Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Zaj erősítő bőlEz mitől van ez a zaj.Háttérben a család beszélget. Ha nincs semmi az erősitő bemenetén akkor siri csend. Szuszogás jellegű zaj.
A helyzet az , hogy mivel nem tudtam beszerezni a 2sc2229-et , 2sc2383 Y került bele. Elvileg jó kell hogy legyen a kiváltás. A lábkiosztás stimmel!
Láttam már +-75V-al is hajtatni 3055-öt. Nem csodálkozom én semmin , egész életemben elektronikával és autómatizálással foglalkoztam. Azért építem , mert meg akarom tanulni ezt is , mivel eddig kimaradt. Nem sajnálom rá az időt , sem az alkatrészek költségeit. Saját utánnajárással eddig jutottam , most akadtam el vele , ezért kértem a véleményetek. Ha nem tudsz segíteni , inkább tatsd meg az elhamarkodott előítéleteidet! Köszönöm
Szia! Amíg nincs ellenőrizve a meghajtó fokozat, nem célszerű rákötni a teljesítménytranzisztorokat. Ezt leírom minden héten, miért lenne kivétel a mostani
A zölddel jelölt mezőbe eső alkatrészeket válaszd le a tápról és az R30 ellenállást kösd be D1-D2 közös pontjára, mint azt egy nagy piros ponttal jelöltem is. Akkor léphetsz tovább, ha a testhez képest Q18 kollektorán +0,7 V-ot, Q8 kollektorán pedig -0,7 V-ot nem tudsz mérni. Mérés közben a C1 bemeneti pontját kösd testre és ne legyen rajta hangszóró! A hozzászólás módosítva: Szo, 17:00
Én már ezt se értem...
Nos , a Q18 és a D1 közt rendben van a 0.7V , viszont a Q12 és az R25 közt 7.2V van. De megvan a 0.7V , csak nem a rajznak megfelelő helyen! A D2 és az R25 között van a keresett 0.7V-unk.
Az R25 ellenállásod sokkal nagyobb mint 33Ω. Mérd meg!
Kicsit megigazítottam a rajzodat a szokásos elrendezésűre.
Jogos , 3.3K -s volt bekötve! Valahogy a válogatásnál rossz zacskóba került vissza , nem ellenőriztem rá felhasználás előtt. +0.6V és -0.7V mérhető így a csere után az eredeti helyeken!
Akkor maradjon így a 2 dióda közti rész rákötve a hangszóró kimenetre és mehet a kacsolás többi alkatrészének a visszakötése?
Mérd meg mekkora feszültség esik a 33Ω ellenálláson! A szimulációm szerint túl kevés áram folyik rajta. Legalább 5mA-nek kéne lenni, hogy képes legyen kivezérelni a teljesítményfokozatot.
0,005x33=0,165V az elvárás. Még szerencse, hogy eddig ilyen kicsi volt az áram, a végtranyók elszálltak volna. Azért a 100 Ω elfüstölése azt is mutatja, a vége hibásan van megépítve - a vizsgálatát lépésenként fogjuk elvégezni. A hozzászólás módosítva: Szo, 18:16
Nemcsak a félvezetők alkalmatlanok a feladatra, hanem kapcsolási rajz elég tré....
Megaztán milyen ez a félvezető pozició beszámozás - szándékos megtévesztés esete forog fenn? TJ. A hozzászólás módosítva: Szo, 18:38
Tehát a kérdés, mekkora feszültség mérhető az R25 ellenállás két lába között?
Ha ezt közölted és elvégeztük a módosítást, akkor lépnénk tovább. Az ábrákat már megszerkesztettem A hozzászólás módosítva: Szo, 18:47
Rendben! 0.067V esik rajt!
Számolom és ide írom R33 várható értékét. A 33k-nál kisebb ellenállásra lesz szükség.
Az R33 helyére csak becsülni tudom az értéket, mert az általad használt tranzisztorok valós paramétereit nem tudom átadni a szimulátornak. Az R33 mellé forrasz egy párhuzamos 100k ellenállást és mérd meg ismét az R25-öt! A 100k tényleg 100k legyen, kisebb érték megsütheti Q7, Q8-at. A hozzászólás módosítva: Szo, 18:58
Az R33 és a 2db 1015 közt 662mV-ot mérek.
Ezt gondolom testhez képest mérted.
A korábbi hozzászólásomat egészítettem ki a korrekcióval.
Igen!
Rendben , megvan , így 770mV-ot mértem R25-ön!
Hopp, gyorsan kapcsold ki!
Sok? Gyorsan mérek , utána lenyomom mindíg a megszakítót. De ha cserélni kell a Q7-8at van még mihez nyúlnom
Mérés szerint túlélték
Az R33-at 27-30k értékre kéne hangolnunk, a cél az R25-ön 160-170 mV elérése.
Az R33-mal párhuzamos ellenállásnak 470k - 220k lehet megfelelő. A Q7 és Q8 tranzisztoroknak ±50 V-os tápnál hűtőzászlóra lenne szükségük. Ha sikerül életre kelteni a jószágot, akkor MJE340 lenne a standard helyettesítőjük. Gondolom itt most a tanulás a cél, ennek a fejezetnek a lezárásakor még írok a működéséről. A hozzászólás módosítva: Szo, 19:29
Már előre szánom azt a hangdobozt, hangszóró készletet, ami elvérzik ezzel a kapcsolással...
R33-nál 27K-val 128mV az esés az R25-ön , 800mV GND-hez képest
Jól van , kisakkozom mi lesz a jó érték. Van mindenem , tatálok hozzájuk megfelelő hűtőt is , de van új MJE340 is 4db ha arra van szükség. Igen , szeretném megérteni az erősítő részeinek működését , feladatát , hogy tudjak kapcsolást tervezni előbb utóbb. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Várom az infót Bálint
Ez a kapcsolás megtalálható több gyári erősítőben is, Hitachi, Denon, Harman Kardon stb, tranyós és fetes változatban is, célszerűbb lett volna azokból a rajzokból meríteni.
Kösd rá a Q6 és Q12 tranzisztorokat, az R30 ellenállást pedig helyezd át a diódákról R11 és R12 közé!
Azt várjuk, hogy R11-R12 közös pontján közel 0 V legyen testhez képest és az R11, R12-őn csak pár 10 mV essen. Az R11 így már biztos nem fog füstölni. A hozzászólás módosítva: Szo, 20:05
Ilyenkor nem árt egy 100S-s izzot sorbakötni a hálozati csatlakozonál. Az megmenhet sok alkatrészt. Ez egy elég veszélyes kapcsolás ilyen szempontbol.
R33-at 24K-ra csökkentve , a vele párhuzamosat 470K-ra emelve mértem 128mV különbséget R25-ön , 790mV pedig a GND-hez képest
Ez a Melody kapcsolás csaknem ugyan azt a meghajtó fokozatot használja mint az általad fabrikált erősítő és úgy véli a TO-92L tokozású tranyók elmennek a fokozat kimenetén ekkora tápfeszültség mellett. Majd a gyakorlat megmutatja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |