Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kaputelefon
 
Témaindító: Pere, idő: Jan 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 34
(#) mps válasza bancsi15 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
Nyertél
(#) bancsi15 válasza mps hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
Köszi, nem hittem volna, hogy elsőre jó lesz . Az optocsatoló és a potméter mindegy, hogy milyen? Van valami kikötés?
(#) mps válasza bancsi15 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
Poti helyett inkább ellenállás, olyan 500 Ohm, 2K között, ki kell kísérletezni, az opto ami van, pl 4N25, társai.
(#) attila978 hozzászólása Feb 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.
A társasházban ahol lakom, egy fermax kaputelefon rendszer van.(10 lakás, Ajtócsengővel kiegészített 1+n vezetékes, mágnes záras)
A következő ahibánk van.: A lakásban a telefonbol egyfolytában csörög a becsengető hang csak halkabban. Minden lakásban. Elég idegesítő.Multhéten meg éles sípolás hallatszódot ha valaki felcsengetett és felvettük a kagylót.
Mit lehet vele kezdeni? Mi az ok.
Attila
(#) mps válasza attila978 hozzászólására (») Feb 4, 2011 / 1
 
Hali! Ha felveszed a kagylót és sípol, akkor gerjed, van a kültériben két poti a hangerőnek, azon kell állítani. Ha pedig halkan folyamatosan hallod az ajtócsengőt valakinek beragadt az ajtónál a gomb.
(#) attila978 hozzászólása Feb 4, 2011 /
 
Köszönöm a gyors választ. A zár nyitó gomb?
(#) attila978 hozzászólása Feb 4, 2011 /
 
Bocs már látom. Elnéztem. Valóban, az eggyik lakónál be volt ragadva az ajtócsengő. Mégegyszer köszönöm szépen az összes lakó nevében.
(#) tigger hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
Kedves fórumozók!

A probléma a következő: a kaputelefonunk (Urmet) nagyon hangosan szól amikor felcsengetnek. A kezelőböl a 2 szál megy a kagylóba amiben egy normál hagszóró található: amikor felcsengetnek ez a hagszóró szól nagyon hangosan, és amikor leemelem a kagylót ugyancsak abből a hangszóróból érkezik a lenti beszélő hangja, gyakorlatilag osztozik ez a két funkció ezen a hangszórón.
Eddigi mindenki azt mondta hogy sem a központban sem a kezelőben nincs mód a csengetés hangerejének a megváltoztatására, ezért én most más írányból közelíteném meg a dolgot: elképzelhető egy olyan egyszerű passzív szürőkapcsolás amit a hangszóró elé beköthetnék és ezáltal a "nagy hangerővel" érekező jelet csökkentené a "beszédhangot" pedig nem?

Előre is köszönöm!
(#) mps válasza tigger hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Hali! Az urmetet nem ismerem túlságosan, ezért csak ötlet: meg kell nézni, hogy a bontóvillán van e szabad érintkező, és azt felhasználva a hangszóróval sorba kapcsolni egy ellenállást akkor ha le van téve a kagyló.
(#) bancsi15 hozzászólása Feb 8, 2011 /
 
Sziasztok!

Lenne még egy kérdésem. Ha nem bírná el azt az áramot az optocsatoló tranzisztora, ami a vezeték nélküli csengő gombjának a rövidre zárásakor keletkezik( kiváltva a gomb benyomását), akkor így módosítva jó ez a kapcsolás?

opto-jav..JPG
    
(#) bancsi15 válasza bancsi15 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Valaki?
(#) mps válasza bancsi15 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Jónak tűnik. De szerintem magában is elbírja. Meg kellene mérni, és adatlap. Az a korrekt.
(#) Gigapixel válasza proba hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Sziasztok.
Bontott kaputelefon-elektronika kellene, nem tudja valaki, hol árulnak ilyesmit? A neten hiába kerestem.(lakáskészülék panel, 2 vezetékes) Lomexnál, Konthánál nincs találat. Szivesen lefotózom, ha úgy tudtok segíteni.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) bancsi15 hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
Sziasztok!

Régebben kérdeztem már tőletek, hogy hogyan is lehetne egy vezeték nélküli csengővel kiegészíteni a lakás kaputelefonját. Egy optocsatolós megoldásra jutottunk(csatoltam). Nos ezt bekötöttem párhuzamosan a kaputelefonnal és működik,szól a vez. nélküli csengő, csak akkor már a kaputelefon nem cseng(és a kapunál sem lehet hallani, hogy csenget az illető, hiába nyomja a gombot, süket a készülék) de beszélgetni lehet közben. Ha lekötöm az optocsatolót, akkor cseng a kaputelefon. Olyan, mintha nem bírná el a rendszer a kettőt. Ebben kérnék egy kis segítséget! Gondoltam egy olyan megoldásra, hogy egy nagyon érzékeny tranzisztor lenne csak párhuzamosan kötve és ez ha jelet kap rákapcsolna egy 4,5V-os telepet az optokapura. Csatoltam ezt is, nem tudom mennyire járható. Tudnátok esetleg javasolni tranzisztort és bázisellenállást, vagy esetleg valakinek lenne valami más ötlete?
Előre is köszönöm a segítséget!!!
Üdv.
(#) bancsi15 hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
Ja és annyi lemaradt, hogy kimértem mennyi a fesz. a kaputelefon kapcsain amikor cseng és mennyi amikor nem.
Amikor nem cseng akkor 0V, amikor cseng akkor 6,7V.
(#) mps válasza bancsi15 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Hali! Lemaradt a bemenetről a kondi, bocsi, elkerülte a figyelmem! Egy 470nF-on keresztül kösd a kaputelefonra. Ha egyenáram kezd folyni a körön a központ úgy gondolja, hogy felvették a kagylót. Ha rövidzár lesz a vonalon, nyitja a kaput.
(#) bancsi15 válasza mps hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
OK! köszi. Pont nincs itthon 470nF-os kondim sajnos. Az jó, ha sorba kötök 2db 1µF-os elko-t (abból van sok )?
Ha így csinálom, akkor a pozitív vége kerül a telefonkapu kapcsára ugye?
(#) mps válasza bancsi15 hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Kösd össze a két pozitívat, és a két negatív lesz a "470nF" kondid vége. Amúgy lehet működik kisebbel is. Csak amikor foglalkoztam még vele, nekem ebből volt sok
(#) bancsi15 válasza mps hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Szia!

Így gondoltad?

javított.JPG
    
(#) mps válasza bancsi15 hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Eeeegen'
(#) thomas97 hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy házilag készült kaputelefont a kert bejáratához, de nincs ötletem hogy hogyan álljak neki... nem nagy dolog lenne, csak ha valaki telefonál akkor felvehessem, beszélhessek vele, és utána kinyithassam az ajtót. Tulajdonképpen mint egy sima egylakásos kaputelefon. Ezt házilag lehet kivitelezni?
(#) bancsi15 válasza bancsi15 hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Szia!

Találtam egy 470nF kondit és bekötöttem sorba a az optocsatolóval. 3-as kapocs->kondi->optocsatoló, de csak a kaputelefon cseng továbbra is. Az opto biztos jó, mert ha a kivezetéseire odaérintem a 4,5V-os elemet megszólal a vez. nélküli csengő. Most mit csináljak? HELP!!
(#) bancsi15 hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Megpróbálom érthetően leírni, mert így lehet, hogy kicsit zavaros. A kaputelefonba két szürke vezeték jön be a 3-as és 6-os kapcsokra. A 3-as a pozitív. Ha csengetnek 6,7V van a vezetékeken, ha nem akkor 0V. Ha az optocsatolót bekötöm a szürke vezetékek mellé párhuzamosan, akkor a kaputelefon nem cseng, lent a főegységnél sem hallani a csengést, de ha leemelem a kagylót lehet beszélni, és ezek mellett szól a vez. nélküli csengő. Ha úgy kötöm be az optocsatolót, hogy a 3-as kapocs és az optocsatoló közé teszek egy 470nF-os (de próbáltam 150nF-al is) kondit, akkor nem szól a vez. nélküli csengő, de cseng a kaputelefon a lakásban és a főegységnél is és beszélgetni is lehet.
Nem tudom, mi lehet a gond,mert megnézve a lakáskészülék kapcs. rajzát a 3-as kapocs és a hangszóró ott sorba van kötve egy 470 nF kondival.
Bárki tud segíteni, azt nagyon megköszönném.
(#) bancsi15 hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Csináltam két Móricka ábrát.
A póba1 nevezetűnél Csak a vez. nélküli csengő szól , a próba 2-nél pedig csak a kaputelefon.
(#) mps válasza bancsi15 hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
A diódákon mérj feszültséget. Ha a kondit csökkented akkor még rosszabb lesz, inkább növeld. A kültéri az milyen típus? Elméletileg 12vcs-cs nek fel kellene jönni csengetéskor, persze ezt multival nem méred meg. Megoldás lehet az is, ha a diódák után teszel egy kb10u kondit, mintegy puffert.
(#) bancsi15 válasza mps hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Hogy milyen típus, azt nem tudom pontosan. Nem ilyen digitális fajta, ahol számkódot kell beütni. Minden lakó neve mellett van egy gomb és azt kell nyomni. Ennyit tudok.
(#) bancsi15 válasza mps hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Hiába raktam be a diódák után a 10µF-os kondit változatlan a helyzet. Ha sorba be van kötve a 470nF-os kondi az opto elé, csak a kaputelefon cseng.

Nem lenne célravezetőbb valami tranzisztoros megoldás?
(#) bancsi15 hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Szerintetek ez a kapcsolás életképes? Egy kaputelefonról venném le a jelet a tranzisztorral, ami aztán egy optocsatolót működtet(ez már megvan és működik is),ami egy vezeték nélküli csengő nyomógombját zárja rövidre.
Ezt tudtam kitalálni, mert az optocsatolót, ha követlenül kapcsolom a kaputelefonra, akkor csak az opton keresztül a vez. nélküli csengő működik, ha pedig egy 470nF-on keresztül kötöm a kaputelefonra, akkor pedig nem szól a vez.nélküli csengő, csak a kaputelefon.
Köszi

kapu.JPG
    
(#) kadarist válasza bancsi15 hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Rakj be relét, mert az optónak tápfeszültséget is kell kapnia a kimenetén ahhoz, hogy működjön. A kondi ezt megakadályozza.
(#) mps válasza bancsi15 hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Ezzel az a gond, hogy ha a bázis ellenállás nagy akkor nagy erősítés kell, és minden össze szedett jelre működni fog, ha kicsi akkor a központ megint azt fogja érzékelni, hogy fel van véve a kagyló. Az egyenáramú leválasztás az kell. Egy kép a kültériről?
Nem írtad mekkora a feszültség a diódák után (az opto ledjén).
Kadarist: az opto tranzisztora a vezeték nélküli csengőből kap tápot. Ez a rész működik már egy ideje.
Következő: »»   6 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem