Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   223 / 316
(#) akos70 válasza bacilus hozzászólására (») Márc 8, 2013 1 /

Szerintem te nem értesz.
-Nem a cső a legnagyobb tétel.
-Soha nem fogsz 20 darab ilyen csövet elhasználni
-Nem biztos, hogy könnyen tudsz majd szerezni ehhez megfelelő illesztésű kimenőt, pláne PP-sben
-Nem könnyen találsz ehhez való bevált kapcsolást, saját tervezésre lesz szükség, ahogy Zsolti is írta, ahhoz meg szükséges némi felkészültség és tapasztalat.
Én meggondolnám azt a vásárlást, de te tudod.
(#) bacilus hozzászólása Márc 8, 2013 /

Bár lehet kicsit félre értettük egymást én nem azt irtam hogy fillérekböl szeretnék erösitöt csinálni, hanem azt hogy sokallom az árát az EL34 es csöveknek. Ha most 2 El34 árábol veszek 20 másfajtát, de ugyanugy megfelel az igényeimnek, akkor nyilván értelem szerüen azt választom.

Nem a cső a legnagyobb tétel. (ki mopndta?)
-Soha nem fogsz 20 darab ilyen csövet elhasználni (Remélem, mert 1x kell megvenni)
-Nem biztos, hogy könnyen tudsz majd szerezni ehhez megfelelő illesztésű kimenőt, pláne PP-sben (Majd kiszámolom és tekertetek egyet jopénzér mert csak 1x kell megvenni)
-Nem könnyen találsz ehhez való bevált kapcsolást, saját tervezésre lesz szükség, ahogy Zsolti is írta, ahhoz meg szükséges némi felkészültség és tapasztalat. (Majd idövel szerzek addig a csövek ellesznek a fiokban)
*
De
-Minöségi cuccot szeretnék épiteni
-Nem akarok 4 évente 30 rongyot csöre költeni
-Van 4 darab eminence alpha12" itthon, rádiohangszoro nem kell
-Használt rádiobol nem kell használt csö max trafo de talán az se
-Késöbbre lesznek a csövek addig lesz idöm beszélgetni hozzáértö emberekkel kapcsolásokrol ne félts.. (Ugy remegsz mintha a te cuccodat késziteném

Azthisz*em megválaszoltam mindent... zsozso köszönöm a választ lépek is
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) akos70 válasza bacilus hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Tényleg félreértettelek, azt hittem azért választasz filléres, kutyának nem kellő ruszki NOS csöveket, mert szeretnéd ésszerű keretek közt tartani a projektedet.
Eloszlattad minden "agodalmam" , biztos vagyok benne, hogy remek kis erősítőt fogsz tervezni és megvalósítani, valamint sikerül * is és egyúttal szűznek is maradni.
Köszönöm, hogy megnyugtattál.
(#) bacilus hozzászólása Márc 8, 2013 /

Pedig leirtam hogy azért választok ilyen csövet mert ilyet tudok szerezni, és mint kiderült pont jo nekem... Vehetnék 100 éves életveszélyes szakadt rádiokat is talicskaszámra ennyi pénzért, és abba még hangszoro is van...

Enyiért lehet venni jo gitárhangszorot!
(#) ZSozsóó hozzászólása Márc 8, 2013 /

Ne vitatkozzatok kérlek, mindenki érti szerintem mi a projekt lényege. Legyen úgy, építse ki -ki a magának legjobban tetsző dolgot és fogadjuk el, hogy akkor az adott ember azon kevesek közé tartozik, akik az adott pillanatban a legboldogabbak a földön. Ez lenne az egész értelme. Beszéljünk inkább arról, hogy hogy is kéne egy egyedi dolgot megtervezni, fejben, papíron, mik lennének a lépések, szerintem ebből többen tanulnának, mint ilyen szájkarate dolgoknak! Én ebben szeretnék partner lenni! Köszönöm a figyelmet! Zs.
(#) mofesa válasza bacilus hozzászólására (») Márc 8, 2013 1 /

Szia.Azért vannak rádiók,amik nem szakadtak,sőt.Miért is jó Neked ez a cső?Nem értem.
Kapcsolási rajzod nem igen van hozzá.Építeni még nem építettél semmit,magát a csöveket sem ismered.Azért ezzel a dologgal egy kicsit meg kéne ismerkedni,mielőtt bármit veszel,és főleg olyannal kezd,ami ismertebb.Olcsóbb csövek is vannak a világon.Nem véletlenül mondják azt,hogy a fokozatosság az iránymutató,én is így haladok előre.Az én első erősítőm egy VT rádió kiszerelt panelja volt,és működött.Nézd csak,a képen egy csöves tv -ből kihalászott működő kimenőtrafó van.Szobában akkora a hangerő,hogy a többiek menekülnek.
Nem azt mondom,hogy szakadt dolgokat vegyél,de ezt a csővásárlást is meg kéne gondolni.
Annyi kapcsolási rajzot lehet találni a neten. Válassz egy számodra elérhető alkatrészekből álló kapcsolást,esetleg nézz utána melyik cső helyettesíthető melyik csővel.Látod azt a kis méretű végfokcsövet?Nehéz hozzájutni,de van,amivel lehet helyettesíteni,ráadásul "filléres".
Itt is van némi információ,meg ebből is sokat megtudhatsz.
(#) bacilus válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Ez mondjuk tök érdekelne....

Mofesa... Azért vettem meg a csöveket mert olcsok, és * csövek, ha most nem vettem volna meg késöbb bánnám. Ennyi. Az árábol rádiot se tudtam volna venni. Találtam már kapcsolást hozzá. Téma lezárva. Ha rádion akarnék gitározni, rádiot vennék. És tényleg.

*Inkább a helyesírásra ügyelnél!
(#) mofesa válasza bacilus hozzászólására (») Márc 8, 2013 / 1

Értem.Szóval meg vannak a csövek.Kapcsolásod is van hozzá.Nem ezt írtad.Remek.Azt a két linket is segítségnek szántam.Sok alap dolog van benne.Ha túl vagy rajta,akkor elnézést kérek.Így Zsozsóó és más is könnyebben tud segíteni.
Ez nem szájkarate akart lenni,csak mindenkinek könnyebb így.
Lássuk a rajzot.
(#) bacilus hozzászólása Márc 8, 2013 / 1

A kapcsolást nem rég találtam.... A csöveket meg fél orája fizettem ki (rendeltem meg)... A linkeket ismerem de köszönom.

http://www.bolimbo.dk/guitarer/forstaerkere/5wattamp/5wattengelsk.htm

*
(#) peti333 válasza bacilus hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Egy picit elnézted, mert ez a kapcsolás EL84-et használ, a te csöved pedig az EL82 helyettesítője.
Ezt sz egy kapcsolást találtam hozzá, de nem valami meggyőző. Ha picit belemélyedsz, akkor rájössz, hogy a többiek milyen okos dolgot mondtak. A rádiók bontásával rengeteg alkatrészhez jutsz. Gyakorlatilag egy bemenetet kell rá tenned (vagy egy fm adót) és kész a gitárerősítő.
(#) akos70 válasza peti333 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Szia Peti!
Pár hete beszélgettünk a wah-wah pedál készítéséről. Hogy állsz vele?
Azóta szereztem megfelelő fazékvasmagot, meg is tekertem számítás szerint helyes értékűre, megcsináltam a paneltervet is.
Most sikerült egy megfelelő házat szerezni hozzá, és azt nézegetve adta magát az ötlet, hogy talán mégis a te verziódat, a vasmagmozgatást alkalmaznám.
Te a Dunlop Crybaby eredeti kapcsolását alkalmaznád ilyen módon, vagy ez egy egész más kapcsolás lenne?
Tekercsre is meglenne az ötletem, csak mérni nincs lehetőségem, számítani meg ebben a formában nem tudok, tehát maradna a próbálgatás.
(#) ZSozsóó válasza peti333 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Ebben csak a vég triódákat hajtja a pentóda egy interstage trafóval. A probléma nem az általa linkelt kapcsolással van, mert a kapcsolás tökéletes. A szükséges primer impedancia és a munkapont a kérdés. Ehhez nem árt némi kísérletező véna, mérni és számolgatni kell. Amúgy a Bacilus által linkelt oldalon valahol középtájban:
Idézet:
„I've tried both the EL82 and EL84 in the end and ECC82 and ECC83 in preamplifiers and EL84 + ECC83 play higher but is also sharper than the sound of EL82 + ECC82 and a 5 watt amplifier plays the abundant high for home.”
Az el82 is csak egy pentóda, a paraméterei nem szélsőségesen mások, a belső ellenállása még kisebbnek is tűnik az el84-nél, szóval olyan hatalmas bakot nem lő az, aki beteszi a 84-es helyett. Az azonos környezetben mondjuk érdemes figyelni a nyugalmi áramot,mert az biztos változni fog ugyanolyan előfeszültséggel, de azt a tápfeszültségből és a maximális anód disszipcióból is ki lehet matekozni és be lehet avatkozni. Ez érvényes mind SE-re, mind PP-re. Ez a "szólni fog" menete a dolognak...Zs.
(#) mofesa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Teljesen így van.A nyugalmi áramot meg a segédrács feszültségével lehet nagyban befolyásolni.
(#) ZSozsóó válasza mofesa hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

De legfőképp az előfeszültséggel, ami vagy egy katód ellenálláson jön létre, vagy a rácsra kötünk egy negatív potenciált, amivel kellően le lehet zárni a csövet. Szóval az állításra inkább ezt, persze ehhez kell a számolgatás és mérés, adatlap értelmezés, hogy mekkora segédrács feszültség, áram kell...De ezt majd csinálja/gondolja át az, aki építeni szeretne vele! Zs.
(#) mofesa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Így lett kerek egész.Ki van tárgyalva,legalább is részemről.
(#) peti333 válasza akos70 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Nálam készen van a tekercs, de kimérni még legalább 2 hétig nem lesz alkalmam. Közben rájöttem, hogy talán nem is szükséges, mert itt nem az értéke fontos, hanem a két érték közötti változás. Melyik számítás szerint tekerted? Az elsőt én is megcsináltamm, és egy jónak tűnő számítás szerint az értéke 800mH körül lett volna, az enyém a méréskor ~25 mH-t mutatott. (Itt közrejátszott, hogy majdnem 8mm-el nagyobb volt a csévetest és hosszabb is mint az E mag.) A kapcsolásom a cry baby lesz, mint írtam a poti helyére megy egy trimer, hogy be lehessen állítani, hogy milyen frekvenciák között hápogjon, az induktivitásnak meg megy a vasmaghúzogatós tekercs. Ha készen leszek vele akkor talán még egy cikket is összedobok róla.

Csak egy kérdés:ha úgyis a vasmagot variálod, tehát az induktivitást és nem a kapacitást, akkor miért kell a trimmer? Ugyanazon alkatrész szám mellett esetleg a felszabaduló tranzisztorból lehet egy kimeneti buffert is csinálni vagy elhagyható! Zs.
(#) akos70 válasza peti333 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

A fix induktivitást egy ismert Al értékű fazékvasmagra tekertem, az itt megtalálható segédprogram szerint kb. 650mH értékre. De azt most félretettem, ha beválna a vasmagmozgásos módszer, egyszerűbb lenne a dolgom. A tekercsnek szinte elő volt készítve a hely a fellelt pedálban.
(#) peti333 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Mert, sokkal egyszerűbb vele behangolni. Ha beleteszem az induktivitást, annak kicsi az esélye, hogy 660mH lesz a felső értéke mint az eredeti kapcsolásban. Ezzel a trimerrel be lehet állítani a frekvenciatartományt, amiben a hápogást az induktivitás variálásával érem el. Gitáros ismerősömnek az volt a gondja az eredeti cry babyvel, hogy nem ment elég mélyre. (persze neki egyszerűbb dolga volt, mert a fogasléc nem tekeri meg teljesen a potit, így annyi volt a dolga, hogy kihúzta a fogaslécet, picit tekert a potin, majd visszatette a fogaslécet)
Másrészről a hangzásba is beleszól az a tranzisztor. Majd ha picit előrébb járok akkor kipróbálom nélküle is.

Nem vagyok benne biztos, de az a program nem számol az egymásra tekert menetekkel. Erre valamelyik rádiótechnikában volt számítás, alig két oldalnyi képlettel. A másik dolog a veszteség. A menetek között tized, század, ezred mm-es rések vannak, amivel a program nem számol. A pedálod nagyon jól néz ki, nekem is szereznem kéne valami hasonlót.
(#) akos70 válasza peti333 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Igazad lehet, de más lehetőségem nem volt, csak esetleg a kísérletezés.
A pedált már én is hetek óta hajtom, most akadtam egy megfelelőre, ebbe pont elfér minden.

Az a tranzisztor amiről én beszélek semmilyen formában nem szól bele a hangzásba szerintem. A "második" tranzisztor egy elválasztó erősítő, aminek a kimenetén lóg az a kondenzátor, ami az induktivitással alkot egy sávszűrőt. A kimeneten levő poti, amivel a hápogást csinálod, az annyit tesz, hogy a jelet leosztja, ezzel a kondenzátor értékét virtuálisan változtatja. Így jön létre a hápogás. Legalábbis ha jól értem. Tehát ha elhagyod a leválasztó erősítőt osztóstul, és egyszerűen a kondenzátor értékével variálsz, akkor felesleges a többlet áramkör. Simán be lehet állítani maximum 2 kondi párhuzamos kapcsolásával a nyakamat ráteszem. De persze azt csinálsz ,amit akarsz, csak ha már cikk, szóljon valamiről, működés leírása, átvariálási gondolat, kipróbáltam, tetszett ,nem tetszett, inkább az eredeti stb..ne csak, hogy okosan "betettem egy változtatható induktivitást a potit meg kicseréltem trimmerre" ,ez nem olyan "tudományos értekezés" szagú. Persze elismerem a munkát mögötte. Zs.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
(#) akos70 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Zsolti, ha már kész a panelem az eredeti kapcsolás szerint, az új elképzeléshez át kell alakítanom az általad említetteket, vagy a működést elvileg nem befolyásolja, csak lesz pár fölösleges alkatrész benne? Mert az különösebben nem zavar, megvan az alsó burkolata a pedálnak.
Ha meg a poti esetleg használható módon változtat a hangon, akár az oldalára is kerülhet, kívülre.
(#) peti333 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Persze értem, de szerintem egyszerűbb beállítani egy trimer potival, mint cserélgetni a kondikat amíg jó nem lesz. A cikkbe majd megpróbálok beleírni mindent, amit fél év alatt elmélkedtem a wah-körről.
akos70: Majd ha hozzájutok a fényképezőhöz, akkor lefényképezem neked az egyik könyvem pár oldalát. Van benne induktivitás mérő módszer, amihez voltmérő kell.
A poti az oldalán akkor lehet hasznos, ha pl. basszusgitárhoz és gitárhoz is használod.
(#) ZSozsóó válasza akos70 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Peti333 kapcsolási ötletében a trimmerrel 2 véglet között végtelen értéklet fel tud venni a kondenzátor, tehát gyakorlatilag olyan finoman állíthatja a frekvenciát, ahogy szeretné, míg az általam vízionált megoldásban csak diszkrét lépcsőben. A kérdés, hogy ennek mekkora jelentőséget tulajdonítunk, hiszen ezzel csak a sáv egyik felét lehet lefixálni, a másikat az induktivitás változás okozza. Az meg már ismét mechanikai adjusztálást kíván. tehát a kérdésedre a válaszom az, hogy ahogy mondod, max pár felesleges alkatrész...Ha már poti, akkor én inkább egyet a tekerccsel kötnék párhuzamosan és a rezgőkör jóságát (Q) változtatnám...
Induktivitást tudtok mérni számítógép, hangkártya segítségével is! Nézzetek utána google-ön, biztos van megoldás, ahol szoftver is van, meg talán elválasztó erősítőket kell csinálni egy műveleti erősítőből, mintha láttam volna, komplett rlc mérő, szoftverrel. Zs.
(#) akos70 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Köszi mindkettőtöknek, akkor a próba az eredeti kapcsolás szerint, ám változó induktivitással fog történni, aztán ha szükséges, jönnek a módosítások meg kísérletezések.
(#) akos70 válasza akos70 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Meg is volna az első hangminta a hápipedálból. Gitárolni nem is kellett.

wah.mp3

(#) ZSozsóó válasza akos70 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Mörfi törvény ,soha ne feledd: Ha erősítőt építesz, mindig oszcillátor lesz belőle, ha oszcillátort, az életben be nem rezeg!
(#) akos70 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 9, 2013 / 1

Nincs semmi baj, zsebrádiónak még jó lehet, csak nem vagyok oda a balkáni folklórért, mást meg nem egyelőre nem fog.
Kipróbálom az eredeti elképzelést is, hátha azzal bejön valami bluescsatorna.

Iiigen már nekem is jött hasonló, fuzz effekttel és creative hangfallal. A baszer pickupját használta induktivitásnak, de nekem csak a Kossuth rádió jött be. Házilag épített wah pedállal is sikerült már ismerősnek, rádiót fognia. Nem tudom mi okozza, elsőre az az ötletem támadt, hogy le kéne árnyékolni.
Következő: »»   223 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem