Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
http://www.youtube.com/watch?v=HHFaHvq4cQA
Robot az iskolai versenyre, ahol hulladékból kellett építeni valamit.
Egy vonalkövető robotot szeretnék építeni. Sensornak eddig két megoldást próbáltam.
1. fototranzisztor+led (csak akkor reagál a fototranzisztor, ha nagyon erős fénnyel szembe lőjük) 2. fotoellenállás+led (nagyon lassú) Esetleg milyen egyéb megoldást tudtok még ajánlani?
Ma voltunk a tescoban, pont láttam 1 ilyen kis játékot, 1-2 ezer ft volt és kb 10cm csak. 1 kis teherautó vagy valami hasonló + volt hozzá 1 filctoll ha jól láttam. A lényege pont az amit te akarsz.
Ebben is fototranzisztorral csinálják, és láttam már működni -kb ez az egyetlen funkciója, amit tényleg teljesít...
Tehetsz egy próbát fotodiódával is.
Ez egy eleg korrekt vonalkoveto robot. Itt LED-eket es fototranzisztort hasznalnak:
Failurebot 5
Ha a fej forgatasara leptetomotorokat akarsz hasznalni, akkor azt nem uszod meg mikrovezerlok hasznalata nelkul, mert ezek nem ugy mukodnek mint a DC motorok hogy csak bekapcsolod es forog, hanem a leptetomotor tekercseit a megfelelo sorrendben kell egymas utan folyamatosan es gyorsan kapcsolgatni, hogy forogjon.
Ezt tudom, csak gondoltam ha már van ilyen mocim, hátha jó lenne.
Ha ezt atalakitod, akkor megoldhato hogy egy potenciometert hasznalsz es attol fuggoen lepteti a motort jobbra/balra kulonbozo sebessegekkel.
Bővebben: Link
Készítek én is egy hexapod robotot... Ha valakit érdekel, megnézheti a
http://myhexapod.blogspot.com/ webcímen... Forráskódok nagyrésze publikus... A többit csak kérni kell
Robotomra szeretnék egy BTM 222 modult és az lenne a kérdésem, hogy a wifi antennának a földjét is be kell kötni?? mert ezt mindenhol máshogy láttam, volt aki bekötötte de volt aki nem
Én folyamatosan követem a blogodon a robot fejlődését, sok dolog még nagyon magasröptű számomra, de legalább tudom hogy mennyi mindent nem tudok még.
FPGA-val is most kezdek ismerkedni...
Egyre több hexapod születik, lehet felkapott műfaj lesz
Azon gondolkodtam, hogy a hajtást esetleg nem lehetne-e megoldani 2db elektromos ablakemelő motorral? A mérete miatt jobb lenne, viszont nem tudom ezek milyen erősek, és milyen a mehanikája, elbírná-e ezt a tömeget. Meg még a 12V-os akkus fúró is eszembe jutott (van belőle vagy 3db) csak ezt meg az alakja miatt nem tudom berakni. Pedig ezek igen erősek.
Ugy is meg tudud oldani a hajtast, hogy a motorok a testben vannak, ezekre teszel egy fogaskereket. Onnan a karokban vegigfuto lanccal viszed a hajtast a karok vegen levo meghajtokerekekhez (valahogy ugy mint a biciklinel). Erre boven van hely a testben es a karokban is.
Nem értem miért ekkora probléma neked a motor, számold ki mekkora nyomaték kell és egyértelműen eldöntheted megfelel e a célodra.
Ablaktörlő motor Gyanítom mind hasonló paraméterekkel bír. Nem olyan nagy az a test amit mozgatni kell... Szerintem még egy bikább végtelenített modell szervó is bírná a kiképzést....
Sziasztok szeretnék építeni egy robot kart (kizárólag kart) hogy legyen 3motor benne a teljes szabadság fok eléréséhez. Ami érdekelne, hogy a 3 motornak jó e a kis távirányítós autókból kiszedet motorok (kis robot karnak terveztem)vagy ahhoz külön speciális motor kéne, hogy amikor éppen nem kap parancsot hogy mozogjon akkor tartsa meg a pillanatnyi állapotát?
Ha speciális kell akkor tud e valaki valami beszerző helyet?
Üdv!
Oda servo vagy léptető motor kellene. Utóbbi olcsóbb, esetleg bontható is, könnyen kezelhető mikrovezérlővel.. A sima kis dc motor is jó lehet de mivel az nem tud tartó nyomatékot így oda csigahajtás kell és a motorok pozícióját is figyelni kell valamilyen enkóderrel.
és ilyet esetleg nem tudod hol tudok beszerezni ?
Amugy ebben még nagyon kezdő vagyok fölleg a PIC meg a programozható logikák terén csak kacérkodok egy ilyen ötlettel
Bontani láptetőmotorokat pl nyomtatókból lehet, venni pl vatera, esetleg itt az aprókba is szokott lenni. 1,8 fok/lépés jó lenne neked, ha nagyobbat lép akkor áttétellel korrigálható. Minél kisebbet lép annál precízebben mozgatható. Lehetőleg unipoláris (5 vagy 6 vezetékes) kivitelt keress, így motoronként elég 4 tranzisztor meg pár apróság a maghajtáshoz.
esetleg nem tudsz hozzá valami leirást amiböl kicsit kiokosodhatnék hogy hogy kell meg csinálnom a vezérlést?
Itt is van sok motorros leírás pl cnc hez, azok jók.
A vezérlés nem bonyolult, a motor közös vezetékét +tápra kötöd, a maradék 4 vezeték a tranzisztorokra megy. A tranzisztort érdemes optocsatolóval leválasztani az elektronika többi részétől. léptetőmotoros témákat olvasd el, sokat tanulhatsz belőlük. Ha megakadsz szívesen segítek.
Vagy egyszerű modell szervókkal is kísérletezhetsz, A neheze úgyis a mozgatásért felelős program megírása lesz. Én is próbálkoztam vele, az első nekifutás annyira jól sikerült, hogy rögtön módosítottam a projektet hexapod robottá, és 6 3 szabadságfokú kart tettem rá egy plexi lapra
Ha csak kacérkodsz a gondolattal, és a kar is kicsi amit csinálni akarsz, akkor lehet hogy elég a pici motorjaiddal is megcsinálni, csak kell hozzá egy áttételezés (lehet hogy még egy egyszerű ékszíjas is elég). Ebben az esetben csak a pozíciókezdésről, és az elmozdulásfigyelésről kell gondoskodnod, amit például régi egérből kitermelt réstárcsával is megtehetsz. Nem biztos hogy kell az ágyú, ha a puska is elég. Persze ezt TE fogod eldönteni, és nem mi
Ha már megvan, akkor segítünk szívesen! Zozi85 hexapod-ja valószínűleg már nem az első projekt
Javitsatok ki ha tevedek, de az egerbol kiszedett restarcsaval csak az elmozdulas iranyat, sebesseget es relativ szoget tudjuk figyelni. Ahhoz hogy tudjuk hogy a kar egyes reszei tenylegesen milyen szogben allnak, ahhoz valamilyen nullszintet/viszonyitasi szoget kell megadni (pl vegallaskapcsolokkal).
A robotkarhoz abszolut szogado/pozicioerzekelo a legjobb nem? Ezert en DC motorok hasznalata eseten inkabb potenciometereket tennek a karok forgastengelyeihez (gondolom nem kovetelmeny a tized-/szazadmillimeteres pontossag).
Igazad van, ezert mondtam, hogy a kezdopoziciorol is gondoskodni kell. De ehhez eleg egy lyuk meg egy opto, es mar tudja is hogy pozicioban van. Szerintem a poti zajosodik idovel, nekem emiatt nem tetszik.
Nos kaptam 1 AVR-es motorvezérlőt 1 ismerősömtől, dual, RC-s, 12V 100A-t tud. Kicsit "csúnyácska", mivel 1 fűnyíróba lett volna eredetileg, de aztán nálam kötött ki. Gondoltam csinálok neki 1 gyári nyákot, hogy azért nézzen már ki valahogy, a régi meg jó lesz majd a fej forgatásához a robotba. 1-2 fotó, és mellékelem a nyákrajzot is (Eagle), hátha valakinek kell.
Az AVR-be egetendo hex fajl, vagy programkod nelkul nem fogod tudni utanepiteni...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |