Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
és azt hogy kösseb be?
igy ahogy a pirossal van? Egyébként mire szolgál apufferkondi?
Igen igy. Ügyelve a polaritásra. A pufferelkó simítja ki az egyenirányítot feszültség lüktetését.
Ám vannak olyan alkalmazások, ahol a puffer nem szükséges, vagy nem ekkora. Ha működik az áramkör vedd ki, s látni fodod, hogy okoz-e valamit. pl villogás, vagy, hogy a sor nem nulláról indul...
ok. Köszi. Megcsináltam, És kifogástalanul működik.
hello!
kéne nekem egy elektromágnes transzformátoracél-lemezből valamint 2500 menetet tartalmaz 0,45mmes zománcozott huzalból.Honnan lehet ilyet beszerezni ha egyáltalán lehet ![]() ![]()
Egy multiméterrel, ami mér váltóáramot 20A-ig, aval emg lehet mérni, hogy hány Amper van a konnektorban?
![]() ![]()
Van egy laposelem. És meg akarom Mérni, hogy hány amperes. Akkor hogy mérjem meg? kel valami fogyasztó is oda,de hogy kössem azt ugy össze-vissza? Egy rajz jólene.
A laposelemen miért akarsz ampert mérni? Arra vagy kiváncsi milyen kapacitású,vagy pedig arra,hogy rövid ideig tartó nagy terhelésnél,esetleg rövidzárban milyen nagyságú a kialakuló áramerősség? Csak egy tapasztalati eredmény: izzó 3.6V-os 200mA áramfelvételű, laposelemmel táplálva ~8óra hosszan elfogadható fényt produkál. Ugyanilyen laposelem halogén izzóval 0.8A áramfelvétel mellett jó ha másfél órán keresztül világit.
Mondjuk itt nem a a laposelemen vana hangsúly, hanem az Ampermérés mikéntjén. MErt csak ugyegyszerűen nem lehet ampert mérni mint voltot. + a +-hoz
- a --hoz
Egy áramforráson (a neve ne tévesszen meg) egyelőre csak feszültséget mérjél!!! Ha rákötöttél egy fogyasztót, akkor mérhetsz áramerősséget. Ha ezek mennek, folytathatjuk haladó szinten!!
Nem tudna vki nekem egy master slave kapcsolást adni?
Az áramkör lényege hogy a master csatlakozóba dugott fogyasztó legyen akár pc bekapcsolásakor kap áramot a slave ágon lévő fogyasztók. Találtam egy fajtát de azzal az a baj hogy teljes szakadáskor kapcsolja csak ki a slave ágat ami atxes tápnál nem megoldható. Segítséget előre is köszönöm.
Tedd fel itt: " Sprint Layout NYÁK-tervező "-ben a kérésedet! Hátha valaki már elészítette, vagy kedvet kap az elkészítésére!
![]() ![]() ![]()
A dióda nem barátja az erősítőknek és a hangszóróknak! :no:
![]() Inkább egy (többáramkörös) váltókapcsolót alkalmazz!!! ![]()
Legegyszerűbben, egy 12V-os relével tudod megoldani úgy, h. a PC-táp 12Voltjáról működteted. Ekkor a relé csak akkor kapcsolja a slave egységet, amikor a PC- aktívan működik. Relé helyett alkalmazhatsz SSR-t is! Ez teljesen félvezetős... , és optikailag leválasztott. Presze mindkét esetben a CP tápját ki kell vezetni a házból s ezért, nemárt a fokozott óvatosság. SSR-nél csak egy LED terhelését kell biztosítani, ezért az egy kicsit biztonságosabb. Főleg ha az áramkorlálozó ellenállást a házban helyesed el. Jó bütykölést. S ügyelj a biztonságos szerelésre! A 230V nem játék!!!
![]()
Foff]Látom már megtaláltad...
![]()
Csatlakozom Jani, pc-ről vezérlet egyszerű relés megoldásához.
De ha nagyon akarod akkor itt van EZ! A potival beállíthatod az érzékenységet az ATX táp Stanby áramfelvétele alá.
Sziasztok.Szeretnék egy kismegszakítós elosztódobozt csinálni hangsításra.Erősítők keverők lennének beledugva.Csak most azt nem tudom hogy milyen kismegszakítót tegyek bele??(hány Ampereset).Mert hát az ok ha tudom h a fő dobozban 16-os van akkor 10A-eset rakok,de hát itt mindenhova viszem malyd magammal és ott nem fogogm tudni milyen van a fő rendszerbe.Van valamilyen képlet (törvény)csak mosz nem ugrik be.Lécci segítsetek
Köszi:Csikós Gábor
![]() ![]()
Kis utánajárással akár 1 - 2 - 4 - 6A kismegszakítókat is belehet szerezni. A kisseb értékűek elég ritkák
![]() (Vagy mindíg ellenőrizni kell. De az ördög nem alszik, S még ott van az emberi tényező is...) C60N áramszolgáltatói kismegszakító Merlin Gerin S barátunk a GOOGLE -kismegszakító--k. ![]()
Van két ilyen alap deprez műszerem. Az lenne a kérdésem, line-outra kivezérlésjelzőnek kell-e elé tenni valami előerősítőt, vagy valami mást?
Hát a line outról nem fog menni mert ugye ez egy egyenáramú műszer. A line kimenet jelszintje általában 0.7 - 0.8V, amit ha egyenirányítunk egy graetz-el, akkor semmi sem marad belőle.
Ha egy általad épített erősítőbe akarod építeni akkor készíts elé egy előerősítőt, azt a jelet egyenirányítsd, azután egy osztó és mehet rá a műszer.
Ilyen kapcsolást keresek. Nem muszáj ahhoz erősítőben lennie, hogy tehessek a lineout és a műszer közé előerősítőt
![]() Ez megfelelne: Analóg kivezérlésmérő?
Hali!
Létezik valami olyan program, amibe beírom, hogy x.yz kOhm értékű eredő ellenállás kell, és kiadja, hogy mely két gyakori ellenállásból jön ez össze? Túl sokat kell számolgatni/próbálkozni a BSS-en lévővel, ezért kérdem, hátha van konkrétan erre a célra írt progi. Krisz
Sziasztok !
Találtam a szekrény fiokjába egy 400 W os számítógép házba szerelhető igen jo paraméterekkel bíró tápegységet!Mivel nagy sükségem lenne itthon egy ilyen masinára arra gondoltam hogy beinditom az asztalom sarkába! Igen ám de nem tudom meglyik kanocra kell adni azt a bizonyos bekapcsolo inpulzust, aminek a hatására süvítve indul a ventilátor és a tápegység kimenetén mérhetö feszültséget tudjak észlelni! Azt kérdezném valaki tud segiteni merre induljak el vagy mi kellene hozzá hogy egy kis átalakitással ténylegesen tudjam használni? Az építö jellegü segitséget elöre is köszönöm ! ![]()
Attól függ, AT, vagy ATX tápegység!
Ha addig nem jön rá válasz, akkor holnap megkeresem Neked, valahol otthon fel van nekem írva... Addig is: Bővebben: Link
köszi a válaszokat
Igen, ez megfelel. Vigyázz az élesztésnél nehogy túlvezéreld a műszert, nagyon érzékenyek! Könnyen tönkre tudod tenni!
Az áramkör élesztéskor, tekerd le az 1K potit ne rakd rá a műszert hanem rakj a kimenetre egy feszmérőt, ha nullát mutat jó. Ezután rakhatod össze, jelet adsz a bementere, és tekerheted föl a potit.
Amugy köszi a linket mert itt is találtam infot !
Csak még annyit ha igy se müxik a dolog mármint nem indul akkor mé nem indul? Na mindegy belemerülök egy kicsit hátha életbe is maradok a kisérlet után ! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |