Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UV-s NYÁK levilágító készítése
Lapozás: OK   128 / 136
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

Akkor reméljük jó lesz
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

Lemázoltam egy sorral. Hyrocrom lazurral. Állítólag UV álló. Holnap még egy sorral lekenem. Amíg megszárad remélem sikerül zsanért szerezni hozzá.
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

Én nem veszkődtem a festéssel , szerszám én használom más csak akkor látja ha megmutatom . Na meg persze ahogy megkaptam az asztalostól a kereteket azonnal munkára kellett fogni ... De az biztos hogy szebb ha legalább egyszer le van kenve lazúrral .
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
(#) pjg hozzászólása Máj 14, 2015 /

(#) Koncsar hozzászólása Jún 26, 2015 / 2

Sziasztok! Elkészült az UV LED es levilágító készülékem félig. 198 LED végzi a dolgát.
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Jún 26, 2015 /

A LEDeken 4.8 mA folyik át. A bemenetnél a 12 V DC oldalon így 250 mA. Az áramkorlátot az LM350T biztosítja.
(#) kaqkk válasza Koncsar hozzászólására (») Jún 26, 2015 /

Szuper ! Csinálsz nekem is ilyet ?
(#) Koncsar hozzászólása Jún 26, 2015 /

Köszönöm.
(#) Bassmester hozzászólása Jún 26, 2015 /

Van 15db ilyen LED-em.
Elegendőek ezek egy A4-es lámpához?
Én is olyat szeretnék csinálni, ami felfelé világít, P20-at használok.
(#) Koncsar válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 26, 2015 /

Ha jót szeretnél A4 méretre, akkor a 15 db LEDed szorozd be 20 al, akkor biztos hibátlan lesz. Ha meg egyoldalas NYÁKot szeretnél levilágítani , akkor meg mindegy, hogy lefelé vagy felfelé világítasz.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015
(#) Bassmester válasza Koncsar hozzászólására (») Jún 26, 2015 /

Komolyabb válaszra számítottam, de mindegy majd kísérletezek.
Számomra az alsó megvilágítás praktikusabb, tehát nem mindegy.
15×20 ? ... 300W-os UV LED lámpa az tényleg hibátlan lenne...

Bocsi! Félreértettem a dolgokat. Nem tudtam, hogy 1 W LED jeid vannak. Itt igazából az egyenletes fényeloszlás számítana. Nincs semmi baj a LED jeiddel. Lehetne száloptikával is elosztani a fényt. Az utolsó mondatot nem gondoltam komolyan.

Oké, semmi gond
Egy ledet már teszteltem, kb 5cm-ről saccra 15cm-es foltot vetít a fehér lapra és erős, bántó fénye van. Nem tudom hogy a hullámhossz mennyire mérvadó ilyen célra, de talán a P20-nak megfelel a 400nm körüli. Jelenleg egy 20W-os rovarcsapda csövet használok 15cm magasról, de az egész tákolmány nagyon körülményes, meg ha már rajtam maradt ez a pár LED akkor felhasználnám ha alkalmas erre a célra.

Igen, itt nem biztos hogy a watt számra kéne gyúrni. A LED eknél az a jó, hogy visszatudod szabályozni a levilágítás erejét. Így azt is tudod korlátozni, hogy a gyenge festéked a fólián átvilágításra ne kerüljön. Remélem, hogy érthetően és jól írtam le.

Persze ez világos. Ezt a leckét már az elején megtanultam, ezért most az a technológia,
hogy kétszer küldöm át a fóliát a lézernyomtatón, így tökéletesen átlátszatlan, majdnem nyomdai minőséget kapok. Mivel a fólia kissé zsugorodik, háromszor átküldöm "üres" nyomtatással és csak ezután nyomom rá kétszer a rajzot. Így minden vonal egymáson lesz, nem csúszik el.

Na ezt nem merném megcsinálni magamnál.
(#) papus51 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 27, 2015 / 1

Szia!
Ha kevés a LED, akkor az a megoldás, hogy távolabb viszed az UV forrástól a NYÁK lemezt, így egyenletesebb lesz a megvilágítás a NYÁK síkjában.
360nm körül lenne az ideális hullámhossz, de 400nm-el is működni fog.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2015
(#) alex0 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 29, 2015 / 1

Ha 4x3-as elrendezésben összerakod, biztosan elegendő lesz A4-re Egy kicsit kell vele kísérletezni, hogy mekkora távolságra érdemes tenni, és utána lehet levilágítási próbát csinálni. Mások már három LED-del is eredményesen dolgoznak, igaz azt CREE típussal láttam, de ez is jó kell legyen. A teljesítménye megvan hozzá. Ha a sok pici LED-es is jól működik már 96 darabbal, ami legfeljebb 6W teljesítmény, akkor ennek pláne jól kell dolgoznia.
(#) Wuti91 hozzászólása Jún 29, 2015 /

Üdv mindenkinek!!
A következő a problémám: csinálok én is egy levilágítót, de ahogy a képen látjátok csak 2 cső világít a másik kettőn nem, és nem tudom hogy miért mert mikor szétszedtem (mert ez egy kis hordozható szolárium volt) csináltam róla egy bekötési rajzot amit itt is láthattok és akkor világított mind a 4 cső.
Arra gondoltam hogy valami közben elromlott de ha a csöveket kicserélem akkor is működik, ha a másik fojtóra kötöm rá vagy a gyújtókat kicserélem akkor is működik de csak az a 2 cső amit a képen is láthattok. Szóval fogalmam sincs mi lehet a gond lehet hogy rosszul rajzoltam le és rosszul kötöttem be?? én már csak arra tudok gondolni. Valakinek valami ötlet hogy mi a hiba????
(#) Wuti91 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Sikerült megoldanom, köszi a segítséget.
(#) mTTamas válasza hotib hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Még februárban megvettem az arcszoláriumot amit a Vaterán találtál, de csak most jutottam el odáig, hogy kipróbáljam. Kb. három óra kísérletezés után elkészült az első NYÁK.

- Bungard előre lakkozott alapanyag,
- PHILIPS arcszolárium,
- 20cm távolság,
- 3mm-es üveglap mögött két lézernyomott írásvetítő fólia,
- 20perc levilágítási idő (nem elírás, perc!),
- Bungard nátrium-hidroxid előhívó, 2-3 perc.

A NYÁK vezetékei 0,35mm vastagok, 0805-ös SMD-k és SSOP tokozású IC került rá.

A szalagkábel forrasztása nem néz ki szépen, de működőképes. Zárlat a szomszédos vezetékek között nincs.

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget és a tanácsokat.

Tamás
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2015
(#) hotib válasza mTTamas hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Gratulálok, lényeg mindig a sikeres végeredmény. Én még soha nem dolgoztam gyári fényérzékeny nyákkal, régen P20, az elmúlt néhány évben dry fólia. Igaz, mindkét anyagnak meg van a technológiája, ahogyan fel lehet hordani a nyákra, ezt tanulni, gyakorolni kell; a gyárilag elkészített esetén ez kimarad, és biztosan jó az alap.
Persze én is kipróbáltam többféle maszkot, de a (nem háztartási!) lézer nyomtatókkal készített filmek, főleg pauszok méret ingadozása zavart, mert néhány éve már CNC-vel csinálom a fúrás-marást, és az pontosan oda fúr, ahová tervezve van.
Ezért csak nyomdai filmmel dolgozom az pontos. De egyébként teljesen jó a saját készítésű maszk is, amennyit "téved" még pausz esetén is jó, az alkatrészeket be lehet ültetni, kézzel meg oda fúrsz, ahol a lyuk van.
Kicsit soknak találom a 20 perc levilágítási időt, dry fóliánál ez kb. ennyi másodperc. De biztosan megkívánja a Bunguard hordozója. Én P20 esetén 2db 160W HMLI-vel kb. 20 centitől világítva 2-3 percre emlékszem.
(#) pjg válasza mTTamas hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Tetszik a létrás megoldás, de ajánlom ezt a figyelmedbe. Nem a sörös megoldást!
(#) mTTamas válasza hotib hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Én fénymásoló szalonban nyomtattam a fóliát, otthon nincs lézernyomtatóm. Legutóbb (nem NYÁK céljából) 180mm-es kört nyomtattam fóliára és otthon nem tudtam különbséget mérni a két egymásra merőleges sugár között. Nem számítógép-alaplapnyi NYÁK-okat gyártok, az én feladataimhoz ez a pontosság szerintem megfelelő lesz.

Ez a "nyomdai film" pontosan miről is szól és hogy készül? Egy nyomdát én eddig úgy képzeltem el, hogy az csak százas nagyságrendű rendelésekkel foglalkozik.

Nem hiszem, hogy a Bungard lakkozás lenne a felelős a hosszú levilágítási időért. A honlapukon az alapanyagon kívül komplett NYÁK-gyártó gépsorok is találhatók. Eléggé profi cégnek tűnik. Inkább arra tippelnék, hogy a lámpa amit használok már kissé kifáradt. Esetemben ez nem jelent problémát, hiszen nem ipari mennyiségű NYÁK-ot készítek. Belefér az időmbe a 20 perc.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2015
(#) mTTamas válasza pjg hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Ez a sörös verzió nálam valahogy így működne:
- Minek négy dobozzal alátámasztani a lámpát. Hárommal is stabil. Igyunk!
(20 perc)
- Minek a három doboz. Óvatosan rárakom a lámpát, elég lesz a kettő is. Igyunk!
(20 perc)
- Fene az egész NYÁK gyártásba. Majd holnap megcsinálom. Igyunk!
(#) hotib válasza mTTamas hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Az jó, ha pontos a nyomtatás. Én nyomdában nyomattam pauszt, de a pausz nedvességre változtatja a méretét. Itt a levegő nedvesség tartalmára utalok. Mikor kinyomtattuk sem volt halál pontos (gondolom hőmérsékletre is változik a mérete) de felhasználáskor - nitro gőzös kezelés után - 150mm hosszon ~1.5mm eltérést mértem. Ez meleg levegővel megfújva némileg javult, és az alkatrészek is simán beültethetők, de a CNC mellé fúr a lyuknak... Mert nem ott van, ahol lennie kell.
Lehet, hogy filmre nyomtatva a mérettel nem lett volna gond, viszont ott a fedés problémás. Meg az már nem olcsóbb, mint a nyomdai film.
Aminek meg az a lényege, hogy maga a film úgy készül, hogy gyárilag tök fekete réteg van rajta, és a megfelelő helyeken fotokémiai eljárással (remélem ez jó fogalom ide) ezt a fekete réteget eltávolítják. Ergo a fedése szinte tökéletes.
Az időn - az adott körülmények között - a távolság csökkentésével tudsz nyerni. Biztosan ráérsz, de ha a parkettára rakod a megvilágítandó nyákot, és néhány könyvre fölé a szoláriumot, csak hamarabb végzel. Arról nem beszélve, hogy a létra több helyet foglal. Meg a sört is megihatod közben, mert nem kell az alátámasztáshoz

Akkor 0,5mm-es lábkiosztású IC-knél talán nekem is ki kellene próbálnom ezt a technikát. Ha megengeded, még néhány kérdésem lenne:

- Ez bármelyik kis nyomda számára rutinfeladat, vagy keresni kell megfelelően felszerelt nyomdát?
- Ebben az esetben is az elkészítendő NYÁK tükörképét kell leadnom, vagy ennek itt nincs jelentősége?
- Van valami speciális formátum amiben az alapanyagot várják a nyomdák, vagy "mezei" pdf is megfelelő?
(#) hotib válasza mTTamas hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Sajnos ez nem rutin a nyomdáknak, sőt... A technológia tulajdonképpen elavult - mármint nyomdatechnikában - ezért viszonylag kevés helyen foglalkoznak vele. A nyák készítés topicban Gulasoft topictárs egy budapesti nyomda címét már többször leírta, ő ott készítteti. Én Győrben.

A pdf formátum általában megfelelő, de azt nem tudom megmondani, hogy tükörképet kell-e, vagy sem? Szerintem mindegy, én nem tükörképet adok, és így pont jó (nyák felől lesz a matt réteg a filmen)

Köszönöm a válaszokat!
(#) papus51 válasza hotib hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Idézet:
„a film úgy készül, hogy gyárilag tök fekete réteg van rajta, és a megfelelő helyeken fotokémiai eljárással (remélem ez jó fogalom ide) ezt a fekete réteget eltávolítják”

Ez alapvető tévedés. A film a megvilágítás és előhívás hatására lesz fekete, ott ahol a fény érte.
A kémiája az, hogy bizonyos ezüst vegyületek (pl. ezüst bromid) fény hatására elbomlanak és a kiváló finom eloszlású ezüsttől lesz fekete a film.
Ha nyomdának megrendelést adsz és azt szeretnéd, hogy a réteg a nyák felé nézzen, akkor ofszet filmet kell rendelni, másként megfogalmazva: átnézetben olvashatót.
Következő: »»   128 / 136
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem