Fórum témák
» Több friss téma |
a téma kicsit kezd megint érdekelni anno akartam is sajátot csak baj az hogy alapokon vagyok az elektronikával
kb erre gondolsz? (és itt nem szívja le a kondid azon az R1 ellenálláson?) Bővebben: Link Amit én még említettem a két villanó csövet itt már 3 is van: Bővebben: Link
vagyis jól értem esetedben sorba van a villanó csővel ez az IGBT tranzisztor?
igen sokféle kapcsolás van ez az IGBT érdekes lehet még nem láttam ilyet neten. Vajon hány Amperekről beszélünk amiket elkel viselnie?
És itt ebben a fórumban a legelső hozzászólótól van egy kapcsolás ott hogy állítja a fényerőt van esetleg egy leegyszerűsített logikájú kapcsolás egyszerűen nem bírom kibogozni
ok bocsánat sokat kérdezek de azt hiszem rájöttem az áramkör figyeli mikor éri el a beállított töltést és akkor lekapcsol és sípol hogy készenlétben van. Ha nem így van javítsatok ki.
Küldök egy pdf-et egy ilyen IGBT-ről. Ilyesmi szokott lenni rendszervakukban, pl a Nikon SB-28-ban.
Ez igen nagyon jó amit küldtél kíváncsi vagyok van e ennél durvább majd Google-zok.
Hihetetlen mekkora áramerősség megy át.
Úgy működök, hogy adott feszültségre tölti a kondikat amire potival beállítod, a kondik folyamatosan rajta vannak a cső két végén. Aztán mikor jön, hogy el kell pukkantani, akkor a cső gyújtó lábára rátol nagyfeszt, ezáltal el kezd vezetni a cső és jön a villanás. Nem szakít ez meg semmi, csak a kondikon lévő fesztől fugg a villanás ereje.
Lenne nekem is egy kérdésem, hova lehetne rákötni erre a kapcsolásra egy rádiós vaku vezérlőt? Próbáltam a teszt gombal párhuzamosan, amitől el is villan, de annyival lassabban történik, hogy mire elvillan a vaku a gép már rég megcsinálta a fotót. Az opto tranyóra rákötve meg füstül az optotranyó. köszi HyGy
Sok-sok amper folyik a villanáskor.
A xenon gáz plazma állapotában (villanáskor) igen jól vezeti az áramot. Egy villanócső ilyenkor kb. 0,5 ohm körül van. Ha ehhez hozzáadod a konditól a villanócsőig menő vezetékek és csatlakozások ellenállását akkor összesen legyen mondjuk 1,5 ohm. Ha a kondiban 400V van, akkor 400V/1,5 ohm=266A. Ekkora áram indul meg a villanás elején, amikor még a kondi "tele" van. Ahogy a villanás közben telik az idő, ez nyilván csökkenni fog. Egy villanás jellemzően 1-2ms, vagy ennél rövidebb szokott lenni. Ezért elég ilyen pici IGBT a kikapcsolásra, mert tartósan nem kell tudni elviselnie ekkora áramot. Az 1ms-ra megadott pillanatnyi max. terhelhetőségük a többszöröse szokott lenni, a tartós max. terhelhetőségnek.
"már rég megcsinálta a fotót."
elképzelhető hogy elővillanás történik úgy hívják hogy "preflesh" ilyenkor a vaku küld egy kis erejű gyors villanást mielőtt teljes fénnyel vakuzna de nem ismerem a pontos gépedet sem azt hogy hogyan próbálkozol hogy van összekötve a géppel vagy másod indítóval és milyen rádiós megoldás? "füstül az optotranyó" és ez hogy van kötve honna jönn az áramforrás előtte van ellenállás? és mi füstől az adó vagy a vevő? de látóm jól vágod a témát vagy mégsem? talán válts TTL módra vagy rögzítsd a fénymérést canon-nál FEL vagy * gomb most nem tudom de valahogy így hívják.
Nincs elővillanás. Manuális vakura szoktam állítani, minimális villanási erőre.
Ha elő villanás lenne, akkor szerintem elsülne az opto érzékerőre is. D80 a váz egyébként... Két módban lehet szeretném használni: - van benne egy opto ami érzékeli a villanást, ezzel frankón működik - és szeretnék rátenni egy ilyen rádiós vaku kioldót, amire a gyári kapcsolásban nem volt kiépített hely, de gondoltam nem gond, majd párhuzamosan teszem a teszt gombbal, és úgy el is villan, de túl lassan történt az egész, csak ilyen 1/30-addal tudtam fotózni, hogy látszódjon a vaku fénye.. Itt a kapcsrajz: (A Q2-vel próbáltam párhuzamosan kötni, az nem volt jó, elfüstölt a Q2) Baloldalt a trafó alatt van a tesztgomb, ami az OC2-es optokapura megy, azzal párhuzamosan kötve a rádiós kioldó vevő részét ment, de bazi lassan. (Ilyen kínai ebay-es vaku kioldó, nem tudom a típusát... De szerintem kb egyformán működhetnek.) http://www.hygy.hu/temp/studiovaku/42e173ef6194_forditott.gif
és ha még egy optot kötsz rádió helyet akkor jól villan?
A Q2-nek nem kéne tönkremennie ha csak az amit rákötsz onnan nem csap át valami lehet, hogy diódák kellenek vagy ellenállások.
bocs pontosítok még egy opto IC-t rádió helyett. Inkább akkor rádiós gond lehet tudni kéne sima egy érintkezős vagy bonyolultabb állíthatós? meg milyen frekin megy ?
és lehet hogy csak invertálni kéne a rádió jel kimenetet attól függ le vagy felfelé ágon próbálja elsütni a vakut.
(szemem kicsit elfáradt és annyira hasonlónak hittem a neveket, hogy majdnem neked írtam előttem levőket is)
Én sajnos nem vagyok zseni ezekben csak hobbi szinten néha kísérletszerűen (persze óvakodva) raktam már össze sok mindent meg programoztam IC-ket. Talán tudnál még ebben segíteni? Ez az 1-2 ms gondolom összefügg az 1,5Ω-tól is vagyis, ha kisebb az érték kisebb az idő is? Ha növelem a C kapacitást, akkor nő az idő vagy ez is alkatrész függő (elkó) esetleg is-is? Meddig lehet az előtét/töltő ellenállást csökkenteni a négykapacitású Elkó előtt és ha nincs ellenállás akkor gondolom veszélyes szétdurranhat a Kondi vagy nem? Ezt csak azért is kérdezem, mert már láttam videókat is lehet, hogy csak adott paramétereken túl volt hajtva. Azt már megtapasztaltam, hogy sok alkatrész veszélyes ilyen túlhajtások miatt ezt jó, ha mások is tudják (tűz és védőfelszerelés sem árt vagy tud mit csinálsz. Itt legtöbbször csak a magasfeszültség és áramerősségre hívják fel a figyelmet de más tényezők is lehetnek veszélyesek.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |