Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   954 / 982
(#) erbe válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2024 /

A csirkék elhullási százaléka mennyivel fog nőni?
(#) erbe válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2024 /

Le lehet szerelni 2-2 szemben lévő lapátot. Így visszaállítani az eredeti állapotot nem kerül sokba.
(#) Horvath65 válasza erbe hozzászólására (») Feb 6, 2024 /

Hát ez relatív, mihez képest és honnan nézve?
(#) Horvath65 válasza erbe hozzászólására (») Feb 6, 2024 / 1

Ez galván üzem, mi fogunk elhullani...
(#) erbe válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2024 / 1

Felénk csirkenevelőkben van sok erős ventillátor. Érzékenyek a levegő minőségére
(#) Alkotó válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2024 / 1

Minden javaslat ötletes és használható, de van még egy lehetőség ami nem került szóba.
A jelenlegi üzemidőt is lehet csökkenteni szakaszos üzemmel. Persze ehhez ismerni kell a tényleges körülményeket, de a ventilátorok általában szellőztetnek, ahol beleférhet a szakaszolás. Mondjuk folyamatos üzem helyett 10 perc megy, 10 perc pihen folyamatosan. Ehhez is kell egy kis áramkör, de működhet. Alig igényel beavatkozást, és ha szükséges visszaállítható a folyamatos üzem is.
Ha egy helységben van legalább 2 ventilátor, akkor egymást is váltogathatják, ami még akár kedvező is lehet a légáramlás szempontjából.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2024
(#) Horvath65 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 6, 2024 /

Csináljuk is, de még is kevés.
(#) Alkotó válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2024 /

Automatizmusra gondolok, nem ki-be kapcsolgatásra.
(A galvánüzem szerintem alapból sokat fogyaszt. Számít ott néhány kW?)
(#) Horvath65 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 6, 2024 /

Sajnos igen, átlépjük a szerződött keretet és ezért bünti jár. Tavaly még ~20Ft volt Kwh-ja, idén 220Ft/Kwh-ja. Pedig még nap elem is van. 20Kw p és 10Kw p.
(#) KTobi válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2024 / 1

Családi házunkra kellene 10kWp, de csak 6 fért fel, nagyapámnak raktam fel 4kWp elsőre, elkezd árammal fűteni kiderül elég lesz-e, az eddigi éves fogyasztására elég.
Én gyorsan felraknák még 20kWp napelemet. 30kWp egy ipari nagyfogyasztónak kevés. Ha így drágul az energia gyorsan megtérül a befektetés
(#) dB_Thunder válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /

Idézet:
„A galvánüzem szerintem alapból sokat fogyaszt. Számít ott néhány kW?)”

Idézet:
„Sajnos igen,”

Valaki csinált kimutatást, hogy a technológia fogyasztása mellett a ventilátorok (világítás, és egyéb vill. fogyasztók) fogyasztása milyen eltenyészően kevés?? Ezzel kellene kezdeni!!
És kimutatni azt is ha ezt felezik, vagy megszüntetik mit hoz a konyhára??
Azonkívül, hogy erősen romlanak a munkakörülmények, esetleg egészségkárosító is lesz!!
Nem mindegy hol hozol X % fogyasztáscsökkenést, és ez mennyibe kerül! Nálunk sok MWh egy gyártósor, van belőle 6db! Inkább ezeken fognak 1%-ot, minthogy pl az épületszigetelésre költenének, több marad a zsebben!

Ez lekötött energia milyen időintervallumra szól? Havi, évi? Mikortól indul a következő "etap"?
A közelmúlt energia "válság" okán bezárt pár vállalkozás, akik nem tudták beépíteni az árba, vagy átalakítani a fogyasztásukat! Lehet rátok is ez vár...
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2024
(#) Horvath65 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 7, 2024 /

Sajnos minden géphez nem tudok fogyasztás mérőt rakni, mert két épület részben vannak a kádak és az egyenirányítók. A szerződés két év és nem tudom a kvótát miért nem lehet módosítani. A nagy fogyasztók egyszer kettő és egyszer három egyenirányító és a kádak fűtése cekásszal (800w) a krómos műhely 6 led lámpa/58w, a horganyban ~1800w(itt a fele nem világit). Az irodai gépek, két laptop, TV, egy-két kütyü, két 120l bojler. Csiszolóban nincs munka nagy ritkán(kéthavonta megy egy napot. Viszont hozzánk tartozik villamosan egy épület ami a cég tulajdonosé, oda január 10.-én szereltem fel egy mérőórát. (napi 30+KW megy el, de itt van a mi öltözőnk is /gázos a bojler/) Nos nem egyszerű. A csarnok fűtés légbefúvós gázos. Van napelem is 1X20Kw és 1X10Kw.
(#) szs válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /

És azoknak a motoroknak (amelyek a ventillátorokat forgatják) a valós fogyasztását mérted/mértétek? Korántsem biztos, hogy 2,2kW teljesítményen járnak, egyáltalán nem biztos, hogy a felére csökkentett teljesítményük 3X1,1kw-ot (azaz összesen 3,3kWh-t) takarít meg óránként.

Én megmérném.
(#) SKY válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /

Szia!
Mivel kapásból szóba jött a csere is, én megvizsgálnám hogy a szíjas hajtású motor kukázható-e mindenestül és beépíthető egyből a légcsatornába egy EC motoros elszívóventilátor. Ezek a motorok nem csak magasabb hatásfokúak mint az aszinkron, hanem közvetlenül szabályozhatóak, nem igényelnek pluszban frekiváltót. Általában van egy tiltó bemenete, ami potmentes kontaktust fogad és egy 0-10V-os analóg bemenete, amin keresztül fokozatmentesen tudod szabályozni (épületautomatika, PLC kimenet), vagy a feszültségtartomány alja a leállító parancs.

Így kiválthatod a meglévőt egy ugyan olyan légtechnikai paraméterekkel rendelkezőre és automatika nélkül egy potméterrel tetszőlegesen beállíthatod a fordulatszámát, vagyis visszaveheted a teljesítményét amennyire akarod. Ha később meg automatikára kell kötni, akkor nem kell semmit cserélni, csak vezeték kell hozzá.

Ez opció lehet a 7,5kW-osra is, viszont szerintem az már egy háromfázisú motor és ha szerencséd van, akkor csillag-delta bekötésű. Akkor motorcsere nélkül megúszod, ha átkötöd fixen csillagba, ami kb. harmad nyomatékot fog jelenteni, viszont légtechnikánál nem fenyeget hogy leragad és leég. A motorvédőt viszont ne felejtsd el átállítani a kisebb áramértékekre, vagy kicserélni hozzá.

Ha meg megtartod a motorokat, akkor frekiváltó, ahogy a többiek mondták. Azzal szintén 0-10V-al tetszőlegesen tudod szabályozni ill. a frekiváltóban fixen beállíthatod a kívánt fordulatot.

Egyébként meg hirtelen felindulásból a fogyasztás miatt cserélgetni a ventilátorokat eltérő teljesítményűre butaság. Jó esetben a rendszert egy épületgépész tervező méretezte, aki figyelembe vette az igényeket, a légmennyiséget és a légcsatornán fellépő nyomásesést, ebből származik a ventilátor teljesítménye és a rotor geometriája. Mivel eddig sem voltak szabályozhatóak, valószínűleg az igények biztosítása jól be lett lőve ezekhez az adott teljesítményű ventilátorokhoz a fix fordulatszám mellett. Én inkább meghagynám, hogy mindig tudja a rendszer a tervezett légmennyiséget (ventilátorcserével is) és inkább a szabályozható megoldásokkal szórakoznék a fogyasztás visszaszorításán, vagy Alkotó javaslata alapján időbeli vezérléssel, programozható kapcsolóórával vagy időrelékkel megoldva a ki-be kapcsolást.
(#) dB_Thunder válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /

Idézet:
„Sajnos minden géphez nem tudok fogyasztás mérőt rakni,”

Lakatfogó!!
Egyébként hogy van kalkulálva egy adott tárgy galvanizálása?? Valahogy csak számoltok rá energiát is!?
(#) SKY válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /

Még egy ötlet: Az elszívást az alapján is lehet működtetni, amikor ténylegesen igény van rá, vagyis megköveteli a levegőminőség. Galvánüzemet említettél, vagyis gőzök-gázok koncentrációját kellene mérni, valamint csiszolatpor jelenlétét. Nem tudom mivel lehetne megoldani, de tisztább környezetben CO2 koncentrációra és VOC érzékelő jelére szoktunk elszívást működtetni.
(#) Horvath65 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 9, 2024 /

No ezt nem értem.
(#) Horvath65 válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 9, 2024 /

Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat. Az a verdikt, hogy az egyik 7,5Kw-os 1440min-1 10 000 köbméter/órás elszívó motorját lekell cserélni 3Kw-os 960min-1 motorra(eredetileg egy 7,5Kw-os 960min-1 motor volt rajta, ennek a cseréje is volt egy kálvária). A többi motor egyenlőre marad szakaszos üzembe. Még egyszer köszönöm a hozzászólásaitokat! Szép estét!
(#) karacsi_maci hozzászólása Feb 10, 2024 /

Sziasztok!

Kijott a fali aljzat a falbol.

A lenyeg, hogy szeretnem visszaszerelni.

Tudom, elso es legfontosabb, aramtalanitani!

Probaltam rakeresni, osszezabarodtam. Lakotelepen lakom, ha ez segit.

Szoval, 3 szinem van. Igazibol parban, mert mindegyikhez tartozik egy plusz fekete is.

Tehat, fekete-piros, fekete-kek, fekete-fekete. (ez miert van?).

Az egyszeruseg kedveert hivjuk oket fekete, piros es keknek.

Ugye az aljzat ugy nez ki, hogy ketto egymassal szemben, es egy ami az egyik alatt van. Lasd kep.

Fazisceruzaval termeszetesen meg fogom nezni melyik a fazis, de ismereteim szerint a fekete. Ha nem, jovok vissza es megirom.

Segitseget szeretnek kerni, melyiket hova kossem?

Ha jol olvastam, akkor a fekete a fazis.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2024
(#) kaqkk válasza karacsi_maci hozzászólására (») Feb 10, 2024 / 1

Jobban jársz ha hívsz egy villanyterelőt aki leköveti melyik szín "micsodaésmicsinál " elvileg a fekete a fázis a kék a nulla de a piros ? Lehet hogy az a védőföld de régebbi szabvány szerint lehet akár fázis is ... Nameg mit jelent hogy párban ???
(#) kadarist válasza karacsi_maci hozzászólására (») Feb 10, 2024 / 1

Suia!
Kék a nulla, fekete a fázis, piros a védővezető. De régi házakban akármilyen kombináció előfordulhat.
(#) karacsi_maci válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 10, 2024 / 1

hat, emiatt nem hivok villanyszerelot, ezert kerdeztem.

megneztem, a fekete a fazis, szoval azt kotom jobbra, balra a kek, nulla, alulra a piros, foldeles.

a parban azt jelenti, amit a kepen latsz, azaz, hogy nem onmagaban van piros, fekete es kek.
(#) uniman válasza karacsi_maci hozzászólására (») Feb 10, 2024 /

Az ékezetes írást itt jobban szeretjük...10 éve még ment neked is:
Bővebben: Link
(#) karacsi_maci válasza uniman hozzászólására (») Feb 10, 2024 /

nincs gépem, mobilról meg macerás, de akkor próbálkozom.
(#) kaqkk válasza karacsi_maci hozzászólására (») Feb 10, 2024 /

Hát éppen ezért írtam hogy hívj szerelőt , ez tiszta káosz kékhez feketét feketéhez pirosat .Kíváncsi volnék a 3 fekete hová megy amivel párosítva vannak a színes vezetékek .
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2024
(#) erbe válasza karacsi_maci hozzászólására (») Feb 10, 2024 /

Ha csőben vannak a vezetékek, jobban jársz, ha a 3 feketéből kettővel behúzol kéket és zöld-sárgát. Akkor legalább az utánad következő érti, hogy a piros is védővezeték. Legalább nem fog senki odasülni a másik végén.
(#) Moderátor hozzászólása karacsi_maci hozzászólására (») Feb 10, 2024

Kérjük, mobil eszköz használata esetén is fordíts figyelmet a helyesírásra (nagy kezdőbetűk használata)!
Köszönjük.
(#) szs válasza karacsi_maci hozzászólására (») Feb 10, 2024 /

Ez egy jó nagy vicc.
De a fekete-kék-piros az passzol, fázis-nulla-föld. Csak a letörnivalókezű fekete-fekete-feketével folytatta. (Nálunk meg a konyhában két piros jön le)
Mondhatnám, hogy cseréld színhelyesre, de (úgy látom) aluvezetékek. Na, ha a mai rézvezetéket csavarod rá, akkor még rosszabb is lehet.Esetetleg (tanácsolták már) WAGO alupasztával -csak az befér-e?
(#) aviator17 hozzászólása Feb 11, 2024 /

Sziasztok,

HMV tartály szivattyúvezérlesének tervezésével vagyok gondban. Rajzi nem megfelelőségekért előre is elnézést kérek

A feladat az lenne, hogy a szivattyút a HMV termosztátjával, de a HMV áramkörétől független betápról kellene működtetni. A HMV vezérelt betápon van. A cél az lenne, hogy a szivattyú ne csak a fűtőszállal egyidejűleg működjön, hanem attól függetlenül is tudjon menni, ha a termosztát melegítést kér, például egy olyan helyzetben amikor napközben annyi meleg víz fogyott hogy estére már kevés lenne, és estére nem jön meg a vezérelt, akkor a szivattyú rá tudjon melegíteni, illetve ha egyidejűleg mennek, akkor besegítve a fűtőszálnak, csökkentse az energiafogyasztást.

Nem tudtam még rájönni arra a megoldásra, hogy hogyan adom át a termosztát bekapcsolt állapotát egy másik körnek egy olyan esetben, amikor nem folyik rajta áram. A termosztátnak összesen két kivezetése van ahogy a rajzon is látható. Egyedül egy kontakt vagy rövidzár érzékelésre képes eszköz jutott eddig eszembe de ilyet nem találtam.

Köszönöm előre is a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2024
(#) még1MbR válasza aviator17 hozzászólására (») Feb 11, 2024 /

A termosztátot kivenném a mostani vezérelt áramkörből és a helyére egy mágneskapcsolót tennék.
A mágneskapcsolót pedig egy teljesen külön áramkör indítaná, benne a termosztáttal.
Következő: »»   954 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem