Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » COM-portos vezérlés
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Rikfic válasza Csirkefej hozzászólására (») Szept 7, 2007 /
 
Ááá, persze, hogy nem jóóó...
Bocsi, természetesen a LED-eket fordítva kell bekötni!
Köszi, hogy szóltál!
Rosszul rajzoltam le!
Ezer bocs mindenkitől!!!!!
(#) Chokapick hozzászólása Szept 7, 2007 /
 
akkor most mi ay igazi megoldas?
(#) Chokapick hozzászólása Szept 8, 2007 /
 
elkuldenetek a tranzisztoros megoldast is.amint lehet es megvan a rajz meg a progi,azonnal szeretnem elkesziteni a kapcsit
(#) Rikfic válasza Chokapick hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
A többi rendben van, csak a LED-eket kell megfordítani, mert rosszul rajzoltam le!
(#) Addye hozzászólása Jún 4, 2010 /
 
Üdv mindenkinek.

Kezdő vagyok a témában, ezért szeretném a segítségeteket kérni.
Érdekelne, hogy milyen módon tudnám egy 230V-tal működő berendezést (pl. egy asztali ventilátor) ki-be kapcsolgatni PC-ről, soros porton. (Gondolok itt arra hogy az áramellátás és a tárgy közé beiktatni egy vezérlőt, ami PC-ről kapva az utasítást megszakítja vagy "tovább engedi" a feszültséget.
Olvasgattam, és láttam, hogy sok profi van az oldalon, ezért is írtam ide a kérdésem. Mint már írtam, kezdő vagyok a témában( nagyjából tudom, hogy mi-micsoda), és ha valaki szánna rám kis időt, leírhatná, hogy hogyan valósíthatnám meg ezt. Ha kell (biztosan kell) építek hozzá valami vezérlőt, ha kapok egy kapcsolási rajzot és egy leírást, hogy mi micsoda.

Ha lehetséges, hogy több tárgyat vezérelhessek ugyanígy, azaz ki-be kapcsolgatni, az még jobb lenne.

Kérem, aki tud segíteni, az részletesen írja le hogy mit csináljak.

Előre köszönöm a megoldásokat.
(#) El_Pinyo válasza Addye hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Szia!
Első körben nem javaslom a mikrovezérlős megoldásokat, mert ha nem tudsz kontrollert programozni, ill. nem fejlesztettél még kontrollerre, akkor szerintem nincs sok értelme, bár igazán szép megoldásokat főként azzal lehet megvalósítani. Helyette egy nagyon egyszerű kapcsolást készítettem, amely kezdetben bőven elegendő lehet. A kapcsolással két független fogyasztót tudsz kapcsolgatni a soros porton keresztül, a modemvezérlő jelek segítségével. A kapcsolás nem teljes, a DB-9 csatlakozó 4-es kimenetére egy ugyanolyan objektumot kell készíteni, mint ami a 7-es kivezetésen van (nekem nem volt kedvem kétszer ugyanazt lerajzolni ).
Mivel nem említetted, hogy PC programozásban mennyire vagy jártas, így azt javaslom, hogy először terminál program segítségével vezéreld a portot (Pl.: Bray terminal). A legördülő menüből kiválasztod a megfelelő portot (Pl.: COM1), majd csatlakozol a porthoz (Connect). Az RTS és DTR modemvezérlő jeleket (így a fogyasztókat) pedig a gombok segítségével kapcsolhatod ki-be. Az RTS a 7-es kivezetésre kötött fogyasztót, míg a DTR a 4-es kivezetésre kötött fogyasztót kapcsolgatja.
Ha hálózati feszültséggel működő fogyasztót szeretnél kapcsolgatni, akkor a reléknek a szabvány előírásnak megfelelően mindkét vezetéket (nulla+fázis) bontaniuk kell, eszerint válassz relét a kapcsolásba!
(#) Addye válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ. Megpróbálkozom vele, ha nem megy, akkor újra a segítséged(segítségeteket) kérném.
(#) RieN hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
Sziasztok. Én nem sokat értek az elektronikához de erre az oldalra keveredtem 1 problémával. Szóval van nekem 1 ASUS M2N alaplapom, van benne 1 com1 -es tüskés csati a nyákon, van még 1 digi beltérim (orton 4100c) amivel össze akarom kötni de nem látja sajna. Az olyan alaplapokkal ahol nem tüskés hanem hátra vezet ki a port azzal tökéletesen működik. Próbáltam biosba állítgatni a variációkat de 1iknél sem működött. Pls aki tud valami hasznos infót segítsen.
(#) bbb válasza RieN hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Nekem is ASUS M2N van, csak abból a VM-DH változat... És tökéletesen megy a sorosport. Mindössze annyit kell tenned, hogy elmész egy PC boltba, ahol bontanak is, és veszel egy soros port kivezetést, amivel hátravezeted...

Régebben a 3. esetleg 4. sorosportot oldották meg így, de ezeknél a lapoknál már csak spórolnak a hellyel :| Arra figyelj, hogy ne azt a kábelt vedd meg, amelyikben van egy csavarás!

Ha pedig sehogy nem megy, akkor azt ajánlom vegyél egy USB-RS232 átalakítót és használd azt! Pl. a HEStore-ban lévő 3000Ft körüli darab nekem ragyogóan megy Win7x64-el is (nekem a szünetmentesem van rákötve, az alaplapit másra használom ).
(#) RieN válasza bbb hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Köszi a választ bbb.
Már adtak nekem több ilyen kivezető kábelt valószínűleg akkor a tekerőset, lehet mind 1forma. Ha valaki tudná melyik van megtekerve benne akkor megfordítanám simára.
Az USB-s átalakító sajna nem jó mert a progi a gépen csak comot ismer.
(#) RieN hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Szóval ha valaki tudja hogy melyik szálak vannak megfordítva megköszönném ha leírná.
(#) Csirkefej hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Idézet:
„Az olyan alaplapokkal ahol nem tüskés hanem hátra vezet ki a port azzal tökéletesen működik.”
Talán túl sokat ittam ma?

Amit hátra vezetsz ki az nem tüskés? Vagy másképp fogalmazva, amit hátra vezetsz ki az csak "nem tüskés" lehet? Ha "nem tüskés", akkor "csupalyuk" - azaz párhuzamos port. Mondjuk még olyat nem láttam hátlapra drótozva, de elképzelhető...

A fent javasolt megoldás, hogy csavart érpárral vezesd ki a hátlapra ugyanilyen hajmeresztő! Ez az egész téma, ami itt szóba került azt a szöveget juttatja eszembe, hogy, "vagy valami vagy megy valahova" - azaz összefüggéstelen, amit itt leírtatok.

Ne legyen igazam és a hátlapra kivezetés oldjon meg minden problémát - elvégre ha a hátlapon van, akkor az elektromosan teljesen másképp viselkedik

Szerk.: "csavart érpár".... már én is hülyeségeket írok! Bocs!
(#) Csirkefej válasza Csirkefej hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Jah, amúgy a 2-es 3-as és 6-os 20-as érpárokat lehet "megcsavarni" ha jóé emléxem a "modemfordításhoz"
(#) RieN válasza Csirkefej hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Nekem EZ van csak az alaplapon, hátul pedig nincs ILYEN (Serial Communications Port) és ha ILYENNEL összekötöm nem látja a beltérit. De az olyan alaplapon ahol hátra van integrálva a comport azzal simán megy.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem