Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   16 / 371
(#) ferci válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Jó... a negatívok közösek.
Az 5400 3 amperes, a 4002 meg csak 1. Keress 3-ast...
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Az egy tekercs miatt javasolok SB540-t pl... ui. a rajzban csak egy diódanyitó veszik el, graetzben pedig kettő és csak 1x 5 voltod lesz, ugyebár.
Lehet még SB 340,360, ....
(#) Krisz03 válasza ferci hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Köszi!
Találtam itthon két 1.5A-es graetz-et, és azt használom hozzá. Ekkora áram elég lesz.
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
köszönöm,kipróbálom!
(#) ferci válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Ha a töltő ágban elég, akkor oké..

A másik megoldás az, hogy egy graetzet teszel csak be a töltő ágra és a pluszról egy soros dióda megy az elkóra, így elválasztod a két részt.
A lényeg, hogy a töltőáramot bírja a graetz, az elektronika árama talán még belefér...

táp 2.jpg
    
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Bocs... ez Krisz03-é.....
(#) Krisz03 válasza ferci hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Köszi! Tényleg, így egyszerűbben meg lehetett volna oldani, nem kellett volna hozzá két graetz.
Na de mindegy, letettem a töltőről, mert a referencia fesz semmi összhangban nem volt az akksi feszültségével. Azaz beállítottam xV-ra a ref feszt, de az akksi yV feszig töltődött. Meg nem is jó ez a töltési mód. Jobb az, ha figyelem a túltöltés előtti fesz esést, és akkor kell megállítani a töltést. Erre ott a MAX712, de az csak max 4.5 órán keresztül tud tölteni, aztán leáll (csepptöltésre áll át). Én viszont jobb szeretnék C/10-zel 14 órán keresztül tölteni. Vagy esetleg kicsit gyorsabban, de semmiképp sem 4.5 óra alat. PIC-es töltő kellene, ami külön kezel minden cellát, tölt is, kisüt is... Csak nekem fogalmam sincs a PIC-ekről. Majd talán egyszer.
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
köszi a tippet,multiméterrel sikerült megállípítanom mindent!így kicsit változtak az értékek.MasTerFoXX- 45-50VA kb. mire elég? most a tda2030-am hajtom róla 28ac egyenirányítva.neki elég.többet bírhat a 45-50VA?mennyit kb(wattokra gondolok,erősítőhöz).köcce mindenkinek!
(#) Krisz03 hozzászólása Jún 8, 2007 /
 
Hali!

Adott egy 2x6V-os 14VA-es Puskás trafó, aminek sorba kötöttem a szekunder tekercseit, hogy 12V-ot adjon le. Tesztelésként ráraktam 2db sorbakötött 12V/21W-os izzót. Ezzel 11.97V-ra esett le a fesz és 1.27A áram folyt. Ez a terhelhetőség nekem tökéletes is lenne, csak nem tudom, hogy ezt a trafó hogyan fogja viselni? Egy akkutöltőbe (AA) szánom, ahol több, mint 10 órán keresztül kellene leadnia 1-1.2A-t (4db külön kezelt akku).

Az égős tesztemnél kezdett már egy kicsit langyosodni, de nem teszteltem sokáig. Mekkora hőmérsékletet bírnak ezek a trafók?

Ha így nem lesz jó, azaz nagyon melegszik a trafó, akkor végüis több alkatrészből és kevesebb feszültéggel (mondjuk párhuzamosan a két szekunder) is meg lehet oldani az áramgenerátort (most 2 alkatrész az egész: LM317 + 4.7 Ohm).

Ti mit ajánlotok? Nekem tetszik a 2 alkatrészes megoldás (az áramgenerátorhoz), de nem szeretném, ha tönkremenne a trafó a nagy terhelés miatt...
(#) ize_gull válasza vcard hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Hali!

A dolog megoldható, bár még soha sem foglalkoztam hegesztőtrafóval, de ez kb. egy 3 KW-os jó nagy trafó lehet.

Nem hiszem, hogy ennél a hegesztőnél a trafó a legnehezebb mutatvány, a huzal előtolás, meg az egyéb alkatrészek keményebb dió.

Most rögtön nem tudok konkrét adatokat, mondani, de a héten megpróbálkozom a méretezéssel. Azért jó lenne egyműködő CO hegesztő (PL MIG300) kapcsolását megnézni, hogy van-e valami buktató ( tekercsek kapcsolásában) amit nem sejtünk. Ha van erre lehetőség, az sokat segítene.
(#) vcard válasza ize_gull hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Hali!
Sajnos nem áll rendelkezésemre semmi dokumentáció. Esetleg ismerösom "Paciker TIP" csodáját le tudom fotózni, ha az segít. Huzaladagolóm van egy WeldMig gépböl motorral, mechanikával. Elekromos gázszelep beszerezhető. Trafó-Fojtó-140A egyenirányítás. Ezek a nehéz kérdések! Nekem. Egyébként a "TIP160A" próbája után gondoltam arra, talán jobb lenne építeni.
(#) pet hozzászólása Jún 19, 2007 /
 
Sziasztok!
Egy sokkolót szeretnék építeni.Bővebben: Link
Ha egy olyan trafót akarok csinálni, ami kb. 4,5V-ot alakít pár 100V-ra, akkor azt magam tekerjem fel 1 közös vasmagra, vagy lehet valahol ilyen nem hálózati kis trafót venni?
(#) pet hozzászólása Jún 20, 2007 /
 
Sziasztok!
Nem értem egészem, hogy ha 1 trafóra az van írva, hogy 50mA, az azt jelenti, hogy a szekunder oldalára ennyit lehet kötni? Mert én egy 3A-es labortápot szeretnék építeni és ahhoz képest ez nagyon kicsi.

Ja és még az lenne a kérdésem, hogy mi az a XY VA?

Előre is kösz!
(#) csakip válasza pet hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Igen, 50mA-rel terhelhető.
A "VA", az itt nagyjából megfelel a max teljesítménynek wattban. Azt nem tudom pontosan mi a különbség, de jelen esetben nagyjából watt.
(#) pet válasza csakip hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
És van olyan hely, ahol lehet kapni 3A-eset? Mert én a legnagyobb, amit láttam az 400mA-es. Ennek több, mint a 6szorosa kell.
(#) vicsys válasza pet hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
(#) pet válasza vicsys hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Ez nekem sajnos nem jön be.
(#) maTaKee hozzászólása Jún 23, 2007 /
 
üdv!
van nekem egy iyen trafóm, ami a fehér-fekete-fehér vezetéken 8V van, a sárgán pedig 25V. na most vmit szeretnék kezdeni a 25V -al, de ugyebár rá van írva, h thermo... vmi amit én úgy fordítottam, h "hőbiztosítékkal ellátva", ez a hőbiztosíték hogyan is működik???
(#) Peti_85 válasza maTaKee hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
Én hőbiztosítékot még csak a primer tekercsben láttam, lehet, hogy nálad is ott van, csak akkor én értettem félre!
Hát az arra jó, ha nagyon felmelegszik a kábel, a sok/ jóval több amper miatt, akkor egyszerűen elolvad és elszakad! Cseréje egyszerű, nem kell szétszedni a trf-et...
Remélem érthető voltam... és jó is mondtam
(#) szabi83 válasza maTaKee hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
Mérd meg a trafó, vasmag keresztmetszetét sztem 20VA max az egész, tehát biztos nem 4A-s...
(#) maTaKee válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
a keresztmetszetet nem 3 adatból számolják ki??? és hogyha télleg 20VA abból meg nem nagyon lehet tápot csinálni ??
(#) Peti_85 válasza maTaKee hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
Hát a keresztmetszet, az az "E" elak középső ágának a kersztmetszete, vagy ahogy tetszik, annak a hasábnak az alapterülete.
Ezt négyzetre emeled és meg van a primer teljesítmény.
:yes:
Peti.
(#) Peti_85 hozzászólása Jún 23, 2007 /
 
Sziasztok!
Mi a túró baja van a trafómnak???? Egy 100 W-os, 10+10 AC voltos (EI vasmagos, én tekertem rá a szekundert, a lemezek közé kentem zsírt, hogy ne rezegjen, és jól össze is van szorítva) és most éppen hajtok rajta egy TDA7294-et tök halkan és a trafóvas nagyon melegszik! Van vagy 40 fok szerintem, kézzel még meg tudom érinteni... De nem is erőltetem..
Elég gyorsan fel is melegszik, a szek tekercs nem melegszik az elején, de hát már az is átvette a vasmag melegét!
-Mi lehet a baj?
-Meddig melegedhet még?
Mert félek, hogy valami kiolvad benne, összeér a két tekercs és akkor pukk...
Peti.
(#) Haszuboy hozzászólása Jún 23, 2007 /
 
Szerintem ott már vm öszeér.. Szerintem..
(#) Cole84 hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Sziasztok!

Van 2 vidi erősítőm (EA 6380-S) és az egyikben kb fél éve meghalt a trafó, hogy miért azt nem tudom, mert nem is hajtottam nagyon (a primer kör leégett, vagyis még nem, de rövid használat után biztos az lenne).

Én annyira nem értek a dolgokhoz, de a végzetes bekapcsolás előtt, már erőteljesen búgott a trafó, amit már 2-3 méterről is hallani lehetett (nem a hangfalakon hanem magában az erősítőben!). Egyébként az erőlködő rendesen működött addig nem volt vele semmi baj. Egyébként a trafó egy 160 W-os, Két szekunder tekercs van az egyik 2*22V a másik pedig 1*6V.

Kérdésem az lenne, hogy mitől mondta fel a szolgálatot?

Továbbá észrevettem, hogy a másik erőlködőben is ugyanaz a zúgás van a trafónál, csak az még nem annyira erőteljes. Szerintem valami típushiba lehet?

Gondoltam arra, hogy nem újratekercseltetem, hanem kicserélem egy toroid trafóra, nemtudom erről mi a véleményetek? Bele lehet azt rakni?

Üdv: Cole
(#) barkácsoló hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Idézet:
„szeretnék egy ojan trafot épiteni ami ugy megráz mint a villanypásztor. az a kérdésem a primer menyi menet. és a szekunder menyi menet


Egyáltalán hány voltról szeretnéd táplálni?

Most lehet, hogy én vagyok itt a bunkó, de hogy a bánatba lehet ilyen kérdést feltenni???

JÓ most primer/szekunder az egy konstans dolog de ez akkor is egy naív, kezdő, semmit sem tudó hozzáállás így nekiindulni egy ilyen fajta áramkörnek. A végén még kinyírod magad.

ÉN nem vagyok villamosmérnök, sőt még műszerész sem, de annyit mondhatok hogy csak akkor álljál már neki építeni valamit ha tudod hogy mit akarsz.
(#) Georgee válasza barkácsoló hozzászólására (») Jún 24, 2007 /
 
12 volt esetében = primer 25 menet 0.8mm-es huzalből szekunder 1800 menet 0.08mm-es huzalból ebből kb 800 volt jön le...
(#) kerteszsasa válasza Tom Lord hozzászólására (») Júl 2, 2007 /
 
Hello
Nem lehet egy 2x18V-os trafo szekunder tekercseit párhuzamosan összekötni?
2 féleképpen lehetséges, tudom ebből az egyik rövidzár, de a másik működne?
(#) potyo válasza kerteszsasa hozzászólására (») Júl 2, 2007 /
 
Ha a szekunderek egyformák, akkor működik. Kösd össze az egyik végüket, és mérd meg a másik végek közötti feszültséget, hogy biztosra menj.
(#) kerteszsasa válasza potyo hozzászólására (») Júl 3, 2007 /
 
Ok, köszönöm
Következő: »»   16 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem