Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1304 / 3994
(#) nagy_david1 válasza airsound hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Azért nem hiába van kitalálva az 1/10-es töltésarány. Gyorstöltést azért megnézem melyik akkumlátor szereti hosszútávon.
(#) gg630504 válasza -Bady- hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Mező Béla,S. Tóth Ferenc, Vasrányi János:
Rádió és televízió műszaki alapismeretek kézikönyve
Műszaki, 1983.
(#) Gery hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Sziasztok!

Kaptam egy feladatot, amit elkezdtem megcsinálni. Felrakom róla a képeket. A kérésem az, hogy megtenné nekem valaki, hogy eddig leellenőrzi a kapott eredményt, ugyanis erre nincs lehetőségem, de fontos lenne. Köszönöm!
(#) oleg53 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ejnye no!
Ez a PNP-s megoldás tényleg fel sem merült, pedig hát tökéletes lenne.
Próbáltam firkálni egy olyat, hogy az első másodpercben töltődjön föl a kondenzátor, azután kezdjen lassan kisülni, és amikor kisül egy bizonyos szintig, akkor menjen földre a DISCH (vagy a THRES és TRIG).
Kb 15 alkatrész lenne. Ez meg 4.
Köszi a választ!
Ezzel is okosabbak lettünk.
(#) lapose válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ezt a 1/10-et már rég el lehet felejteni. A korszerű akkukra általában C/3-at adnak meg, a zselésekhez C/5-öt. Ennél még gyorsabban is lehet tölteni, de csak intelligens töltővel.
(#) oleg53 válasza majer0616 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Szia!
A második gondolatmenettel elég közel jársz a valósághoz. Ha érdekel, könnyen utánanézhetsz szinte bárhol, hogy hogy is viselkedik a tranzisztor.
De röviden úgy írnám le pl az NPN tranzisztort, hogy két áramút van benne. B->E és C->E.
A bázison beküldött árammal arányos áramkorlátot alkalmaz a kollektoron befolyó áramra.
Így ha megfelelő módon használod, akkor egy kis árammal egy nagyot szabályozhatsz. Viszont azt a nagyobb áramot nem a tranzisztor szolgáltatja, hanem egy megfelelő forrás. A tranzisztor csak szabályoz.
(#) -Bady- válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ez a pic-es megoldás érdekesnek tűnik. Végül is az Atari 2600 (legalábbis az utánzatai) sem tűnik olyan bonyolultnak (csupán néhány ic, meg "néhány" áramköri elem), a pongról meg nem is beszélve. Ezért gondoltam, hogy tudnék valami ilyesmit alkotni én is. tudnál nekem valami leírást adni ezekről a pic-es alkalmazásról?

AZA:
Hát igen. Programozó lennék, pixelekben gondolkodom
(#) oleg53 válasza lapose hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ha a töltés már a konstans feszültségű szakaszban van, akkor a műszeren eső kis feszültség is visszaejtheti az áramot. (Hiszen egy kicsivel kevesebb feszültséget jóval kevesebb árammal lehet fenntartani.)
Valószínűleg nem pont század Ohmos az a műszer sem.

Nem tudom, a 90-es évek elején milyen gyakran lehetett olyan töltőt találni, ami az áram- és feszültséghatárt jól betartotta, de ha ez olyan, azaz "modern" töltő, akkor én nem szórakoznék mindenféle sorbakötéssel.

Vagy tölteném 5 Amperrel, vagy megpróbálnám megjavítani, vagy mással tölteném.

De azért az 5 Amper már C/2. Nem durva az?
(#) cburucs hozzászólása Ápr 26, 2011 /

Üdv mindenkinek. Kezdő építő vagyok. A gépházamba szeretnék egy pár dolgot beleépíteni de ehhez segítség kell. Találtam egy ilyen áramkört a ventillátor szabályozására.
Ezen kívül szeretnék még 2 ledet beépíteni Link Az lenne a kérdés hogy az áramköri rajzon a timer miért áll olyan furcsán? És még az hogy ezzel (vagy valami egyszerűbbel) az áramkörrel lehet e ledeket szabályozni és hogy az a zöld led elbírná e a pc táp 12 vagy 5 voltját?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) tomi324 válasza cburucs hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

LED elé rendszerint ellenállást kell kötni. Ez_kell_neked.
Egy LED fényerejének szabályzásához szerintem tökéletesen elég egy vele sorba kötött potméter (vagy értelemszerűen trimmer). Ha ezt alkalmazod az előtét ellenállás akkor is kell!
A ventillátor szabályzását én pedig megoldanám egy tranzisztorral és egy potméterrel/trimmerrel, esetleg ha nagyon precízek akarunk lenni egy LM317-es ICvel.
(#) cburucs válasza tomi324 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Az LM317-hez tudnál egy rajzot küldeni?
(#) cburucs hozzászólása Ápr 26, 2011 /

Ja és még az hogy a ventilátort és a ledeket tudnám e egyszerre vezérelni?
(#) lapose válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Idézet:
„De azért az 5 Amper már C/2. Nem durva az?”

Nem, ha nem léped túl a bulk szakaszt. Különösen a jó minőségű(VRLA AGM) akkuknál nemhogy C/2, hanem C*2-C*4-el is lehet tölteni ebben a szakaszban.
(#) adamisbalint hozzászólása Ápr 26, 2011 /

Sziasztok
Létezik olyan trafó, ami 230V-ból 12 és 5 V-ot at?
És ha igen akkor tudja valaki a számát, vagy hogy hol lehet kapni?
ab
(#) kadarist válasza adamisbalint hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Szia!
Végső soron egyen vagy váltófeszültség kell? Mert ha egyen, akkor a legegyszerűbb, ha egy számítógép-tápegységet használsz fel erre.
(#) nagy_david1 válasza lapose hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Akkor csak a régi Ni-Cd és savas akkumlátorokra volt ez igaz? Köszönöm a felvilágosítást.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 26, 2011 /

Sziasztok!

Egy gyors segítségre van szükségem. A csatolt fájlból aki ki tudna törölni nekem a beültetési rajzot, és a nyákrajzot meg tudná duplázni , annak megköszönném !
(#) Doncso válasza adamisbalint hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

AT-s PC táp nem jó?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Bővebben: Link Ez szerintem egyből használható...
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Szia !Bővebben: Link
Ezt 20 perce nyomtattam, és be vagyok rezelve, hogy nem méretarányos...
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Page Scaling : None . Ez van beállítva.

Kinyomtattam acrobat reader 9.4-ből és teljesen jó! Csatolom a beállítást.

pdf.jpg

Nekem is pont ez ! Köszi! Akkor még egyet nyomtatok !

Frissítsd az acrobatodat.

Na, vegul kiderult, hogy nem jo volt. Ujra nyomtattam , mas beallitassal, es mostmar helyes , le is mertem. Koszonom.

Most a gepem romlott el, nincs ekezet...

Ha windows-od van, akkor a jobb alsó sarokban lévő betűt (szövegbeviteli nyelvezet) állítsd át HU-ra.
(#) TSzilard válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Köszi a segítséget! Sajnos ilyen műszerem nincs, csak hagyományos mérésekkel próbálkoztam idáig. Ami végett csinálom, hogy kiderítsem hogy az akkumulátor, alternátor, vagy esetleg az autóban van kisebb zárlat nincs-e véletlenül a gépjárműben, ugyanis nem egy mai darab. Meg persze hajt a kihívás, hogy megoldjam ezt, ugyanis idáig ehez hasonló méréseket még nem nagyon volt alkalmam csináltam

Jaj, tudom en azt, jarok en informatika versenyre, fel is tortem mar par cuccot is... :pirul: de nem az a baj. Valami mas a hiba, neha igy viselkedik.

Akkor cserélj a gép előtt felhasználót is.

Tudom , már kicsit uncsi ez a felh. Közben, meg megjavult. Na tessék. Vindóz.
Következő: »»   1304 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem