Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1301 / 3985
(#) oleg53 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

De azután visszajössz, és újrakezded!
Inkább ne menj sehova, csak próbálj végre komolyan odafigyelni, hogy mit próbálunk beléd verni.
(#) janikukac válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Hát nem tudom. Sajnos úgy érzem, nagyon elrontottam ezt a helyet. Sajnálom.
Ne OFF-oljunk tovább.
(#) Blabcsi válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Hát, igen. Pont az ilyen hsz-ekre vagyok kiváncsi.
Mindig tanul az ember.
Az ólom akksikkal az a problémám, hogy nehezek...
Meg ugye jó lenne valahogy molex csatlakozóról tölteni.
(#) blackdog válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Őszintén szólva nem értem, hogy miért jobb, ha beteszek még egy tranzisztort a másik bázisába meg két darab diódát.
Miért jobb így?
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Illetve van egy sejtésem.
Nem azért tetted bele ezeket, hogy a nyitási átmenetet kiküszöbölje?

Nekem mondjuk kifejezetten tetszik benne, hogy csipog-csipog majd ahogyan nyit a tranyó megnő a csippanás ideje és szépen átmegy sípolásba.
(#) Cellosion hozzászólása Ápr 24, 2011 /

Sziasztok!
Kellemes ünnepeket mindenkinek első körben. Egy gyors kérdésem lenne.
Van egy napelemes lámpa, benne egy AA méretű méretű akkumulátorral. A gyári aksi 600 mAh-s. Ha beleteszek egy nagyobb, pl. 1850 mAh-s akksit, akkor ugyanolyan hosszú töltési idő mellett elképzelhető, hogy rövidebb ideig fog világítani a lámpa (esetleg nehezebben töltődik fel a nagyobb akksi)?
/Tudom, hogy a kicsi naplelem nem képes feltölteni az 1850 mAh-s akksit, de sajnos csak ez van itthon és a gyári akksival elég kevés ideig bírja./ Ni-MH akksikról van szó.
(#) B.I válasza Cellosion hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Szia. Kellemes ünnepeket neked is. A napelem a nagyobb akkut is fel tudja tölteni, csak több ideig kell tölteni. A lámpa semmiképp nem fog rövidebb ideig világítani sőt ha rendesen fel tudja tölteni a napelem akkor még hosszabb ideig fog világítani.
(#) Dinamik hozzászólása Ápr 24, 2011 /

Hali Szeretnék egy kapcsolót bekötni egy erősítőre és kellene a segítségetek hogyan kössem be?miért kell így?és az én kapcsolómba van 1 kis led ami világít de kb így néz ki aki tudna segíteni légyszi irjon.
(#) B.I válasza Dinamik hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Mérd ki multiméterrel . De a középső kivezetésre kell szerintem az egyik vezeték, a másik vezeték pedig valamelyik szélsőre.
(#) Dinamik válasza B.I hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Az egyik lábon irja Supply Volts a középsőn hogy ON.ACC a harmadikon hogy Earth (földelés) de a kapcsoló csak 12v os de nekem 14 V ra kellene az baj ? és ez nem váltóáramkapcsoló?
(#) B.I válasza Dinamik hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Ha 14V-ra kötöd akkor valószínű, hogy a led előbb-utóbb kiég. A bekötni pedig úgy kell, hogy a Supply Volts-ra kötöd a 14V-ot, az ON.ACC-ra az erősítő pozitív vezetékét és az Earth-ra pedig a negatív vezetéket ( a táp és az erősítő negativ vezetéke közös) .
(#) Dinamik válasza B.I hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Oké köszi szépen a segítséget!
(#) repcsi hozzászólása Ápr 24, 2011 /

Sziasztok,

Kezdő vagyok és szeretnék módosítani egy vezeték nélküli csengőn mivel annak teljesítménye jóval az elvárható alatt van.

Ez egy Somogyi Electronic DB118-as típusú csengő.
pl.: http://www.villany-szer.hu/node/1433

Egyik probléma vele, hogy az állított 100méterhez képest 20 méterre elhelyezett adó jele nem jut be a házba, habár előtte egy egyszerűbb ATC típusú (egy másik témában valaki ilyenhez akart csinálni adót) tökéletesen működött... Ez kb 3x annyiba került. Az ado1-es képen látszik az antennaként működő marás a bal szélen, felszerel állapotban, ez van felül, lehetséges valamilyen módon fúrással, valamilyen alkatrész behelyezésével kivezetni-megnagyobbítani ezt az antennát?

Köszönöm előre is a segítséget!
(#) David.zsombor válasza repcsi hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Az ilyen adók 12v os elemről szoktak menni. Szerintem azért nem elég erős. Amúgy kapard le a végén a lötstopot és forrasz oda egy lehetőleg egyeres vadtag rézdrótot és valamennyivel biztos jobb lesz.
(#) Johnycorp válasza repcsi hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Szia!

Én már alakítottam át ilyet.

Megmértem az antenna hosszát és egy vízszintesen felszerelt lemezre elszigetelten felszereltem a régi antennával azonos hosszúságú drótot, mint antennát. Bekötöttem a kondi után a régi antenna helyére (a meglévőt leválasztottam a panel-fólia elvágásával a kondinál). Az új antennát mikro koax-al kötöttem be. Árnyékolást bekötöttem az egység közös pontjára (általában negatív tápfesz)

Tesztelt le, hogy messzebbre megy-e mint a régi.
Lehet próbálkozni esetleg dupla hosszú antennával is.

A tápfeszt valóban érdemes megnézni. Nekem a vevő elemes volt, most tápegységről megy. Az is sokat jelentett. Ha van lehetőség, akkor érdemes az adót is stabil 12V-ról járatni. Például 78L05 (12v, 0,5A) alkalmazásával.

Nekem egy hasonló Conrad modell most kb 110m-re megy el.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 24, 2011 /

Érdekel valami!

Lehet TL071-el fejhallgató erősítőt építeni?

És az adóban a másfél voltos elemet kicserélhetem mondjuk egy 12voltosra egy ilyen szabályzóval pl. 78L05.
És akkor az antennán a kimenő teljesítmény nagyobb lenne? Ilyenkor nem kell ellenőrizni az alkatrészeket, hogy minden ki fogja e bírni a nagyobb feszültséget?
(#) qvasz2 válasza Johnycorp hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Idézet:
„Például 78L05 (12v, 0,5A)”

A 78L05 az 5V-os, és 100mA-es !
A 78L12 lenne 12V-os

Biztos 1,5V-os az elem benne?

Mert ha CR2032 a típusa, akkor az 3V-os.

Azt viszont nem tudom, hogy pl. 5V-ra mit is reagál és hogyan is viseli el. Elméletileg nőhet az adóteljesítmény.

De lehet hogy csak egy tized másodpercre és utána már csak füstjeleket küld.
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Az kicsi szerintem. Vagy kéne még hozzá egy tranyós fokozat, vagy inkább másik IC pl: LM386

Áh igen, cr2032 van benne ami 3Voltos bocsánat. Megkeveredtem én is .

Valaki felvázolná, hogyan is lehetne ennek nekikezdeni, vagy meg kéne ismerni az össze alkatrészt, és abból kiszámolni, hogy mi is történik, ha ráeresztjük a 12 voltot?

Van erre valami progi is amivel ez modellezhető, vagy marad a jó öreg kiszámolósdi?
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Pl itt egy tl071-el+tranyók:
Bővebben: Link
De az LM386-al sokkal egyszerűbb lenne, mert ahhoz nem kell tranyó sem.
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Okés, köszike. Van 386-is , csak szerintem nem jó. Igazából csak érdekelt, nem építeni akarom, csak eszembe jutott valami..
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Ja, s még annyi, hogy AM vevővel bírom fogni mondjuk a Kossuth radiot?

Nem egyszerű a dolog.

Az egyik módszer az, amikor megnézzük az alkatrészek adatlapját. Itt van egy SMD alkatrész a forrasztási oldalon (végfok???), egy fémtokos alkatrész (nem látom a típusát) és egy panelon kialakított IC, ami le van öntve a fekete anyaggal. Az utóbbi a legkritikusabb, nem tudni azt, hogy mit is visel el. Alapjában véve a kapcsolás és az alkatrészek megismerése után lehetne tudni azt, hogy mit is lehet ráadni. Megoldás szokott az lenni, hogy magát a végfokot járatjuk magasabb tápfeszről. Ehhez látni kellene a modulátor és a végfok kapcsolatát is.

Első lépésként egy jobb antenna az igazi megoldás, esetleg a stabil 3V alkalmazása (pl:LM317).
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

A Kossuth csak egy tipp volt, igazából az érdekel, hogy birom fogni a rádiókat, pl a Danubiust? ( nem tudom az új nevét.. :pirul: )
Azok ugye FM jelen jön, de én AM vevővel venném..
(#) Stefan válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 24, 2011 / 1

Fúrógéppel kenyeret sütni nem szeretnél?
(#) janikukac válasza Stefan hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

De, ha adsz rajzot..
(#) gg630504 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Burkológörbés AM demodulátoros vevőt félrehangolva FM adást is tudsz demodulálni. Azaz ugyanaz a kapcsolás működik AM-hez és FM-hez is.
Megjegyzésem: ugye világos a középhullám és az ultrarövidhullám közötti különbség? Valamint, hogy a modulációs módok Bővebben: Link függetlenek a vivőfrekvenciától?
AM helyett A3EGN, FM helyett F3EHN-t írj inkább.
(#) haczi hozzászólása Ápr 24, 2011 /

Üdv!
Azt szeretném megtudni, hogyha nem indul egy motor, mert lemerült az akkumulátor akkor beszabad-e bikázni egy autóról? Az autóban van mondjuk 60Ah-s aksi a motorban pedig 6Ah-s. Nem gond az ekkora különbség?
Következő: »»   1301 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem