Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   25 / 42
(#) Inhouse válasza deadlyroberta hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

A 150dB már nagyon durva.
Biztos, hogy 2x200 igazi Watt kell? Hallottál már ilyet? Mire kell?
Kisebb lendülettel, nagyobb körültekintéssel indulj neki a dolognak...
Az általad kinézett hangszóró 8ohmos, az erősítőd 2x85W-ot küzd ki magából 8ohmon. 2x120W-ot tud 4ohmra... (mondjuk szerintem nem, de mindegy, tudni kell, hogy még ők is hazudnak)

Üdv
Inhouse
(#) Turbina33 válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

A 130 is durva...én tudom,mert tudok annyit csinálni.Igaz,hogy nem kell hozzá hangszóró,fülvédő annál inkább
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Köszi!
És kiegészítésként az egy szem akusztikaigirl-ünknek.
Decibel - logaritmikus mérőskála (az amerikai A. G. Bell nevéből képezve). A decibel (dB) igen gyakran használt fogalom az (elektro)akusztikában: decibelben szokás megadni a különféle fizikai mennyiségek (hangnyomások, feszültségértékek stb.) arányát, s decibelben arányítják egymáshoz a hangintenzitást és az elektromos teljesítményt. A decibel viszonylagos érték. Ha viszont a decibelskála nullpontját az emberi hallásküszöbnél rögzítjük (amikor is a fájdalomküszöb 130 decibel), akkor az úgynevezett Fon-skálához jutunk. A fon a hangosság mértékegysége.
(#) kistotti01 válasza deadlyroberta hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Szia!
Itt találsz rengeteg hangfaltervet. A hangfaltervekhez vannak konkrétan ajánlott hangszórótípusok is. Itt pedig részletesn, érthetően el van magyarázva a hangfaltervezés lépésről - lépésre, és minden ami azzal kapcsolatos. Továbbá itt is található rengeteg hangfalterv. Ezzel talán segíttek a választásban.
Üdv.: Kistotti
(#) hugi00 hozzászólása Ápr 15, 2011 /

Voltatok mar Autohifi hangnyomas versenyen ?

Most szombaton: holnap Budaorson lesz az Auchan kozeleben. Vasarnap pedig Tokolon a volt repteren.

150dB mar igazan faj, hanyinger kerulgetett amikor eloszor ereztem. - masnap pedig fejfajas. (
(#) kistotti01 válasza hugi00 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

150dB az már elég komoly... sőt veszélyes is :felkialtas: Hosszabb ideig ekkora hangnyomáson való tartozkodás komoly halláskárosodáshoz vezethet. Nem csoda, hogy nem érezted magad túl jól. Hiszen 120-130 dB a fájdalomküszöb. Felette a szervezet különböző módon probál jelezni, hogy ez neki nem tetszik. Sőt a nagyon magas hangnyomás (180-190 dB) akár végzetes is lehet az emberi szervezetre.
(#) Turbina33 hozzászólása Ápr 15, 2011 /

Szerintem a 150db "deadlyroberta" részéről csak egy szám volt,nem volt mögötte tudatos akarás Aki esetleg kíváncsi az elméletre,annak ajánlom figyelmébe
ezt!
(#) ptesza válasza kistotti01 hozzászólására (») Ápr 16, 2011 / 2

Még a mikroshopos elmegy ,de javarészt monacor hangszórókból van építve. A sal füzet semmit nem magyaráz el. Érdekes módon ugyanabba a dobozba 2-3 különféle hangszóró ,hangváltó is jó. Az csak egy legó. Az eredmény is játék.

ASS DELTA.pdf

(#) skero válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Tisztelt Ptesza! Esetleg hangváltóterv készült ehhez az összeállításhoz? Ha igen akkor nagyon megköszönném ha megosztanád.
(#) ptesza válasza skero hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Szia.

Még nem készült hozzá ,de feltudom vázolni az elképzelésemet , a pontos adatok nélkül.

A mélyszekcióban egy kellően nagy tekercs sorosan ami azt az óriási kiemelést kisimítja .Utána egy méretezett zobel tag.
A magasnál egy másodrendű váltás,és az érzékenységek illesztése. Meghallgatás, esetleg mérés után még lehet pár dolgot tenni.
(#) Turbina33 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Kíváncsian várom,hogy miként lehet eltüntetni azt a "pár"oktáv szélességű +7dB kiemelést egy elsőrendű váltóval...
(#) ptesza válasza Turbina33 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Most írtam le.
(#) Turbina33 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Biztos nem figyeltem,bocsi! Megkeresem!
(#) rolitechno hozzászólása Ápr 18, 2011 /

Heló ! Kinek mi a véleménye erről a hangszóróról. Nekem tetszik és árban is feltűnően jó! Vajon mi állhat az olcsóság mellett? Bővebben: Link

SP-30PATC.jpg

(#) rolitechno hozzászólása Ápr 18, 2011 /

Ja és hogy HiFi célra B5 ös höz szerintetek jó lenne ? Ha nem is 200 meg 400 ,de 100W ig biztosan szépen szól....vagy mégsem
(#) yagi válasza rolitechno hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Hát én személy szerint Hi-Fi célra ez lenne a legutolsó hangszóró amit megvennék, ez nem arra való. Ha csak Hi-Fi célra akarsz hangszórót akkor ennyi pénzért vannak nagyon jó hsz-ek is, de persza ha másra is kell akkor mérlegelni kell hogy mi a fontosabb.
(#) steelbird válasza rolitechno hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Ez inkább egy gitár combo -ba lenne jó szerintem, mert szélessávú.
A mélyátvitele viszont nem túl jó a frekvenciamenet alapján....
Ha jó hangfalat akarsz, akkor ne szélessávú hangszóróban gondolkodj, hanem inkább egy jó mélyközép hangszóróban, és egy jó csipogóban.
(#) Falconer hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban a kérdésben, hogy ha van 2db 100 wattos hangszóróm és azokat összekötöm párhuzamosan, akkor a terhelhetőségük változik, vagy marad 100 watt?
(#) Ates80 hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Sziasztok!

Teljesen új vagyok a fórumon, de már olvastam itt sokmindennel kapcsolatban. A következő dologban kérnék segítséget. Van egy Sony-Ericsson MPS-70 speakerem (1.kép), amiről levágtam a telefonos csatlakozót és az a tervem, hogy csajom laptopjához megcsinálom USB+Jack (3.5) kapcsolattal kishangszórónak, ugyanis láttam egy videót, ahol ez működött. Az USB adja a kakaót, a jack meg a hangot. Viszont ott akadtam most el, hogy az usb-ben 4 ér van, (a 2. képen felül, zöld, fehér, piros, fekete), ami pedig a speakerből jön abban 5 ér (a 2. képen alul, piros, kék, átlátszó, fekete, zöld). Én úgy gondolom, a fekete és piros lesz a power (+, -), zöld és kék a hang (L/R) az átlátszó pedig a föld talán. Az USB-n pedig ha jól tudom akkor a piros a +5V, fekete a föld, a fehér és a zöld pedig az adat +/-. A kérdésem csak annyi lenne, hogy ezeket hogyan kell rákötni a jack-aljra, hogy működjön az elképzelésem?

2.jpg

1.jpg

(#) kistotti01 válasza Falconer hozzászólására (») Ápr 23, 2011 / 1

Hello!
2 egyforma hangszoró párhuzamos kapcsolásnál az impedancia a felére csökken, a teljesítmény duplázódik. Tehát kapsz 1 darab terhelést az erősítődnek. pl. 2db 8 ohm -os 100w-os hangszoró párhuzamosan kapcsolva eredményez 1db 4 ohm -os 200W-os terhelést. De ettől egy darab hangszoró ugyanúgy marad 100W-os, csak a kettő együtt alkot egy darab 200W-os "hangszórót".
(#) petya0808 válasza Ates80 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Hali nekem meg az az elképzelésem hogy nem kapna a jack kimenetnél akkora erősítést hogy megfelelően szóljon. Szerintem nem szólna hangosabban mint a laptop beépített hangszórója. De ha nem igy van valaki nyugottan megcáfolhatja.
(#) ptesza válasza Ates80 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Most nemigazán értem.USB-n nem szoktak analóg jelet továbbítani. Egyébként a piros és fekete adja az 5V-ot. Gondolom szét kellene venni a dobozokat és megkeresni a bemeneteket és a gnd-t.
(#) nagy_david1 hozzászólása Ápr 28, 2011 /

Sziasztok!

Az olcsó kategóriás 2 utas hangfalakkal kapcsolatban lenne a kérdésem. Ugyebár ezekben van egy mély-közép 40-50W körüli hangszóró (8ohm) és egy aktív 5-10W csipogó (8ohm). Szűrő gyanánt meg csak egy kondenzátor szolgál a csipogó javára. A kérdésem meg az lenne így, hogy az eredő impedancia 8ohm marad vagy 4ohm lesz? Teljesítmény értékeket csak a példa kedvéjért adtam.
(#) ptesza válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Megpróbálom leírni ,remélem úgy ,hogy érthető tudok lenni.

Ha a mélyközép és a magas előtt is van valamiféle vágás , akkor az nemcsak a frekimenetet vágja ,hanem az impedancia menetét is vágja a hangszórónak.Tehát az impedanciája csak abban a sávban látszik amelyikben dolgozik.

A képen egy 2 utas hangdoboz teljes impedancia menete látszik.
(#) nagy_david1 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Ha jól értem az én esetemben csak a vágástól számítandó a csipogó impedanciája is? Akkor a hangfal is lényegében 8ohm-os marad (a szűrő nélküli mély-közép impedanciája érvényesül). Most valahogy általánosan akarom venni a dolgokat, mivel nem szándékszom nagyon belebonyolódni.
(#) ptesza válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Ez nem ilyen egyszerű. Ha a zöld csíkot megnézed alaposan akkor leolvasható , hogy a 20Hz-20000Hz tartományban 5-és 30 ohm között változik a hangdoboz impedanciája, holott a doboz 8 ohm -os. Az első 2 púp a mélyközép a 3. púp a magas hangszóróé.

Azt meglehet mondani ,hogy ez a hangdoboz akkor nyúzná meg az erősítőt legjobban ha 10000 Hz-es sinus hangot adnák rá, mert ott 5 ohm-körüli az impedanciája.
(#) nagy_david1 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Idézet:
„Azt meglehet mondani ,hogy ez a hangdoboz akkor nyúzná meg az erősítőt legjobban ha 10000 Hz-es sinus hangot adnák rá, mert ott 5 Ω-körüli az impedanciája.”

Na igen, pont erre akartam kitérni. Ez lett volna a fő gond, hogy egy 8 ohm -ra tervezett erősítőt egy ilyen hangfal tönkretehet-e? Persze senki nem konstans frekvenciájú szinusz hangot hallgat de azért azt se lehet tudni, hogy egy adott zene stílus frekvenciái mennyire közelítik meg ezt a pontot. Vagy ez a félelem alaptalan?
(#) leocska66 hozzászólása Ápr 30, 2011 /

Sziasztok!
Olyan kéréssel / kérdéssel fordulnék hozzátok , hogy egy vadonat új MNC Eclipse 2 250W 8 ohm megér-e 5ezer FT és hogy valami adatlapot tudtok - e róla ? Csak szobába kellene.
Köszi
Tibi
(#) draco31 hozzászólása Máj 3, 2011 /

Hello!
2 éve már voltam itt a hangfalaimmal, és akkor kiderült, hogy mekkora "hazaárulást" követtem el velük még akkor tudatlanul. Bővebben: Link
Az akkor leírt típusjelölésben most elbizonytalanodtam, és ezért szeretnék kérni kis segítséget, hogy mi lehet a pontos típusa, ugyanis lehet eladásra kerül. Ehhez is kérnék segítséget, hogy mennyit érhetnek így.
Kis leírás a képekhez:
Az eredeti mélyközepeket újra kell peremezni, mindkettőnél 100%-ban szétmentek, még ha az egyiken nem is látszik annyira.
A csipogó mindkettőben egyforma, de már nem eredetiek. Ők már így beépítve kerültek hozzám.
A mélyközepek helyett jelenleg ezek vannak beépítve : Link
Már tudom, hogy ez nagy hiba volt, a fent linkelt hsz.-em után már megkaptam a fejmosást miatta.
A csatlakozók a hátlapon külön vannak, tehát külön lehet bekötni a magasakat, illetve a mélyközepeket.
A mélyek körüli ronda kör azért van, mert egy cm-el kisebbek a most benne lévő SAL-os hangszórók, mint az eredetiek. Emiatt ha majd esetleg visszakerülnek bele az eredeti mélyek, akkor lehet kell mely egy pici csiszolás alattuk. A jobb oldalin lévő fehér elszíneződést Technokol ragasztó okozta, de azt hiszem, hogy le lehet szedni róla.
Ilyennel még nem találkoztam, és ezért is bizonytalanodtam el a pontos típusát illetően. Az egyik csatlakozó fele le van törve, de ettől ugyanúgy lehet hozzákötni vezetéket, nem befolyásolja a működést.
Mindkét doboz hátlapján ugyanaz a sorozatszám? szerepel a csatlakozók alatt.
Egyébként a dobozok sarkai nincsenek letörve, ebből a szempontból hibátlanok.

A választ előre is köszönöm!!

100CASIO.rar

(#) ptesza válasza draco31 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Talán a magasak érnek belőle valamit.(mondjuk ahogy kinéznek...) A többinél ne számolj jelentős összeggel. Így ebben az állapotban jóérzésű ember nem fogja megvenni.
Következő: »»   25 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem