Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem nagyon gyenge végfok és a minősége vállalhatatlan. Én még szobába se hallgatnám nem lenne kellemes hosszútávon. 5Wnál többet nem tudtam kihozni belőle,pedig rendes tápról hajtottam 2*40V-2*2,5A-es szabályozható labortápról. Ha jöl emlékszem +20V-ról tápláltam.
Hello!
Ha valamilyen szinten melegedik a trafó, abból baj nem lesz. Most az a kérdés, hogy mit értesz azon, hogy melegedik? Ha langyos az belefér, de, ha mondjuk 50-60 fokos az már valami gubancot feltételez. Jó hír, hogy kibírja a 2030 a +-18V-ot. Még egy dolgot mérj meg, hogy mekkora hálozati feszültségnél jön le az a +-18V. Mert lehet, ha azért annyi, mert alacsonyabb a hálózati feszültség a szokásosnál, és átviszed más helyszínre, aztán besokal. Ezt még nézdd meg. Ha ez a tény is rendben lesz, akkor minden okés.
Talán magasabb a hálózati feszültség nálatok.
Tehát, akkor az asszimetrikus táplálású változatot készítetted. A tápfeszültséget emeld a labortápon kb. 32-34V-ig. Ott adja le a maximális teljesítményt. Ha akkora feszültségnél is ilyen csekély marad a leadott teljesítmény, akkor más probléma lesz...
Rendben köszi, holnap kipróbálom nagyobb táppal hátha jól szerepel és feltudom használni és nem csak porosodik.
Helló!
A leadott teljesítmény 8 ohm 10V-nál ~ 1Watt.
Ez mostmár nem téma mert kaptam 2 hangszórót.
Azt kérdezném még attól aki megépítette hogy milyen hangja van?
pontosabban ha kérhetném!
A hangja viszonyítás kérdése. Nyilván nincs olyan hangja mint egy tranzisztoros A osztályú erősítőnek, és hallottam már ennél nagyságrendekkel rosszabb hangú erősítőt is. Olyan tipikus TDA-s hangja van. Tehát teljesen átlagos. Nem is mondható kimagaslóan jónak, de rossznak sem. Én amondó vagyok: építsdd meg és hallgasd meg. Ha tetszeni fog akkor tartsd meg, ha nem akkor jó lesz alkatrészeknek a panel tartalma.
Remélem megkapaszkodtatok.
Kinyomtattam félbevágtam mert csak az egyik részre volt elég nyákom.Kimarattam,kifúrtam,összeraktam.Jöhet a próba.
Várjuk a fejleményeket, és a véleményed a TDA2030-ról.
Szia!
Megmértem a feszültséget a konnektorban, 243V-ot mértem a trafó primerén, a konnektorban is, és még másik kettőben is, így elméletileg bárhová viszem a lakásban nem nőhet meg drasztikusan a szekunder feszültség. A trafó meg nagyon meleg, nem csak langyos, hanem süti a kezemet, ha hozzányúlok. A 63W-osnál ezt természetesnek vettem, de a 250W-ostól nem vártam. Ha nem teljes kivezérlésen megy akkor csak langyos. Az mondjuk tény, hogy a trafó 220V-os hálózati feszültségre lett méretezve, ez lenne a baj?
243V? Az sokallom. Nem tudom mekkora pontosan a megengedhető tűrés, de szerintem az nem fér bele. Esetleg probáldd megmérni másik műszerrel is, (kérj kölcsön valakitől stb...) lehet, hogy a műszer nem pontos. Esetleg probáldd meg valamelyik rokonodnál ismerősödnél is, és ha ott is melegedik a trafó, akkor más problém lesz. Nálunk jobb napokon is csak 233V a max. hálózati feszültség. Ha valójában 243V van, akkor elképzelhető, hogy az is befolyásolja a trafó melegedését. De ez a 243V ez gyanús...
Ennyi túlfeszültségtől simán telítésbe mehet a vas és akkor jogosan melegszik a trafó.
Digitális multival mértem, abból is az olcsóbb fajtával, de eddig nekem nem volt rá panaszom.
Szia!
Megmértem két másik műszerrel is a feszültséget a konnektorban és azok is ugyanazt mutatták. Az előbb 228V-ot mutatott de most megint 243V a hálózati feszültség. Áramot is mértem szekunder oldalon, áganként (+-18V) max. 1,5-2A, ezt a 250W-os trafónak bírnia kellene melegedés nélkül. Kérdés, ha mégis a hálózati feszültségtől melegszik a trafó abban az esetben mit lehet tenni? Lehet-e az, hogy a vas melegszik az örvényáramoktól, mert a lemezek nincsenek jól elszigetelve egymástól? Mondjuk ez a trafó még gyári, így gondolom ez nem valószínű, és ebben az esetben gondolom a tekercs nem lenne meleg, pedig az is az.
Tehát akkor elég nagy ingadozás tapasztalható. Ami biztosan nem jó semminek sem. Igazából a villanyszereléssel kapcsolatos törvényeket, szabályokat nem ismerem, de egy biztos szerintem ez nem megfelelő. Szerintem a szolgáltató nem azt nyújtja amit kellene, vagy pedig a lakás hálózatában nem okés valami. A trafólemezek gyárilag nagyon nagyon vékony hőre keményedő műanyagbázisú szigetelő lakkréteggel vannak bevonva, tehát tökéletesn el vannak szigetelve egymástól. A hiszterézis és örvényáramú veszteségek elkerülése miatt, kis széntartalmú sziliciummal ötvözött anyagból vannak kialakítva a vasmag lemezkéi. Erre a hálózati ingadozásra azt tudom mondani, hogy szakember járjon utánna. Amit ajánlani tudok, hogy kérdezz meg a dologról egy villanyszerelőt, esetleg a szolgáltatót. Én sajnos egyenlőre még a villanyszereléshez nem értek. De későbbiekben ez ellen tenni fogok.
Szia! Igen, mint előbb írták, a 243V már túlgerjesztheti a trafódat, főleg ha egy kihegyezett konstrukció viszonylag kevés tartalékkal.
Érdemes lenne megmérni, ténylegesen hány fokra melegszik, 60 fokot a legtöbb trafó még gond nélkül elvisel.
Mi az iskolában anno annak idején így tanultuk hogy a fogyasztóknak 10százalék feszültség ingadozást +és-irányban el kell viselniük . A hálózatoddal nem hiszem probléma lehet ez nem befolyásolja a feszültség nagyságát,ha rosszul is van ki építve inkább érintésvédelmi , és túl terhelés védelem elleni problémákat okoz. Régebben én tekercseltem trafókat kisebbtől egészen a hegesztő trafókig. A zománc szigetelés a tekercs huzalon simán bírja a 60fokot szerintem nincs ott semmi baj való színű közel vagy az utcai hálózati trafóhoz és ez miatt nagyobb a feszültség . Ha a be jövő feszültséged 3fázisú,max egy másik fázis és nulla között mérjél rá , nem szimmetrikus elosztású fázis terhelés estén elő fordulhat hogy egyik fázison fel megy a feszültség a másikon kissé lejeb esik. Ami persze adódhat az áramszolgáltató hálózatánál inkább.
Én nem tudom, hogy mi lehet a gond, de megoldást kellene rá találni. Sajnos csak egy fázisom van, így másik fázist nem igazán tudok keresni, hogy megmérjem ott mekkora feszültség van.
Az igaz, hogy közel vagyunk az utcai trafóhoz, konkrétan a ház előtt van, de ettől függetlenül nem lenne szabad magasnak lennie a hálózati feszültségnek. Az meg nem elképzelhetetlen, hogy a szolgáltatónál van a hiba, a lakásban már két trafó égett le, sőt egyszer egy hajnalban a 220V helyett a konnektorban egy pillanatra 400V-ra ugrott a hálózati feszültség, de ez pont elég volt arra, hogy az egész városban a hálózatra kapcsolat eszközök sora égjen le (szerencsére nálunk komolyabb kár akkor nem keletkezett).
Jelezzétek ezt a problémát az áramszolgáltatónak
Hozzá téve itt a dolgokhoz talán még annyit elmondanék a transzformátor tekercselése egy érdekes dolog és az iparban használatos trafóknál lévő szabványos feszültség szintek több célúan is használhatóak. Ha például van egy 380/42volt feszültségű trafód, ez 220voltal megtáplálva 24volt feszültséget ad neked mert a 42volt négyzetgyök 3al(1.73) osztandó és ugyan így van a primer oldalon is a 380 1.73al osztva 220volt ,természetesen a V/A is ilyen arányban csökken.Tehát egy ilyen trafó megoldás volna ideiglenesen a problémádra . Általában én a trafókat sosem 220voltra tekercseltem hanem 250-260volt feszültségre és figyelembe véve a szekunder feszültséget az áttételből számoltam ki hogy megkapjam a kívánt feszültséget. Egy trafónál is nagyon fontos a megfelelő nyugalmi áram , mert ha túl magas a veszteségei nyilván négyzetesen emelkednek. Az akku töltőm is és a hegesztő trafóm is ami ugye gyakorlatilag majdnem rövidre zárt üzemben dolgozik a 60fokos melegedést jól tűri. Már most nehéz megoldani a trafó tekerést elég borsos a lakozott cu huzal .
Hmm... akkor te csodákat tudsz, mert akárhogy számolom, abból kb. 0,5W jön csak ki. Hídban több, úgy már jó 2W is megvan.
Max. kivezérlés +/- irányban 6V. Az effektívben 4,25V, ami 0,56W 32 Ohmra.
SZia, köszönöm a válaszod!
Hm, szoval a sztereohoz 2 dbra lenne szukseg? ertem , ez eddig nem esett le. A toroid teljesitmenye, vagy ára nem gond, de valoban szeretnem, 10-20w-tal sztereoban terhelni otthon, nekem is jobban tetszik ha kicsit felfele kerekítunk.viszont ez a sztereo bekötes kicsit megzavar. MOst ugy nezne ki, hogy a trafo moge tennek egy puffer kondit (mekkorat) es utana hogyan kotom be sztereoban a ket 2030at? es csak ezek utan jöhet a pre02? Ezek sematikusan hogyan vannak összekapcsolva? (mivel modulokbol all (trafo, 2x a TDA2030 es a Pre02) gondolom ezeket csak össze kell kötni megfelelően, nem kell ujabb kapcsolast beiktatni, nem? sajnos ugy erzem kicsit egyszeunek kepzeltem el, de még lelkes vagyok remelem mar nincs messze a megoldas Köszönöm a segítséget!
Az a színusz hullám ami csúcstól-csúcsig 16V-os 32 ohm terhelésen 1W teljesítményt produkál. A 16V-hoz természetesen hozzá kell adni minden elképzelhető és elképzelhetelen veszteséget
Persze, de akkor sem hozol ki 16V tápfeszből 16Vp-p szinuszjelet.
Mert te 16V tápból írtad: Idézet: „Szia! 32 Ω terhelésen 1W-ot 16V tápból tudnék kihozni.” Jól írod, ehhez még jön a végtranzisztorok szaturációs feszültsége, ami 2-3V. Ez 2 tranzisztornál legjobb esetben is 4V, így a 16Vp-p színuszhoz legoptimálisabb esetben is 20V tápfesz kell, nem pedig 16V.
Teljesen egyetértünk. A hozzászólásom egyetlen célja az volt, hogy a 9V-os eredményt vitassam, és a kérdezőt továbbgondolásra sarkalljam. A válasszal beelőztél, Tiéd a pont
Mindenki jól számolt, csak hiányosan. A lényeg hogy a 24V-os tápfesz mellett kb. 1W-ot kimenő telj. lesz ugye?
A lényeget sajnos még nem árultad el, tippem a 32 ohm alapján, hogy fejhallgató erősítőt szeretnél építeni, ahhoz viszont a 1-1,5W nem stimmel.
A kapcsolás 24V ajánlott tápját eleve meghagynám, mivel a passzív alkatrészek ehhez vannak méretezve. A maximális kimenő teljesítményre csak akkor tudnék válaszolni, ha a kapcsolást megépíted, és megírod a Q2 emitterén mérhető egyenfeszültséget. Szerencsés esetben ez féltápfeszre adódik és mint steelbird fórumtárs kifejtette elérhető az 1W teljesítmény. |
Bejelentkezés
Hirdetés |