Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   172 / 4002
(#) Maul hozzászólása Jan 31, 2008 /

Sziasztok!

Egy ideje elkezdett érdekelni a mikrokontroller programozás témaköre, és gondoltam vennék egyet. Persze egyáltalán nem értek a témához, elektronikai szinten is elég kezdő vagyok (eddigi legnagyobb projectem egy megkérdőjelezhető minőségű gitár pedál), ezért nem tudom, egyáltalán hozzá tudnék-e kezdeni a szerelgetéshez, de remélem, hogy igen. Tehát a kérdésem, hogy pontosan mit is kéne vennem. Van pár feltétel:

-kész áramkör legyen usb-s programozási (égetési) lehetőséggel
-nehéz legyen elrontani, ha valamit rosszul kötök be, vagy valami
-c-ben lehessen programozni (ha jól sejtem ez mindegyikre igaz, de azért fontos, hogy rendes c fordító legyen hozzá)

és néhány fontos, de nem létfontosságú tényező:
-linux alól is lehessen égetni, meg a programot lefordítani
-könnyű legyen szerelni (tudom, hogy kell majd forrasztani, de jó lenne, ha az alap áramkörön csatlakozók/vezetékek lennének, hogy ne kelljen azon közvetlenül forrasztanom)

Nos, mit vegyek? Igazából, mint írtam, a legnagyobb probléma, hogy nem tudom, hol kezdjem a nézelődést, annyi márka és típus van ezekből.

Egyelőre ennyi, előre is köszönöm a segítséget!
(#) _JANI_ válasza almighty77 hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

P = U * I -> I = P / U
P = 60W
U = 12V
I = ? = 5A = _5000mA_

Ha lehet inkább 100AV-s (100W) trafót szerezz be!
(#) _JANI_ válasza Maul hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Szia!
Talán először egy egyszerűbb programozó hardvert kellene építeni. PLD: ICD2. Ez eredetileg USB-s, de van LPT-portos változata (klónja) is. A fórumtámák között keress rá: "ICD2 programozó". Esetleg a PICkit™ 2 is megnézheted .

Ha a programozó feszültséget rosz PIC-lábra adod, az inkább a PIC egéségét károsítja... !

Az MPLAB IDE-nek asziszem van C fordítója is. De ebben nem vagyok biztos.

Legtöbb programozó vagy foglalatban éget, és vagy tud áramköben történő programozást ( In Circuit Serial Programing - ICSP) is. ICSP esetén csak 4-5 csatlakozási pont kell az égető és az áramkör közötti. S a PIC-et fixszen be lehet ültetni.

Na de hátha másnak is lesz jó ötlete!
(#) Maul válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Köszi, de pont azt akarom elkerülni, hogy programozót kelljen építeni. Hacsak... lehet, hogy hülye kérdés, de egy szabványos eprom égető nem felel meg?
(#) nemcsa válasza Maul hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

üdv mindenkinek
megmértem egypár telefontöltő és még mindenféle töltő kimenő feszültségét mert kerestem valamihez egy töltőt de egyik sem annyi volt mint a ráírt névleges feszültség hanem mindig több,volt aminél majdnem duplája .A mérésben volt a hiba ,vagy ez így normális és működhettetek pl. egy fényképezőt amire 5v van írva mondjuk 8- v -al .köszönöm
(#) almighty77 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

köszi szépen, szép napot.
(#) jdani hozzászólása Feb 1, 2008 /

Helló. VAn egy trafóm. És ha rákötöm a motort, akor nem pörög hanem csak rezeg, mivel váltót kap. Ésha ráteszek egy egyszerű didahidat, akkor annyi elég neki, hogy egyenáramot kapjon, és rendesen forogjon, vagy kell még oda valami alkatrész?
(#) Medve válasza jdani hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Elég annyi...
(#) tbence3 válasza jdani hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Elégnek elég, de azért tegyél bele egy puffer kondit. 450µF körülit
(#) vtsoftware hozzászólása Feb 1, 2008 /

Sziasztok

Tudna nekem valaki készíteni egy CS8416-os IC-hez 28-as TSSOP Makrót készíteni Sprint Layout 5-höz?
Nem kunyerálni akarok, csak sehogy sem tudom megcsinálni, akárhogy méregetem, nézegetem...

Nagyon szépen köszönöm
(#) Maul válasza Maul hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Végülis egy ilyet kinéztem:
égető

Kezdő projectnek pedig a dcf77 órát lcd kijelzővel. Ez az égető megfelel ahhoz a pic-hez, ugye? (ha jól látom, PIC16F84x a kódja, amit tud kezelni) És a c-ben való programozás sem lesz gond, igaz?

Köszi
(#) Hroot hozzászólása Feb 1, 2008 /

sziasztok!
tudnátok csatolni nekem egy olyan "valamit" ami azt tudja, hogy a feszültséget nem ereszti 6 V felé, és a terhelhetősége olyan 5A
(#) VrGakos hozzászólása Feb 1, 2008 /

Sziasztok!
Most kezdek ismerkedni PIC-ekkel és most veni szeretnék egy 18F4550-ást. Nagyon sokat olvastam róla és már nagyjából meg is értettem. És azt szeretném kérdezni hogy ehhez a PIC-hez PICKIT 2 Debug Expresst vegyek, vagy elég egy PICKIT 2 Programozó?

A Willeprom talán! Az tud PIC-et és soros EEPROM-ot is programozni a "síma" epromok mellet.
Persze LPT-portos... és az XP :violent: :gun: :duhos2:

A PICkit™ 2 viszont

Nemrosz így első ránézésre... Az a lényeg h neked megfeleljen!
A "C"-s progiírás meg kiderül.
(#) _JANI_ válasza VrGakos hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Talán a
Idézet:
„PICKIT 2 Debug Expresst”
-nek frisseb a firmware-ja (a beégetett vezérlőprogramja). De lehet h az alapkészülék is ugyanazt a progit tartalmazza.
(#) _JANI_ válasza Hroot hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Áteresztőtranyós... High current.jpg. Uki = stab-IC + 0.6V.
(#) jocoo hozzászólása Feb 2, 2008 /

Sziasztok!
Az effekt generátoroknál a berregő(http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/berrego.html)-vel kapcsolatban lenne egy kérdésem:
a 100nF-os kondi helyet ha én 10µF-osat teszek be(sajnos msot nállam ez a legkissebb ami van) akkor az mennyire változtatja meg a hangot? hogy lehet megoldani, ha lehet?

Válaszotokat előrre is köszönöm!
(#) Hroot válasza jocoo hozzászólására (») Feb 2, 2008 /

Helló
szerintem felgyorsulna hangja.
de mért nem próbálod ki?
(#) Istike88 válasza Hroot hozzászólására (») Feb 2, 2008 /

szerintem megse szólalna! vagy ha igen akkor nagyon lassú lenne (kapacitás növekedéséve csökken a frekvencia)
orvosolni csak a megfelelő kondival lehet!

üdv
(#) jocoo válasza Istike88 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /

ok, köszönöm a gyors választ!
(#) bancsi15 hozzászólása Feb 2, 2008 /

Hali!

Valaki meg tudná mondani, hogy ebbe a kapcsolásba hány wattos ellenállások kellenek?( és estleg megnéznétek van-e benne valami hiba?)

Köszi

Üdv.
(#) jdani hozzászólása Feb 2, 2008 /

Helló.
Az 1N4001-es dióda helyettesithető egy 1n4007-essel?
1N4001 - 50V 1A
1N4007 - 1000V 1A
Elég csak ezt az adatokat nézni? mert ha igen, akkor jónak kell lenie a 1N4007-esnek is nem?
(#) (Felhasználó 14300) hozzászólása Feb 2, 2008 /

Sziasztok, nekem is kellene egy kis segítség!
Megépíttettem az ICL7109 típusú IC mérőkapcsolását...
A 12 bináris kimenetet összekötöttem meghajtó IC-kell (CD4050), így LED eken látom az aktuális adatot.
A baj az hogy a földeléssel problémák vannak, ugyanis a LED-sor áramfelvétele nem mindig ugyanakkora (ha villognak) ez pedig zavart okoz a digitális földelésnél.
Ha bekapcsolom az áramkört, a ledek össze vissza villognak, az áramkör gerjed. Hogy tudom kiküszöblni ezt a hibát?

(#) Medve válasza (Felhasználó 14300) hozzászólására (») Feb 2, 2008 /

Legjobb megoldás, ha külön tápról hajtod őket. Külön szekunder tekercs azért nem kell, de külön stabilizátor elkél. Ha ezt nem tudod megoldani, akkor marad az erős szűrés+fojtótekercs, tápvezetékek elkülönítése....
(#) Szebence hozzászólása Feb 2, 2008 /

Sziasztok,

egy olyan kérdésem lenne, hogy tegyük fel van 2 hifi és mind a 2 hifi, ugyanarra a hangszóróra csatlakozik, a kérdésem az hogy egy 4148-as diódát ha beiktatok, az jó arra, hogy a hifi kimenetéből ne legyen bemenet? Mármint a másik hifi jelére gondoltam, hogy az t ott elzárni.
(#) (Felhasználó 14300) válasza Medve hozzászólására (») Feb 2, 2008 /

Hali Medve!

Én is gondolkoztam a dolgon!
Az áramkörnek +/-5 V tápfeszültség kell.
Ha két kondenzátor felhasználásával csinálok a LED-eknek egy külön földpontot az nem jó?

Ez az áramkör csak arra kellene nekem, hogy kisilabizáljam a referencia feszültség beállítását, és hogy megállatpítsam hogyan kell majd kiszámolni a 12 bites adatból az aktuálisan mért feszültséget.
(#) Medve válasza (Felhasználó 14300) hozzászólására (») Feb 2, 2008 /

Nem tudom, hogy érted a külön földpontot, de egynek kellene lenni, csak akkor világíthat...
(#) jdani hozzászólása Feb 2, 2008 /

ehez a kapcsoláshoz lehet alkalmazni ugy egy trafót, hogy kijön a tafón a váltó, egy diódahiddal egyenirányitom, és az mehet a kivezérlés tápjának? vagy kell még oda más alkatrészek is?
(#) Medve válasza jdani hozzászólására (») Feb 2, 2008 /

Egy párezer µF-os pufferelkó...
Következő: »»   172 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem