Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hejj, akkor gyors felszámoltatom a kertet.
Na, kapok választ, vagy képletet, esetleg miegymás segítséget...
Na, kész de nem jól működik. 4,5 V-ról olyan gyorsan vibrál, hogy csak na! A poti se állít a sebességen, akár hogyan csavarom. Ugy kötöttem be, hogy egy helyre ment a logaritmikus poti középső+szélső lába, a másik szélső meg egy másik helyre, úgy ahogy Viktor barátom tervezte ! ... Javítási tipp?
Nem az az érdekes, hogy az elem mennyi áramot bír el (jelen esetben), hanem hogy mennyi fog folyni. Írok egy példát:
van egy 9Vos elemed és egy 6Vos izzód, amire rá vín írva: 6V 3W. Kicsit elgondolkozunk... P=U*I. U-t és P-t tudjuk (hisz' rá van írva). I-t akarjuk kiszámolni. I=P/U. Tehát 3W/6V=0,5A. Már a folyó áramot tudjuk, ki akarjuk számolni mekkora ellenállás kell, ha a 9Vos telepről akarjuk üzemeltetni az izzót. R=U/I, tehát 9V/0,5A=18Ohm. Ellenőrizhetjük is. U=I*R, vagyis U=0,5*18=9V. Tehát ha 6V 3Wos izzót 9Vról szeretnénk üzemeltetni, egy 18Ohmos, 0.5W-os ellenállásra lesz szükségünk. Ha tudod a képleteket gondolkozz, ne egyből segítségért rohangássz...
Na, de nálam mekkora a teljesítmény. P=U*I. Nálam az I ismeretlen.
Janikám, olvasd már el mit írt tomi, és kicsit használd a hajalattidat. Adjál a fogysztódnak 6v-ot, és mérd meg egy multiméterrel, mekkora áramot vesz fel, na ott az I.
De minek az áramerősségét akarod kiszámolni?
Nem szeretnék kötözködni, de ha épp LEDekről van szó, nem ajánlom, hogy azt tegye amit írtál. LEDeknél van egy kis törvény:
Idézet: „10mA már jó fényt ad” 10mA=0,01A
Igazad van, én már lemaradtam mint a borravaló....
Ne aggódj, Janika engem is megkavar mint a forgószél. Nincs vele gond, csak félig írja meg mit szeretne, a másik felét meg egy másik topicba, vagy nem. De majd kialakul.
Valaki le tudná nekem írni érthetően, mi az az emitterkövető? Egy 0-50uA-es jelet szeretnék felerősíteni 0-100uA-é (nem kaptam sehol 50uA-es műszert), azt mondták építsek emitterkövetőt. Találtam is 1-2 cikket róla a neten, de az nekem magas...
Előre is köszönöm
Atyaég!
Janikukac! Mit csinálsz már megint? Annyira rohansz, hogy sorra a legrosszabb ötleteket szeded elő. Amúgy sziasztok. Először is U=I*R, és nem I/R, ahogy azt korábban írtad! Nem csak a képleteket, a rendezésüket is tudni kell (vagyis érteni). Másodszor az 555 IC 4.5V-ról nem biztos, hogy jól fog működni, mert az a minimum üzemi feszültsége. Harmadszor pedig rossz oldalról fogod meg a problémát. Az 555 IC, és az egész kapcsolás mehet 9V-ról is. Csak a ledek előtét ellenállását kell átszámolni, és kész. Nem állandó fogyasztású kapcsolásnál amúgy sem jó ötlet előtét ellenállással csökkenteni a tápfeszültséget, mert nem lesz stabil, az meg még sok gondot okozhat. Amúgy ha valami nem működik, akkor először ellenőrizd az egészet. Jó helyre kerültek-e a jó alkatrészek, jó-e a forrasztás, és úgy az egész beültetés megfelel-e a kapcsolási rajznak. (Akár az IC iránya is lehet rossz, bár akkor egyáltalán nem villogtatna.) Húsvét után pedig szerezz végre egy próbapanelt, és játszadozz vele. Akkor a legközelebbi építésnél nem a végén derül ki, ha valami nem stimmel.
Bocsi, de ebbe belekötnék.
Nem a 9V-ot kell osztani az átfolyó árammal, hanem a feszültséglépcső értékét, ami 9V-6V = 3V. Így 3V/0.5A = 6 Ohm kellene, ami 3V*0.5A = 1.5W -ot bír. De a szándék, hogy elmagyarázod janikukacnak, nagyon nemes. Csak Neki sajnos elsősorban nem tanulnia kell, hanem megnyugodnia és koncentrálnia.
Ja, bocs. Még valami.
Bár a nyákrajzokat nem néztem (sajnos mostanában nincs szükségem nyáktervező progira), így nem tudom, végül hány ledet akarsz hajtani, de arra azért számíts, hogy az 555 nem akkora bivaly, mint elsőre látszik. A kimenet elvileg kiküldhet 200mA-t, de 100mA-nél már 1.5-2V feszültséglépcső lesz a kimenet és a táp közt. Amikor befele folyik 100mA (alacsony szintű kimenetnél), akkor is durván 1V lesz rajta, nem nulla. Ez nem szimmetrikus helyzet, így a táp felé és a föld felé kötött ledek nem biztos, hogy egyforma fényerővel fognak világítani. Ez mondjuk 9V-nál elhanyagolható különbséget eredményezne, de azért ne felejtkezzünk meg róla. Másrészt viszont az IC-n így megjelenik némi teljesítmény is. A 600mW-on belül marad ugyan, és borda sem kell, de azért az is felfűtheti annyira, hogy süssön. Persze ha nem 100-200mA-ről van szó, akkor nincs gond.
Hoppá, a végén az kérdőjel akart lenni. Tehát ha ezt (Link) egyszerűen sorba kapcsolom egy villogó leddel, és feszt adok neki, akkor működni fog a villogás és a zümmögés egyszerre? Csak hogy biztos legyek a dologban.
Ne állj neki előtét ellenállást számolgatni! Az IC, bírja a magasabb tápfeszt is. Amit cserélni kellene: A 2db 330 ohm -ot, 2db 1 k ohm -ra. A 10µF-os kondit, 100µF-ra.
Jaj, sokat olvasgattam fiúk, és köszi a segítségeteket , és hogy ennyi időt rám pazaroltatok. Kipróbálom Viktor barátom ötletét.
Amúgy most mielőtt a gép elé ültem volna , átnéztem a panelt, és annyit már észre vettem, hogy a poti minden lába zárlatos egymással, tehát ott is egy kis bibi van. Mást nem találtam. Mivel ennyit segítettek elárulom mi lesz ez : Egy kis birka, aminek a szeme-szája vagy szeme-orra villogni fog. Hát de nem cukis? :duhos2: :beka2:
Képeket majd kérünk a birkáról, a ki mit épített?-be!
Okés! Működik is az ötleted, szépen villog.
Üdv!
Egy X feszültségű ventilátort (kis áramfelvétel) ha nagyobb feszültségről szeretnénk meghajtani akkor elég egy ellenállás+zener kapcsolás vagy nem?
Elsősorban a bejövő tápfesz és a felvett áram határozza meg, hogy érdemes-e felzabáltatni a felesleges feszt egy ellenállással...
Akkor csak ennyi ami meghatározza és nem függ a ventilátor elektronikájától (mármint amennyi van ezekben az olcsó műanyag példányokban). Jelen esetben 2W kürüli lenne a zabáltatandó teljesítmény. Akkor inkább mellőzöm a huzalellenállást is és másképp oldom meg. Disszipatív vezérlés megfelel.
Oké köszi. Max hidazás lesz belőle
Ha készítenél egy sematikus rajzot arról, hogy mit is szeretnél, hamarább jutnánk előre- szerintem...
[OFF] Na, kész, működik. Majd még bedobozolom, de csak estére, miután vége a meccsnek.
Sziasztok. Szerintetek egy 5 voltos relé 1.7 voltról behúzhat?
Nem. Azért 5 voltos. Ha egy kicsit behúz azt se megbízhatóan.
Heló!
Watt féle COM portos PIC programozó milyen PIC-eket tud programozni? 18xxxx-et még igen?
A 12 voltosom 6voltról behúz stabilan...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |