Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
sziasztok!
tegnap apám haverjától kaptam egy rakatnyi ic-t. megnéztem őket mindenhol, a 7406-os egy inverter ic, de a többivel nem tudtam mit kezdeni. lécci segítsetek megondani hogy mire valók, és ha lehet valami kapcsolási rajzot is küldjetek hogy ne álljon már a polcomon ![]() a típusok siemens hyb 41256-12 8848 motorola mc14508bcp qqqtr9008 (24 láb) zilog zo844004psc z80 sio/0 8705 (40 lába van ![]() a segítséget előre is köszi
hm.. ez jóó! kössz! hol lehet ilyet kapni??
![]() Közben találtam egyik pic adatlapján kristályos oszcit, csak olyan inverter kell hozzá ami bírja a 100MHz-t. nemtom, szerintetek 74VHCT04AMTC jó? mer 4,7ns-ot ír typical "váltási időnek". ![]()
Kétlábú szörny a lámpa. Meghajtása szerintem is áramgenerátoros. Kb 400Hz-en megy az inverter, és 2 trafóval oldja + a 25kV - 80V-ot.
Az 1ik trafó rögtön az izzó "mellett" (tehát nem a nyákon) ,műgyantival kiönve található, ezt 4 FET-tel(600Voltosak) +valósított híd hajtja. A másik "trafó" vagy folytótekercs, szerintem a hídnak ad variálható feszültséget. Ez a készülék 24 voltról megy,induláskor 10A az áramfelvétele, ami lekúszik 2,2A-re. És szerintem vetekszik egy 150-200wattos halogénlámpával a fénye.
Sziasztok!
Volt nekem egy fénycsőgyújtó áramköröm. Szép kis kétcentis íveket húzogattam vele. Aztán egy borús őszi napon fordítva adtam rá a feszt. ![]()
annyit szólok hozzá hogy az RTÉK 90valahanyas könyvből van (talán a 92 es) műxik az tuti...
én is ezt vettem alapul mikor elkezdtem fejlesztgetni ..... amostaninak már semmi köze ehez ![]() azért nem teccett mert túl nagy ![]() optokapura gondoltam én is nem lett volna nagy cucc megcsinálni vele... csak ha egy kis olaj kerül oda .. utána ráragad a csuva és csak csoldákozol hogy mi a ráké nem ad szikrát a hall jeladó egy fos legalábbis a TLE4905.. volt egy noname valami orosz technika ![]() ugyhogy megcsináltam a 3. verziót a tekercses jeladót a gyári tiris sinyó is tekercses csak 2 tekercs
Egy számítógépes szünetmentes a gépet (kb 200W) képes akár 1 órán keresztül is életben tartani.
Ha nem valami eszméletlen nagy keringetőd van akkor egy ilyen ketyere is elég Ha magad szeretnéd építeni akkor 3 fő áramkör kell: - akksi töltő - inverter - kapcsoló az akksis és a hálózati üzem között Akksitöltőt nem olyan nehéz faragni, az inverterhez itt a HE-n van cikk a kapcsoló pedig lehet egy sima relé is, mivel nem szükséges, hogy folyamatos legyen a tápellátás. Mármint kibírja, ha 1 tized másodpercig nem kap szuflát.
Szeretnék segítséget kérni főleg azoktól akik vettek a gépbe NEON-t és az inverter bedöglött. Én egy Colink invertert vettem és két nap után bedöglött. Kicseréltem mindent benne és nem műxik, de viszont a trafó melegxik rajta. Ha valaki tud segíteni h mi lehet a problémára a megoldás vagy esetleg van valami működőképes kapcsrajza szívesen fogadom!!!!
![]()
IGEN! :yes: A fent közölt kapcsolásomban a diódák VAGY ( OR ) kapcsolást alkotnak! Köszönöm hogy felhívtad erre a figyelmem.
![]() ![]() A kapcsolás megoldható lenne tisztán VAGY-kapukkal is... Csak egy kicsit filózni kell azon, hogy milyen tipusú IC-t (IC-ket) alkalmazz. Ime egy pár példa, a VAGY-kaput tartalmazó CMOS IC tipusokból: 4071 = 4db 2-bemenetű kapu; 4075 = 3db 3-bemenetű kapu; 4072 = 2db 4-bemenetű kapu; 4078 = 1db 8-bemenetű kapu és egy inverter. Ezen IC-k megfelelő kapcsolásával megoldható a feladat. ![]() (#43620) miklosch : Azt, hogy diódákkal vagy logikai kapukkal építed meg az áramkört, a végeredmény szempontjából teljesen mindegy. Ezt neked kell eldöntened. ![]()
HÁÁÁT nyáktervem az nincs mert papít cetlikre terveztem de ha gondoljátok előkereshetem valahonnan. De csak lefényképezni tudom max. De itt egy kép a legutóbbiról egybe van építve egy aluláteresztővel és a hűtőbordán pedig egy inverter ami 12V ból adja neki a cumót.
Nem egy-egy kis inverter, hanem ha megnézed az 500W-os rajzát akkor rájössz. De ha mégsem: 1db 2N3055-ös csak 10-15A-t bír--> ezért párhuzamosan kell összekötni őket (ahogy a rajzon is van), hogy a tranzisztor max áramai összadódjanak.
akkor úgy látom mégis csak aza gyári 3kw-s inverter éri meg trafóval együtt.
egyébként találtam a neten egy helyet ahol 3 Kw-s inverter-t lehet kapni 6 kw pillanatnyi csúcsteljesítménnyel szinuszos jelet készít így bármit ráköthetsz.
És kb 60 ezer ft trafóstól. szerintem egy ilyen nem lehet olcsóbban összehozni vagy ha igen akkor mondjátok meg hogy mennyiért lehet trafóval együtt. Mert ha mondjuk mindennel együtt kijön van 20-30 ezerből akkor megéri összedobni
Az inverter áramköre egyenfeszültségből (pl.12V-os aksiból) csinál 50Hz-es váltakozófeszültséget (négyszögjelet, ami jobbaknál szinusz), melyet a trafó feltranszformál 230V-ra (áttételtől függ). Tehát jelen esetben a transzformátort fordított bekötéssel használjuk.--> Nem 230V váltakozó feszültségből csinál 12V-ot (letranszformálás), hanem 12-ből 230-at (feltranszformálás). Dióhéjban ennyi.
A mai inverterekben (szünetmentes tápokban) ha jól tudom már trafó sincs. De javítsatok ki ha tévedek. És ha nem tévedek, akkor nem tud valaki feltenni egy ilyen rajzot? Megköszönném.
Az hogy elvágnak bármilyen vezetéket a betáp oldalon, az on-line tápnál (esetleg), csak a töltőrészt veszélyezteti,hálózatkimaradást észlel és kijelzi/üzenetet küld/dudál - és a kimenet továbbra is él, hiszen az inverter tovább megy az akkuról, ahogy addig is tette. Akár úgy is lehet kialakítva, hogy még egy fázissal is töltsön tovább.
Nem igazán értem a gondodat: ha van egy háromfázisú generátor vagy inverter, annak van egy közös pontja amit vagy összekötünk a földdel(nullával), vagy nem. A különbség az érintésvédelmi filozófában van: ha összekötjük, akkor nem lesz "leválasztva" így a földdel szemben a fázisvezetők érintése ugyanolyan veszélyes mint a hálózatnál, viszont a védővezetőt földelve (nullázva) a szokásos érintésvédelem alkalmazható. Fi-relés védelem is szóba jöhet, bár ez a ritkább. Ha nem kötjük össze a hálózati nullával a generátor (inverter) közös pontját, akkor a fázisvezetők érintése sem életveszélyes, mert a földhöz képest nem mérhető rajta feszültség, még a "fáziskereső" glimm sem világít. Itt az érintésvédelmet legtöbbször fi-relével oldják meg. Ezek az én ismereteim a témáról, ha frrrr kolléga olvassa talán többet tud mondani, főleg a szabványok, előírások terén. Ha ez egy fixen telepített, központi cucc, akkor kiépítenek egy független vezetéket/csatlakozókat "SZÜNETMENTES" felirattal és terhelhetőség megjelöléssel. (a takarítónő lehetőleg ne ebbe dugja a porszívót) Ilyen esetben célszerű a nullákat összekötni, hogy a szokásos érintésvédem létrejöjjön.
Ez attól (is) függ, hogy On-line vagy Off-line rendszerű a cucc. Az Off-line rendszerűeknél a kimenetre egyszerűen kiküldik a bemenetet és túl alacsony v túl magas hálózati fesznél beindul az inverter és ez kerül a kimenetre.
Az On-line módúak képesek a leválasztásra, mivel itt állandóan az inverter jár és az akkut egy külön töltővel töltik. Ennél lehet választani, h összekötöd-e a nullát vagy független a hálózattól.
értem és köszönöm.
És ha pofátlan lehetek akkor még egy kérdés de ténleg bocs érte: Azt szeretném kérdezni hogy egy olyan inverter ami 12v egyenáramot 230v váltóáramra alakít át mennyiből(forint) hozható ki és hogy függ e az áramerősségtől a készülék elkészítése vagy csak a feszültséget kell figyelembe venni. bocs ha hülyeséget kérdeztem nem nagyon értek hozzá de a téma érdekel.
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni hogy egy ilyen inverter ami 12v egyenáramot 230v váltóáramra alakít át mennyiből hozható ki és hogy függ e az áramerősségtől a készülék elkészítése vagy csak a feszültséget kell figyelembe venni. bocs ha hülyeséget kérdeztem nem nagyon értek hozzá de a téma érdekel.
12V honnan van és az min 200VA-es ?
jah meg mihez kell az se mind 1 ![]() inverter kell neked. üdv
csá
ilyenről szó sincs ha egy normális tápot csinál az ember..... max annyi hogy a erősítőn valszeg nem lesz 50Hzs zavar meg meg lehet dobni egy aluláteresztő szűrövel ami kb 25KHz alatti frekiket átengedi, nehogy a magassugárzó megpusztuljon ![]() én is terveztem egy ilyet csak még nem építettem meg -+45volt 70KHz 300VA TL494 ellenütemű konv. ....... nem láttál iylet ![]() először van egy inverter mai csinál legalább -+50voltot és utána szem mostanában már D osztályú erősítőket raknak be (Digit) hogy minnél kisebb legyen a veszteség.... olyan kis dobozba nem is férne el egy sima B osztályú erősítő hűtéssel együtt..... szal kapcsitápot az erősítőbe mindenképp ennyi csá
Gondolom igen ritka a fénycső felvillanása, amit az idézhet elő, hogy a glimm a soros 470kohmos elenállással kb fél mA-rel tölti a fénycsőinverter pufferkondiját. Amikor a fesz eléri az inverter működéséhez szükséges minimumot, az beindul egy villanásra, ami kisüti a tápkondit.
Ebből következően soros ellenállás nem segít, csak ritkítja a felvillanásokat. Csak többletfogyasztás bevitelével oldható meg, ami egy félwattos kb 220kohmnak az izzófoglalatba történő párhuzamos bekötésével realizálható.
Nos, én is elgondolkodtam, hogyan is csinálnám:
1. a 12V semmire nem jó, nehéz továbbítani, mert vastag és drága vezetékek kellenek, bármilyen teljesítmény-félvezetővel történő átalakításnál nagyok a veszteségek, stb. Ezt a problémát egy háromfázisú (auto)trafóval oldanám meg: a generátor tekercseit közvetlenül a trafóra kötve felnyomnám 42V-ra (esetleg magasabbra) és ezt egyenirányítanám. Erről a feszről PWM szabályzóval kis veszteséggel lehet tölteni 36V-os akkutelepet. Ilymódon még alacsonyabb fordulaton is van töltés, a nagyobb akkufesz kisebb veszteséggel elvezethető és egy esetleges inverter is jobb hatásfokú 36V-ról (kisebb árammal) járatva.
Sziasztok!
Amit én reálisnak tartok az az, hogy a házon belül egy 12 V-os hálozatot müködtessünk alternatív energiával. Gyakorlatilag az összes adapteres cuccot erről lehetne használni (természetesen ami nem 12V-ról megy oda illesztés kell). Akár a világítást is meg lehet 12V-ról oldani. Hűtő, porszívó, mosogép és egyéb 200W fölötti teljesítményű dolgok müködtetése csak akkor érné meg, ha jó áron megfelelő tárolókapacitást lehetne szerezni és nem kerülne az egész 100ezrekbe. Megmérem a PC-met 500 mA áram megy át rajta (350W-os Bluestorm táp, AMD2.8-as, TFT monitor), meglepődtem. Innen jött az ötlet, hogy soros akksikal is lehetne operálni, így sokkal kisebb lenne az áram dott teljesítménynél, ráadásul az inverter is egyszerübb lenne. SD: Majd igyekszem a progival. Üdv
Az alternatív erőforrások felhasználásánál valóban a tárolás a legnagyobb probléma. Az akksik drágák, ráadásul viszonylag gyakran kell cserélni őket. 220V AC előállításához és a megfelelő teljesítményhez már nagyon komoly inverter kell.
Kis számítás: Ha azt szeretném, hogy az egész háztartás alternatív energiával menjen akkor: mondjuk max 5 kW-ra van szükségem. Ez 22 A 220V-on, de az inverter előtt 12V -os aksin 416 A folyna. Kérdem én milyen akksi képes ekkora áramok leadására vagy 42 akksit párhuzamosan kötök? Milyen jó megoldások vannak erre? Üdv
Helló mindenkinek
Úgy döntöttünk egy szép napon hogy belevágunk a régóta tervezett szélkerekünk (vagy szélgenerátor) építésébe. Eleinte minden jól ment a gépen egy gépész, egy mezőgazdasági gépszerelő, egy villanyszerelő és egy autószerelő dolgozott egyszóval a család. A mechanikai szerkezettel semmi gond nem volt: Propeller traktor hűtőböl, autó generátor, csapágyak, tengely. De az elektronikai részén gondolkodóba estünk ugyanis az volt a gond hogy az autó generátornak gerjesztés kell, de az nem lenne jó hogy a gerjesztés mindig rajt van hisz ha napokig nem fúj a szél az akkumulátor lemerül. Úgyhogy azt valahogy vezérelni kell elősször arra gondoltunk hogy egy tárcsára mágnes ami a kerékkel együtt forog és elé egy [ríd]cső de ez nem jó mert ha pont ott áll meg a mágnes akkor fojamatosan rákapcsolja a gerjesztést és nem ér semmit, aztán hogy a véletlent kizárjuk tekercset gondoltunk oda hogy indukciós uton vezérelje. Ez már jobnak bizonyult. De igazán jó az lenne ha PIC-esen lenne megoldva hogy mutassa a sebességet és hogy be lehetne állítani hogy mikor kapcsoljon be. A legegyszerübb pedig az lenne ha a generátor kivezetéseire elektronikusan lehetne egy szerkezet építeni de ez elképzelésünk szerint lehetetlen (gondoljátok át rá fogtok jönni milyért). Tehát amit kérni szeretnék tőletek egy megvalósítás amire még nem gondoltunk vagy egy egyszerü de mégis nagyszerü vezérlés vagy esetleg csak ötletek. Előre is köszi. A másik nem is annyira probléma egy inverter. Olyat szeretnénk amit már ti megépítettetek és biztosan működik és hogy elmondjátok tapasztalataitokat e téren nem csak hogy rákeresünk a Google-lel mert azok a kapcsolások vagy működnek vagy nem meg ki tudja hogy kell őket beállítani mégiscsak egy komoly dologról van szó. Előre is köszi a segítséget, ha valami probléma még felmerül jelentkezem vagy ha ti akartok kérdezni nyugottan tegyétek meg.
Köss a vastagokra 12V váltót és mérd meg a kijövő feszt, így megtudod az áttételt: ha 100-120V körüli váltót mérsz, az jó lehet, mert ugye 24V-ról járt az inverter. A veszteségeket és a kapcsoló félvezetőkön eső fesz. figyelembevételével 20V körüli lehet igazából a vastag tekercs. Ha így bekötve működik, akkor hibátlan a cucc és marad a szokásos nagy toroidok problémája: a hatalmas indulóáram, ami a szinusz csúcsán történő bekapcsolásnál akár a teljes terhelésnél mért áram 3-4 szerese is lehet!
Mert ez forditva nem mukodik!nem kotheted ra a 220at es kijon a 12!!!
Ez inverter trafo 50 hzen
A vastag vezetek par valoszinuleg a 12voltos inverter kimenet!es ez biztos hogy 50Hz-n megy mivel maskuloonben nem tudnad hasznalni a szunetmentes tapegyseget a halozatban!Ezt mindenki kellen tudja!ugyebar 220v-50Hz az az aram ami jon ki a kis konektorbol!A masik szallon kellene a 220volt megjojjon!Most azt mondod hogy 2 par van!Az eggyik biztos 220at termel a masik par viszont lehetsege hogy egy figyelofeszultseget ad!Ami kell ugyebar a szunetmentes eletronikahoz vagy lehetsegesek olyan bekoseket melyekben a szunetmentes tapegyseg nem csupan az aramszunetet hidalja at hanem ha csokken a feszultseg kompenzalja is azt!tehat megkene szerezd az aramkor bekosesi rajzat es az alapjan el tudnad donteni mi is az a masik par!dE KB EZEKK A LEHETOSEGEK vannak!En ennyit tudok mondani!
![]()
HY
Én is gondolkodtam már ilyesmin. Szerintem jóval kevesebből is ki lehet hozni, mint 6 945 000Ft. Ugyanis a napelemnek nem kell, hogy 5kW-os teljesítménye legyen, mert annak csak az akkumulátort kell töltenie. Egy 12V-os aksinak 417A-t kell leadnia (5kW/12V), tehát kell egy 500Ah-os akkumulátor (4db 120Ah-os elég lesz párhuzamos üzemben), amit 50A-rel kell tölteni (de szerintem sok az az 50A), így a töltésre fordított teljesítmény "csak" 720W (14,4V*50A). Vagyis 400db 3,6V-os és 500mA-es napelem kell, ami 400db*2500Ft= 1000000Ft-ba kerül (ha igaz a fentebb említett ár). De szerintem olcsóbban is be lehetne szerezni a napelemeket (pl. nagykerben vagy más országban), mert mindenhol csak azt hallom, hogy mennek lefele az árai. Egy 5kW-os transzformátor beszerzése sem olyan nehéz: pl. a múltkor láttam kint a piacon egy kb.2-3000W-os transzformátort (de lehet, hogy több is volt, mert volt vagy 30kg), a fószer meg csak 5000Ft-ért vesztegette (érdemes szétnézni az ilyen helyeken). Meg vettem volna de bérházban nincs hova tenni az ilyen behemót gépezetet. Mellékelve küldök egy 500W-os inverter rajzot, amit szerintem fel lehet túrbózni (+tranzisztorokkal, nagyobb trafóval) ha működik. Ha már valaki megépítette ezt az invertert szólhatna, hogy jól működik e, mert én is neki fogok. Összefoglalva: - napelem = 1000000Ft (szerintem ott érdemes érdeklődni ez után, ahol látsz ilyet a tetőkön) - inverter felturbózva = 15000Ft (100db 2N3055-ös egyenként 150Ft-ért, de lehet, hogy kevesebb is elég lesz) - transzformátor = 10-15000Ft (lehet pár hegesztőtrafó is megfelel) - akkumulátor = 88000 (4*22000Ft) Össz.:1 118 000Ft. De ha ügyes vagy, akkor olcsóbban is ki jön (kevesebb tranyó, kisebb trafó, kisebb aksi kapacitás + spórolj). ![]() ![]() ![]() Minden jót! ![]()
Néhány tipp:
1. nem illik keverni a TTL és CMOS áramköröket, csak szintillesztővel. 2. ha mégis kevered, a tápfeszre figyelj oda, mert TTL-nél max. 5V, CMOS-nál asszem 18V. 3. a 74 utáni betűk (pl. 74LS00 esetén LS) csak a sebességre, fogyasztásra, tápfeszre, bemeneti feszre, stb. utalnak, a logikai funkciója ugyanaz, mint a többié (pl. S, C, HC, HCT, ALS, F, stb.) 4. ha ésszel csinálod, akkor cak 2 féle IC kell: AND és NOR kapu, mert: inverter = összekötött bemenetű NOR, OR = NOR + inverter, n bemenetű NOR = n+1 bementű NOR + egyik bemenet a földre kötve. Sőt, AND kaput is lehet csinálni NOR-ból, de ez nagyon elbonyolítaná. 5. EZT JÓL JEGYEZD MEG: MINDEN KOMBINÁCIÓS HÁLÓZAT FELÉPÍTHETŐ CSAK NOR VAGY CSAK NAND KAPUKBÓL 6. nem azért írtam le ezt a sok baromságot a kapukról, hogy szórakoztassalak titeket, vagy magamat, hanem pl. ha kell egy inverter és éppen marad egy NOR kapu, akkor nehogy betegyél egy újabb inverter IC-t, hanem használd inverternek a NOR kaput, stb. UI: semmivel nem csökkenti az érdemeidet, hogy SW helyett HW oldod meg a feladatot. Én tudok PIC-et programozni, mégis (hacsak tehetem) inkább tervezek HW-t, minthogy programot írjak. Arról nem is beszélve, hogy legalább látszik hogy foglalkoztál vele: látszik a vas. Hogy néz az ki, hogy egyetlen IC meg egy kijelző az összes alkatrész? |
Bejelentkezés
Hirdetés |