Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   186 / 382
(#) erbe válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Egész nyugodtan ki lehet venni belőle a 300 VA-t. Hiszen eredetileg 450 VA-ra (nem 450 W) készült. Meg kell számolni a szekunder menetszámot (ami jelenleg a kimenő 230 V-ot adja), de elvileg le sem kell tekerni. Azt használod primernek, a szekunder helyére meg rátekered a kívánt feszültségnek megfelelő menetszámot.
Ha úgy látod, hogy üresjáratban túl sok áramot vesz föl, tekersz néhány menetet a primerhez és aszerint számolod a szekundert.
(#) fleta válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Ezek a trafók szünetmentes tápegységben csak az akkut töltötték. Tudtommal a 450 Watt a tápegységre vonatkizok. Ebből a trafóból max 2x40 Wattos erősítő tápegységet lehet kihozni.
(#) granpa válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Ez akkor nagyon különleges vas, vagy nagyobb frekin ment, jó lenne ismerni a felépítését az UPS-nek. Szerintem max. 140VA, de inkább csak 100-120.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
(#) erbe válasza fleta hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Hidd el, a szünetmentesben nem ez töltötte az akkut. Amelyikben mégis, ott soros ellenállást vagy fojtót kapcsoltak a primer elé (volt már jónéhány változat). Amikor átvált akkus üzemmódra, ezen a trafón keresztül nyomja ki a 230 V effektív értékű négyszögjelet (trapéz, kváziszinusz, ...) a fogyasztók felé. A Smart-UPS-ekben pedig valódi szinuszjelet. Szebbet, mint amit a hálózaton látsz. Mivel már elmondhatom hogy "évtizedek" óta javítok ilyesmit, talán hihetek saját magamnak.
(#) erbe válasza granpa hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Hogyan mehetne nagyobb frekin, ha 230 V 50 Hz a kimenete?
Miért lenne különleges vas? Korábban már hoztam fényképeket NDK-ban a '70-es évek elején készült trafókról, amiknek akár 1,8 T-ig fel lehetett vinni a gerjesztését. Gondolod, azóta Japán és Amerika a s...gén üldögélt, és várta, hogyan hagyják le őket az NDK-sok?
(#) granpa válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Én főleg a nagyobb gerjeszthetőségre gondoltam.Az NDK-val már régóta nem nehéz versenyezni, de anno én is találkoztam ilyen spéci trafókkal, a VKI-ba sok olyasmi került amire csak néztek a Ganzos szakik/mérnökök.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 3, 2013 / 1

Ezek a szünetmentesek pár percig bírják csak max. terhelésen, utána vagy visszajön az áram, vagy lemerül az akku. Nyilván fölösleges lenne az inverter trafóját folyamatos üzemre méretezni...
(#) SZISZI86 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat, azt hiszem nincs szerencsém ezzel a trafóval sem pedig van 3db belőle.Ha esetleg valakinek lenne ötlete azt szívesen fogadom.

Köszönök mindent!
(#) SZISZI86 válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Vagy esetleg kapcsolóüzemű tápot lehetne e csinálni belőle?
(#) gordonfreemN válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Ha teljesen egyformák, fesz és terhelhetőség, akkor sorba is kötheted őket és szimetrikus, azaz 2x24V-ot kaphatsz belőle. A teljesítmény marad.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) teren56 hozzászólása Jan 3, 2013 /

Szép napot mindenkinek!
A BEAG TH 121-K hálózati transzformátor teljesítményéről érdeklődöm.Az AET 250 erősítő trafója.A barátunk nem adott infót,csak a feszültségekről.Én 100VA körülire saccolom a méretei alapján,de valami konkrétum jó lenne.
(#) SZISZI86 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Lenne még valami van egy másik trafó (leválasztó trafó).
Trafóméretező progival 230V/2x28V 336W-ra ez jött ki rá :
Primer 367menet 0.76mm-es huzalból
Sz1: 49 menet 1.48mm-es huzalból
Sz2: 49 menet 1.48mm-es huzalból

Hihetek neki? Bővebben: Link - Vasmag: Link
(#) SZISZI86 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Szia!

köszi a választ, csak azért kérdeztem mert korábban a többiek csak 100VA körülire becsülték.

A primerhez a trafón lévő huzalt használnám, 0.5-nél kicsivel vastagabb sima tolómérővel mérve ez lehet pont jó is.
Szekunderhez van 1.0mm-es huzalom valószínűleg elegendő mennyiség ha megoldható vele.
A menetszámok ebben az esetben hogyan változnának, mennyivel lenne több ill. kevesebb?

Még valami, hogyan tekerjem? Primer aztán a 2 szekunder?
(#) fleta válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Szia!
Ha jól írtad a rajzra a méreteket, akkor a számításod, ill programod számítása 1,5 T-vel számolt, Kérdés hogy tudja-e vasad ezt az értéket. Folyamtos terhelés mellett ezekkel az értékekkel 155 VA 2x31 Voltod lesz üresjáratban.
Szedd szét, és számold vissza a szekunder menetszámát, meg fogod kapni egy kis számolás után a voltonkénti menetszámot, és ki tudod számolni mennyi primer menete. Biztos vagyok benne hogy legalább 450-500 Ment körül lesz, akkor pedig folyamatos terhelésed 115 VA
(#) fleta válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Bocsi igazad van nem a trafó töltötte az aksikat. Van néhány ilyen tápom, szétkaptam egyet. De azt hiszem nem is ez a lényeg nem ez volt SZISZI kérdése.
Hidd el ha tőlem rendelnek egy 300 VA-es trafót erősítőbe, akkor én 300 VA-est fogok csinálni, nem mondhatom azt hogy jó oda ez a 100 VA-es is.Tényleg nem vitatkozni akarok, tudom sok amatőr építő nem engedheti meg magának hogy kiadjon 9-10ezer ft-ot egy 300 VAes toroidra így hát kompromisszumot köt, bele tesz olyant amit talál, vagy kap. Persze kisebbet mindég. Utána jönnek a problémák hogy melegszik, kicsit nagyobb hangerőnél fuldokli stb.
Bocsi az offért.
(#) SZISZI86 válasza fleta hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Szia!
Semmi gond, de leírom hogyan számolt a program.

230v primer feszültség
50Hz
Vasmag keresztm. 22.32 cm2
1.2 Tesla
Áramsűrűség 3.5 A/mm2

Szek.1: 28v várható terhelés 6A
Szek.1: 28v várható terhelés 6A

(#) fleta válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Érdekes ez a program lehet hogy nem tartós áramfelvétellel számol.Én akárhogy számolom 190 VA jön ki. a 3,5 A/ nmm elég sok ám toroidnál számolunk annyit. Nem kell semmit csinálnod a trafóval számold vissza a szekundert, előtte mérd le pontosan mennyi volt a feszültsége. Pontosan számoljál.
A primer maradhat. Ezzel a trafóval kb fél hangerővel az erősítőd már elmegy gond nélkül.
(#) granpa válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

A számolt menetszámokkal 2 szál ~0.5-ből a primer, 3 szál 1.-ből a szekunder. Ez a keresztmetszet el fogja bírni a terhelést. Lehet, a vas kissé melegedni fog. (Feltéve, hogy belefér az ablakba; számold ki, mielőtt nekiállsz.) Ha ez leválasztó(biztonsági) trafó volt, akkor kisebb gerjesztéssel számolták, tehát nagyobb menetszámok vannak rajt, és nem a max. kivehető (szakaszos) teljesítményre méretezték.
(#) granpa válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Ahogy 'gordonfreemN' írta; kettőt összekötsz, primerek párhuzamosan, szekunderek sorosan, így (ha jó amúgy a feszültsége)minden macera nélkül kapod a tápot.
(#) erbe válasza granpa hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Off
'70-73 között húztam az igát az NDK-ban. Csak a mi üzemünkből évente sokezer ilyen trafóval szerelt szerszámgépvezérlés került ki, tehát egyáltalán nem lehetett túl ritka. 1-1 szekrényben volt 3-4 db. 7 vagy 8 ilyen fajta trafó hever itt-ott a pincében (műhelyemben), 40-500 VA között. Több ~12 éve került hozzám.
(#) erbe válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Ne foglalkozz a programmal! Mérd meg a vékony tekercs áramfelvételét a 230 V-ról! Ha üresjárásban több 0,5 A-nél, akkor hozzá kell tekerni néhány menetet. Mérd meg a szekunder által leadott feszültséget! Számold le a jelenlegi szekundert! Számold ki eszerint a kívánt menetszámot és adj hozzá annyit, amennyit a primer/szekunder feszültség aránya szerint kell, a rátekert menetszám miatt. (~1 menet legföljebb).
(#) zaza99 hozzászólása Jan 9, 2013 /

Sziasztok!
A képen látható UBT-63 trafó bekötéséhez kérnék segítséget.
230V bemenő és 24V kimenőre szeretném bekötni.

UBT-63.JPG

(#) BarnaPili válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Szia!
Ez alapján el tudsz indulni.
István
(#) granpa válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Én megmérném a primer tekercsek ellenállásait, illetve, hogy sok vég közül melyik, melyik tekercshez tartozik. Aszerint adnék feszültséget a primerre (valószínű; 190v-ra 2 párhuzamos primer tartozik; úgy, hogy 2-2 primer sorosan, és úgy paralel; 380V-ra az összeset sorba kell kötni), ezután mérném a szekunder tekercsek feszültségeit, ahol szintén soros és párhuzamos kötések adják a megfelelő feszültséget és teljesítményt.
'B' változat: sorba kötöd az összes szekundert, 42V-ot neki; és mérsz a primereken.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
(#) Ge Lee válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Ha bizonytalan vagy, akkor a legegyszerűbb ha valamelyik szekunderre kötsz 6-12V-ot, utána már minden tekercset végig tudsz mérni.
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Köszönöm mindegyikőtöknek!
Itt megtaláltam a leírést hozzá. Működik is rendesen.
(#) kereszke hozzászólása Jan 12, 2013 1 /

Sziasztok.Hogy oldható meg egy 6 voltos trafó feszültségének leredukálása 3voltra?
(#) amex hozzászólása Jan 13, 2013 /

Sziasztok. sürgős segítséget kérnék, adott lenne egy 2X30 V kimenő feszültségű transformátor.
a kérdés az lenne, hogyan kell kiszámolni, hogy mekkora előtét ellenállás kell ahhoz, hogy letudjak venni az egyik ágból, 1X 11 V feszültséget.
Köszi minden segitséget.
(#) pucuka válasza amex hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Miből gondolod, hogy ez így megoldható? Valószínűleg ismered az ohm törvényt, ami kimondja, hogy az ellenálláson a rajta átfolyó árammal arányos feszültség esik. Ezt az átfolyó árammal arányos feszültséget vonhatod ki a 30 V -ból, ami az átfolyó árammal (terheléssel) változik. Ha nincs terhelés semmit nem von ki, ha rövidzár a terhelés akkor mind a 30 V -ot kivonja, mint a két szélsőséges esetben.
Ezt a feladatot kétféleképpen tudod megoldani, az egyszerűbb, ha letekersz megfelelő számú menetet, vagy elektronikus szabályzást alkalmazol, az összes nyűgjével együtt.
(#) amex válasza pucuka hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Nos igen, vagy plusz rátekerve kialakítok még egy szekunder részt.
De a lényeg, hogy ez a trafó egy technics SU-v500 erősitőbe kerülne, mert a gyári megadta magát. Hogy mi lett vele nem értem, mert minden szekunder körnek van ellenállása, de feszültség nem mérhető rajtuk. Valószinű átégett a schell lakk benne és talán ezért van mérhető ellenállás. A lényeg h cserélni kell, de amit venni tudok toroid trafót annak csak egy 2X30v-os szekunder része van. nekem meg kellene 2X30v az erőstítőnek és 1X11v a standby áramkörnek.
Következő: »»   186 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem