Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   234 / 489
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Helló.
Az többi fesz stimmel csak a pwm kimenet nem se váltó se egyenfesz nincs és még a kondi előtt sem volt. Akkor is mértem, de biztos váltót kéne mérni? Nem jól megszaggatott dc van ott: pár khz-en van megszaggatva nem?
(Már az elején sem volt valami miatt nincs a kimeneten fesz vagy nem tudom valami mitha lenne dc-be de nem tudom ac-be 0. Nem tudom megnézem 10k-val.)
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Szia C27!
Ezt csak úgy érdemes megmérni, hogy a FET -re nincs rákötve a PIC kimenete, a 9. láb. Sajna könnyen előfordulhat, hogy a PIC ezen portja már nem "él", emiatt elképzelhető, csak DC szintű feszültséget tudsz rajta mérni. Ebben az esetben egy új PIC-kel tudod ellenőrizni, (amit beégetsz előtte), működik-e a PWM kimenet. Jó az a Bazis_10_32.hex állomány, semmi gond velel, működik.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Hát így fet nélkül nem mérek semmit rajta, de lehet csak a fet zavart bele. De már a kezdetek kezdetén sem volt semmi a lábon még a kondi előtt. Azért lett betéve mert nem is akart működni.
Amúgy másik kimenetet nem lehet használni a pwm-re?
Még azon gondolkodok hogy a pic programozó vajon jó e. Bár ugyan azt a programot olvassa vissza de lehet hibásan. Ha fogok egy új picet és felprogramozom megadom a földet és az 5V-ot akkor ac-be kéne rajta mérni 2V körül?
Az gondot jelent ha megfogom a picet és hozzáérek valamelyik lábához?
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Szia!

- Nem lehet másik lábra tenni, a belső CCP modulnak ez a kimenete...
- Adj tápot a pic-nek és DC állásban mérd meg a feszültséget a PWM lábon standby és run állapotban.
- Nem az a baj, hogy a bázisod standby állapotban indul kicsi vagy 0 kitöltéssel? Melyik programot programoztad bele?
- Ha állítod a kitöltést a DC középértéknek változnia kell.

A PC kapcsolattal a paraméterek kiolvashatók, beállíthatók, a standby/run állapot a pc -ről, és gombnyomásra megváltoztatható. Több, mint egy éve feltöltöttem, minimális többletköltség, sajnos nem lábkompatibilis a cikkban közölt verzióval, de minden látható, állítható PC -ről a kezelőprogrammal.
Még a távirányító által küldött parancsokat (dokódolva) is elküldi a PC -nek, akkor is, ha nem neki szól, így az ismeretlen távirányító kiosztása felderíthető.
(#) HeZ válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Ez a PIC diagnosztika szoftver forrása érdekelne, ha publikus: UART kapcsolat PC-vel, menürendszer, IR távirányító dekódolás. Megszülöm és is sok munkával, sok idő alatt, de biztosan tanulnék (tanulnánk) is a Te megoldásodból.
(#) Hp41C válasza HeZ hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szia!
A pic programjának forrása publikus, megtalálható itt. A vezérléséhez elég egy terminál program... A PC -s program is benne van, de a forrása nincs.
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Helló.
Nem tudom most mi van betettem egy 10K ellenállást és egy vadiúj picet dc 6V volt a fet kimenetén. Az ellenállás nem volt még fixen beforrasztva elvettem majd kikapcsoltam a tápot most mégegyszer meg akartam nézni ac-ben is de most már megint 0 dc és ac is az új picen. valami kinyírja a picet? Talán töltés jut a 9. lábra? (Az mcrl-hez nem kell 10k-t tenni mint égetéskor?)
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szia!

A pic tápfeszültsége mekkora? Az a DC 6 V a kimenetén nem jelent jót...

Vedd ki a kontrollert, mérd meg az összes lábán a feszültséget a földhöz képest - semelyiken nem lehet 5V feletti és 0V alatti érték.
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

A pic tápfesze 5.06V a tsoptól megy kb 4.8V semmilyen más fesz nincs és nem is kap a pic. Ennyi van, de az is lehet az a 6V dc amikor volt meglehet hogy az ellenállás nem érintkezett mert ellenállás nélkül a fet kimenete mindenfétét felvesz néha 1v dc néha 5 néha 12V vagy 14V attól függ hogy éppen mennyi töltés került a fet gatejére, de szinte magától gyűjti azokat.
A pic nem kap semmilyen túlfeszt, esetleg valamilyen egyszerű programmal először ki kéne próbálni a picet mondjuk hogy egy ledet villogtat néhány kimentén. (Akkor ki is lehetne deríteni melyik jó, csak nem értek a pic programozáshoz.)
(Az az egyszeri 6V természetesen a feten jött ki nem a pic lábán a picet nem is méretem, de most már 0 mindig, az is lehet sose működött egyikkel sem.)
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia C27!
A fő probléma talán az lehet, nem is működik a PIC, nem megy az oszcillátora sem. Egy dolog már szinte biztosan kirajzolódott, hiába kap C27 társunk mindenkitől újabb és újabb információt, csak nem jut ezzel ”haláli” egyszerű ”eredeti” bázisáramkörrel előbbre, pedig alig 8 lábát használja a PIC-nek ez a kapcsolás. Szerintem mielőbb kellene az az RC5 távirányító. (A lehetséges zárlatokat a lábak és hozzávezetések körül, fokozottan vizsgáld át!)
- Egy esetben lehet ellenőrizni készenlétiben is a PIC működését. A 2941 kimenetére is legyen rákapcsolva egy ventilátor motor, ha az bekapcsolásra picit megmozdul majd leáll optimális tápfesz bemenetnél, akkor dogozik a PIC. Ilyenkor a PIC 5V-ra felhúzza a 2941/ 2. lábát, nem mehet a motor, tehát fut a program. Ha ez rendben van, PWM kimenet is nagy valószínűséggel meg fog jelenni a PIC 9. lábán. Onnan a kapcsolás szerint 100 Ohm-on kerül a FET Gate-jére.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Helló.
A pic lábai között nincs zárlat az biztos multival végiglépegettem és jónak tűnik. Máshol is nézegettem lemostan a nyákot kapartam is ahol közel volt valami, de még ott se volt zárlat. A picen kívül minden üzemel. Az eepromnak mindig üresnek kell lennie? Mert ahogy láttam a bázisprogram csak flashbe kerül.
Még megnézem párszor a nyákot és tanán a nyomtatóportos picprogramozót is meg kéne néznem (vagy valami nagyon alap programmal kipróbálni a picet nem tudsz valami olyan progit amihez csak a tápfesz kell a picnek és valamit csinál a kimeneten pl: akár villogtat egy ledet? Ezzel ki tudnám szűrni a picet és a programozót is.)

Szia C27!
Most írtam le Neked, hogyan kell kipróbálni a PIC működését a meglévő beégetett programmal. Úgy is nézd meg, hogy nincs bent a PIC, ekkor pörögni kell a venti-motornak. Ha viszont bent van és megy az oszcillátora, akkor a motor a táp bekacsolásakor csak megmozdul. Ennyit kellene most megnézned.

Bocs lemaradt az előző végéről pedig még akkor kipróbáltam sajnos a venti megy mindkét esetben így a picnél van a gond valahol vagy körülötte.
(#) ging válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Hiba a PIC16f648.asm firmware-rel

Szia HP41

Eloszoris gratulalni szeretnek a 2.28-as firmveredhez, amit a PIC16f628-as chipre irtal. Tokeletesen mukodott Henk Soubry kapcsolasan (RTC chip nelkul), ebbol epitettem par propelleres orat. Meg is nezheted a:
Bővebben: Link

Hasznalni probaltam a te 2.16-os firmveredet /16f648.asm/ egy PIC16f648-as chiphez, de akadtak kis problemak. A kulso LED villog es ossze-vissza szaladgal. Tovabba sajnos nem reagal a taviranyitora sem. Csodalkoztam is. A 2.16-os firmvered a legfrissebb? Hasznaltad mar a 2.16-os verziot PIC16f648-as chippen, ugy hogy minden funkcio mukodott?

Koszi a segitseget
(#) Hp41C válasza ging hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia!

Köszönöm az elismerő szavakat.

Sajnos nincs 18 lábú kontrollerel felépített Propeller óra verzióm, minden fejlesztést óra nélkül, szimulátorral készítettem, szolgálatkész fórumtársak tesztelték.

A külső led azért villog, mert nem sikerült az idő kiolvasása az RTC -ből. Ha időállító parancsot küldesz neki, a villogás abbamarad.

A távirányító parancskiosztása és az óra címe eltér a 16F628 és a 16F648 csomagban található key628.asm ill. keys648.asm állományban. Ha ugyan azzal a távirányítóval szeretnéd vezérelni a 16F648 -as órát a keys648.asm állományban a címet és a parancsok kódjait át kell írni a 16F628 állományában levő kódokra. A 16F648 több parancsot kezel, mindegyiket definiálni kell - egyedi kódra. Újrafordítás és programozás után (remélem) reagál majd a távirányítóra.

Ha esetleg több példány órát építenél, adj nekik eltérő címet, így csak az az óra fog a parancsokra reagálni, aminek a címe egyezik a küldött RC5 csomagban kódolt címmel. Az összetartozó bázis és a rotor címének meg kell egyeznie.

Szia C27!
A kvarc és a két 22pF a PIC 15. 16. lábán. Ezeket ellenőrizd le. A legtöbb hiba általában az, hogy a két kis kapacitás GND-re menő vége nincs bekötve, vagy a levegőben lóg(?) Ha az oszcillátor elindul, menni fog a PWM jelkimenet is azonnal, így a FET Gate-je sem lóg majd a levegőben mint eddig.

Szia sajnos nem ez a gond mindkét 22pf kondi érintkezett mindkét irányban a kvarc is a helyén viszont azt nem értem miért ment 3 kivezetés a kvarchoz vicsys tervében mégpedig a gnd parkol üresen a kvarc két forrpontja között.
nekem egyre inkább a pic a gyanús hogy valamiért a program nem úgy íródott rá ahogy kellett vagy nem megfelelően írta meg. (Ezért lett volna jó valami nagyon egyszerű programmal kipróbálni a picet így a programozó is tesztelve lenne mivel eddig még nem használtam.)

Szia C27!
Igen, a nyákterven valóban három kivezetés van a kvarchoz, mert be lehet oda rakni olyan rezgő kerámiát is, amiben eleve benne vannak a kapacitások. Tehát, a kvarcnál a középső "lábat" ne vedd figyelembe! Nézd meg, a kvarc 20MHz-es? Mindegyik bázisprogram tökéletesen működő amit a csomagban kaptál, csupán annyi a különbség, más és más a kitöltések beállítása. Az EEProm tartalma üres ezeknél a bázisprogramoknál.

Igen YIC20.000B9 a kvarc én 20Mhz-est kértem gondolom akkor ez az. Akkor csak a piccel van valami vagy a programozóval. Szerintem az áramkörben nincs hiba. Én nem magát a programot kritizálom hanem inkább az égetőt valamiért lehet nem úgy írta bele a picbe. (Olyan mintha üres lenne a pic.)
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia! Van ITT egy olyan fordítás mit ha beleraksz a táp ráadásakor bekapcsolja a bázist.. Ilyenkor kell menni a PWM-nek és az LM2941 kimenetén is meg kell jelenni a motort hajtó tápfeszültségnek,illetve az infra lednek be kell kapcsolni (tehetsz az élesztésre egy sima magas fényűt is bele)..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia!
Az a baj, hogy nem tudja beégetni azzal az LPT portossal. Lehet, hogy néhány paraméterét a PIC-hez kellene igazítani a kezelőprogramjában.
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia!

Itt egy program, ami a 16F628(A) RB3 kivezetésén 0.5Hz jelet állít elő 20MHz órajel esetén...

Test.HEX

(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia! Ha az LM2941 bekapcsolva marad akkor nem megy a kontroller e az biztos.. Sok variáció nincs vagy a tápot nem kapja meg,vagy a kvarcnál van a bibi,vagy a program nem került bele a kontrollerbe íráshiba,esetleg hibás vagy rossz a kontroller..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia!
Ezt tárgyaljuk már legalább 4-5 órán keresztül c27-tel. De ha a lap tetején megadott feszültségeket pontosan lemérte volna a PIC lábain, már tegnap megtudhattuk volna, hogy nem megy az oszcillátor, és ezért van a levegőben a FET Gate-je is.

Helló.
A pic lábain a feszeket mitha megírtam volna, de lehet elfelejtettem. Mindegy a lényeg hogy a 1. láb-on van fesz a TSOP-tól 4.8V és a pic tápfesze 5.07V az infra led sem kap semmi és az lm2941 állandóan megy. Tehát a PIC megkapja a szükséges feszeket csak ő mga nem hajlandó dolgozni. Nem tudom 2 picet is kipróbáltam a másodikat 15% készenléti kitöltéssel is. Én inkább arra gondolok hogy valamiért nem írja bele jól a programot az ltp portos programozó vagy pedig valamit nem jól állítottam be a programozó programjában én a WPB_F18_F16_F12_v1.29b programot használom. Eddig csak feltelepítettem van benne egy pipa a mini használata miatt ki kell választani a picet és a programot amit beleéget aztán mehet. Na én eddig így csináltam és visszaolvasta helyesen a programot. (De lehet valamiért még sem jó vagy esetleg ha hozzáérek a pic lábaihoz az okoz problémát a picnek? Próbáltam az elején kerülni de 20x alkalommal kivéve és betéve már meguntam. Persze már azelőtt sem akart működni.)
(#) Prome hozzászólása Márc 30, 2011 /

Sziasztok!
Egyenlőre a forgotrafónál tartok, de rendre elakadok.
Mivel picem se hozzá tartozó alkatrészeim még nincsenek, egy 555-el csináltam 25 KHz-es frekvencia generátort.
Mivel pénzem sincs, ezzel egy PC tápegységbők kitermelt E13009L nevű fetre hasonlitó eszközt hajtottam meg. Ezzel pedig egy szintén PC ből kitermelt kettős Schoccky dióda egyik felén át adom az áramot a tekercsnek.
Az eredmény az, hogy noha az 555 négyszögjelet ad, a tekercsre más valami fura váltófesz jut ki.
Este lesznek szkóp fotók.
A tekercsen (100/150 menet) átmegy a jel, szintén váltófesz de a másik oldalon annyira nem terhelhető, hogy egyenirányitás hatására megszünik a jel. Mintha leültetné a transzformátort.
Igaz nem gracevel egyenirányitottam hanem csak kondival és 1 diódával, de nem is ez a kérdés hanem az hogy hogy az ördögbe lesz az 555 négyszög pulzáló egyenáramából váltóáram még a primer oldalon?

Köszi
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Szia!

A pic - hez a 20MHz -es quartz és a két 22pF kondenzátor legyen catlakoztatva. Az MCLR bemenet a tápra húzva 10k ellenállással.
Tegyél egy led-et (polaritáshelyesen) 1k ellenállással a föld és az RB3 láb közé. Nézd meg ezzel a programmal, hogy villog-e. Majd a led-et (polaritáshelyesen) és az ellenállást kösd át az RB3 és a táp közé, még egyszer nézd meg, villog-e.

Ha vilog, a pic elindul, az órajele jó, és a kimenetet tudja vezérelni.
Ha nem indul el, mérd meg a CLKO lábán a feszültséget.
Ha a mért feszültség 2..3V közötti, akkor az oszcillátor elindul, de a pic RB3 kimenete nem múködik. Ha a feszültség nem ebben a tartományban van, akkor az oszcillátor sem indul el.

Sajnos a párhuzamos / soros protokra illesztett programozók felett eljárt az idő, a mostani gépekkel nem működnek megfelelően - tisztelet a kivételek tervezőinek.
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Helló.
Kipróbáltam nem villog a led és a clkout 15.lábon a földhöz képest 0V van. Ez most ponsosan mit jelent?
Nincs rajta a program a picen vagy nem jól va rajta? A programozó ismét visszaolvasta hibátlanul a beprogramozott kódot.
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Szia!
El lehet menteni a programozó programmal a kiolvasott programot? Ha igen, töltsd fel...
A konfigurációs bitek be vannak állítva?
Megkapja a pic a +5.0V os tápot? A tápot így teszteld le:
- A multiméter DC állásban "-" kivezetés a 7805 középső lábára, a "+" a pic 14. lábára: a +5.0V a jó érték,
- A multiméter DC állásban "+" kivezetés a 7805 kimenő lábára, a "-" a pic 5. lábára: a +5.0V a jó érték,
- A multiméter DC állásban "+" kivezetés a pic 14. lábára, a "-" a pic 5. lábára: a +5.0V a jó érték...

A pic 4. lába és az 5. lába között milyen feszültség mérhető?

A 7805 bemenete és a föld között milyen feszültség mérhető?

Van a pic 14. és 5. lába között (amennyire közel csak lehet 100nF kerámia kondenzátor?)

Mérd meg a fentieket és írd meg az értékeket. Sajnos nem látjuk a paneledet...
(#) HeZ válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Nekem sajnos mindkét zip állomány CRC hibás többszöri letöltés után is, így nem tudom kitömöríteni.
Következő: »»   234 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem