem lesz kipróbálom.
Következő: »»   13 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem