Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Egy ideje elkezdett érdekelni a mikrokontroller programozás témaköre, és gondoltam vennék egyet. Persze egyáltalán nem értek a témához, elektronikai szinten is elég kezdő vagyok (eddigi legnagyobb projectem egy megkérdőjelezhető minőségű gitár pedál), ezért nem tudom, egyáltalán hozzá tudnék-e kezdeni a szerelgetéshez, de remélem, hogy igen. Tehát a kérdésem, hogy pontosan mit is kéne vennem. Van pár feltétel: -kész áramkör legyen usb-s programozási (égetési) lehetőséggel -nehéz legyen elrontani, ha valamit rosszul kötök be, vagy valami -c-ben lehessen programozni (ha jól sejtem ez mindegyikre igaz, de azért fontos, hogy rendes c fordító legyen hozzá) és néhány fontos, de nem létfontosságú tényező: -linux alól is lehessen égetni, meg a programot lefordítani -könnyű legyen szerelni (tudom, hogy kell majd forrasztani, de jó lenne, ha az alap áramkörön csatlakozók/vezetékek lennének, hogy ne kelljen azon közvetlenül forrasztanom) Nos, mit vegyek? Igazából, mint írtam, a legnagyobb probléma, hogy nem tudom, hol kezdjem a nézelődést, annyi márka és típus van ezekből. Egyelőre ennyi, előre is köszönöm a segítséget!
P = U * I -> I = P / U
P = 60W U = 12V I = ? = 5A = _5000mA_ ![]() Ha lehet inkább 100AV-s (100W) trafót szerezz be! ![]()
Szia!
Talán először egy egyszerűbb programozó hardvert kellene építeni. PLD: ICD2. Ez eredetileg USB-s, de van LPT-portos változata (klónja) is. A fórumtámák között keress rá: "ICD2 programozó". Esetleg a PICkit™ 2 is megnézheted ![]() Ha a programozó feszültséget rosz PIC-lábra adod, az inkább a PIC egéségét károsítja... ! Az MPLAB IDE-nek asziszem van C fordítója is. De ebben nem vagyok biztos. Legtöbb programozó vagy foglalatban éget, és vagy tud áramköben történő programozást ( In Circuit Serial Programing - ICSP) is. ICSP esetén csak 4-5 csatlakozási pont kell az égető és az áramkör közötti. S a PIC-et fixszen be lehet ültetni. Na de hátha másnak is lesz jó ötlete! ![]()
Köszi, de pont azt akarom elkerülni, hogy programozót kelljen építeni. Hacsak... lehet, hogy hülye kérdés, de egy szabványos eprom égető nem felel meg?
üdv mindenkinek
megmértem egypár telefontöltő és még mindenféle töltő kimenő feszültségét mert kerestem valamihez egy töltőt de egyik sem annyi volt mint a ráírt névleges feszültség hanem mindig több,volt aminél majdnem duplája .A mérésben volt a hiba ,vagy ez így normális és működhettetek pl. egy fényképezőt amire 5v van írva mondjuk 8- v -al .köszönöm ![]()
köszi szépen, szép napot.
Helló. VAn egy trafóm. És ha rákötöm a motort, akor nem pörög hanem csak rezeg, mivel váltót kap. Ésha ráteszek egy egyszerű didahidat, akkor annyi elég neki, hogy egyenáramot kapjon, és rendesen forogjon, vagy kell még oda valami alkatrész?
Elégnek elég, de azért tegyél bele egy puffer kondit. 450µF körülit
Sziasztok
Tudna nekem valaki készíteni egy CS8416-os IC-hez 28-as TSSOP Makrót készíteni Sprint Layout 5-höz? Nem kunyerálni akarok, csak sehogy sem tudom megcsinálni, akárhogy méregetem, nézegetem... Nagyon szépen köszönöm
sziasztok!
tudnátok csatolni nekem egy olyan "valamit" ami azt tudja, hogy a feszültséget nem ereszti 6 V felé, és a terhelhetősége olyan 5A
Sziasztok!
Most kezdek ismerkedni PIC-ekkel és most veni szeretnék egy 18F4550-ást. Nagyon sokat olvastam róla és már nagyjából meg is értettem. És azt szeretném kérdezni hogy ehhez a PIC-hez PICKIT 2 Debug Expresst vegyek, vagy elég egy PICKIT 2 Programozó? ![]()
A Willeprom talán! Az tud PIC-et és soros EEPROM-ot is programozni a "síma" epromok mellet.
Persze LPT-portos... és az XP :violent: :gun: :duhos2: A PICkit™ 2 viszont ![]()
Nemrosz
![]() ![]() A "C"-s progiírás meg kiderül. ![]()
Talán a
Idézet: -nek frisseb a firmware-ja (a beégetett vezérlőprogramja). De lehet h az alapkészülék is ugyanazt a progit tartalmazza. „PICKIT 2 Debug Expresst” ![]()
Sziasztok!
Az effekt generátoroknál a berregő(http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/berrego.html)-vel kapcsolatban lenne egy kérdésem: a 100nF-os kondi helyet ha én 10µF-osat teszek be(sajnos msot nállam ez a legkissebb ami van) akkor az mennyire változtatja meg a hangot? hogy lehet megoldani, ha lehet? ![]() Válaszotokat előrre is köszönöm!
Helló
szerintem felgyorsulna hangja. de mért nem próbálod ki? ![]()
szerintem megse szólalna! vagy ha igen akkor nagyon lassú lenne (kapacitás növekedéséve csökken a frekvencia)
orvosolni csak a megfelelő kondival lehet! üdv
Hali!
Valaki meg tudná mondani, hogy ebbe a kapcsolásba hány wattos ellenállások kellenek?( és estleg megnéznétek van-e benne valami hiba?) Köszi Üdv.
Sziasztok, nekem is kellene egy kis segítség!
Megépíttettem az ICL7109 típusú IC mérőkapcsolását... A 12 bináris kimenetet összekötöttem meghajtó IC-kell (CD4050), így LED eken látom az aktuális adatot. A baj az hogy a földeléssel problémák vannak, ugyanis a LED-sor áramfelvétele nem mindig ugyanakkora (ha villognak) ez pedig zavart okoz a digitális földelésnél. Ha bekapcsolom az áramkört, a ledek össze vissza villognak, az áramkör gerjed. Hogy tudom kiküszöblni ezt a hibát?
Legjobb megoldás, ha külön tápról hajtod őket. Külön szekunder tekercs azért nem kell, de külön stabilizátor elkél. Ha ezt nem tudod megoldani, akkor marad az erős szűrés+fojtótekercs, tápvezetékek elkülönítése....
Sziasztok,
egy olyan kérdésem lenne, hogy tegyük fel van 2 hifi és mind a 2 hifi, ugyanarra a hangszóróra csatlakozik, a kérdésem az hogy egy 4148-as diódát ha beiktatok, az jó arra, hogy a hifi kimenetéből ne legyen bemenet? Mármint a másik hifi jelére gondoltam, hogy az t ott elzárni.
Hali Medve!
Én is gondolkoztam a dolgon! Az áramkörnek +/-5 V tápfeszültség kell. Ha két kondenzátor felhasználásával csinálok a LED-eknek egy külön földpontot az nem jó? Ez az áramkör csak arra kellene nekem, hogy kisilabizáljam a referencia feszültség beállítását, és hogy megállatpítsam hogyan kell majd kiszámolni a 12 bites adatból az aktuálisan mért feszültséget.
Nem tudom, hogy érted a külön földpontot, de egynek kellene lenni, csak akkor világíthat...
ehez a kapcsoláshoz lehet alkalmazni ugy egy trafót, hogy kijön a tafón a váltó, egy diódahiddal egyenirányitom, és az mehet a kivezérlés tápjának? vagy kell még oda más alkatrészek is?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |