Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   31 / 242
(#) greenpower válasza hapro hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Akkor számoljunk

hűtő - napi 0,3kW * 8 óra = 2,4kWh / jó nagy hűtő lehet
világítás - 0,2kW * 3 óra = 0,6kWh
számítógép - 0,05kW * 3 óra = 0,15kWh

ez napi 3 kWh, heti 21kWh + a mosógép 3*0,4kWh = 22,2kWh

Ehhez tudni kell hogy egy 100Ah-s 12V aksi kb. 1kWh tud tárolni, 300Ah aksipakk akkor kb. 3kWh. Ezzel lefedsz kb. 1 napot ha nem termelsz semmit, de az aksipakkot nem célszerű lenullázni, az optimális lemerítés kb. 50-80% között van, akkumulátora válogatja.

Tudni kell hogy egy 1kW-os fix solár rendszer decemberben átlag 0,95 kWh, júliusban pedig átlag 4,35 kWh-t termel a mi földrajzi helyzetünkön. Ez egy átlagos érték amihez célszerű egy 7-10 napos akkupuffert használni.
Ekkora akkutelep viszont baromira drága érdemesebb a hálózati puffert használni oda/vissza forgó órával, már csak azért is mert az említett 1kW-os rendszer éves átlaga 2,89kWh naponta és a szolgáltató évente olvassa le az órát. Szóval amivel kevesebbet termelsz télen azt megtermeled nyáron.

Így hirtelen ennyi
(#) hapro válasza greenpower hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
A hűtő pontosan 550W-ot fogyaszt ha megy benne egyszerre minden. Ez ugye a legkevesebbszer történik, mert lehűt és aztán tartja a hideget. Jelenleg itthon hálózatról használom, és egy kapcsoló órával 2 óránként ki be kapcsoltatom. 2 óra be-2 óra ki kapcsolt állapot. teljesen jól működik így, bár már jelez a bekapcsolt állapot elején, hogy felmelegedett, azaz valami riasztást küld, de még így is -8-9fokos marad, majd -10-max -11-re vissza hűt. Ekkor leáll a riasztás. Egyébként jó nagy hűtő igen.
Aztán amikor nem megy a mélyhűtő rész akkor 50-70W a fogyasztás. Ez már jóval elfogadhatóbb.
A hűtő amúgyis a pincében lenne ahol jóval kevesebbet kellene hűtenie. Azaz amiket írtam azok absolute maximum értékek. A napi 8 óra üzemet meg csak megsaccoltam ebből a kapcsoló órás üzemből kiindulva...
Nem mértem de meg fogom mérni, napi mennyi áramot eszik meg, és akkor már pontosabb értékekkel tudok számolni ezután, hogy tudom ezt a körülbelüli metodikát...
A lényeg akkor 100Ah akku pakk kb 1kWh áramot tud tárolni, max 50%-ra érdemes lemeríteni és hogy 1kW napelemmel kb 0,95kW termelésre lehet számolni...

Mivel a visszatáplálós megoldás nem jöhet szóba ezért csak is kizárólag a sima napelem-akku pakk megoldással kell számolnom.

Ezeket akkor ha jól értelmezem akkor: 2,5kW rendszerhez nincs szükség túl nagy napelem táblákra. Legyen mondjuk 300Ah, ezt 30A-ral lehet max tölteni.
Ehhez pedig Ha arányokat nézek hogy az 1kW napelem 0,95Kw-ot termel akkor 95%-át termeli meg nyáron meg 4,35 szörösét...?? Ez hogy is van?
Ha így van ahogy írtam, akkor is kéne tudni hány amper az annyi... Azaz mennyi ampert tud bele pumpálni az akkukba télen.

Tehát amit fixen tudok, hogy kéne 100-300Ah akku pakk és azt még mindig nem tudom mennyi napelem szükséges a töltéséhez.
Mennyi napelem tud tölteni ennyi akku pakkot a fentebb említett paraméterekkel? (télen 1kw napelem ezek szerint óránként 950W-ot termelnek??(furcsa lenne mondjuk) vagy egy nap alatt... nem világos még nekem)

Mondjuk szükség esetén akár télen ha nem vagyunk otthon akár aggregátorról lehetne tölteni, vagy amikor már lemerült.
Szóval leírnád egy kicsit számomra érthetőbben!?
(#) greenpower válasza hapro hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Hello

Kevered az energia és a teljesítmény fogalmát.
Az energia egysége a J, ami 1 W.sec de a háztartásban a kW.h-t használjuk ami 1000W*3600sec ebből 1kW.h=3,6MJ

Tehát 1kWh energiavál egy 100W-s izzó 10 óráig működik, egy 10kW-os esztergapad pedig 6 percig.
Az 1kW teljesítményű napelem télen nem megy 1kW teljesítményen hanem csak 150-350W-on és így termel egész nap 0,95kW.h energiát. Nyáron pedig lehet hogy kevesebb mint 1kW a teljesítménye a túlmelegedés miatt, de napi 12 órát is megy mert hosszabbak a napok. Legjobb teljesítményen március/áprilisban működnek mert ekkor már jól süt a nap de még nem annyira hogy túlmelegedjenek a cellák de viszont csak napi 7-9 órát termel.
A te helyzetedben 3kWh kell naponta, az akkupakkból csak akkor veszel ki ha nagyobb teljesítmény kell mint amit a panelek adnak az inverteren keresztül, és ha felesleg van akkor azt az akkupakkba tárolod amit pufferként használsz. Ezért optimális a 7-10 napos akku kapacitás mert valamelyik nap többet fogsz termelni valamelyik nap pedig kevesebbet, ha már tele az akku nem tudod hova rakni a felesleget és egyszerűen elvész. Ha viszont kevesebbet termelsz 4-5 napig nem tudsz honnan meríteni. Esetleg beiktatsz még egy benzingenerátor vészhelyzetre amivel feltöltöd a drága akkukat hogy ne merüljenek le teljesen.
(#) greenpower válasza greenpower hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Még egy dolog. 300Ah akkupakkot ha 30A-al töltöd és 14V-al akkor ehhez 14V*30A=420W-os panel kell , de számolnod kell azzal hogy ez csak csúcsidőben fog ennyivel tölteni. Viszont a 420W-os panel decemberben csak a 0,95*0,42= 0,4 kWh termel átlagban ami neked nem elég, több mint 30A-al viszont nem tölthetsz, és ez az egész nagyon időjárásfüggő. nehéz eltalálni.
(#) K_Dani válasza greenpower hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Van még egy megoldás ha kicsit hatékonyabb módszert keresel akkor itt egy példa csak az árral nem vagyok kibékülve.hidrogén állítólag ez lesz a jövő de sztem ameddig nem lesz elérhető jók az aksik
(#) pudding1 válasza hapro hozzászólására (») Márc 28, 2011 1 /
 
"A hűtő pontosan 550W-ot fogyaszt ha megy benne egyszerre minden."

Ha így van akkor a hűtődet azonnal dobd ki, mert még az 500 literes fagyasztóm se eszik ennyit. A kombinált 2 kompresszoros hűtőm sem megy 220w fölé. Mellesleg a fagyasztóban -18 fokot kellene tartani mert a termékek eltarthatósági ideje erősen függ a hőfoktól. A többit azt hiszem a többiek megírták.
Az akkuk teljesítménye 0 fok körül már csak 20%, de zárt, fűtött helyen csak zselés akku tárolható, autóakku nem, így télen még ha tűz a nap akkor se számíts sok eltárolt áramra.(A zselés akku meg marha drága)
(#) hapro válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Talán B energia osztályos 6-8 éves gép (Gorenje). két motoros azt hiszem. a mélyhűtőben meg nincs -18fok szándékosan. Csak -10-11-re hűtünk. A normál rész is csak 1-esen üzemel...
De ha azt mondod, ez sok akkor ennek utánna nézek a fogyasztásnak.
(#) greenpower válasza K_Dani hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Hidrogén helyett akkor inkább levegő/cink üzemanyagcella. Biztonságosabb, háztartásban használható igaz még irtó drága de szerintem van jövője.
Azt viszont nem értem miért nem terjedt még el.
Bővebben: Link
(#) ztera hozzászólása Márc 30, 2011 /
 
Sziasztok
Olvasom a fórumot és azt tapasztalom, hogy a legtöbb
embernek a "csomagolással" van problémája. Nekem
van vákumos napelemlaminálóm , a 6x3-as
cellából belefér 36 db. Négyes edzett üvegre, gyári
anyagokkal dolgozom. Szívesen vállalok ilyen jellegű munkát. Több száz panelt készítettem már, ha kérdésetek van, írjatok!
(#) tbence3 válasza ztera hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Gondolom akkor EVA fóliával dolgozol nem?
(#) K_Dani hozzászólása Márc 30, 2011 /
 
A zselés akisi mivel jobb mint a hagyományos ?, mert Ah/ ft egység ára 3 szor nagyobb a hagyományosénál:S
érdemes rá áldozni vagy nem?
(#) Proci_85 válasza K_Dani hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Másra való, másképp tároljuk stb.
Röviden, ha vmi nem jó, javítsatok ki.
Savas ólom akku: hirtelen nagy áramok leadására alkalmas (autó indítás, bikázás), de nem szereti a hosszan tartó, folyamatos merítést. Jobb szeret max kapocsfesz környékén maradni.
Töltésekor gáz képződik, ezért szobában nem ajánlott tárolni, tölteni.

Ezzel szemben a zselés akku folyamatos, lassú kis áramok leadására alkalmas, a merítést is jobban bírja.
Szobában is töltheted. Ilyenek üzemelnek a lakás riasztókban is.
(#) K_Dani válasza Proci_85 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
tehát akkor ha a szobában szeretném használni jobban megéri ez mert ez biztonságosabb meg talán jobb is?
(#) kameleon2 válasza K_Dani hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Sziasztok!

A "zselés" néven ismert akkumulátorok is savas akksik, csak fel van itatva az elektrolit a könnyebb kezelhetőség miatt. Fő különbség az autó indító akksikhoz képest: Az autóindító akksi nagy indulási áramot képes produkálni, hogy pl. az önindító viszonylag magas áramát is jól viselje, de nem tudsz huzamos ideig egyenletes teljesítményt kinyerni belőle, míg a "zselés"-nek mondott akksik kisebb indítóárammal rendelkeznek, de huzamos ideig terhelhetőek. A hosszú idejű mélykisülést nem szeretik. Ezért alkalmasak riasztóba (olcsóbbak) és szünetmentes áramforrásokba, vagy solar rendszerek táplálására. Az előző munkahelyemen több akksit teszteltek a kollégák és még a felitatott elektrolitú akksik között is nagy a szórás. Nyilván egy japán Kobei, vagy CSB a legjobb választás, de magasabb az ára. Cserébe nagy valószinűséggel megéri az 5. évet is.
(#) pudding1 hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Ismét egy zseniális cikk.....

"Egy négyzetméternyi napelem ára jelenleg 6000-8500 euró körül mozog."

Bővebben: Link
(#) greenpower válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Aztán csodálkozunk hogy miért tarja mindenki drágának mikor ilyen cikkek jelennek meg.
Ennyiért már komplett 2kW-os családi ház rendszert össze lehet hozni visszatáplálással plusz szerintem még egy komolyabb akkupakk is belefér tartalék 5kW-os inverterrel.
(#) Barret válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Fix helyen még a legbóvlibb akksinak is ki kell bírni 5 évet.
Nekem autóba mennek annyit az akksik.
Van elektromos rollerem, 7-8 éves akksikkal,még működnek. Felitatott zárt diamec akksik...
(#) kameleon2 válasza Barret hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Valószinűleg a te tapasztalataid alapján így van. Én azonban több évig láttam szünetmentesekben nagy akkupackokban, hogy melyik mit bír. Nyilván lehet szerencsés egy-egy darab - sőt a jó minőségű CSB-ből is volt rossz sorozat. Csak éppen nem mindegy 100db esetén, hogy melyikben bízhatsz meg, mert ha csak 1-2 darabot kell cserélni, vagy 100-at a működtetés, üzemelés közben - az nem mindegy. Nyilván itt nagyon sok egyéb tényező is befolyásolja az élettartamot - üzemi, környezeti hőmérséklet, terhelések, tengerszint feletti magasság - nem tréfa - komoly különbségek vannak. pl. 2000m magasság fölött dupla kapacitással kell számolnod. Egyébiránt nekem is van olyan "gagyi" akksim, ami 15 éve megy - pufferüzemben, de a névleges kapacitása meg sem közelíti az eredetit, vagy az 5. éves állapotot - ettől még megy.
(#) dbase hozzászólása Ápr 1, 2011 /
 
Valaki vett már vateráról a 0,5V 80amperes kis lapokat 800Ft os átlagáron? Nekem bűzlik, valahogy kételkedem hogy ekkora áramot tudna. Csak eszembe ötlött, 30db-ot vennék, sorba kötve 15V 8A és egy diódával rányomnám a kocsi akkura. Tudom töltés vezérlő stb kellene, csak elméleti szinten számolgattam. Na valaki mért valami értékeket, vásárolt?
(#) greenpower válasza dbase hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Hali

Ha 150x150mm -es akkor az 4W-os cella, azaz 0.5V*8A
(#) pucuka válasza dbase hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Nem tűnik rossz árnak, 24 000 Ft a 30 db, és 15 V 8 A. Még nagyon töltésvezérlő sem kell, egyszerűen rákötöd az akksira, éa kész Max egy soros dióda.
(#) Barret válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Evvel egy baj van,alig fog valamit leadni a valós teljesítményéből!
Én 6V-os akksit töltök 7,5V-tal.
Nyom rá 300 milliampert. (nekem elég,mert ledes lámpákat visz)
Pedig a napelem zárlati árama több mint 2 Amper!!!
12V-os akksi töltéséhez 18V-os napelem dukál.
Feltölti,aztán nem áll le a töltéssel.(gázképződés)
Ezért kell a töltésvezérlő!
Lehet választani szabadon,a két megoldás közül.
(#) Barret válasza dbase hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Én vettem ilyeneket,de ha berakod üveglap mögé,legalább 10% ugrik a teljesítményből...
Nálam most áprilisban lejön kemény 2,5 amper,igaz félbevágtam őket! Tehát kb 5 ampert tudnának egyben.
(Az enyémekre vonatkozik)
(#) pucuka válasza Barret hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Hát igen.
(#) greenpower válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Ez a 8A viszont csak tényleg reklámfogás amit laboratóriumi körülmények között ad le (20°C, 1000W/m2 merőleges napsugárzás ). A valós érték ennek a 50-80%-a a körülményektől függően.
(#) pucuka válasza greenpower hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Ez mind rendben van. De egy akksit lehet töltögetni (nem biztos, hogy teljesen fel) vele, különösebb odafigyelés nélkül.
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
SZiasztok!

Mondjuk egy PB137 sem drága 130-150Ft - igaz ez csak 1,5 A-t tud töltőáramban (3lábú savas akksitöltő TO220 tokban) bemeneten pedig elvisel 35-40V-ot is. Töltésvezérlő valóban nem kell, de az akksi védelmében azért valami soros ellenállás egyébként sem árt, mivel éppen az akksi a drága.
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Nalátod. Soros ellenállás pont nem kell akkor, ha a napelem rövidzárási árama kisebb, mint az akkumlátor max töltő árama. A napelem áramgenerátor. Egyetlen veszély, ha az üresjárási feszültsége jelentősen meghaladja a max cella feszültséget. Ha nem, mint esetünkben a 15 V (14.4 - 14.8 V akku végfeszültség) ez nem igazi veszély, viszont az akksi soha sem lesz teljesen feltöltve, mert ehhez végtelen idő kellene. Ha ez nem gond, akkor hajrá. Igaz az is hogy a napsugárzás energia tartalma nem állandó, mint a labor méréseknél, így a rövidzárási áram se lesz annyi mint a névleges, de ha az ára ehető, lehet vele gyűjtögetni a "morzsákat" minden további extra költség nélkül. (töltésvezérlő)
Persze ha egy háztartás üzembiztos energiaellátását szeretnéd megalkotni, akkor már más szempontok is keményen játszanak.
(#) Barret válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Ez miben külömbözik az LM 317-től?
Gondolom annyiban,hogy az LM317 állítható feszültséget ad ki...
(#) Barret hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=538094
Megvettem ezt a szivattyút,12V-tal nem hozza fel 10M-ről a vizet...
Adtam neki 24V-ot,avval már igen.
Gondolom nem lesz hosszú életű...
Igaz csak 3-4 percet kell mennie így 2 óránként.
Következő: »»   31 / 242
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem