Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Jó... a negatívok közösek.
Az 5400 3 amperes, a 4002 meg csak 1. Keress 3-ast...
Az egy tekercs miatt javasolok SB540-t pl... ui. a rajzban csak egy diódanyitó veszik el, graetzben pedig kettő és csak 1x 5 voltod lesz, ugyebár.
Lehet még SB 340,360, ....
Köszi!
Találtam itthon két 1.5A-es graetz-et, és azt használom hozzá. Ekkora áram elég lesz.
Ha a töltő ágban elég, akkor oké..
A másik megoldás az, hogy egy graetzet teszel csak be a töltő ágra és a pluszról egy soros dióda megy az elkóra, így elválasztod a két részt. A lényeg, hogy a töltőáramot bírja a graetz, az elektronika árama talán még belefér...
Köszi! Tényleg, így egyszerűbben meg lehetett volna oldani, nem kellett volna hozzá két graetz.
Na de mindegy, letettem a töltőről, mert a referencia fesz semmi összhangban nem volt az akksi feszültségével. Azaz beállítottam xV-ra a ref feszt, de az akksi yV feszig töltődött. Meg nem is jó ez a töltési mód. Jobb az, ha figyelem a túltöltés előtti fesz esést, és akkor kell megállítani a töltést. Erre ott a MAX712, de az csak max 4.5 órán keresztül tud tölteni, aztán leáll (csepptöltésre áll át). Én viszont jobb szeretnék C/10-zel 14 órán keresztül tölteni. Vagy esetleg kicsit gyorsabban, de semmiképp sem 4.5 óra alat. PIC-es töltő kellene, ami külön kezel minden cellát, tölt is, kisüt is... Csak nekem fogalmam sincs a PIC-ekről. Majd talán egyszer.
köszi a tippet,multiméterrel sikerült megállípítanom mindent!így kicsit változtak az értékek.MasTerFoXX- 45-50VA kb. mire elég? most a tda2030-am hajtom róla 28ac egyenirányítva.neki elég.többet bírhat a 45-50VA?mennyit kb(wattokra gondolok,erősítőhöz).köcce mindenkinek!
Hali!
Adott egy 2x6V-os 14VA-es Puskás trafó, aminek sorba kötöttem a szekunder tekercseit, hogy 12V-ot adjon le. Tesztelésként ráraktam 2db sorbakötött 12V/21W-os izzót. Ezzel 11.97V-ra esett le a fesz és 1.27A áram folyt. Ez a terhelhetőség nekem tökéletes is lenne, csak nem tudom, hogy ezt a trafó hogyan fogja viselni? Egy akkutöltőbe (AA) szánom, ahol több, mint 10 órán keresztül kellene leadnia 1-1.2A-t (4db külön kezelt akku). Az égős tesztemnél kezdett már egy kicsit langyosodni, de nem teszteltem sokáig. Mekkora hőmérsékletet bírnak ezek a trafók? Ha így nem lesz jó, azaz nagyon melegszik a trafó, akkor végüis több alkatrészből és kevesebb feszültéggel (mondjuk párhuzamosan a két szekunder) is meg lehet oldani az áramgenerátort (most 2 alkatrész az egész: LM317 + 4.7 Ohm). Ti mit ajánlotok? Nekem tetszik a 2 alkatrészes megoldás (az áramgenerátorhoz), de nem szeretném, ha tönkremenne a trafó a nagy terhelés miatt...
Hali!
A dolog megoldható, bár még soha sem foglalkoztam hegesztőtrafóval, de ez kb. egy 3 KW-os jó nagy trafó lehet. Nem hiszem, hogy ennél a hegesztőnél a trafó a legnehezebb mutatvány, a huzal előtolás, meg az egyéb alkatrészek keményebb dió. Most rögtön nem tudok konkrét adatokat, mondani, de a héten megpróbálkozom a méretezéssel. Azért jó lenne egyműködő CO hegesztő (PL MIG300) kapcsolását megnézni, hogy van-e valami buktató ( tekercsek kapcsolásában) amit nem sejtünk. Ha van erre lehetőség, az sokat segítene.
Hali!
Sajnos nem áll rendelkezésemre semmi dokumentáció. Esetleg ismerösom "Paciker TIP" csodáját le tudom fotózni, ha az segít. Huzaladagolóm van egy WeldMig gépböl motorral, mechanikával. Elekromos gázszelep beszerezhető. Trafó-Fojtó-140A egyenirányítás. Ezek a nehéz kérdések! Nekem. Egyébként a "TIP160A" próbája után gondoltam arra, talán jobb lenne építeni.
Sziasztok!
Egy sokkolót szeretnék építeni.Bővebben: Link Ha egy olyan trafót akarok csinálni, ami kb. 4,5V-ot alakít pár 100V-ra, akkor azt magam tekerjem fel 1 közös vasmagra, vagy lehet valahol ilyen nem hálózati kis trafót venni?
Sziasztok!
Nem értem egészem, hogy ha 1 trafóra az van írva, hogy 50mA, az azt jelenti, hogy a szekunder oldalára ennyit lehet kötni? Mert én egy 3A-es labortápot szeretnék építeni és ahhoz képest ez nagyon kicsi. Ja és még az lenne a kérdésem, hogy mi az a XY VA? Előre is kösz!
Igen, 50mA-rel terhelhető.
A "VA", az itt nagyjából megfelel a max teljesítménynek wattban. Azt nem tudom pontosan mi a különbség, de jelen esetben nagyjából watt.
És van olyan hely, ahol lehet kapni 3A-eset? Mert én a legnagyobb, amit láttam az 400mA-es. Ennek több, mint a 6szorosa kell.
üdv!
van nekem egy iyen trafóm, ami a fehér-fekete-fehér vezetéken 8V van, a sárgán pedig 25V. na most vmit szeretnék kezdeni a 25V -al, de ugyebár rá van írva, h thermo... vmi amit én úgy fordítottam, h "hőbiztosítékkal ellátva", ez a hőbiztosíték hogyan is működik???
Én hőbiztosítékot még csak a primer tekercsben láttam, lehet, hogy nálad is ott van, csak akkor én értettem félre!
Hát az arra jó, ha nagyon felmelegszik a kábel, a sok/ jóval több amper miatt, akkor egyszerűen elolvad és elszakad! Cseréje egyszerű, nem kell szétszedni a trf-et... Remélem érthető voltam... és jó is mondtam
Mérd meg a trafó, vasmag keresztmetszetét sztem 20VA max az egész, tehát biztos nem 4A-s...
a keresztmetszetet nem 3 adatból számolják ki??? és hogyha télleg 20VA abból meg nem nagyon lehet tápot csinálni ??
Hát a keresztmetszet, az az "E" elak középső ágának a kersztmetszete, vagy ahogy tetszik, annak a hasábnak az alapterülete.
Ezt négyzetre emeled és meg van a primer teljesítmény. :yes: Peti.
Sziasztok!
Mi a túró baja van a trafómnak???? Egy 100 W-os, 10+10 AC voltos (EI vasmagos, én tekertem rá a szekundert, a lemezek közé kentem zsírt, hogy ne rezegjen, és jól össze is van szorítva) és most éppen hajtok rajta egy TDA7294-et tök halkan és a trafóvas nagyon melegszik! Van vagy 40 fok szerintem, kézzel még meg tudom érinteni... De nem is erőltetem.. Elég gyorsan fel is melegszik, a szek tekercs nem melegszik az elején, de hát már az is átvette a vasmag melegét! -Mi lehet a baj? -Meddig melegedhet még? Mert félek, hogy valami kiolvad benne, összeér a két tekercs és akkor pukk... Peti.
Sziasztok!
Van 2 vidi erősítőm (EA 6380-S) és az egyikben kb fél éve meghalt a trafó, hogy miért azt nem tudom, mert nem is hajtottam nagyon (a primer kör leégett, vagyis még nem, de rövid használat után biztos az lenne). Én annyira nem értek a dolgokhoz, de a végzetes bekapcsolás előtt, már erőteljesen búgott a trafó, amit már 2-3 méterről is hallani lehetett (nem a hangfalakon hanem magában az erősítőben!). Egyébként az erőlködő rendesen működött addig nem volt vele semmi baj. Egyébként a trafó egy 160 W-os, Két szekunder tekercs van az egyik 2*22V a másik pedig 1*6V. Kérdésem az lenne, hogy mitől mondta fel a szolgálatot? Továbbá észrevettem, hogy a másik erőlködőben is ugyanaz a zúgás van a trafónál, csak az még nem annyira erőteljes. Szerintem valami típushiba lehet? Gondoltam arra, hogy nem újratekercseltetem, hanem kicserélem egy toroid trafóra, nemtudom erről mi a véleményetek? Bele lehet azt rakni? Üdv: Cole
Idézet: „szeretnék egy ojan trafot épiteni ami ugy megráz mint a villanypásztor. az a kérdésem a primer menyi menet. és a szekunder menyi menet ” Egyáltalán hány voltról szeretnéd táplálni? Most lehet, hogy én vagyok itt a bunkó, de hogy a bánatba lehet ilyen kérdést feltenni??? JÓ most primer/szekunder az egy konstans dolog de ez akkor is egy naív, kezdő, semmit sem tudó hozzáállás így nekiindulni egy ilyen fajta áramkörnek. A végén még kinyírod magad. ÉN nem vagyok villamosmérnök, sőt még műszerész sem, de annyit mondhatok hogy csak akkor álljál már neki építeni valamit ha tudod hogy mit akarsz.
12 volt esetében = primer 25 menet 0.8mm-es huzalből szekunder 1800 menet 0.08mm-es huzalból ebből kb 800 volt jön le...
Hello
Nem lehet egy 2x18V-os trafo szekunder tekercseit párhuzamosan összekötni? 2 féleképpen lehetséges, tudom ebből az egyik rövidzár, de a másik működne?
Ha a szekunderek egyformák, akkor működik. Kösd össze az egyik végüket, és mérd meg a másik végek közötti feszültséget, hogy biztosra menj.
Ok, köszönöm
|
Bejelentkezés
Hirdetés |