Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1297 / 3986
(#) Doncso válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

(én is)
(#) janikukac válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Hejj, akkor gyors felszámoltatom a kertet.
Na, kapok választ, vagy képletet, esetleg miegymás segítséget...
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Na, kész de nem jól működik. 4,5 V-ról olyan gyorsan vibrál, hogy csak na! A poti se állít a sebességen, akár hogyan csavarom. Ugy kötöttem be, hogy egy helyre ment a logaritmikus poti középső+szélső lába, a másik szélső meg egy másik helyre, úgy ahogy Viktor barátom tervezte ! ... Javítási tipp?
(#) tomi324 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Nem az az érdekes, hogy az elem mennyi áramot bír el (jelen esetben), hanem hogy mennyi fog folyni. Írok egy példát:
van egy 9Vos elemed és egy 6Vos izzód, amire rá vín írva: 6V 3W. Kicsit elgondolkozunk... P=U*I.
U-t és P-t tudjuk (hisz' rá van írva). I-t akarjuk kiszámolni. I=P/U. Tehát 3W/6V=0,5A. Már a folyó áramot tudjuk, ki akarjuk számolni mekkora ellenállás kell, ha a 9Vos telepről akarjuk üzemeltetni az izzót.
R=U/I, tehát 9V/0,5A=18Ohm.
Ellenőrizhetjük is. U=I*R, vagyis U=0,5*18=9V.
Tehát ha 6V 3Wos izzót 9Vról szeretnénk üzemeltetni, egy 18Ohmos, 0.5W-os ellenállásra lesz szükségünk. Ha tudod a képleteket gondolkozz, ne egyből segítségért rohangássz...
(#) janikukac válasza tomi324 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Na, de nálam mekkora a teljesítmény. P=U*I. Nálam az I ismeretlen.
(#) Doncso válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 / 1

Janikám, olvasd már el mit írt tomi, és kicsit használd a hajalattidat. Adjál a fogysztódnak 6v-ot, és mérd meg egy multiméterrel, mekkora áramot vesz fel, na ott az I.
(#) tomi324 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

De minek az áramerősségét akarod kiszámolni?
(#) tomi324 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Nem szeretnék kötözködni, de ha épp LEDekről van szó, nem ajánlom, hogy azt tegye amit írtál. LEDeknél van egy kis törvény:
Idézet:
„10mA már jó fényt ad”

10mA=0,01A
(#) Doncso válasza tomi324 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

6v-os led?
(#) tomi324 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Igazad van, én már lemaradtam mint a borravaló....
(#) Doncso válasza tomi324 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Ne aggódj, Janika engem is megkavar mint a forgószél. Nincs vele gond, csak félig írja meg mit szeretne, a másik felét meg egy másik topicba, vagy nem. De majd kialakul.
(#) tomi324 hozzászólása Ápr 22, 2011 /

Valaki le tudná nekem írni érthetően, mi az az emitterkövető? Egy 0-50uA-es jelet szeretnék felerősíteni 0-100uA-é (nem kaptam sehol 50uA-es műszert), azt mondták építsek emitterkövetőt. Találtam is 1-2 cikket róla a neten, de az nekem magas...
Előre is köszönöm
(#) oleg53 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Atyaég!
Janikukac! Mit csinálsz már megint? Annyira rohansz, hogy sorra a legrosszabb ötleteket szeded elő.
Amúgy sziasztok.

Először is U=I*R, és nem I/R, ahogy azt korábban írtad!
Nem csak a képleteket, a rendezésüket is tudni kell (vagyis érteni).
Másodszor az 555 IC 4.5V-ról nem biztos, hogy jól fog működni, mert az a minimum üzemi feszültsége.
Harmadszor pedig rossz oldalról fogod meg a problémát. Az 555 IC, és az egész kapcsolás mehet 9V-ról is. Csak a ledek előtét ellenállását kell átszámolni, és kész.

Nem állandó fogyasztású kapcsolásnál amúgy sem jó ötlet előtét ellenállással csökkenteni a tápfeszültséget, mert nem lesz stabil, az meg még sok gondot okozhat.

Amúgy ha valami nem működik, akkor először ellenőrizd az egészet. Jó helyre kerültek-e a jó alkatrészek, jó-e a forrasztás, és úgy az egész beültetés megfelel-e a kapcsolási rajznak. (Akár az IC iránya is lehet rossz, bár akkor egyáltalán nem villogtatna.)

Húsvét után pedig szerezz végre egy próbapanelt, és játszadozz vele. Akkor a legközelebbi építésnél nem a végén derül ki, ha valami nem stimmel.
(#) oleg53 válasza tomi324 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 / 1

Bocsi, de ebbe belekötnék.
Nem a 9V-ot kell osztani az átfolyó árammal, hanem a feszültséglépcső értékét, ami 9V-6V = 3V.
Így 3V/0.5A = 6 Ohm kellene, ami 3V*0.5A = 1.5W -ot bír.
De a szándék, hogy elmagyarázod janikukacnak, nagyon nemes. Csak Neki sajnos elsősorban nem tanulnia kell, hanem megnyugodnia és koncentrálnia.
(#) oleg53 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Ja, bocs. Még valami.
Bár a nyákrajzokat nem néztem (sajnos mostanában nincs szükségem nyáktervező progira), így nem tudom, végül hány ledet akarsz hajtani, de arra azért számíts, hogy az 555 nem akkora bivaly, mint elsőre látszik.

A kimenet elvileg kiküldhet 200mA-t, de 100mA-nél már 1.5-2V feszültséglépcső lesz a kimenet és a táp közt.
Amikor befele folyik 100mA (alacsony szintű kimenetnél), akkor is durván 1V lesz rajta, nem nulla.

Ez nem szimmetrikus helyzet, így a táp felé és a föld felé kötött ledek nem biztos, hogy egyforma fényerővel fognak világítani. Ez mondjuk 9V-nál elhanyagolható különbséget eredményezne, de azért ne felejtkezzünk meg róla.

Másrészt viszont az IC-n így megjelenik némi teljesítmény is. A 600mW-on belül marad ugyan, és borda sem kell, de azért az is felfűtheti annyira, hogy süssön.

Persze ha nem 100-200mA-ről van szó, akkor nincs gond.
(#) Tarbur válasza Tarbur hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Hoppá, a végén az kérdőjel akart lenni. Tehát ha ezt (Link) egyszerűen sorba kapcsolom egy villogó leddel, és feszt adok neki, akkor működni fog a villogás és a zümmögés egyszerre? Csak hogy biztos legyek a dologban.
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Ne állj neki előtét ellenállást számolgatni! Az IC, bírja a magasabb tápfeszt is. Amit cserélni kellene: A 2db 330 ohm -ot, 2db 1 k ohm -ra. A 10µF-os kondit, 100µF-ra.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Jaj, sokat olvasgattam fiúk, és köszi a segítségeteket , és hogy ennyi időt rám pazaroltatok. Kipróbálom Viktor barátom ötletét.
Amúgy most mielőtt a gép elé ültem volna , átnéztem a panelt, és annyit már észre vettem, hogy a poti minden lába zárlatos egymással, tehát ott is egy kis bibi van. Mást nem találtam.
Mivel ennyit segítettek elárulom mi lesz ez :

Egy kis birka, aminek a szeme-szája vagy szeme-orra villogni fog. Hát de nem cukis? :duhos2: :beka2:
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Képeket majd kérünk a birkáról, a ki mit épített?-be!
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Okés! Működik is az ötleted, szépen villog.
(#) nagy_david1 hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Üdv!

Egy X feszültségű ventilátort (kis áramfelvétel) ha nagyobb feszültségről szeretnénk meghajtani akkor elég egy ellenállás+zener kapcsolás vagy nem?
(#) vicsys válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Elsősorban a bejövő tápfesz és a felvett áram határozza meg, hogy érdemes-e felzabáltatni a felesleges feszt egy ellenállással...
(#) nagy_david1 válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Akkor csak ennyi ami meghatározza és nem függ a ventilátor elektronikájától (mármint amennyi van ezekben az olcsó műanyag példányokban). Jelen esetben 2W kürüli lenne a zabáltatandó teljesítmény. Akkor inkább mellőzöm a huzalellenállást is és másképp oldom meg. Disszipatív vezérlés megfelel.
(#) David.zsombor válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Oké köszi. Max hidazás lesz belőle
(#) vicsys válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Ha készítenél egy sematikus rajzot arról, hogy mit is szeretnél, hamarább jutnánk előre- szerintem...
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

[OFF] Na, kész, működik. Majd még bedobozolom, de csak estére, miután vége a meccsnek.
(#) hüblerattila hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Sziasztok. Szerintetek egy 5 voltos relé 1.7 voltról behúzhat?
(#) David.zsombor válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Nem. Azért 5 voltos. Ha egy kicsit behúz azt se megbízhatóan.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Heló!
Watt féle COM portos PIC programozó milyen PIC-eket tud programozni?
18xxxx-et még igen?
(#) hüblerattila válasza David.zsombor hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

A 12 voltosom 6voltról behúz stabilan...
Következő: »»   1297 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem